Kärnkraften sviktar som vanligt

Kärnkraftverken står stilla och elen blir dyr
Då drar det ihop sig till den kalla årstiden och samma visa som föregående år spelas upp av ägarna till landets kärnkraftverk. I dag står sex av tio kärnkraftverk stilla på grund av underhållsbehov. Samtidigt aviseras att elpriserna kommer att bli höga när kärnkraftverken endast kan producera 40 procent av sin kapacitet.
Näringsminister Maud Olofsson (C) sjunger även hon samma visa, ja till och med samma vers som hon sjöng förra hösten. Maud Olofsson hotade i morse i ett tv-inslag att lagstifta för att förhindra att kärnkraftverken stängs när elproduktionen behövs som bäst.

Maud talar för döva öron
Tyvärr tror jag Maud Olofsson talar för döva öron. Hennes utspel liknar mest ett spel för galleriet. Hon gjorde samma utspel i fjol höst, utan resultat. Nu är hon dessutom på väg ut genom politikens bakdörr och tror någon att den mäktiga kärnkraftindustrin med dess främste talesman, Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Föltser, kommer att lyssna på en "föredetting".

Vindkraft är lösningen
Motståndarna mot vindkraft i Härjedalen, läs Lillhärdal understödda av en grupp pensionärer i Ytterberg, hävdar bland annat att vindkraften är en driftosäker energikälla, men jämfört med kärnkraft verkar vindkraften stå sig väl. Underhållsbehovet av vindkraftverk är minimalt i jämförelse med det enorma och kostsamma behovet av ständig översyn och underhåll som kärnkraftverken behöver. 
För Härjedalen skulle dessutom en utbyggnad av vindkraften betyda ett inte oansenligt tillskott av arbetstillfällen och det skulle väl behövas i tider när varslen om uppsägningar avlöser varandra.

Lennart Svensson
i Ytterberg   


Jobbigt för tuffe Uffe och MoDo

Vart är MoDo på väg?
I går åkte MoDo på ännu en förlust i elitserien i ishockey och detta mot nykomlingen Växjö Lakers. Det ser både virrigt och slarvigt ut när Örnsköldsviks stolthet MoDo agerar på isen.
Storsatsningen inför säsongen med legenderna Marcus Näslund och Peter Forsberg i klubbledningen och nye tränaren, före detta NHL-kämpen, Ulf Samuelsson som tränare verkar inte gjutit tillräckligt mod i spelarna.
Jag varnade redan i inledningen för Växjö och framförallt för finskbördige Tommie Kalio som verkar gå mot en ny hockeyvår. Min varning verkar befogad.

Frölunda imponerar
Frölunda
däremot har imponerat med idel segrar och min och Lersjögängets kompis Tore Andersson sitter säkert och myser nere i Götet. Frölunda har haft det jobbigt några säsonger, men nu ser det stabilt ut. 
Nåväl, säsongen är lång och i vår får vi se om mitt tips att Djurgården, Frölunda, HV 71 och Färjestad går till semifinal, kommer att infrias.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

 

 

Våld, provokation och konst

Tack för kommentarerna
Det är kul att folk kommenterat inlägget om konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed. Det går bra att kommentera direkt på min blogg. Nu ligger kommentarerna på Facebook och många av mina läsare är inte medlemmar i Facebook.
Tyvärr är det så att en del av kommentarerna på Facebook visar att de missuppfattningar om Islam och Muhammed är djupt förankrade i det svenska medvetandet.
Jag tar i mitt inlägg tydligt avstånd från allt vad våld heter som ett svar på ett uttryck som många muslimer upplevde som en kränkning, men det är skillnad mellan att försvara våld och med ett pedagogiskt perspektiv försöka förstå varför vissa grupper tar till våld.
Yttrandefriheten, som Lars Vilks hävdar ger honom rätt att publicera nidbilder av en helig religiös ikon, och som vi i Sverige tar för givet, är starkt begränsad för stora delar av jordens befolkning och då blir våldsyttringar ett sätt att höras och synas.

Inget journalistiskt värde
De teckningar som skapade starka reakationer bland muslimer publicerades först i danska Jyllands-Posten. Lars Vilks kom sedan med sina teckningar som bland annat föreställde Muhammed som rondellhund. Jag hittar inget av journalistiskt värde eller konstnärligt heller för den delen i dessa publikationer.

Nerikes Allehanda gav bakgrund
Tidningen Nerikes Allehanda publicerade därefter en del av de teckningar som var föremålet för reaktionerna, men Nerikes Allehanda publicerade samtidigt en lysande artikel som gav bakgrund och förklaring till att dessa teckningar upplevdes som starkt kränkande. I det sammanhanget kan det ses som relevant att publicera den typen av bilder. Då handlar det om god journalistik. Jyllands-Postens publicering och Lars Vilks inlägg är, enligt min uppfattning, enbart en meningslös provokation.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Terrorhotet mot Lars Vilks

Misstanke om mordförsök på Lars Vilks
Tre män sitter fortfarande häktade, misstänkta för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks. Attentatet planerades att bli utfört natten till 11 september i konsthallen Röda Sten i Göteborg. Enligt de uppgifter som framkommit så här långt är det sannolikt att detta skulle utföras som hämnd för de karikatyrteckningar av profeten Muhammed, bland annat som rondellhund, som Lars Vilks gjort och som han fått mycket publicitet kring.

Konst eller nidbilder
Den fråga som ofta diskuterats angående Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed är den grundlagsskyddade yttrandefriheten. För ett år sedan, i samband med en NHL-match i ishockey i Globen i Stockholm, besökte jag Pressklubben på Vasagatan. Jag fick då tillfälle att lyssna på ett par av landets främsta kulturskribenter, åtminstone de som figurerar mest i tv och tidningar. Samtalet dem emellan handlade just om vikten av att värna yttrandefriheten.
Nu är det så att yttrandefrihetsgrundlagen också innebär ett personligt ansvar för den eller dem som yttrar sig. Yttrandefrihet är inte detsamma som att man fritt och hur som helst får uttrycka sig kränkande eller på annat sätt yttra sig som skadar person eller personer.


Lars Vilks behov av att synas 
Är det så att Lars Vilks karikatyrer av Muhammed enbart var ett sätt för en konstnär som inte synts i media på länge att få lite publicitet?
Hans egendomliga konstverk har ju mer eller mindre hamnat i glömska hos kultureliten och för att få sitt behov av att få synas och stå i centrum ger han sig på en, för världens muslimer, helig person och profet.
Samtalet mellan kulturnissarna på Pressklubben gav mig det bestämda intrycket att deras behov av att få vara med och tycka till samstämde med Lars Vilks outsläckta behov av uppmärksamhet. Ingen av kulturkritikerna vågade sig på en recension av de teckningar som Lars Vilks låtit publicera.

Vilks produktion 
Lars Vilks ska naturligtvis respekteras för den konstnär han är och för de verk han producerat. Hans rätt, liksom alla andras rätt, att yttra sig ska också respekteras och jag försvarar inte på något sätt våld som ett sätt att protestera, men frågan är om karikatyrer av en person som levde för mer än 1000 år sedan är konst eller om det är en ren provokation.
I ett läge när Islam är ifrågasatt och hårt kritiserat av, framförallt högerextrema rörelser, får den typen av publikationer som teckningarna av Muhammed är, stort genomslag.
Var det detta som Lars Vilks ville uppnå eller var det ett inlägg i en allmän debatt? Hur som helst. Jag tänker också utnyttja min rätt att tycka till.

Medioker konst 
Eftersom kultureliten på Pressklubben inte vågade ge sina synpunkter på det konstnärliga i Lars Vilks teckningar så gör jag det. Enligt min åsikt finns det inget konstnärligt värde alls i de mediokra karikatyrerna av profeten Muhammed.
Lars Vilks vet för det första inte hur Muhammed såg ut. Det gör ingen annan heller. 
Det utmärkande för en karikatyr är att den ska präglas av något, utseende eller annat, som kan härledas till den som avbildas. Hans teckningar är således inte konst utan en ren provokation, sannolikt i syfte att få egen publicitet.

 

Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg är en svensk konceptkonstnär, konstkritiker, filosofie doktor i konstvetenskap, författare och debattör.

Mellan 1997 och 2003 var Vilks professor i konstteori vid konstakademin i Bergen. Han är bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk är hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han har även gjort världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterar han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg.
http://www.vilks.net/
Källa: Wikipedia

Lennart Svensson
i Ytterberg


Jobba mindre, sup mer

20 september

Årets kovändning av Borg
Finansminister Anders Borg (M) måste väl ändå stå för årets kovändning. På vårkanten deklarerade Borg att skattehöjningar på bland annat alkohol och tobak var att vänta i höstbudgeten. Detta för att finansiera ytterligare ett så kallat jobbskatteavdrag. "Vi ska jobba mer och supa mindre" skanderade finansministern.

 
En glad kille, denne Anders Borg och gladare lär han bli om vi
går på krogen lite mera och jobbar lite mindre.  

Nu är det tvärtom
När budgeten presenterades i dag har skattehöjningar på alkohol och jobbskatteavdraget slopats. I stället föreslår Anders Borg att restaurangmomsen sänks. Det ska ge jobb åt framförallt ungdomar.
Jag tror inte sänkt restaurangmoms kommer att ge ett enda jobb till inom branschen, i vart fall inte i Härjedalen. Det enda det ger är bättre vinstmarginaler för restaurangägarna.
Beträffande Anders Borgs deklaration under våren när det hette att vi ska jobba mer och supa mindre så tycks finanskrisen ha ändrat ministerns syn på alkoholbruk kontra jobb. I stället för att jobba mera ska vi nu tillbringa mer tid på krogen.
Har vår svansprydde finansminister tänkt sig att vi ska äta kalops och dricka bordsvatten eller möjligen sträcka oss till att klämma ner en lättöl eller?
Nej, varför knussla. För att en sådan reform ska få bra effekt är det givetvis bättre att vi köper in mer av ädla, dyra och väl destillerade drycker. Då kan ju restaurangägaren anställa många fler ungdomar.
För alla som inte vill tillbringa mer tid på krogen så förelår systembolaget att det ska gå att beställa hem varor från bolagets sortiment och få dem levererade direkt till dörren. Hemkört kallar bolaget det. 


After work= jobb
Tänk på detta nu när det drar ihop sig till helg. I stället för att sitta kvar bakom dataskärmar och skrivbord på övertid så ta hellre en timme kompledigt och gå på krogen. Varje starköl och varje grogg som beställs är inget annat än ren och skär arbetsmarknadspolitik, helt i linje med den moderata och centerinriktade arbetslinjen.
Föresten, varför vänta ända till fredag. Ta en runda även på onsdag kväll. Den som kommer för sent till jobbet på torsdagen är förlåten. Det handlar ju om att stärka ungdomars möjligheter att få jobb inom krognäringen.

Lennart Svensson
i Ytterberg
  

 


 


Jakten är inte slut än

Vecka 38, en jaktvecka till
Ja, älgjakten är ju inte riktigt slut än och då talar vi om septemberjakten. Efter denna vecka så är det ett avbrott på några veckor och sen drar allt igång igen. För vår del har utdelningen varit skral så här långt, men det ska nog reda sig vad det lider.

Under förra veckan drog även elitserien i ishockey igång. Der känns bra och mitt favoritlag Djurgården har inlett säsongen fötroendefullt. Det har även Frölunda som förra torsdagen tog sin andra raka seger. En av våra jaktgäster Tore Andersson från Götet myste naturligtvis så det stod härliga till.

  
Tore Andersson har ett stort Frölundahjärta och det syntes lång väg efter
Indianernas andra seger för säsongen.


Resten av gänget, åtminstone delar av gänget, ler i mjugg över den 
överraskande inledningen av Frölunda. 

Lennart Svensson
i Ytterberg 

 


Vecka 37. 15 veckor kvar till Jul

Stefan Liv gick ur tiden
Förra veckan präglades nyhetsrapporteringen av den tragiska flygolyckan i Ryssland där ett helt hockeylag, 43 personer, omkom. Bland dem den svenske målvakten Stefan Liv. En stor tradegi för hans familj och för Sverige. Stefan Livs bortgång innebär också en stor förlust för hockeyn.
Helgens nyhetsrapportering bar samma dystra prägel. I går var det tio år sedan terrorismen visade sin mest grymma sida. Två passagerarflygplan kapades 11 september 2001 och flög in i World Trade Center i New York. Drygt 3000 människor miste livet.

Älgjakten har börjat trögt
Älgjakten för Lersjögänget har börjat trögt och trevande. En del djur har varit i rörelse, men jaktlyckan har inte stått oss bi än så länge. Nåväl. Det är lång tid kvar och det brukar gå vägen till slut.
Annars verkar det som jakten överlag gått ganska bra i Ytterberg. Både älgar och någon björn har fällts.
Om vädrets makter visar lite samarbetsvillighet och Jaktgudinnan Diana är på lite bättre humör ska det väl ordna sig för oss också till helgen. Jag kommer att jaga tisdag och onsdag förmiddag, men sen är jag ledig torsdag och fredag.


15 veckor kvar till jul
Tiden rullar på. Vi skriver vecka 37 och då är det bara 15 veckor kvar till jul. Åren tycks gå i allt snabbare takt.
Men ett par golftävlingar ska man ändå hinna med innan snön faller. Redan på lördag går TH-slaget och den 24 september avslutas tävlingssäsongen i Svegs GK med en jubileumstävling. Det är nämligen 20 år sedan klubbens bildades.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Älgjakten har börjat

  Då var det älgjakt igen
I dag 5 september drar tusentals jägare ut i skogen. Ryggsäckarna är fyllda med korv, limpa samt en termos med rykande hett kaffe. Vapnet är rendraget och inskjutet, sinnet är fyllt av förväntan för därute finns nämligen skogens konung, Älgen.
När jakten är igång i hela landet från oktober är det cirka 250 000 män och kvinnor som ger sig ut på älgjakt. Ungefär 100 000 älgar brukar skjutas varje år och ändå finns det ca 2-3 gånger fler kvar i skogen efter jakten.

Det nya året börjar nu
I Ytterberg och säkert i resten av Härjedalen räknas året i perioden före och efter älgjakten. Just denna första jaktdag räknas av många som en av de viktigaste dagarna på året. På så sätt kan man ju räkna premiärdagen av älgjakten som den första på det nya året.
Nu är ju inte vädrets makten nådiga mot jägarna i Ytterberg. Regnet har öst ner från tidig morgon. Att sitta på pass under ett tak går väl an. Det är inte kallt, men för en hundförare och är det tungt när himlen öppnar sig.
För egen del blir det en förmiddagsjakt i morgon, tisdag, och sedan lite mera till helgen och nästa vecka. 

Snabblektion i älgjakt
För er som inte är så bevandrade i jaktens mysterier, exempelvis bärplockare och annat löst folk som vistats i skog och mark, så följer här en kort bildförklaring av några viktiga begrepp, intimt förknippade med älgjakt.

              
Jägare                                        Älg ( Alces alces)                 Varning för älg      


Termos

Lennart Svensson
i Ytterberg


Boulemästaren i Ytterberg korad

1 september: Festlig avslutning på boulen
Årets boulemästare i Ytterberg, Olle (i Mora) Persson, korades och belönades under festliga former i skolan på torsdag kväll. Hela boulegänget hade samlats för middag, goda drycker och dans för att rama in säsongen. Mästaren, Olle i Mora, myste och njöt av tillställningen med mästarens rätt och fick bokstavligt talat smaka segerns sötma både en och två gånger under kvällen.

                                
Olle, Boulemästaren                       Sigge och Siri nöter tiljan        Jan mäter upp med säker hand
                                                                                                                   utan söl
Fest, fest, fest
När en lång boulesäsong är slut och mästaren är korad ska det festas och firas, åtminstone när det är lokalavdelningen, SPF Ytterberg som arrangerar och fest var det långt inpå småtimmarna. Många ville synas med årets boulemästare. Grattis Olle

Lennart Svensson
i Ytterberg

Centern byter ledare, men blir det ny politik?

Annie Lööf tar över centern
Centerpartiets valberedning föreslår Annie Lööf, 28, från Jönköpings län till ny partiledare efter avgående Maud Olofsson. En intressant nominering. Annie Lööf är ung, välutbildad och ger ett förtroendefullt intryck, men vilken politik kommer centern att föra under hennes ledning? Den frågan återstår att bevaras.


Inga klara besked i kärnfrågor av Annie
I flera intervjuer den senaste tiden har Annie Lööf gett svävande och generella svar beträffande hennes brinnande intresse för miljön, landsbygden och för näringslivet, särskilt småföretagens sistuation.
Det låter bra, men kommer Annie Lööf att vända den arbetarfientliga linje som Maud Olofsson stakat ut för centern?
Kommer Annie Lööf att fortsätta vara det språkrör för Svenskt Näringsliv och dess ekonomiske expert, nationalekonomen Stefan Fölster, som Maud Olofsson varit?
Kommer Annie Lööf att klara av att bryta det intima förhållandet mellan centerpartiet och kärnkraftslobbyisterna som Maud Olofsson personifierat? Vi vill ha besked på dessa punkter Annie Lööf.

Lär av Lennart Daléus, Annie
Jag och väldigt många med mig välkomnar ett centerparti som präglas av humanism och som värnar landsbygden och den "lilla" människan i samhället. Samt ett parti som säger nej till fortsatt satsning på kärnkraft och i stället ser framåt och strävar mot ett samhälle som stimulerar satsningar på förnyelsebara energikällor.
Jag gillade centern, även om jag är miljöpartist, under Lennart Daléus ledning (1998-2001). Daléus var en sann miljökämpe som vågade, likt Torbjörn Fälldin en gång, ta strid med regeringskollegor och övriga borgerliga partier.
Lennart Daléus arbetade 2002- 2008 som generalsekreterare och vd för Greenpeace Norden och fortsatte i den positionen att driva samma linje med avseende på miljö, förnyelsebar energi som han drev som partiledare för centern.

Du har centerns öde i din hand Annie Lööf 
Annie Lööf har som partiledare alla möjligheter att återskapa förtroendet hos landsbygdens befolkning, kärnkraftens motståndare och hos arbetarkollektivet som i Maud Olofssons centerparti mött en fiende.  
Det är ingen tvekan om att Annie Lööf har en arbetskapacitet utöver det vanliga. Hon klarade av sitt sista studieår till en jur. kand. samtidigt som hon satt i Riksdagen, vilket säger en hel del om hennes förmåga.
Nu återstår det att se om Annie Lööf, specialiserad på straff- och processrätt, kan använda de kunskaperna för att skapa en "levande landsbygd", staka ut en ny väg för centern beträffande energipolitiken och bli ett reellt "grönt alternativ" till miljöpartiet. Tiden är visserligen knapp, centerns opinionssiffror är dyster läsning, men det är du Annie Lööf som har centerns öde i din hand. Lycka till.

              
Annie Lööf                            Lennart Daléus

Lennart Svensson
i Ytterberg
 


RSS 2.0