Veckans lyft i Ytterberg

Busskuren är på plats igen
Nu slipper bussresenärerna pinas av en bister nordanvind i väntan på bussen vid skolans hållplats i Ytterberg. Stormen Dagmar vände ju upp och ner på kuren, men med hjälp av talja, block och finkänslighet bakom ratt och spakar lyfte Erik "i Knätten" Olsson och Sven-Åke Olofsson kuren på plats igen under helgen.

   
För den oinvigde ser det lätt ut, men det fordrar en hel del av
samarbete med stor precision för att få kuren på plats, helt oskadad. 
 
(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)Två nöjda grabbar, Erik och Sven-Åke efter väl förättat värv

Lennart Svensson
i Ytterberg


 


Bra avslutning av Svegs A-lag i ishockey

Söndag 29 januari

Svegs IK-Töva Motions och UK: 6-4 (2-0) (2-1) (2-3)
Svegs A-lag i ishockey avslutade säsongen i division II D Norra på bästa (ur publikperspektiv) tänkbara sätt. Matchen mot Töva i Sveg Arena på söndag eftermiddag bjöd på dramatik in i slutsekunderna.
Sveg dominerade och bjöd på bra och underhållande spel i två perioder och inledde den tredje med att sätta 5-1. Segern såg kassaskåpssäker ut, men gästande Töva ville annat. En stark forcering mot allt mer tröttnande svegsspelare ändrade snabbt scenariot.
Reducering till 5-4 kom med drygt en och en halv minut kvar av matchen. Vid 19.03 tog Töva ut målvakten och i spel 6 mot fem sedan följde en kanonad mot svegs mål, men en storspelande svegsmålvakt, Jimmy Björling, hade bestämt sig för att buren var stängd. Sex sekunder före slutsignalen kunde Svegs Mats Lindblom peta in pucken i en öppen Tövabur och saken var klar.

Jimmy Björling
(Klicka på bilden om du vill se
den i större format)

Tre matcher på tre dar för andra helgen i rad.
Helgen inleddes för A-laget med bortamöte mot Strömsund på fredag kväll. Den matchen slutade oavgjord 6-6. På lördag mötte Sveg Töva i den första matchen av dubbelmötet. Resultat: seger för Sveg med 3-1.
Spelprogrammet i division II D Norra har varit väldigt komprimerat, bland annat på grund av att Sveg saknade hemmahall före nyår, men två helger med tre seriematcher var helg är för mycket. Det visade sig inte minst i den tredje perioden mot Töva på söndag. Det var mycket trötta och slitna spelare i Sveg, men bra spel i två perioder lade grunden för att fin avslutning på säsongen.

Sveg tillhör topplagen i div. II
Trots bristen på isträning (första träningspasset på is kunde genomföras dagarna före nyår) och med ett tufft spelprogram så har Sveg överträffat alla förväntningar. Med en bra försäsongsträning nästa säsong så är inte jag förvånad om Sveg ligger bland de tre topplagen när vi skriver 29 januari 2013.

Damlaget förlorade dubbelmötet mot Hällefors/Lindlöven
Även damerna har varit i elden denna helg. Dubbelmöte mot Hällefors-Lindlöven lördag och söndag. Det blev tyvärr två förluster. Svegsdamerna föll med 1-7 på lördag och 1-5 söndag.
Beträffande söndagsmatchen är det dock värt att notera periodsiffrorna (0-0) (0-5) (1-0). En jämn match således, med undantag för mittenperioden.
Damernas serie (division I Västra) fortsätter ytterligare några veckor. Nästa fredag 4 februari möter Sveg Västerås hemma och avslutar med dubbelmöten mot Skogsbo SK, lördag och söndag, 11 och 12 februari.
Jag återkommer med matchtider.  

Lennart Svensson
i Ytterberg

  

 


Metallbasen blir ny ledare för S. Bra val.

Stefan Löfvén blir ny ledare för socialdemokraterna
Allt tyder nu på att IF Metalls ordförande Stefan Löfvén (54) i morgon, fredag, kommer att utses till ny ledare för det socialdemokratiska partiet. Stefan Löfvén kommer att leda partiet fram till den ordinarie kongressen våren 2013.
Jag tror många med mig gläds åt valet av Stefan Löfvén. Jag efterlyste i mitt förra inlägg, i samband med att Håkan Juholt meddelade sin avgång, kandidater till partiledarposten med rötterna i industrin, en ledare med lång arbetslivserfarenhet och helst då en med erfarenhet från andra sektorer än den akademiska.

Fackets starke man 
Stefan Löfvén uppfyller alla dessa villkor. Han började sin yrkesbana som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Det första fackliga uppdraget kom 1981 då Stefan Löfvén valdes till kontaktombud på Hägglunds. 
Det är just Stefan Löfvén:s bakgrund (med rötterna i den svenska metallindustrin) som jag tror kommer att leda till ett stort stöd från Metall:s medlemmar och från övriga LO-förbund och det är, enligt min mening, en förutsättning för ett arbetarparti. Det är i arbetarrörelsen som socialdemokraterna har sin grund och sitt ursprung.

Löfvén är ingen duvunge
Även om Stefan Löfvén saknar viss partipolitisk erfarenhet samt får verka utanför Riksdagen är han ingen duvunge i den politiska världen. Han sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. Han valdes till IF Metalls ordförande i januari 2006 och har som ledare för det största industrifacket visat sig vara en mycket kompetent och duglig ledare.   

Vem är Stefan Löfvén ?
Han föddes 1957 i Stockholm, är sedan den 1 januari 2006 förbundsordförande i IF Metall.
Stefan Löfvén började 1979 som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik.
Sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen.
Genom åren har han haft en rad fackliga uppdrag.
Från 1995 centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.
2001 valdes Stefan Löfvén till biträdande förbundsordförande, och på IF Metalls konstituerande kongress i november 2005 valdes Stefan Löfvén till förbundsordförande.
Utses med all sannolikhet 27 januari 2012 till ny partiledare för socialdemokraterna efter Håkan Juholt.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Två vinster och en förlust för Sveg i helgen

Ishockey div II Norra

Söndag
Svegs IK-Bräcke IK-Polar Bears 8-2 (2-0) (2-2) (4-0)

Svegs A-lag i ishockey har avverkat en osedvanligt tuff helg i Sveg Arena. Det började med en klar seger med
8-0 över Team Jamt HK på fredag kväll.

I går, lördag, spelades den uppskjutna matchen mot Strömsund. Matchen var mycket jämn, men där, åtminstone jag tyckte, att Sveg hade ett visst spelmässigt övertag i matchen.
Trots detta tog Strömsund ledningen med uddamålet och behöll ledningen med 3-2 till i mitten av den sista perioden där Sveg kvitterade till 3-3 och skapade ett bra tryck mot Strömsunds mål. Vi var många i Sveg Arena som väntade på det förlösande ledningsmålet för Sveg, men vad händer.
Mitt under ett bra Svegsanfall i sista halvminuten av matchen öppnas en lucka för Strömsund att kontra och de lyckas peta in ett så kallat "skitmål" och vinna matchen med 3-4

Trots den lilla plumpen i protokollet på lördag klarade Sveg att mobilisera de sista krafterna inför kvällens match (söndag) och sätta en fin punkt för en rolig och underhållande hockeyhelg i Sveg Arena. 
Även om matchen mot Bräcke också den var ganska jämn i två perioder så var den sista perioden en ren uppvisning av Sveg. 
 
Resultat: 
Fre.  20 jan. Svegs IK-Team Jamt HK             8-0
Lör.  21 jan. Svegs IK-Strömsunds IK             3-4
Sön. 22 jan. Svegs IK-Bräcke IK-Polar Bears  8-2Lennart Svensson
i Ytterberg

Håkan Juholt avgår

Socialdemokraterna i djup kris
I eftermiddag meddelade socialdemokraternas ledare Håkan Juholt att han avgår. Ett klokt beslut av en vilsen person, men hans avgång efter mindre än ett år som partiledare bekräftar också den djupa kris som det socialdemokratiska partiet genomgår.
Nu handlar det om att snabbt plocka fram en person som är beredd att axla arbetarrörelsens kamp mot det borgerliga blocket, mot nedrustning av den sociala välfärden och för en arbetsmarknad som både innebär anständigt arbetsinnehåll, anständiga arbetsvillkor och en anständig lön.
För att klara den kampen behövs, enligt min mening, en person med rötterna på verkstadsgolvet eller i gruvindustrins mark eller i annan miljö där arbetarrörelsen har sin kärna. Politiska broiler ska undantas i rekryteringsprocessen.

Håkan Juholt saknade just denna viktiga kvalitet. Han må vara en hur bra person som helt i det sociala livet, men med avsaknad av erfarenhet från det, ibland, karga och tuffa, livet på en arbetsplats, vilken den än må vara, kan han aldrig föra arbetarnas talan gentemot kapitalismen och den borgerliga högerinriktade regering som i dag vill sälja ut Svensk industri och göra vårdberoende till ett kollektiv som ska stå med mössan i hand för att få sin torftiga skärv för att överleva.

Det var inte öväntat
Jag har i denna blogg sedan länge kritiserat socialdemokraterna och Håkan Juholt för att inte ta demokratin och demokratins andemening på allvar. Jag står fast vid denna kritik. Faran nu är att en ännu sämre politiker, Carin Jämtin, tar över rodret. Risken är då stor att partiet splittras i en högerinriktad akademisk falang med syfte att kompromissa bort allt som arbetarrörelsens grundvärderingar står för och en vänsterinriktad falang med rötterna i och erfarenhet från arbetarrörelsen.


Nedan två utdrag från tidigare inlägg på bloggen

Kommentar 10 oktober 2011
Att inte delta är att förakta demokratin

Demokrati är ett styrelseskick som måste försvaras varje dag. Det är inget som införs med ett beslut för att sedan vara permanent tills det ersätts av något nytt styrelseskick. Att ställa villkor för att medverka i den fria televisionen i en debatt är ett flagrant sätt att försöka styra fri media. Det är ett sätt som praktiseras i totalitära stater, men som inte hör hemma i en demokrati.
Vi var många som ville höra vad Håkan Juholt och Lars Ohly hade att komma med i en debatt med den borgerliga majoriteten. Nu blev det miljöpartiet och sverigedemokraterna som fick stå för oppositionen i en direktsänd debatt.
Både Håkan Juholt och Lars Ohly har med sitt agerande visat prov på mycket dåligt omdöme. De har dessutom visat ett förakt mot demokratin, mot väljarkåren och mot alla politskt intresserade som sett fram mot ett möte mellan den borgerliga regerinsalliansen och oppositionen. 
Jag tror att Juholt och Ohly nu har spelat regeringen i händerna och dessutom givit sverigedemokraterna en skjuts framåt beträffande folkets sympatier och i oppinionsmätningar.

Kommentar 9 oktober 2011
En pudel räcker inte
Socialdemokraternas nyvalde partiledare, Håkan Juholt, har ertappats med att ta emot dubbel ersättning för den bostad han delar med sin sambo. När det avslöjades förklarade Håkan Juholt fadäsen med att han inte kände till reglementet. Han skulle givetvis betala tillbaka allt han fått för mycket nu när han blivit varse att det var fel.
Bäste Håkan Juholt. Det räcker inte med en kungspudel i detta läge. En ledare för landets största politiska parti och som dessutom är mycket erfaren politiker ska känna till reglerna. Allt annat är dåliga bortförklaringar.
Håkan Juholt har under hela våren och sommaren slagit näven i bordet, åtminstone bildligt sett, och deklarerat att i det Sverige som han ska leda ska orättvisor, mygel och fusk bannlysas och så ertappas han själv med hela handen i syltburken, det är bedrövligt. 
Skadan han åsamkat sig själv kommer med all sannolikhet att smitta av sig på det parti han är satt att leda och det kan mycket väl betyda att vi har en borgerlig regering även efter nästa val 2014. 


Ta uppdraget på allvar
För nästa person som föreslås som ledare för det socialdemokratiska partiet handlar det inte om att vara sosse eller inte. Det handlar om att ta uppdraget på allvar och att leva upp till den grundläggande värderingar som är och ha varit drivkraften i den svenska arbetarrörelsen.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Tuff helg väntar för Svegs hockeylag

Tre matcher på tre dagar för A-laget

Det blir en ovanligt hård och tuff helg för Svegs A-lag (herrar) i ishockey. Två ordinarie matcher, enligt tidigare fastställt spelprogram, ska spelas fredag och söndag.
Nu har förbundet beslutat att den uppskjutna matchen mot Strömsund ska spelas på lördag 21 januari klockan 17.30.

Programmet för helgens matcher i Svegs Arena div II

Fre.  20 jan.   kl.  19.30 Svegs IK-Team Jamt HK
Lör.  21 jan.   kl.  17.30 Svegs IK-Strömsunds IK
Sön. 22 jan.   kl.  15.00 Svegs IK-Bräcke IK-Polar Bears

Många poäng står på spel och kan Sveg mobilisera samma kämpaglöd och prestera samma fina spel som i matchen mot Nälden (seger 7-1) kan det bli en riktigt rolig och underhållande hockeyhelg i Sveg Arena.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Jan Björklund spelar för galleriet

"Skaffa ett tillstånd att starta friskola och sälj det sedan. Att möjligheten finns visar en annons på Blocket. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) avser att täppa till lagluckan snarast möjligt". (Expressen 16 januari)

Ännu en vals för galleriet av herr Björklund?
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) upprörs över att det bedrivs handel med tillstånd för att bedriva friskolor över blocket. Men det är ju precis det här som är och har varit folkpartiets och borgarnas ideologi.
Det är marknaden som ska styra. Handel och profit ska bedrivas inom alla områden. Då skapas valfrihet och den "sunda" konkurrensens krafter gör att vi konsumenter och brukare alltid får den bästa omsorgen och den bästa utbildningen till absolut lägsta kostnad.
Så har borgarna trummat ut sitt budskap i alla tider. Folket ska bara vara tyst och lyssna till dem som vet bättre. Inflytande, insyn och medbestämmande är bara floskler som folk inte ska ägna sig åt, enligt Jan Björklund och hans borgerliga regeringskollegor.

Handeln bedrivs med skattemedel
Att detta kommer som en överraskning för Jan Björklund är naturligtvis ett spel för galleriet. Han visste redan från början mycket väl att detta skulle bli en konsekvens av den intensiva borgerliga ivern att privatisera så mycket som möjligt av den offentliga sektorn.
Jan Björklund visste och är väl medveten om att detta också har blivit ett effektivt sätt att föra skattemedel från statskassan till den redan besuttnas fickor som med paraplydrinkarna i handen kan sitta på New Jersey och andra skatteparadis och studera sina kontoutdrag.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Sveg krossade Nälden i hockeytvåan

Ishockey herrar div II D Norra

Svegs IK-Näldens IF 7-1 (2-1) (2-0) (3-0)
Svegs A-lag tog en fin skalp på söndag eftermiddag då serietvåan Näldens IF besegrades med hela 7-1 i Sveg Arena inför cirka 200 åskådare.
Matchen var jämn i en period, sedan tog Sveg över händelserna på isen mer och mer. Sista perioden var, trots att Sveg spelade i numerärt underläge (tre mot fem) vid två tillfällen, ren defiliering. Nälden skapade egentligen ingen riktigt vass målchans i tredje perioden.
Bra målvaktsspel av Jimmy Björling och ett mycket stabilt förvarsspel av Svegs backar lade grunden till triumfen. 
Nästa match för Svegs A-lag i Svegs Arena går på fredag 20 januari klockan 19.30. För motståndet svarar Team Jamt HK.
 
Svegsspelarna var heta framför            Bra domare: Stefan Duberg
Näldens mål

Sveg- Brunflo 2-7
Sveg mötte Brunflo på fredag kväll (13:e). Kanske var det just det skrockbetyngda datumet som spelade ett spratt eller så var det Brunflo som var för bra? 
Hur som helst. Matchen slutade med förlust för Sveg med 2-7.

Ishockey damer div I Västra 

Svegs IK-Sandvikens IK 1-7 (1-1) (0-2) (0-4)
Svegs IK:s damer var också ute i hetluften i helgen. På lördag mötte damerna seriens suveräna ledare Sandviken IK. Sveg stod emot bra och fourcheckade sandviksspelarna hårt i två perioder och Sandvikens ledning med 3-1 inför sista såg inte helt ointagbar ut, men Sandvikens rutin och fina passningsspel tog dock musten ur redan trötta svegsben.
Tyvärr tvingades en av Svegs framstående spelare Josefin Lind ( hon gjorde Svegs mål) bryta matchen med befarat armbrott.  
Nästa match för damerna i Svegs Arena går söndag 28 januari klockan 16.00 då Sveg tar emot Hällefors/Lindlöven. 


Svegs damer pressade stundtals serieledarna Sandvikens IK


Lennart Svensson
i Ytterberg

Självmål av Expressens ledarskribent

"Erfarna politiker har förmågan att kompromissa, vilket är ytterst viktigt för ett demokratiskt samhälle"
Det skriver Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus i onsdagens tidning. Hon menar att oerfarna politiker med liten eller ingen arbetslivserfarenhet utanför politiken hamnar i en situation där de blir uppfyllda av ideologiska teser om den verklighet de är satta att styra.
Risken är att politiker utan egen vardagserfarenhet faller för lobbyister och andra som berättar vad samhället består av och hur det fungerar. Och att risken för att de därmed endast hör och ser det som bekräftar den egna världsbilden är överhängande. Sådana politiker blir dogmatiker, enligt Ann-Charlotte Marteus.
Jag håller med att det finns en risk för detta, men det gäller även ledarskribenter och journalister som aldrig haft ett annat jobb än att endast skildra verkligheten.
Ledarskribenter som är fostrade i tidningsredaktioners anda, vilken oftast går ut på att det som skrivs är rätt och den som opponerar sig mot det skrivna har fel, är också offer för en dogmatism som i många fall kan bli förödande för dem som utsätts.

Motsatsen är inget annat än velighet
Den pragmatiske politikern, det vill säga motsatsen till dogmatikern, alltså den som har förmågan att kompromissa och på så sätt urvattna ett vallöfte eller ett uttalande till att bli intetsägande eller obegripligt anser Ann-Charlotte Marteus är en tillgång för ett demokratiskt samhälle. 
Vi har under nästan två mandatperioder följt den pragmatiska Maud Olofsson som likt den antika Guden Janus lyckades få centerväljare att tro att partiet fortfarande stod för en avveckling av kärnkraften. Samtidigt föll hon för flörtandet från kärnkraftslobbyisterna och gick med på en nysatsning på kärnkraft. 
Såna politiker är en tillgång för ett demokratiskt samhälle, anser Ann-Charlotte Marteus.

Pragmatiker skapar otydlighet
Allt kompromissande och alla uppgörelser i slutna rum utan insyn för allmänheten skapar inget annat än otydlighet. Om vallöften endast gäller med "bäst före datum" och uttalanden endast gäller för stunden, hur ska då väljarna veta vilken politik den ene alla andra poltikern är beredd att kämpa för?
Maud Olofssom har ersatts av en nyutbildad jur. kand, Annie Lööf, med ett halvårs arbetslivserfarenhet. Annie Lööf har ännu inte lämnat ett enda besked i någon av de frågor som, åtminstone före Maud Olofsson, var centerns kärnfrågor.
Förre centerledaren Torbjörn Fälldin hade en bestämd åsikt gällande kärnkraft och han stod för den, även när det blåste snålt. Fälldins dogmatiska ståndpunkt ledde till att två borgerliga regeringar föll.
I folkomröstningen om kärnkraft 1980 fanns från början två alternativ. Det var ja eller nej till kärnkraft. Hade den dogmatismen gällt över valet hade linje tre (nej till kärnkraft) med alla sannolikhet vunnit.
Socialdemokraterna och folkpartiet konstruerade emellertid den obgripliga och pragmatiska linje två, vilket var ett "ja, men kanske ändå inte" - alternativ. Det är den formen av politik och politiker som formulerar sitt budskap på det sättet som Ann-Charlotte Marteus anser vara en tillgång för ett demokratiskt samhälle.

Bristen på erfarenhet lyser igenom
Det märks att Ann-Charlotte Marteus själv saknar arbetslivserfarenhet utanför den, i många fall, slutna mediavärlden.
Hon kritiserar politiker som har en ståndpunkt och en åsikt grundad på övertygelse och menar att de kompromissvilliga är de som för samhället framåt.
Historien visar att det är de som vägrat ge efter, de som vågat stå för sin åsikt och de som vågat föra fram sina åsikter som förändrat samhället.
Det kanske främsta exemplet i modern tid är folkpartisten Thure Königsson som la ner sin röst i den dramatiska omröstningen om Allmän tilläggspension, ATP, i Riksdagens andra kammare 1959. I och med detta så vann förslaget om att införa ATP majoritet med en röst.
Det var tur att Thure Königsson inte var beredd att kompromissa. Fundera på vad det hade medfört, Ann-Charlotte Marteus. Du företräder ju en liberal tidning. 

Not: Dogmatiker är en person (politker) som kategorisk håller fast vid sin åsikt, även om denna grundas på
obevisade påståenden eller lärosatser.
Pragmatiker är en person (politiker) som sätter det praktiska resultatet före ideologin.
(Kompromissvillig)
Guden Janus avbildas med två ansikten som ser åt varsitt håll. Janusansike är att ha eller visa en
dubbelnatur.
Ref: Bonniers Svenska ordbok


Lennart Svensson
i Ytterberg


Ishockey i Sveg Arena

Kommande matcher i Sveg Arena 

Damer div I västra:

Lör.  14 jan.   kl. 14.00  Svegs IK-Sandvikens IK
Lör.  28 jan.   kl. 16.00  Svegs IK-Hällefors/Lindlöven
Sön. 29 jan.   kl. 11.00  Svegs IK-Hällefors/LIndlöven
Lör.    4 feb.   kl. 16.00  Svegs IK-VIK Västerås HK U
Lör.  11 feb.   kl.  16.00 Svegs IK-Skogsbo SK
Sön. 12 feb.   kl.  11.00 Svegs IK-Skogsbo SK

Herrar div II D Norra

Fre.  13 jan.   kl.  19.30 Svegs IK-Brunflo IK
Sön. 15 jan.   kl.  15.00 Svegs IK-Näldens IF
Fre.  20 jan.   kl.  19.30 Svegs IK-Team Jamt HK
Sön. 22 jan.   kl.  15.00 Svegs IK-Bräcke IK-Polar Bears
Lennart Svensson
i Ytterberg

Förlust för Svegs damer i returen mot Malung

Sveg-Malung i div I västra: 1-4
Sveg föll med flaggan i topp mot Malung som dock stod för det mesta av det kreativa spelet när damerna åter drabbade samman i en välspelad ishockeymatch i Svegs nya ishall på lördag förmiddag. Malung dominerade händelserna på isen. Svegs duktiga målvakt Agnes Åker stod emellertid för flera kvalificerade räddningar, men matchen slutade ändå med förlust. Svegs enda mål gjordes av nummer 3 Elin Hellström som också fick pris som bäste spelare i Sveg.Fredagsrysaren satt kvar i benen på Svegs damer
Premiärnerverna hade släppt, men i returmötet mot Malung på lördag märktes bristen på isträning i benen på Svegs damer.  Det kan också vara den heroiska upphämtningen från underläge 0-2 till seger med 3-2 i invigningsmatchen mot Malung på fredag kväll som satt kvar, både i kropp och själ. Ett fullt godkänt dubbelmöte ändå.
Vi får hoppas att de utökade möjligheterna till träning samt att det nu är idel hemmamatcher för Sveg kommer att märkas i resultaten och i serietabellen framöver. 
Nästa match för Svegs damer är redan på lördag 14 januari klockan 14.00. Svegs möter seriens suveräner Sandvikens IF. Bäddat för ny rysare alltså. 

Match i div II herrar på fredag
Herrrarnas A-lag tar sig an Brunflo på fredag 13 januari klockan 19.30. Spelar Sveg med samma intensitet och tempo som i fredagsmatchen mot Ånge, som slutade 3-3, kan det bli en bra match. Brunflo leder serien och förra mötet mellan Sveg och Brunflo (i Klanghallen Brunflo) slutade med klar seger för Jämtarna.
Hemmaplan och ny ishall brukar ge råg i ryggen så det finns alla förutsättningar för ytterligare en het hockeyhelg i Sveg.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Fin start för Svegs hockeylag i nya ishallen

Damerna bjöd på dramatik när Malung besegrades med 3-2 efter sudden death
Svegs nya ishall fylldes till nästan sista plats när invigningen inleddes med tal av kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) på fredag eftermiddag. Premiärmatchen gick mellan Svegs IK och Malungs IF i div I västra för damer, och premiären blev en riktig rysare.
Ställningen efter två perioder var 0-0 med ett visst spelövertag för Malung som också rättvist tog ledningen med matchens första mål efter 2.40 i tredje perioden. 
Redan efter 5.31 var det dags igen. Svegs mycket duktiga målvakt Agnes Åker kunde inte stå emot ett alltmer aggressivt Malung. 
Sveg gav inte upp och när reduceringen till 1-2 kom efter 7.55 tändes hoppet. Svegs tränare Tommy Svensson tog en time-out när det återstod drygt fem minuter av matchen.
Vad han sa vet jag inte, men Sveg trampade upp tempot ett snäpp och när Elsa Svensson kvitterade till 2-2 efter 19.31 var det nästan som taket i ishallen lyftes under ett öronbedövande publikjubel.
Eftersom det är spel i div I får inte matcherna sluta oavgjorda. Dramat avgjordes 2.44 in i förlängningen när Svegs nummer 18 Josefin Lind satte 3-2 bakom Malungs målvakt Ida Endeldt. GRATTIS

Sveg- Ånge i div II herr slutade 3-3
Herrrarna tog sig an Ånge IK i div II D Norra. Sveg vann ganska komfortabelt borta mot Ånge före jul, men Medelpadingarna hade nu förstärkt laget med en femma från Ånges A-lag som spelar i div I vilket gav ett helt annat tempo.
Matchen var om möjligt ännu mer jämn än damernas. Båda lagen bjöd på bra och underhållande spel och utgången var oviss in i det sista. Sveg lyckades dock kvittera några minuter före slutsignalen.
En mycket bättre och mer lyckad premiär i den nya och mycket trevliga ishallen kan knappast någon tänka sig.

Fullt med folk på läktarna
(mer än 300 betalande såg damerna slå Malung). Väldigt många stannade kvar för att se herrarnas A-lag spela oavgjort mot Ånge. 
Både bland arrangörsfolk och bland publik på läktarna och i kafeterian kändes en stämning som får en att ana att det är något nytt och stort på gång inom hockeyn i Sveg. 
Bra dommarteam i båda matcherna såg också till att hålla stämningen på topp.
I Div II dömde ett Jämtlands-team. I dammatchen skipade Håkan Karlgren, Lasse Hamberg och Ingvar Karlgren rättvisa.
I dag fortsätter hockeyfesten med returmöte mellan Sveg och Malung i div I damer. Matchen i morgon mellan Sveg och Strömsund i div II är tyvärr inställd.

 
Elsa Svensson i Sveg lyssnar på                   Så och en andäktig publik
nationalsång  

         
Svegs målvakt Agnes Åker                          Stundtals hett framför Svegsmålet
                                                                   i herrmatchen

Jag återkommer med fler bilder efter dagens drabbning

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

VM-GUUUUUULD

Äntligen
VM-Guld till Sveriges juniorer i ishockey. Det satt långt inne, men nu är det klart och det är så fantastiskt välförtjänst, så otroligt härligt och roligt. Bättre än så kan inte 2012 börja.
Nu ångar vi på med hockey-weekend och spöar både Malung, Ånge och Strömsund på hemmaplan i Svegs ishall. Väl mött för att fira detta i eftermiddag, fredag, i Sveg....

GRATTIS TILL "SMÅKRONORNA"

Lennart Svensson
i Ytterberg


Laddat för en het hockeyhelg....

Nu äre näära
Redan i natt börjar en av tidernas hetaste hockeyhelger. I Kanada kallas det hockeynight. Det drar i gång med matchen om brons i junior-vm mellan Finland och Kanada vid 23-snåret och fortsätter med finalen i JVM mellan Sverige och Ryssland klockan 02.00 i natt, men det är inte slut med det.

Invigning av Svegs nya ishall
I morgon, fredag, klockan 16.00 är det nedsläpp i div I västra, damer i Svegs nya fina ishall. Svegs IK tar möter Malungs IF, men redan 15.45 inviger hockeysektionens ordförande Stefan Eriksson och kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) ishallen. Kom i tid det är risk för "lapp på luckan".
Fredagskvällen fortsätter sedan med match för herrarnas A-lag i div II där Sveg möter Ånge, klockan 19.30.
På lördag klockan 11.00 är det returmöte mellan Sveg och Malung i div I västra dam.
Hockeyhelgen avslutas i ett förmodat hett möte på söndag klockan 15.00 där Svegs A-lag tar sig an ärkerivalen Strömsund i div II.
Det kommer att bli en höjdare. Matcherna mellan Sveg och Strömsund har varit, och kommer förmodligen alltid att bli, bra, tuffa och publikfriande matcher.

Nu fyller vi hallen
Nu är det ett nytt år med ny ishall och det är dags att återuppliva stämmningen i och kring hockeyn i Sveg. Möt upp och stötta våra lag. Hockey är bäst live....Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0