Ytterberg gömt i dimma.

  Tisdag morgon 28 augusti 2012.   
Hösten närmar sig. På lördag är det första september, den första höstdagen och 16 veckor kvar till jul.
Innan vi ska fira Lucia och Jul ska vi jaga råbock, björn, älg, tjäder och orre samt ta upp potatisen. Det är mycket att stå i innan snöskyffeln, skidorna och skotern ska plockas fram. 
Jag tog en liten promenad på tisdag morgon och blev mycket tagen av den vy som låg framför mig. Hela Ytterberg var inbäddat. Runt byn låg en krans av tät dimma. Sveg och Duvberg, som annars ses ganska bra från Yttterberg var "borta". Jag tog några bilder.

 

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

     

Tisdag 28 augusti               Någonstans under dimman finns Sveg och en flygplats

 

Lennart

i Ytterberg

 

 

 

 


Mitt minne från Månlandningen 1969

   Apollo landade på månen, jag jobbade på tivoli  
 I morse kom budet att Neil Armstrong gått ur tiden. En person som för alltid är inkriven i historieböckerna. Främst för att han var den första människa som satt sin fot på en annan himlakropp. Den 20 juli ( 21 juli svensk tid) landade den särskilda månlandaren från Apollo 11 på månen. I månlandaren satt Neil Armstrong och svenskättade Edwin "Buzz" Aldrin. Piloten Michael Collins blev för närmare 10 timmar ensam kvar i moderskeppet som färdades i omloppsbana runt månen.
 
Neil Armstrong, Michel Collins, Edwin "Buzz" Aldrin.
 
  En magisk natt   
Jag minns denna natt mycket väl. Jag, min kusin Arne och kompisen Mats tillbringade kvällen på Tivoli i Sveg. När det resande nöjesfältet, Miltons Tivoli, skulle stänga för kvällen ropades det ut i högtalarna att de behövde hjälp med att riva anläggningen. Vi gick till en husvagn och hörde oss för. Betalningen vi blev lovade var hygglig så vi anmälde oss och satte igång att montera ner karuseller och bilbanor med mera.
Jobbet pågick i högt tempo hela natten. Strax före klockan fyra på morgonen blev det dock ett litet brake. Då kom en man utrusande från en husvagn och ropade på bruten svenska "Nu har han landat". 
En märklig och lite andäktig stämning spred sig över fältet en stund. Några kommentarer kring den historiska händelsen hann vi med innan vi avbröts av en hetsig arbetsledare som kommenderade " Jobba på så vi kommer i väg från den här hålan nån gång". 
 
  Hur minns du månlandningen?  
Har du som läser detta något speciellt minne från denna natt? Skriv ner det i fältet för kommentarer eller maila mig på [email protected]. Skriv också om du godkänner att jag publicerar ditt minne samt om jag får publicera med namn eller med signatur/nickname.
 
  Neil, en ungdomsidol  
Neil Armstrong var för mig också något av en idol långt innan han landade på månen. Jag läste med stort intresse tidningen "Flygrevyn". Mina äldre syskon hade nämligen lämnat kvar en stor bunt av tidningen i en skrubb på övervåningen i Gum. Det var spridda nummer från 1950-talet som jag läste många gånger.
I ett av dessa tidningar var det ett stort reportage om just Neil Armstrong. Han var bland annat jaktpilot i den amerikanska flottan, US Navy, och genomförde 78 flyguppdrag i Koreakriget i ett F9F Panther.  
Mest imponerande var emellertid att han under en period var testpilot, anställd av NASA. Ett av Armstrongs uppdrag var att testa raketplanet Bell X-15. Enligt uppgift nådde han i dykning en hastighet av 6 400 km/h.
Neil Armstrong hade också, ända fram till rymdflygningarna inleddes, höjdrekordet för flygande farkoster. I en testflygning med X-15 nådde Armstrong en höjd av lite drygt 100 000 meter över havet.
Neil Armstrong var även god vän med sir Edmund Hillary. Edmund Hillary är mest känd för att han den 29 maj 1953, tillsammans med Tenzing Norgay, blev den förste att ta sig till toppen av Mount Everest. Neil Armstrong var Hillarys privatpilot vid ett par flygexpeditioner i mitten av 1950-talet över Nord- och Sydpolen.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Jamtli nobbar Lars Vilks. GW gör slut med Lambertz

   Lars Vilks är inte välkommen på Jamtli   
Konstnären Lars Vilks, bland annat känd för sin teckning av profeten Muhammed som rondellhund, skulle i december delta i en utställning på Jamtli i Östersund. Utställningen arrangeras av Jämtlands läns konstförening.
Nu har emellertid Stiftelsen Jamtli i ett pressmedelande meddelat att Lars Vilks inte är välkommen längre. Enligt vad länsantikvarie Henrik Zipzane säger till Sveriges Radio vill inte Jamtli fungera som en plattform för den typ av budskap som Lars Vilks fört fram. Vidare att Jamtli inte vill bli förknippad med antimuslimsk propaganda.
Lars Vilks, å sin sida, hävdar att hans deltagande i den antimuslimska rörelsen SION:s möte i USA är en del av ett konstprojekt.
 
  Aktiv antimuslim  
Lars Vilks har bland annat under flera år haft samröre med rörelser som vill begränsa muslimers mänskliga rättigheter. Enligt Lars Vilks är muslimer olämpliga i ett modernt samhälle. 
Lars Vilks var också aktiv i början av året vid bildandet av Svenska Tryckfrihetssällskapet. En organisation som på Facebook lagt ett förslag om dödsstraff på journalister som arbetar för Expo.
Lars Vilks ska givetvis åtnjuta samma rättigheter att framföra sina åsikter som alla andra, men yttrandefrihet innebär inte rätt att kränka enskilda personer, organisationer eller folkgrupper etc.
Lars Vilks har tagit ställning mot muslimer och Islam i och med sin medverkan i SION:s möte. Stiftelsen Jamtli har antagit en motsatt ställning och det hedrar både stiftelsen och länsantikvarie Henrik Zipzane.
 
  GW och Lambertz i het debatt om Thomas Quick  
Thomas Quick (Sture Bergwall) erkände under 1990-talet ett trettiotal mord som skulle begåtts i Norden de senaste decennierna. Thomas Quick dömdes för åtta av morden. I ett dokumentärprogram av framlidne journalisten Hannes Råstam, som sändes 2008, tog Thomas Quick tillbaka alla sina erkännanden.
En resningsansökan inlämnad 2009 ledde till att Thomas Quick frikändes från ett av morden. Efter det har han även frikänts från ytterligare två mord. Frågan har nu ställt om Thomas Quick är skyldig till något av de åtta mord han tidigare erkänt.  
Leif GW Persson tror inte ett dyft på de erkännanden som Thomas Quick lämnat. Han menar att både polis, åklagare och andra jurister är vilseledda av en manipulativ mytoman. Kritiken mot utredningen gäller framförallt målet om Sundsvallspojken Johan Asplund som försvann för 30 år sedan. En person dömdes för dådet i tingsrätten, men frikändes senare i Hovrätten. Thomas Quick erkände långt senare att det var han som fört bort och dödat Johan Asplund.
Det var när förre justitiekanslern och nuvarande justitierådet Göran Lambertz i en bok förklarade att det inte fanns några större brister i utredningen kring Johan Asplund som Leif GW Persson gick i taket och deklarerade att han sa upp bekantskapen med Lambertz.
Enligt Göran Lambertz är det mycket sannolikt att Thomas Quick är Johan Asplunds baneman, vilket Leif GW Persson anser vara helt uteslutet. Även Johan Asplunds föräldrar menar att Quicks erkännanden är rena fantasifoster. Till skaran av kritiker mot Göran Lambertz och de utredningar rörande Thomas Quick sällar sig också journalisten och författaren Jan Guillou
 
Fakta
Thomas Quick (född som Sture Ragnar Bergwall), även känd i media som Sätermannen, föddes 26 april 1950 i stadsdelen i Falun. Han erkände under 1990-talet ett trettiotal mord som skulle ha begåtts i Sverige, Norge, Danmark och Finland mellan åren 1964 och 1993.
Namnet Thomas Quick tog Sture Bergwall när mordutredningarna mot honom började i början av 1990-talet. Förnamnet var efter hans påstådda första offer, Thomas Blomgren, och efternamnet var hans mammas flicknamn. Våren 2002 återtog Quick sitt tidigare namn Sture Bergwall.
 
Lars Göran Tomas Lambertz, född 17 februari 1950 i Kisa i Östergötlands län. Jurist och sedan 2009 anställd som justitieråd i Högsta Domstolen. Från 2001 till 2009 var han justitiekansler, JK.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 
 
 

Semester i Stockholm

  En båtvecka i Stockholms skärgård   
Tillbaka på jobbet igen. Den första arbetsveckan är till ända och vädret är det bästa på hela sommaren. Typiskt.
Nåväl. Semestern har varit väldigt bra ändå. De första tre veckorna var det mest jobb hemma varvat med lite golf och fiske. Den sista veckan tog vi husvagnen och åkte ner till Stockholm för några dagars umgänge med barnen och det blev en mycket fin upplevelse. Under tre dagar åkte vi runt i skärgården och in till Stockholm med Leena och Fredrik och med Annika och Andreas.
Stockholm är fantastiskt vackert sett från Djurgårdskanalen och från Nybroviken. Första turen med Fredrik, som bor i Vikingshill i Saltsjö-Boo, gick in till Stockholm. Dagen därpå, eller rättare sagt på kvällen, skulle Fredrik visa hur fin Vaxholms fästning är på kvällen.
Fästningen var fin, men i mörkret vart det problem att hitta hem. Efter en lång rundtur vilse i regn och mörker lyckades vi dock till slut få fart på GPS:en och hitta hem. Det var lite pirrigt ett tag, men det gick ju bra.
 
  En dag på Grinda  
En dag åkte vi ut med Annika och Andreas till ön Grinda för en fika och en promenad på ön. En av fördelarna med båt är att man kan åka från regn och rusk ut i skärgården där vädret är perfekt.
Det regnade lite lätt och tunga moln hängde över oss när vi lättade ankar från Vikingshill på onsdag förmiddag, men med deras Chris Craft drog vi snabbt undan de tunga skyarna och styrde mot sol och vacker väder.
Jag kan vittna om att det gick undan när Andreas drog på full gas och alla 330 hästarna i V 8:an på 5, 7 liter sparkade loss.
 
Nedan följer ett bildsvep från den sista semesterveckan.
 
(klicka på bilderna för att se dem i större format)
    
Anne-Sofie o Leena            På väg till Stan                     Rille tar en bärs
 
    
Skål                                       Infart till Stockholm              Skönt att få gå i land
                                                                                                  och lätta på trycket
 
    
Gröna Lund                             Vart är vi?                         Vaxholms Fästning
 
    
Annika och Andreas             Annika angör bryggan         På väg ut till Grinda
glider in
    
Fikapaus på Grinda           Annika och Andreas            Tillbaka till Vikingshill
 
  
Skepparen Andreas håller koll
på aktern.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Lars Vilks döljer sina åsikter i konst

  Lars Vilks är aktiv antimuslim
I en debattartikel i torsdagens Aftonbladet hävdar konstnären Lars Vilks att hans kommande deltagande i den antimuslimska rörelsen SION:s möte i USA är en del av hans konstprojekt. Det är nonsens.
Lars Vilks är aktiv antimuslim. Han har bland annat under flera år haft samröre med rörelser som vill begränsa muslimers mänskliga rättigheter och som bland mycket annat förnekat folkmordet i Srebrenica 1995 där mer än 8000 män mördades enbart för att de var muslimer.
Lars Vilks medverkade dessutom i början av året vid bildandet av Svenska Tryckfrihetssällskapet. En organisation som på Facebook lagt ett förslag om dödsstraff på journalister som arbetar för Expo.
Lars Vilks är varken en trovärdig förespråkare för tryckfrihet eller en person som värnar religionsfriheten. Han är en antimuslim som aktivt, på eget initiativ och fullt medveten om vad det handlar om, ställer upp och talar vid SION:s möte. Hans försök att linda in sina åsikter i konstprojekt bekräftar bara vilken pajas han är...
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
      

Det är synd om svenska artister

  Artister kräver att få supa på sjön
I en debattartikel i Aftonbladet kräver flera svenska artister att sjöfyllerilagen från 1 juni 2010 ska rivas upp. Bland andra Sonja Aldén, Anders Berglund, David Hellenius, Peter Magnusson och Ulf Brunnberg anser att den låga promillegränsen för att köra båt (två promille) "försvårar den sociala samvaron för båtfolket" och "saboterar nöjet av att kunna välja måltidsdryck till sjöss".
Ulf Brunnberg har tagit nykterhetskravet så hårt att han, enligt Aftonbladet, sålt sin båt. Bert-Åke Varg, 80, är också en av dessa kändisar som reagerat mot att samma lagar ska gälla för båtfolk som för norrlänningar som kör snöskoter.
Bert-Åke Varg anser att känt folk ska ha egna gräddfiler. Varg jämför politiker som stiftar lagar, av typ sjöfyllerilagen, med terrorister. Känn på den du, Beatrice Ask!
Bert-Åke Varg har gjort en hel del bra på teaterscener och på filmduken, men åldern och troligen en begynnande senil demens verkar ha fört den forne "Rederiet"-stjärnan bortom sans och förnuft.
 
  Ge svenska artister diplomatpass  
Vad ska man säga om det otroligt löjliga upprop som kommer från en grupp där bland andra "pellejönsarna" Peter Magnusson och David Hellenius ingår, två kändisar som knappt passerat kiss- och bajsåldern. 
Det är märkligt att så fort någon får vara med och apa sig i tv eller får en liten filmroll så duger inte längre det rättssystem som gäller för alla andra som inte får vara med i tv. 
Det enda raka är att ge dessa stackars törstande artister och kändisar diplomatpass för då kan dom supa och föra sig hur som helst ute på sjön.
Om dom sedan i fyllan och villan råkar köra på någon eller ställa till annat obehag för den kategori människor som tycker det är bra att den som kör båt ska vara nykter, så må det vara hänt. Blir någon lemlästad av en onykter halvfigur bakom rodret på en snabbgående båt, som exempelvis Linus Wahlgren, får vi ta det.
Vanligt folk finns det så många av ändå. Det viktiga är ju att vi har artister och känt folk som trivs, med eller utan whiskeyglas i hand....
 
  Generaldirektören fick sparken  
Till sist måste jag kommentera det faktum att Generaldirektören för Tillväxtverket, Christina Lugnet, 59, fick sparken sedan media avslöjat att hon låtit anställda inom verket slå klackarna i taket på bland annat Grand Hotel i Stockholm och lyxkrogar i Åre. Sammanlagt har Christina Lugnet satt sprätt på mer än 16 miljoner kronor av skattemedel på fester, konferenser och "intern utbildning" fördelat på 300 anställda.
Detta frossande ska ställas mot det sparkrav på tio miljoner kronor som Tillväxtverket har, vilket bland annat lett till att flera vikarier och inhyrd personal tvingats sluta. 
 
  Annie Lööf räddar sin kollega  
Jag har i bloggen varit tämligen kritisk mot centerns nya ledare, tillika näringsminister Annie Lööf, men när beskedet kom att hon sparkat Christina Lugnet så tändes en liten gnista av hopp.
Kanske ändå Annie Lööf är den politiker som Sverige behöver, tänkte jag. En politiker som vågar säga ifrån och som vågar fatta beslut och som tar avstånd från "ryggdunkarpolitiken", men ack vad jag bedrog mig.
Annie Lööf meddelade direkt efter att hon givit Christina Lugnet silkessnöret att hon var välkommen till ett nytt jobb i regeringskansliet med bibehållen lön. 
Jag undrar vad Annie Lööf ser för kvaliteteter i en person som frikostligt spenderat skattemedel på fest och glamour och som grovt överträtt de regler som gäller inom statliga verk?
Är Annie Lööf intresserad av att få veta hur man gör för att sätta lite guldkant på tillvaron utan att behöva betala själv eller är det nåt annat pikant i historien som attraherar näringsministern?
Jag vet inte, men för skattebetalarna innebär detta att det blir ytterligare en statstjänsteman som ska försörjas. Christina Lugnet får, som sagt, behålla sin lön och en ny Generaldirektör ska utses. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 
 
 
 
 
 

Myndigheter fifflar med skattemedel igen!

  Tillväxtverket festade bort miljoner  
Enligt uppgifter i SVT har det statliga Tillväxtverket frossat i dyra middagar, vinprovningar och andra festligheter på bland andra Grand Hotel i Stockholm och lyxrestauranger i Åre. Notan som skattebetalarna får stå för landar på flera miljoner kronor. Vidare har statliga Vinnova visat prov på samma omdömesbrist och spenderat stora belopp på bland annat chokladprovning och middagar där vin och andra alkoholdrycker flödat.
Vinnovas uppgift är att stödja forskning och utveckling inom teknik, arbetsliv och transporter samt verka för att ny kunskap så effektivt som möjligt omsätts i produkter.
Båda dessa statliga myndigheter står under kontroll av Riksrevisionsverket, RSV, men svindleriet med skattemedel har inte renderat i kritik eller några påpekanden från RSV. Det är först när media börjar granska som skattebetalarna får veta hur de surt förvärvade skattepengarna används.
Ytterst ansvarig för verksamheterna är näringsminister Annie Lööf (C). Hon uttalade senast i går i SVT skarp kritik och ska, enligt egen uppgift, ha inlett samtal med berörda generaldirektörer.
 
  Det är skillnad på folk och fä  
Det är märkligt vilken skillnad det är på folk och fä i dessa sammanhang. Om en kassör i en idrottsförening eller annan ideell verksamhet inte kan redovisa varje krona eller motivera en utgift så blir denne genast misstänkt för förskingring. Att för vidlyftigt hantera medel som tillhör medlemmar eller delägare kan i värsta fall leda till åtal och straff. För generaldirektörer och underlydande chefer som arbetar i statliga verk och myndigheter som försnillar skattemedel ska det först samtalas, sedan blir det möjligen en översyn av regelverket. Det hårdaste straff som drabbar en hög chef i statens tjänst är att bli avsatt och sedan bli landshövding...
 
  Krogfusk trots momssänkning 
I Mellannorrland har en stor kroghärva avslöjats. Sju personer dömdes häromdagen för omfattande mygel med redovisningen av intäkterna och därmed undanhållit intäkterna från beskattning.
Var det inte så att förslaget om sänkt krogmoms, vilket var förre centerledaren Maud Olofssons käpphäst, skulle sänka priserna på krogen, skapa fler jobb och dessutom minska svarthandeln och myglet inom branschen?
Priserna har tvärtom ökat, några nya jobb har inte skapats och det senaste tillslaget mot krogbranchen visar att förslaget endast gynnat krog- och restaurangägarna. Notan för reformen på fem miljarder kronor får skattebetalarna stå för.
 
  Vad kan jag undanhålla ffrån beskattning? 
För egen del ska jag i dag spela en runda golf. Det är som vanligt onsdagstävling i Svegs Golfklubb. Lönen jag fick ut till semestern landade på lite under 13 000 kronor, netto. Det räcker inte till så värst stora utsvävningar. Jag ska ändå unna mig en dosa snus och då funderar jag faktiskt på att köpa en dosa "svart" av en person i Ytterberg som gör egen snus. På så sätt lurar jag staten på ett par skattekronor. Kanske jag ska skriva in detta i mitt CV och sedan söka jobb som chef i något statligt verk....
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

RSS 2.0