Reinfeldt och hotet mot patientsäkerheten

  Borgarnas experiment med Apoteken, ett hot mot patienterna   
Efter endast ett par år efter att den borgerliga regeringen avreglerade apoteksverksamheten hotas nu flera privata apoteksbolag av dålig ekonomi och patienterna riskerar att bli utan medicin. 
 
  Flera betalningsanmärkningar  
SVT rapporterade nyligen om Apoteket Hjärtat som dragit på sig flera betalningsanmärkningar på grund av för sent betalda fakturor till leverantörer.
När borgarna avreglerade apoteksverksamheten i sin iver att privatisera all gemensamt finansierad samhällstjänst hette det som vanligt att konkurrens skulle öka tillgängligheten och sänka priserna. Allt skulle gynna den enskilde.
Genast efter att borgarna fattat beslut stod riskkapitalisterna där och ville investera. Och precis som i den falerade privatiseringen av gymnasieskolorna, exempelvis konkursen av utbildningskoncernen John Bauer, så luktade finansiärerna att det fanns skattemedel att hämta när apoteken privatiserades och omvandla gemensamma samhällsresurser till egen aktieutdelning. 
 
  Den enskilde drabbas hårt  
Fram till 2004 fick alla som inte kunde betala handla på kredit på apoteken. Men 2005 skärptes reglerna. Året efter tog som bekant den borgerliga alliansregeringen (M, C, Fp och Kd) över och startade nedrustningen av den offentliga välfärden. Vill du handla på krita på apoteket i dag får du inte ha mer än en betalningsanmärkning och ingen aktiv skuld hos kronofogden.
 
  Medicinleveranser försenas  
De privata apoteksbolagen däremot kan redovisa underskott och dröja med att betala fakturor till leverantörer av läkemedel. Det har i flera fall lett till att läkemedel tagit slut och patienter som behöver livsuppehållande mediciner fått vänta onödigt länge. 
 
  Privatisering är en odygd  
För den borgerliga regeringen verkar det vara en principsak att avreglera gemensamt uppbyggd välfärd och samhällsservice. Rikskapitaliserna ska till varje pris gynnas.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans anhang, Lööf, (C) Hägglund (Kd) och Björklund (Fp) har en närmast religiös inställning till att konkurrens och privat verksamhet är den enda vägen mot ett jämställt och rättvist samhälle.   
Dessa privatiseringsivrare bör läsa på en del. Det var en högerregering under ledning av Arvid Lindman som på 1930-talet reglerade den svenska jordbruks- och lantbruksrelaterade livsmedelsproduktionen för att "stoppa konkurrensens negativa effekter på jordbrukssektorn" .
Privata alternativ kan visst ha en plats i samhället för att öka valfriheten, men där konkurrens inte fungerar, som exempelvis i Norrlands inland, eller när utbildning, vård och omsorg endast blir ett medel för rikskapitaliser att öka sin vinster genom att inkassera skattemedel är det ett system som bör skrotas.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 

MoDo, skärpning!!!

  MoDO återigen  
Vad är det som gör att detta talangfulla lag från Örnsköldsvik inte kan dominera elitserien, eller som det nu heter SHL.? Är det en ledarfråga eller är det frågan om fel beträffande importerade spelare eller är det ett miljöproblem? Det är nog bara Stefan Löfvén som kan svara på det. 
Hur som helst: I Ytterberg lider en av MoDos mest trogna fans, Carl Bergsten, alla helvetes kval när inte MoDo gör mål och det går dåligt för grabbarna från Ö-vik. 
 
Varför ska man sluta drömma, det går åt helvete i alla fall....
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Hösten är här och tävlingen är avgjord

  Hösten, färgernas årstid   
Vi är nu i mitten av oktober och värmen håller sig fast. I helgen var vi ute och jagade älg och temperaturen steg till närmare 20 grader mitt på dan. Det är kanske inte så ovanligt, men man förvånas varje år när hösten är så mild. Hur som helst. Det gäller att njuta av årstiden och ta vara på varje dag för snart kommer kylan...
 
En lite stämningsbild från Ytterberg. Tagen på kvällen när solen
förvandlar himmelen till ett sprakande skådespel. 
 
  Tävlingen är avgjord  
Förra veckans tävling där det gällde att gissa vad bilden föreställde är nu avgjord. Det var jämt och därför delar jag ut fyra trisslotter till er som gissat rätt. Grattis till Inger, Emil, Hannelore och Harriet.
Varsin trisslott kommer inom kort. Bilden är en närbild av Lelles byxhängslen, tagen när han står och diskar. Hederspriset för roligaste gissning går till Jan Hedström som gissade att bilden föreställer ett kyskhetsbälte från 30-talet, hittat vid Nordsjön.
Enväldig domare i tävlingen är undertecknad. Resultatet kan inte överklagas. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Äntligen hockey

  SHL 
Elitserien i ishockey eller som det nu heter SHL, har dragit igång. Skellefteå visar åter att det blir ett lag att räkna med när SM-bucklan ska delas ut i vår. Brynäs har också visat bra form så här långt, men vad är det för fel med MoDo? Örnsköldsviks stolthet har märkligt svårt att få ordning på spelet. Jag har tippat MoDo som ett av de heta lagen i slutspel i år och jag står fast vid det än så länge. Den stora och roliga överraskningen hittills är nykomlingen Örebro. Laget ligger med i topptrion av SHL och det behöver dom inte skämmas för. Örebro har spelat fin ishockey. Hoppas det håller i sig.
Vilken tränare blir den första att få sparken i år? Oddsen talar tyvärr emot Ulf Dahlén om nu inte HV 71 börjar ösa in mål och ta ett par tre vinster på raken. Då kan det lugna ner sig, men det börjar osa hett om öronen på östersundssonen Dahlén. 
 
  Lokal Ishockey
Svegs hockeydamer har spelat de första två matcherna i damseriens division I. Tyvärr blev det två förluster på hemmaplan mot Nora. Svegs herrar i division II inleder serien på fredag med bortamatch mot ärkerivalen Strömsund.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Septemberjakten på älg

  Fin älgjaktsvecka i september  
Den första delen av älgjakten är avklarad. För vår del, Lersjön Jaktklubb, gick det lite trögt den första veckan, men Jimmy och Tjabo lyckades klämma ner en kalv den sista dagen på septemberjakten, så det blev ändå hyfsat. Det var väldigt varm hela veckan, det blev ganska korta jaktdagar. I oktober drar det igång igen och då har förmodligen lite mer älg kommit in i området. 
Det var annars en mycket fin vecka i skogen. Att sitta runt en liten eld på eftermiddagarna i gassande solsken med en kall pilsner och prata gamla minnen och annat oväsentligt är en lisa för själen. Bättre semester går det nog inte att få. 
 
Alla minibilder ser du i större format om du klickar på dom
   
Lelle diskar                          Och tar en paus med Krutte
 
  
  Fotboll mitt i jakten  
Vi tog en paus från skogslivet och begav oss ner till Svegs IP på lördagen för att titta Svegs damlag i fotboll som mötte Krokom-Dvärsätt. Det blev en rafflande match som slutade oavgjort 2-2.  
  
Sveg trycker på                  Elsa i närkamp
 
  Gissa rätt och vinn en trisslott  
Vad ser du på bilden? De som gissar rätt eller kommer närmast det rätta svaret får en trisslott. Tre lotter står på spel. Lägg in ditt svar som en kommentar nedan. Ange mailadress. 
 
 
 Vad är detta? 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0