Elsa tog hem andra raka totalen i Härjecupen

  Bucklan stannar kvar i Ytterberg  
 
Elsa Svensson, 13, från Ytterberg, svarade för ett kanonåk när årets upplaga av den alpina ungdomstävlingen Härjecupen avgjordes i lördags med slalomtävlingar i Funäsdalen.
Elsa låg tvåa efter det första åket, men satte det andra helt perfekt och vann tävlingen med en sekunds marginal och därmed bärgade hon för andra året i rad totalsegern i Härjecupen i klassen flickor 13-14 år.
 
 
Elsa från Ytterberg tog hem den andra raka totalsegern i Härjecupen
i utförsåkning. GRATTIS!
 
  De tre bästa räknas  
Härjecupen går i fem deltävlingar. Elsa har dragit ihop två segrar, en andraplats och en fjärdeplats. Hon avstod den första deltävlingen (Elsa spelar ju som bekant också ishockey i div I).
I sammandraget räknas de tre bästa resultaten. I och med segern i helgen var det klart. Elsa tog sin andra raka total i Härjecupen.
Det har annars varit en hård säsong för Elsa. Härjecupen och Lilla Världscupen i utförsåkning har varvats med ishockey på hög nivå med långa och tröttsamma resor. Sedan är det ju detta med skolan också!
 
  Elsa är nöjd med säsongen  
- Utförsåkningen har gått bra, jag känner att jag har utvecklats och blivit bättre, men nästa år blir det tuffare, säger Elsa, som nästa säsong tar klivet upp i A-gruppen och då väntar bland annat ungdoms-SM. 
Nåväl. Det är nästa säsong det. Nu handlar det om att njuta av segerns sötma och se fram mot en lång och skön sommar. Alla fanns i Ytterberg säger Grattis!
 
 Lennart Svensson
i Ytterberg

Arbetsförmedlingen pumpar miljarder i tveksamma coachföretag

  Fadd smak i Mauds kölvatten  
Åter igen konstaterar jag att förre centerledaren och näringsministern Maud Olofssons avregleringspolitik enbart var ett spel med skattebetalarns pengar.
Ett av den borgerliga regeringens första beslut efter tillträdet i kanslihuset 2006 var att öppna för privata aktörer inom den sektor som tidigare var arbetsförmedlingens område, det vill säga att arbeta för att arbetslösa ska få möjlighet till arbete, praktik, utbildning, hjälp med att söka arbete etc.
Arbetsförmedlingen fick uppdraget att upphandla tjänsterna hos privata, så kallade, coach-företag, vilka i och med beslutet växte fram som svampar ut jorden. 
Arbetsförmedlingen har sedan 2008 betalat ut 4,7 miljarder kronor till privata bolag som bland annat ska hjälpa arbetslösa med jobbcoachning och hjälpa nyanlända invandrare. Det visar en granskning som SVT låtit göra.
 
  Miljardregn över coach-företagen   
SVT har granskat de 20 bolag som fått mest pengar från arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012. Flera av bolagen har haft vinstmarginaler på över 25 procent. Frågan om skattemedel ska kunna gå till vinster i privata företag är en stor politisk diskussion i Sverige just nu. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) håller dock, inte oväntat, fast vid att det är bra.
 

  Bristande eller ingen koll från arbetsförmedlingen.

Jan-Olof Dahlgren, förvaltningsdirektör på arbetsförmedlingen, satt i morse i SVT:s morgonprogram och taffligt försvarade den dåliga kontroll som arbetsförmedlingen haft på coach-företagen. Dahlgren tyckte visserligen att vinsterna är höga, men att pengarna inte hade gjort mer nytta inom arbetsförmedlingen. Taffligheten och paradoxen i Dahlgrens försvar ligger i hans uttalande att: Om man tittar på resultat i form av placering till arbete så motsvarar det i stort den verksamhet som vi har i egen regi. 

 

  Ansvaret faller på Maud Olofsson  

Då måste man fråga sig vad reformen, som Maud Olofsson kallade det, har haft för nytta. Om dessa 4,7 miljarder fått samma effekt om arbetsförmedlingen själva anställd kompetent folk, varför ska då skattemedel slussas via arbetsförmedlingen till spektakulära privata företag som gör skyhöga vinster och som i vissa fall har sitt säte i skatteparadis?

 

  MIROI, ett av de företag som granskats  

Ett av de företag som nämndes i reportaget var MIROI med lokalkontor i Sveg. Enligt SVT har MIROI höjt vinstmarginalerna genom att varje coach tar sig an fler arbetslösa än vad avtalet med arbetsförmedlingen stipulerar. Att inte anställa den personal som är avtalat sänker lönekostnaden för coach-företaget, eftersom MIROI får betalt per arbetssökande, vilket givetvis sänker kvaliteten i uppdraget. 

 

Lennart Svensson

i Ytterberg



Fantastiskt påskhelg i Ytterberg.

  Det började på Nôrsjön    

I gassande sol och i övrigt perfekta förhållanden inleddes påskfirandet i Ytterberg med den traditionella pimpeltävlingen Ytterbergsnappet. Hela 114 deltagare (70 herrar, 32 damer och 12 ungdomar) rusade ut på Nôrsjöns is när startskottet gick klockan 10.00 på långfredagen. 

 

Mycket prestige på spel  

Kanske det var tävlingsnerverna och pressen i denna prestigefyllda tävling som fick flera av förhandsfavoriterna att darra eller så var det bara fiskelyckan som fördelade sig ojämnt, vem vet?  

När tävlingen blåstes av så var det ändå 76 deltagare som ställde sig i kön för att väga in fångsten. 

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

   

Kön till vägningen var  Svenne vägde in 227 gram och Crille 3080 gram.

lång.

   

Jens och Egon               En del väntade spänt      Andra tog det lungt på isen.

kontrollerade.               på resultatet 

Vinnaren i Ytterbergsnappet 2013 och 4 000 kr. rikare
blev Thomas Axelsson från Sveg med 3250 gram.
Här flankerad av bästa dam Gunilla Turdell, Sveg (1414 gram)
och bäste ungdom Matthew Vick från Färila (448 gram).

 

  Kolbullen, en höjdare för magen    

Nu är det ju inte bara fisket och det fantastiska prisbordet som lockar. Många letar sig ner till Nôrsjön för att umgås i trevligt sällskap och ta en fika, en korv eller en hamburgare, men framförallt för att avnjuta den kulinariska höjdpunkten kolbullen. 

  

Janne och Tobba      Carina grillade hamburgare och Bengt langade korv och kaffe

stekte kolbulle

 

Firandet fortsatte på skolan  

Påskfirandet fortsatte sedan med middag, dans och trivsel i Byföreningens lokal Skolan, i Ytterberg.

Klockan 19.00 bänkade sig drygt 130 personer vid borden för att avnjuta en väl tillagad och välsmakande påskbuffé och det är faktiskt rekord.

- Festen på långfredagen blir mer och mer populär. Traditionen är stark och nu börjar det närma sig max för vad vi kan ta emot, men det är bara roligt och allt fungerade perfekt, säger byföreningens ordförande Carl Bergsten.

När borden dukats av och kvällen musikaliska underhållare, bandet Xakt från Brunflo, slog det första ackordet så fylldes dansgolvet snabbt av pigga och sprittande dansanta ben från när och fjärran.

   

Barnen trivdes.              Ingegerd och Arne inledde 

                                          ”Let´s Dance”.

   Med final på Gäddsjön  

En nästan lika starkt och traditionell happening är den inofficiella angeltävlingen på Gäddsjön på påskaftonen. Initiativet togs för ett antal år sedan av Tommy Svensson och anglingen har sedan blivit ett välbesökt och trivsamt sätt att vila upp sig efter en mycket lång och krävande långfredag. När sedan vädergudarna är på sitt bästa humör och låter solen flöda kan det inte bli bättre.

   

 Traditionell angling  på Gäddsjön i strålande sol. 

 

Lennart Svensson

i Ytterberg

 

 

RSS 2.0