Nu är sommaren här med allt vad det innebär

  Två veckor kvar till semestern 
På måndag är det två arbetsveckor kvar till en fyra veckor lång semester. Det känns mycket bra. I dag, fredag 29 juni, ska jag lägga taket på växthuset. Det gäller att utnyttja de timmar då vädergudarna är på bra humör. En riktigt blöt period och en rejäl förkylning har försenat bygget.
Det har varit lite passivt på min blogg ett tag. Det beror bland annat på att jag uppdaterat och lagt till en hel del funktioner för att kunna presentera bättre bildmaterial och även filmklipp. Jag har haft lite problem med inkörningen och att få bitarna på plats, men från och med i dag ska det förhoppningsvis fungera igen.
 
  Två passioner 
Under ledigheten ska jag försöka spela en hel del golf. Målet för säsongen är att sänka mitt handicap till - 15. I går gick första omgången i lagtävlingen Kompisgolfen. Jag spelar i lag med Karin Fabricius. Vårt lag heter Turkiet och starten kunde inte bli bättre. I en mycket jämn match lyckades vi vinna med 2-1 över Ligan: Evert Grängzell och Leif Stener. Det är flera matcher kvar innan slutspelet drar i gång, men hittills ser det bra ut.
Golf går, som de flesta vet, ut på att slå en boll ner i ett väldigt litet hål på en green. Det kan se lätt ut för den oinvigde, men, men..
 
Det gäller att sikta rätt, hålet är inte stort.
 
  Flugfiske 
För många år sedan så blev jag fascinerad av min gamle vän Lelle och hans passion för flugfiske. Jag har själv börjat utöva konsten och jag förstår varför Lelle gillar att fiska med fluga. Känslan när man står i vadarbyxor i en älv med strömmande vatten upp till midjan och den där "stora" harren plötsligt hugger flugan och börjar kämpa för att undkomma sitt öde är obeskrivlig. Sedan är det ju en naturupplevelse av sällan skådad art att fiska med fluga....
 
 
Flugfiske är mycket mer än att bara rycka stora harrar ur Norrälven. Naturupplevelsen är bedårande...
 
 
Vi kanske ses i sommar på en golfbana eller i en älv med strömmande vatten...
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Glad Midsommar

  Svensk sommar är bäst 
Jag vill på detta sätt önska er alla läsare en mycket glad och trivsam midsommar. Dansa runt stången, sjung och fira sommaren. Hipp hipp HURRA!!

Vi ses snart och minglar i växthuset.


Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 

 


Växthus och vildsvin i Ytterberg

  Snart är taket på plats   
Trots en helg med mycket regn och kyla så har jag i alla fall fått takstolarna på plats. Taket är läktat och jag har börjat fylla på bärlagret till golvet. Till veckan ska förhoppningsvis taket vara klart, men tyvärr måste jag meddela er kära läsare att invigningen av växthuset med mingel kan bli en vecka försenat. Jag tror den måste flyttas fram till helgen efter midsommar. Detta på grund av vädret, men det blir....
 
(Klicka på bilderna för att se dem i större format)
      
Takstolarna är på                Det här ska bli ett                 Först ett bärlager
plats och läkten.                     golv i växthuset                   sedan singel

  Vildsvin har flyttat in i Ytterberg  
Sedan ett par veckor tillbaka har vi minst två vildsvin som börjat härja runt i potatislanden i Ytterberg. Bland annat har vildsvinen testat mandelpotatisen i Sänna och i Gummora. Enligt uppgift är det en galt och en sugga som synts på norra sidan av byn. Om det finns kultingar eller om några är på väg kommer säkert att visa sig vad det lider. 


  Härjedalens kommun tar i med hårdhandskarna mot Härjedalens kommun  
Till sist. Det går inte att låta bli att kommentera uppgiften i tidningen Härjedalen 14 juni.
Härjedalens kommun har, enligt TH, byggt om vatten- och avloppsledningarna i Vemhån och i samband med det byggdes även nya pumphus. Det visade sig dock att Härjedalens kommun saknade bygglov för pumphusen. Härjedalens kommun hotade därför Härjedalens kommun med en straffavgift på 110 000 kronor.
Under hot om straffavgift flyttade därför Härjedalens kommun pumphusen, för att undvika straffavgiften. (Detta skedde måndag 11 juni).
Dagen efter sattes emellertid pumphusen på plats igen. Ansvarig nämnd i Härjedalens kommun hade nämligen vid ett möte på måndag kväll (11 juni), beviljat Härjedalens kommun bygglov för de nämnda pumphusen. Så var den saken ur världen. Notan för kommunens nit får skattebetalarna stå för.

Utbildningsnivån i Härjedalens kommun är den lägsta i landet. Jag påstår inte att det har något samband med den egendomliga hanteringen med pumphusen i Vemhån. Det är bara ett konstaterande. 

Lennart Svensson
i Ytterberg


                                       

L A Kings, Stanley Cup-mästare.

  Kings avgjorde i sjätte matchen   

Då var det äntligen avgjort. Los Angeles Kings utklassade New Jersey Devils i den sjätte matchen av sju i finalserien om Stanley Cup, natten mot tisdag, och tog därmed den första titeln i lagets historia. Kings vann med hela 6-1 och detta på bortaplan, vilket vittnar om att L A Kings är värdiga mästare. Totalt slutade matchserien 4-2 till Kings.

Stort Grattis

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)
     

Kings logga                       Dustin Brown
                                            Lagkapten

Los Angeles Kings
bildades 1967. Säsongen 1992/1993 gick Kings till final i Stanley Cup med Tomas Sandström och Wayne Gretsky som tongivande spelare, men förlorade då mot Montreal Canadiens.
Nu står laget som mästare i ishockeyvärldens bästa och mest prestigefyllda liga.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Student, växthus och lite hockey.

 Sjung om studentens lyckliga vår   

  Student i Ytterberg 
Det var ett frejdligt firande av studenter i slutet av veckan. Överallt hörde man sång och fyrfaldiga leven. I Ytterberg var det, enligt obekräftade källor, nio ungdomar som gick ut gymnasiet.
En av de lyckliga studenterna från Ytterberg var Matilda Danielsson. 


Matilda Danielsson, nybakad student
på väg ut i livet.

Matilda
har pluggat handelsprogrammet (hp09). Närmast väntar jobb över sommaren inom handeln (naturligtvis) i Östersund. Vad som händer sedan får framtiden utvisa. Hur som helst. Vi lyfter på hatten och säger ett stort Grattis!

  Det gror i växthuset 
Det var en dålig rubrik, men den syftar på att bygget rullar på och invigningen med mingel börjar närma sig. Sedan är det så att det faktiskt har tittat upp lite ogräs, trots markduk. Sånt måste fixas plus lite annat, men det ska bli klart före midsommar..

(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)
  
Framsidan                           Baken (på växthuset!!)         Fönsterputs blir det..


  King på väg att tappa Cupen?
 
Los Angeles Kings var för några dagar sedan blott en seger från att ta sin första Stanley Cup- titel i ishockey. New Jersey Devils har sedan dess tagit två raka vinster och jämnat ut till 3-2 i matcher (till Kings fördel). Nu gäller det för hockeylirarna från soliga Kalifornien att ta sig i kragen och binda ihop säcken. Vi håller tummarna... 


Lennart Svensson
i Ytterberg


Leve Sverige.

  Du gamla du fria  
I dag lyfter vi våra glas eller hatten och utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige. Nationaldagen firas både till minne av dagen då Gustav Eriksson (senare Vasa) valdes till kung 6 juni 1523 och den regeringsform som trädde i kraft 6 juni 1809. (regeringsformen (Rf) gällde fram till den ersattes av den nuvarande 1974 års Rf).

  Ärftligt tronföljd och nytt statssystem   
Det var Gustav Vasa som införde den ärftliga tronföljden. Skälet som anges i historiska skrifter är att Gustav Vasa ville få stopp på de våldsamma stridigheter som förekom med jämna mellanrum under medeltiden mellan olika släktklaner och ätter i syfte att erövra kronan. Med den nya ordningen tog stridigheterna slut.
Gustav Vasa påbörjade även bygget av det nya svenska statssystemet med indelning i olika departement och myndigheter. Framförallt Gustav II Adolf och sedermera Gustaf III fortsatte reformeringen av statssystemet under Vasaepoken.
 

Sveriges fana

  Statskupp banade väg för Bernadotte  
Finland förlorades 1809 till Ryssland. Pommern var tidvis ockuperat vilket ledde till att Gustav IV Adolf avsattes och landsförvisades. Riksföreståndaren hertig Karl utropades till kung med namnet Karl XIII, vilket också skedde 6 juni.
Karl XIII var emellertid barnlös och saknade i övrigt den kompetens som Sverige krävde av en ny kung. Den 18 juli 1809 adopterade därför Karl XIII Christian August av Augustenborg som därvid bytte namn till Karl August.
Karl August avled dock hastigt i ett slaganfall redan 28 maj 1810. Folket misstänkte att kungen blev giftmördad vilket bland annat ledde till att riksmarsalk Axel von Fersen misshandlades till döds i samband med begravningen av Karl August.
Detta ledde så småningom att Napoleons marskalk Jean Baptiste Bernadotte övertalades att komma till Sverige och ställa upp som kandidat i valet av tronföljare.
Den 21 augusti 1810 valdes Jean Baptiste Bernadotte till kronprins. Månaden efter fastställdes den nya successionsordningen vilket gjorde hans son Oscar (senare Oscar I) till arvfurste i Sverige. Den ordningen, vilket är en av våra grundlagar, gäller fortfarande.
År 1818 utropades Jean Baptiste Bernadotte till Sveriges kung och antog namnet Karl XIV Johan.

  Ny författning 
Den nya författninen (grundlagen) som antogs 1809 föreskrev en delning av makten mellan kungen och riksdagen. Domstolar och myndigheter fick en självständig ställning och JO-ämbetet inrättades. Justitiestatsminister och utrikesstatsminister blev de statsrådsledamöter som fick högst status. Maktdelningsprincipen var ett demokratiskt genombrott i 1809 års regeringsform.


Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


Storseger av Svegs flicklag. LA-Kings nära Stanley Cup

  Elsa från Ytterberg nätade fem gånger 
Svegs flicklag 99/00 i fotboll tog en storseger borta mot Brunflo i söndags. Segersiffrorna i en match som spelades i kyligt försommarväder blev 6-2.
Elsa Svensson från Ytterberg dominerade händelserna på planen och gjorde fem av Svegs mål. Grattis Elsa.
 
 
Elsa Svensson (snart 13) satte fem baljor i Svegs storslam mot Brunflo

 
  Kings på väg mot Stanley Cup  
Los Angeles Kings
leder nu finalserien mot New Jersey Devils med 3-0 i matcher i bäst av sju. Natten mot torsdag möts lagen på nytt i Staples Center i Los Angeles. Seger och LA-Kings är Stanley Cup-mästare för första gången.
  Stabilt spel av Kings i slutspelet 
Laget gjorde en ganska medioker grundserie, men i slutspelet har Kings gått fram som en vält och krossat allt motstånd. Kings har haft ledning med 3-0 i matcher i alla sina serier i slutspelet och hittills bara förlorat två matcher. En mot Vancouver i första rundan, en mot Phoenix i semifinalen.

 
  Juha Widing var förste svensk i LA-Kings 
Flera svenska spelare har genom åren spelet för Los Angeles Kings. Juha Widing från Göteborg var den förste. Han spelade drygt 500 matcher som center i LA-Kings 1970-1977.
Tomas Sandström spelade högerforward 1989-1994 och var med om att gå till final med Kings 1993.
Mattias Norström gjorde hela elva säsonger som back (1996-2007) med Kings. Norström var även lagkapten 2001-2007.  


Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


Det tar sig i växthuset

  En sida klar 
Det blev en bra fredag med avseende på bygget av växthuset. En långsida är klar. Sju rutor monterades på en långsida och två på frontgaveln utan att en enda gick sönder. I dag blåser det dock oroväckande mycket i Ytterberg så vi får se om det går att sätta några fönster på plats.
I går kväll firade vi dessutom in sommaren på ett sätt som börjar bli en tradition. Med svala marinelladrinkar och ljuv musik från 1960-talet hälsade vi den varma årstiden välkommen hemma hos Roger Johansson.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)
  
Det är ingen ny hyreslänga som byggs i Ytterberg. Det ska bli ett växthus.


 
Pelle slätade ut marken med traktorskopan.
Nu är det bara att kratta lite och sedan så.

Lennart Svensson
i Ytterberg


RSS 2.0