Storstädning hos Fredrik Reinfeldt.

  Kvasten är Reinfeldts bästa vapen     

Det är inte så länge sedan som beskedet kom att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fått silkessnöret av sin hustru Filippa Reinfeldt, eller var det tvärtom?
Hur som helst. Fredrik Reinfeldt är inte den som drar sig för att byta samarbetspartner. I Reinfeldts regering har ministrar bytts ut i parti och minut ända sedan valet 2006.  

  Sofia Arkelsten, den senaste att få foten av Reinfeldt
På fredagen kom beskedet att moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten avgår med omedelbar verkan. Enligt partiet ska statsminister Fredrik Reinfeldt och Sofia Arkelsten vara överens om beslutet.
En timme senare presenterades hennes ersättare, Kent Persson, ledamot i partistyrelsen och kommunalråd i Örebro.
Sofia Arkelsten var väl inte Fredrik Reinfeldts bästa rekrytering. Hon föll direkt i förtroende när det visade sig att den dagen det var historia på schemat i skolan i Hässelby var Sofia ute på andra uppdrag eller också var hon inte mentalt närvarande för historia var i alla fall inte hennes bästa ämne. Sofia Arkelsten ersatte Per Schlingmann som partisekreterare i oktober 2010.

  Granne med Gustav Svensson 
Moderaternas nya partisekreterare, Kent Persson, bor i bostadsområdet Vivalla. Där huserar även brevbäraren Gustav Svensson (i serien Svensson, Svensson, spelad av Allan Svensson). 
Likheterna mellan Kent Persson och Gustav Svensson är flera. Båda bor, som sagt, i Vivalla. Kent Persson är gift och har två barn, precis som Gustav Svensson.
I samband med presskonferensen, där utnämningen blev offentlig, sa Kent Persson att han ser fram mot uppdraget som partsekreterare med stor ödmjukhet.
Är Kent Persson även lika principfast som den "ödmjuke" Gustav Svensson lär Fredrik Reinfeldt få vissa problem med att tygla sin nya partisekreterare.

  Tolgfors fick också foten 
För några veckor sedan fick försvarsminister Sten Tolgfors sparken efter svamlet om affären med Saudiarabien. Ny på den posten är sedan början av april Karin Enström, 46 år, moderat kommunpolitiker från Vaxholm. Karin Enström är född i Uppsala, yrkesofficer i amfibiekåren med graden kapten.

  Tolgfors fick foten två gånger  
Sten Tolgfors var efter valet 2006 handelsminister. Redan i september 2007 fick han lämna posten och efterträddes av Ewa Björling.

  Littorin, bara en i raden  
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin var medlem i Fredrik Reinfeldts regering från valet 2006 fram till juli 2010. Då meddelade han plötsligt att han skulle avgå. Tobias Billström ersatte som chef för arbetsmarknadsdepartementet.

  Tveksam akademisk examen  
I juni 2007 avslöjade webbtidningen Friktion att den masterexamen som Littorin angav i sitt CV från Fairfax University i USA inte var en godkänd akademisk examen enligt de kriterier som utfärdats av amerikanska myndigheter. Littorin tog sedan bort uppgiften från sitt CV.
Sven Otto Littorin hävdade att en pågående vårdnadstvist och den uppmärksamhet den rönte var orsaken till hans avgång. 

  Carlgren fick gå, Lena Ek kom in 
I september förra året fick Andreas Carlgren, efter fem år, lämna posten som miljöminister. Lena Ek, centerpartist från Västerviks kommun, tog över. 

  Hatt och Lööf är också nya ministrar  
Anna-Karin Hatt
är sedan september 2011 ny it-och energiminister och Annie Lööf blev samtidigt ny näringsminister. Detta sedan Maud Olofsson lämnat över både näringsdepartementet och posten som partiledare för centerpartiet till Annie Lööf. 

  Drygt två år kvar till valet 
Det är nu två år och fyra månader kvar till nästa val. Hur kommer regeringen att vara sammansatt då? Är det någon minister kvar sedan förra valet.
Utrikesminister Carl Bildt är ett säkert kort. Han rår inte Reinfeldt på. Finansminister Anders Borg och justitieminister Beatrice Ask från Sveg, är två veteraner i Reinfeldts regering som också verkar sitta ganska säkert, men osvuret är bäst. När Fredrik Reinfeldt tar fram sin piasava går ingen, utom Carl Bildt, säker.
Piasavakvasten bekrivs i ett reklamblad från en stort varuhus så här: En riktigt bra kvast till grova sopor.  

Lennart Svensson
i Ytterberg


 

 

 

 


Grattis Brynäs, SM-Guld och 100 år.


  Kan det bli bättre? 
Brynäs If vinner SM-Guld i ishockey och det gör Gävleklubben i år, när Brynäs samtidigt firar 100-årsjubileum. Det går inte att regissera ett jubileumsår på bättre sätt.
Det är också kul att elitseriens och framförallt slutspelets gigant Jacob Silfverberg, med nummer 100 på tröjan, får inleda vägen mot guldet och det med ett av säsongens absolut bästa och vackraste mål. 
Än en gång STORT GRATTIS 


       Brynäs IF, Svenska Mästare i ishockey 2011/2012

Lennart Svensson
i Ytterberg


Boston mot kvarten och Brynäs mot SM-Guld?

  Fördel Boston Bruins  
Regerande Stanley Cup-mästarna Boston Bruins tog en betydelsefull seger över Washington Capitals på bortaplan i natt, svensk tid. Boston leder nu åttondelsfinalen med 2-1 i matcher i bäst av sju och har hemmaplan i nästa möte.Boston Bruins, vinnare av Stanley Cup 2010/2011

  Avgör Brynäs i kväll?   
I kväll kan SM-bucklan vara på väg till Gävle. Skellefteå möter Brynäs i Skellefteå Kraft Arena i match nummer fem i bäst av sju. Brynäs leder med 3-1 i matcher.
Skellefteå lyckades ju som bekant ta en seger i söndags, i Gävle. Det var starkt och nu återstår att se om Brynäs kan göra om bedriften och avgöra på bortaplan eller om det ska bli en sjätte och kanske en sjunde match innan de Svenska Mästarna i ishockey kan koras.
Hur som helst. Spännande blir det. Nedsläpp kvart över sju (19.15). Det värsta är att själv sitter man och jobbar till 21.00.
Blir det samma stökiga, småirriterade, men taggade stämning i rinken som senast så drar det ut på tiden. Går det sedan till förlängning så hinner man nog se en del av matchen ändå.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Brynäs svit sprack, seger för Nico och våren kom av sig.

  Skellefteå lever än    
Det blev inte fyra raka segrar för Brynäs i jakten på SM-Guldet i ishockey. Skellefteå lyckades i går kväll utjämna till 3-1 i matcher (Brynäs leder alltså med 3-1).

  Första segern för Nico Rosberg 
Glädjande också att Finlands Nico Rosberg tog sin första seger i Formel 1 och det i en Mercedes. Det var länge sedan (1955) som Mercedes senast stod först i prislistan i ett Formel 1-lopp. Nico Rosberg är dessutom son till förre världsmästaren Keke Rosberg. För övrigt Finlands förste världsmästare i Formel 1.

  Våren kom av sig 
Jag hade planerat att i dag visa lite fina bilder med säkra vårtecken. Bilder på lite spirande grönska, ryttare och några andra tecken som varslar om att den varma och ljusa årstiden är på väg, men det får anstå en tid. I dag täcks marken i Ytterberg nämligen av ett snötäcke som är drygt en decimeter tjockt.

Lennart Svensson
i Ytterberg

     

Fyra raka för Brynäs?

  Brynäs går mot SM-Guld  
Skellefteå
mäktade inte med att utjämna i SM-slutspelets andra finalmatch i bäst av sju, vilket ger Brynäs ett "vinnarhål" för att prata travspråk. Redan på söndag kan det hela vara över, men jag tror ändå att Skellefteå tar en eller ett par vinster innan bucklan landar i Gävle. 

  Inget skitproblem för Skellefteå i år   
I fjol var det, som väl alla kommer ihåg?, en elak liten krabat i vattnet som sänkte Skellefteå i finalserien mot Färjestad. I år kommer inte någon i Västerbotten att kunna skylla på dåliga magar.
Problemet för Skellefteå heter framförallt Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok. Skellefteås backar har mycket svårt att få stopp på Brynäs snabba och spelskickliga forwards. Tråkigt att dessa två spelare med all sannolikhet försvinner redan till nästa säsong. 
     
  Jakob Silfverberg, Brynäs IF, född 13 oktober 1990, draftad av Ottawa Senators i andra rundan 2009. Juniorvärldsmästare 2010. Guldhjälmen säsongen 2011/2012.
Jakob Silfverberg kommer från en genuin hockeysläkt. Jakobs pappa heter Jan-Erik Silfverberg, fyra SM-guld med Brynäs. Jakobs farbror heter Conny Silfverberg, även han stor spelare och Svensk Mästare med Brynäs. Jan-Erik och Conny har Hofors HC som moderklubb.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Påsken är snart slut, men ta de lugnt. Det är snart jul.

  Beställ redan nu. Julkonsert på G.   
Jag satte mig ner i går och bläddrade igenom Aftonbladet och min första tanke var att det som publicerades var ett aprilskämt, men jag insåg ganska snabbt att det var allvar. I en annons över ett halvt uppslag uppmanades vi nämligen att köpa biljetter till året Julkonsert !.
Påsken är inte slut, det är annandag påsk i dag ( 9 april). När jag läste annonsen var det påskdan och nu ska vi alltså beställa biljetter till "Årets Största Julkonsert", med bland andra Christer Sjögren. Jo, jo men. Så står det faktiskt.

  Christer "Kristus" Sjögren?
Den klurige författaren och estradören Mark Levengood skrev i en av sina böcker (den handlade om hur barn pratar) om en flicka som berättade att hon inte trodde att det var så vanligt att barn döptes till Kristus i dag. Den enda person hon kände till med det namnet var mammas stora idol "Kristus Sjögren"

  Julen varar intill påska?
I min ungdom lärde jag mig att julen varar intill påska. Det var en strof som vi sjöng varje år. Jag tror till och med att vi levde efter den devisen och gör det, åtminstone i viss mån, än i dag.
Jag har exempelvis min utomhusgran kvar, visserligen utan ljus och sånt, men den står där, granen, och det är ju inte slut på påsken än.
  Det är kanske dags att ändra strofen i julsången från " julen varar intill påska" till "julen kommer med en jävla brådska". 

  Tiden har sin gång.
Nåja. Vi firar påsken som den varit en tid till, men sen blir det andra bullar. Vi kan ju inte hålla fast vid gamla traditioner och annat strunt när Christer, frälsaren från Hagfors, kallar, eller hur?

Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


Påsk i Ytterberg med pimpeltävling och angelfiske.

 Lyckad fisketävling.
Drygt 100 deltagare räknades in till den traditionella pimpeltävlingén Ytterbergsnappet på långfredagen. En strålande sol och i övrigt perfekta förhållanden ramade in en mycket lyckad tävlingsdag. Även påskaftonens angling gick av stapeln under en klarblå himmel och med en värmande sol.


Ulla blev bäst i familjen Svensson.

  
Per fick också fisk.             Ulf Stener likaså.               Elver Mellgren fick både fisk
                                                                                            och pris.

  
Snart är det klart.                     Det vart lite fisk.               Fika i väntan på
                                                                                            prisutdelning.

Påskaftonen ägnades åt angelfiske och trevlig samvaro runt grillen vid badet.

  
Carro i m 59.                     Trevligt vid bordet.             Stefan, hard-core

  
Jimmy med påskhatt.           Sara och Niklas.             Tina

  
Ordning vid grillen.          Elsa klubbar gädda

(PS. Klicka på minibilderna för att se dem i störrre format DS)

Lennart Svensson
i Ytterberg


Tio lakan på spel i Ytterbergsnappet.

 I morgon smäller det
I Ytterberg går vi i dag och laddar för fullt för den tradtionsfyllda och mycket spännande pimpeltävlingen Ytterbergsnappet. För alla som kanske inte hänger med helt kommer ett förtydligande: Det handlar om vinterfiske, inget annat.

 Tio tusen spänn till vinnaren
Ytterbergs Fiskevårdsförening har i år utlovat 10 000 kronor till vinnaren om det blir minst 150 deltagare.
Väl mött i morgon, långfredag, vid badplatsen vid Nordsjön (Nâlsjön).
Klockan 10.00 går startskottet. Sedan gäller det att plocka så mycket fisk som möjligt fram till att klockan slår 13.00. Efter fisket så blir det som vanligt fest med mat, dans och mycket annat kul i Byföreningens lokal (Gamla skolan i Ytterberg).Ladda ryggsäcken med fiskedon och kom till Ytterberg i morgon.
Det vankas klöver och fest natten lång.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Tyst från borgarna om bensinpriset.

Bensinpriset når rekordnivå i sommar.
Det är märkligt tyst från det borgerliga blocket och från de borgerliga belackarna nu vad gäller bensinpriset. Annat var det strax före valet.
Då hette det att en skattehöjning med 14 öre skulle innebära dödsstöten för landsbygden med mera, med mera. Katastrof var ett väl använt ord före valet.
Nu har priset på bensin höjts med nästan det tiodubbla, men nu hörs inget från de borgerliga leden.
Nej. Nu är det skattesänkning som är lösningen. Skatten på bensin måste sänkas, skatten på arbete ska sänkas, lönerna för ungdom ska sänkas.
Det verkar som om den enda lösningen på Sveriges problem som den borgerliga regeringen kan presentera är att försämra arbetsvillkoren och därmed sänka intäkterna till staten. Då kommer vi alla till paradiset.
Dock ska Fredrik Reinfeldt ha en eloge för att han tar avstånd från centerns och folkpartiets förslag till sänkta ungdomslöner. 
Reinfeldt har säkert sett på effekterna av den sänkning av restaurangmomsen som centern drev igenom. Sänkningen skulle generera massor av nyanställningar.
Resultatet är att momssänkningen inte skapat ett enda jobb. Vinsterna för restaurangägarna har däremot ökat på bekostnad av statskassan, det vill säga skattebetalarna.

Lennart Svensson
i Ytterberg
Ajöss Sten Tolgfors.

Matchstraff och avstängning för Tolgfors
Jag var i mitt förra inlägg kritisk till spelaruppsättningen i Djurgårn, men priset för sämsta värvare måste väl ändå går till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M)
Raden av ministrar som lämnat den borgerliga regeringen sedan förra valet börjar bli längre än den existerande ministerlistan. Det är dessutom beklämmande att de som lämnat regeringen har alla klantat till det, visat prov på dåligt omdöme eller till och med kanske inte har den kompetens svenska folket kan kräva av en minister.

Sten Sture Tolgfors, (moderat) född 17 juli 1966 i Forshaga, Sveriges försvarsminister mellan 5 september 2007 och 29 mars 2012 samt Sveriges handelsminister mellan 24 oktober 2006 och 12 september 2007, är bara en i raden av ministrar i Reinfeldts regering som "skitit i det blå skåpet"

Tolgfors har inte jagats av media
Sten Tolgfors hävdade i sitt taffliga tal i samband med att han avgick som försvarsminister att mediadrevet blev för mycket för honom och hans familj. Tolgfors drog en välanvänd klyscha om att han inte kunde se barnen lida av att pappa figurerade på ett negativt sätt i media.
Sanningen är den att Sten Tolgfors har blivit mycket milt behandlad av media. Granskningen av affärerna med Saudi-Arabien har varit både saklig och grundlig. Tolgfors har inte utsatts för smygande paparazzi-fortografer eller på annat sätt blivit oanständigt kontaktad av media.
Sten Tolgfors har helt enkelt berusats av maktens nektar och gått för långt och utanför sin egen kompetens. Tolgfors har gjort ett par grova tavlor och därför fick han lämna sin post. Reinfeldt dömde matchstraff och avstängning. Så enkelt är det.


Lennart Svensson
i Ytterberg 


Ajöss Djurgårn, Grattis AIK.

Allsvenskan nästa för DIF.
Då var det tack och adjö för de mesta svenska mästarna i ishockey, Djurgårdens IF, vad gäller spel i elitserien. Jag trodde i inledningen på säsongen att Dif skulle finnas med när det drog ihop sig till slutspel. Jag hade faktiskt tippat Dif som ett av lagen i semifinal, men oj vad fel det blev.
Nåja. Nu handlar det om att ta nya tag och inte hänga läpp för en misslyckad säsong. En rejäl städning i spelartruppen och kanske även i ledarstaben är nödvändig.
Laget har i år präglats av flera spelare med hockeyframtiden bakom sig som saknat den en riktiga fighterinstinkten. Det är hög tid att sluta tjata om "ett hjärta som klappar för Djurgårn" och släpp fram yngre spelare som ser en framtid inom hockeyn. Annars kan tiden i allsvenskan bli lång och mödosam. 

AIK imponerar däremot.
Det bär emot att hylla den värsta lokalkonkurrenten i Stockholm, men det går inte att låta bli att imponeras av AIK. Nu leder laget med 3-1 i matcher i bäst av sju och detta över Skellefteå som av många experter tippats som ett givet finallag.


Även Brynäs har kopplat greppet. 
Brynäs
svarade också för en mycket strong insats när Gävlelaget slog Färjestad på bortaplan. Brynäs har också 3-1 i matcher och kan avgöra semifinalserien på hemmaplan i morgon, tisdag. Jag tror dock Skellefteå kommer att sälja sig mycket dyrt, men visst är det guldläge för Brynäs.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


RSS 2.0