Centern talar med kluven tunga

Torsdag 28 april

Centern säger ja till kärnkraft och uranbrytning i Jämtlands län. Centerpartisterna i Jämtland säger visserligen nej, men partiets ledare, Maud Olofsson, säger ja. Vad står egentligen centerpartiet för?

Flera av länscenterns företrädare, bland andra ÖP:s förre ledarskribent Håkan Larsson, har i flera artiklar förklarat att centerns linje är att stimulera en utbyggnad av vindkraft och andra alternativa energikällor till kärnkraft, kolkraft med mera. Jag håller med fullständigt.
Jag stod på samma barrikader som centern 1980 när frågan om kärnkraften avgjordes i en folkomröstning. Jag röstade, liksom de flesta centerpartister, på linje tre.

Men var finns idealismen i dag? Centerpartisterna i Jämtlands län förordar en utbyggnad av vindkraft och andra alternativa energikällor och samtidigt står partiledaren för centerpartiet, Maud Olofsson, och spelar med i den lobbyism som intresseorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) svarar för.

Maud är språkrör för lobbyisterna
Maud Olofsson har blivit ett språkrör för SN och framförallt dess ekonomiske talesman, Stefan Föltser.
Stefan Föltser säger ena dan att ”vi måste ha kärnkraft annars dör svensk industri” Nästa dag säger Stefan Föltser att lagarna som reglerar anställningstrygghet måste ändras”. Två dagar senare säger Maud Olofsson samma sak i Sveriges Riksdag.

Centerns kluvna tunga
Flera utländska bolag har och är på väg att prospektera för att utvinna den uran som finns i alunskiffer i bland annat Jämtland. Länscentern med landsbygden i fokus säger nej, men partiledningen med Stureplan som referens öppnar dörren för fortsatt satsning på kärnkraft.
Frågan är då om vi ska fortsätta satsa på kärnkraft och låta lågavlönade indianer i Sydamerika stå för den farliga brytningen av uran och låta den energiförbrukande anrikningen ske i Storbritannien och Frankrike medan vi står och sniffar i skorstenen på kärnkraftsverket och tycker att vi är ”minsann miljömedvetna för vi skickar inte ut någon koldioxid”.
Den legendariske hövdingen för Souixindianerna i USA, Geronimo, menade att det är att tala med ”kluven tunga”.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Bilder från påsken i Ytterberg

Påsk i Ytterberg
 
Vy från grillplatsen vid Nordsjön. Påskafton





 






Tävlingen om
påskaftonens festligaste
hatt vanns av Maria,
utan konkurrens. 

 





Festligt och mycket folk i skolan på långfredan



Två solbadande tjejer på bryggan. Isen släppte helt bara två dagar senare.



Gemytligt värre var det hela påskafton nere vid badet.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Vindkraft och demokrati, det är svårt

Torsdag 21 april

Vindkraft är framtid
Jag vill att vindkraften byggs ut i Härjedalen. Det är min åsikt. Det är bättre att våra ungdomar får jobba i en teknisk bransch än att bli lågavlönade telefonister, vilket är det enda som erbjuds i dag i Härjedalens kommun.

Aldrig antidemokrati
Det är dock trist att konstatera att motståndarna mot en utbyggnad av vindkraft i Härjedalen blir utsatta för hot och trakasserier. Så står det i alla fall i en artikel i tidningen Härjedalen, TH, (torsdag 21 april).
http://tidningenharjedalen.se/aktuellt

Åsiktsfrihet ska respekterars
Alla ska givetvis få föra fram sina åsikter utan risk för liv och lem. Olika åsikter ska respekteras. Det är en av hörnstenarna i samhällsbygget som kallas demokrati.
Var och en må ha sin åsikt om vindkraft, men Inger Wetterstrand, ordförande i föreningen för småsklig vindkraft i Lillhärdal, som uttalar sig i artikeln i TH, har dock en hel del att läsa på vad gäller demokrati.

Demokrati är folkstyre
Ordet Demokrati är en sammansättning av de två grekiska orden demos (folk) och kratos (styre). Innebörden är alltså att demokrati betyder: folket styr.
Någon opinionsmätning av vad folket i Härjedalen tycker om vindkraft eller om en utbyggnad av vindkraft i Härjedalen har inte gjorts. Folket har inte uttryckt sin
åsikt. Vindkraft har inte varit en fråga i de två senaste valrörelserna.

Åsikt är en sak, folkvilja en annan
Det är med andra ord så att folket inte har tagit ställning i demokratisk ordning vad gäller vindkraft.
Jag satt själv på Folkets Hus i Sveg förra hösten och lyssnade på en redovisning av den översiktsplan som presenterades.
Till min förvåning så var det flera personer som var emot en utbyggnad av vindkraften som påstod sig tala för "folket". Personerna i podiet som framförde åsikten bestod av nio pensionärer från Ytterberg. Ingen av dessa hade frågat mig, eller någon som jag kan referera till, om åsikten beträffande vindkraft. Ändå påstod de sig tala för folket och folkviljan.

Fakta, inte fantasi
Jag har tagit del av de publicationer som spridits av motståndarna till en utbyggnad av vindkraft i Härjedalen och enligt min egen åsikt är det inte en stavelse i dessa skrifter som är underbyggd med annat än rena fantasier.
I dessa skrifter sprid en massa konstiga påståenden. Ett exempel: Horisonten mot söder från Ytterberg ska likna ett blinkande tivoli.
Nåväl: Energi måste vi väl ha?. Frågan är om vi ska vi elda med ved, ska vi ska utöka uttaget från älvarna eller ska vi ansöka om att få bygga ett eller ett par Kärnkraftsverk vid Svegssjöns strand?
Det kanske vore nåt?  Vatten finns det så det räcker. I Härjedalen är det dessutom så lite folk så det är försumbart i sammanhanget vad beträffar säkerhet etcetera.

Lennart Svensson
i Ytterberg 

 


Centern åter ute på villovägar

Onsdag 20 april

Länscentern agerar som guden Janus
Centerpartisterna i Jämtlands län menar att det är länsstyrelsens fel att vissa avsnitt av vägnätet i länet mer liknar vårdiken än vägar. 
Enligt länscentern skulle situationen var helt annorlunda om politikerna fick styra över vägunderhållet, men det är ju för fasiken det som centerpartisterna i regeringen gör.

Centern skjuter bredvid målet
Det är nämligen så att länsstyrelsen är regeringens förlängda arm ut i landet. Länsstyrelsen tar inte in någon skatt. Vilken skatt som ska tas ut av folket bestämmer regeringen och slutligen Riksdagen. Det borde väl ändå centerpartister i Jämtlands län också känna till.
Länsstyrelsen ska förvalta de anslag som tilldelas enligt beslut i Riksdagen där borgarna har majoritet. Länsstyrelsen ska också verkställa de beslut som regering och Riksdag fattat.
Infrastrukturministern i den borgerliga regeringen hette fram till oktober förra året Åsa Torstensson. Hon är centerpartist. Näringsministern i den borgerliga regeringen heter Maud Olofsson. Hon är också centerpartist.
Åsa Torstensson fick visserligen silkessnöret av Fredrik Reinfeldt i oktober och ersattes av moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, men anslagen till vägunderhåll i Jämtlands län är beslutat och undertecknat av centerns Åsa Torstensson.

Som man bäddar får man ligga
Att det inte finns tillräckligt med pengar för vägunderhåll i Jämtlands län beror delvis på att den borgerliga regeringen prioriterar skattesänkningar för de som redan lever i överflöd i stället för att föra en solidarisk ekonomisk politik som är till gagn för hela landet.
Gnällspikarna inom centern i länet borde först ta en diskussion med ledningen i det egna partiet innan man går ut och skyller på den som är satt att utföra det som centern bidragit till.

Not: Den antika guden Janus avbildas med två mot varandra vända ansikten. Han anses symbolisera velighet. Janus har också gett namn åt månaden januari. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Det sket sig för Skellefteå

Onsdag 20 april

Det var Qrypto, inte FBK som sänkte Skellefteå
Uttrycket "Det sket sig" har fått en konkret innebörd. 
Nu står det klart varför Skellefteå såg blekt ut i finalserien i ishockey och förlorade mot Färjestad. Spelarna åkte ju omkring och hade rännskita.
Varje person som spelat eller försökt spela ishockey vet att det är väldigt svårt att ta ut skridskoskären ordentligt och koncentrera sig på matchen om man är skitnödig.
Vi var många som undrade vad som hände med Skellefteå när finalserien drog igång. Spelarna åkte ju omkring vilset och okoncentrerat och gjorde typiska pojklagsmisstag. Särskilt märktes det på målvakten Andreas Hadelöv. Han spelade med väldig pondus i semifinalserien, men i finalen var han sig inte lik alls.

Alien från Österund var boven
Förklaringen är att hela laget hade fått i sig den ökända kusen qryptosporidium. För Hadelöv måste det ha varit ett elände att veta att varje gång han skulle ner i spagat för att rädda en puck så riskerade han att markera målvaktsbyxorna i den ände som han sen ska vända upp mot publiken.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Påsk i Ytterberg

Tisdag 19 april

Fin dag för byrunda
Ytterberg badar i sol. I morse vid åttasnåret när jag tog min morgonpromenad runt byn var det varken för kallt eller för varmt. Det var med andra ord helt perfekt för en byrunda.
Tyvärr har vårvädret satt stopp för den anrika pimpeltävlingen Ytterbergsnappet. Enligt traditionen går tävlingen på långfredan, men isarna är för dåliga för fiske. Nåväl. Det blir ju fest på skolan på kvällen så det blir väl tillfälle att pimpla ändå....


Som vanligt bjuds det på musik av högsta klass. Inga mindre än det populära bandet Lill-Eriks spelar upp till dansen. Bäddat för en toppenkväll alltså.

Ytterberg på tisdag morgon.
Här kommer några bilder från byrundan.

Vy mot Lillhärdalsfjällen


Information är viktigt


Hässjevirke som väntar på slåttern.
Bilden är tagen från vägen på nersia byn.
Bredvid gården som av någon anledning kallas för Töppen.



När "Sån" har lyft på hatten vankas det finväder, enligt sägnen.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Rusk i Ytterberg och bakslag för Reinfeldt

Regn och rusk.
Vi skriver vecka 15. Alltså bara 35 veckor kvar till Jul. Veckan börjar med ett riktigt ruskväder. Håller detta i sig är nog pimpeltävlingen på långfredagen i fara, men vi hoppas på det bästa.
Isen verkar en aning tunn även under grillorna på Skellefteås spelare. Det såg lite darrigt ut sist. I kväll blir det lite av en vinna- eller försvinnamatch. Färjestad kan ju inte avgöra, men en vinst i kväll betyder 3-1 i matcher för Färjestad och nästa drabbning går i Karlstad.

Allsång på onsdag
I Ytterberg laddar folk annars för allsång. På onsdag kväll är det dags igen. När allsången hade premiär för en månad sedan kom närmare 40 personer som ville ta ton och testa akustiken i Ytterbergs gamla skola. På scen på onsdag, som vanligt husbandet: Bengt, Sven-Åke, Jens och Per-Allan.

Regeringen tvingas till reträtt
I måndags kom beskedet att Sveriges regering med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i spetsen ska se över den hårt kritiserade sjukförsäkringsreformen.
Reformen har slagit tillvaron i spillror för flera som varit för sjuka för att ta ett arbete och kritiken från oppositionen har varit massiv. Även en grupp på över 100 läkare gick för en tid sedan ut i ett upprop och krävde att sjukförsäkringsreformen skulle rivas upp.
Tyvärr är det så att ett besked som börjar med frasen "vi ska se över" alltför ofta inte betyder ett skvatt. Denna översyn, som för övrigt inte blir klar och får någon effekt förrän om något år, är nog mera ett sätt att stilla oppositionen och kritikerna. Alla dem som drabbats av reformen kan känna sig blåsta.
När finansminister Anders Borg (m) presenterar vårpropositionen före sommaren kommer den säkert att prioritera skattesänknningar före sociala reformer.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Lär av Gnosjö

Gnosjö ser möjligheter med vind, Härjedalen ser problem
För att möta kraftbolagens avisering om höjda nätavgifter tar nu småföretagen i Gnosjö tag i problemet på småländskt vis. Ett nätverk av småföretag, entreprenörer och andra näringsidkare i Gnosjö planerar nu att investera i en vindkraftspark. Detta för att trygga elförsörjningen, till ett pris som inte ruinerar företagen.
I Härjedalen är tillgången på denna energikälla enormt god. Det är bara att titta ut genom fönstret i dag, torsdag, men vad gör Härjedalens kommun egentligen?
När den planerade utbyggnaden av vindkraft i Härjedalen var på tapeten för en tid sedan vek sig kommunledningen med kommunalrådet Gottfrid Jonsson (s) i spetsen, för en liten, men högljudd, antivindkraftsgrupp som dessutom påstod sig tala för folkviljan. 
När HMAB bildades under 1970-talet hette det bland annat att "Älgjakten hotades, skoteråkningen hotades, bärplockning och annan samvaro i naturen hotades" av att någon procent av Härjedalens myrmarker skulla tas i anspråk.
Lobbyisterna som nu lyckats övertala kommunledningen i Härjedalen att begränsa en av de största industrisatsningarna i modern tid i landskapet, framför i stort sett samma argument.
Och detta sväljer Gottfrid Jonsson och hans stab med hull och hår. Att vindkraft genererar arbete och tillväxt i Härjedalen verkar vara en lågprioriterad fråga.
Kommunen är i ett skriande behov av arbetstillfällen och i det läget ger kommunledningen efter för några högljudda "motvalsare" som ser sina egna särintressen som det primära. Det är bedrövligt, rent ut sagt. 
 
 


I Gnosjö i Småland ser kommunledning och näringsidkare möjligheter i vindkraft. I Härjedalen är det tvärtom. Här ser kommunledningen hellre till att få tyst på debatten genom att ge vika ner sig för små lobbygrupper.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Tisdag 5 april

Fördel Färjestad
Färjestad tog, inte oväntat, ledningen med 1-0 i matcher när finalserien i hockeyn drog igång. Jag tror fortfarande att det blir ett avgörande först i den sjunde matchen och då i sudden.

Barnfattigdomen ökar i Sverige
Flera medier har den senaste tiden rapporterat om en stor undersökning som visar att allt fler barn i Sverige lever under såna ekonomiska förhållanden att det är att betrakta som fattigdom. Nog är det väl anmärkningsvärt och rent bedrövligt att barn ska tvingas växa upp i fattigdom i Sverige.
Regeringen med herr Reinfeldt, herr Borg och fru Olofsson i spetsen verkar dock inte bry sig särskilt mycket om detta. För regeringen är det skattesänkningar för dem som redan lever i överflöd som prioriteras.
Inte nog med det. Jämtkraft med flera nätbolag har ansökt hos regeringen att få öka uttaget från elkonsumenterna för att transportera den redan dyra elströmmen till hushållen.

För oss i Härjedalen, där lönerna är låga och vintrarna kalla, betyder det att det lilla vi har kvar i plånboken krymper ändå mer, men vadå?
Direktörerna för Vattenfall med flera kraft, -och nätbolag måste ju få sina furstliga bonusar och pensionsavtal (så kallade fallskärmar) och det kostar ju. Vår näringsminister, centerpartiets Maud Olofsson, verkar hellre se till att dessa, oersättliga direktörer, får sina penningpåsar fyllda till bristningsgränsen än att folk kan leva någorlunda drägligt i glesbygden. 
Och i det sammanhanget kanske det inte spelar så stor roll att några barn lever i fattigdom. Barn finns det gott om, men kompetenta direktörer växer inte på trän, om man nu ska tro Maud Olofsson och hennes rådgivare, nationalekonomen Stefan Föltser, på organisationen Svenskt Näringsliv. 

Snart påsk
Det ser ut att bli en blöt påsk. Snart dax att ställa undan skotern och plocka fram golfklubborna för lite "vapenvård". Vi får dock hoppas att vintern håller sig kvar någon vecka till. På långfredagen går ju som bekant den anrika pimpeltävlingen Ytterbergsnappet av stapeln. Tävlingsplatsen i år blir Nordsjön eller Nålsjön som det uttalas i Ytterberg.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


Ny vecka, nya möjligheter

Vecka 14
Påsken närmar sig med stormsteg, för blåsigt har det varit en tid. Veckan börjar annars bra med strålande sol och vårvärme som tar hårt på snötäcket.
Vi får se vad dagen och veckan bjuder på. En sak vet vi i alla fall. Finalserien i ishockey drar igång. Det ska bli spännande att se om Skellefteå rår på Färjestad. Det är väl också läge att säga Grattis till Växjö Lakers som nu är klara för elitserien.

Ett lästips
Gå in på länken Dagens Arbete. Välj digital tidning och if Metalls upplaga. På sidan 38 kan ni läsa ett reportage om Urban Johansson från Ytterberg. Urban är kvar i industrihuset i Sveg, trots att arbetsgivare kommit och försvunnit genom åren. Urban har nu sin fjärde arbetsgivare i samma lokal där han började på SANDVIK Bandmanufaktur 1987.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Veckan som gick i Ytterberg

I Ytterberg
Här går livet vidare. Det är inte nån jakt för dagen, men vi lever på fisk och potatis. Och det är väl helt i tidens riktning. Enligt all expertis ska ju fisk innehålla en sorts fett som heter nånting med GMXWSOK, eller nåt och som är jävligt bra för jä.., nej, här, nej.. gär.., nåväl, svampen som ligger innanför skalet under håret.
När vi, som var ungdomar på den tiden, i början av 1970-talet, åkte MC så var det Castrol CTX som gällde i oljetanken ( på MC:n alltså). Kanske det finns nåt samband vad gäller bokstavskombinationen. Vad vet jag?
Vidare är det bara att konstatera att våren är på väg till Ytterberg. Veckan började med kyla och en bitande västanvind som så småningom gick över till en mild och ljummen östan. Vägarna börjar bli snöfria och leriga. Det är med andra ord så att: Våren är på väg!

Lokalt i Ytterberg var det Björnåsträffen som tilldrog sig mest intresse under veckan

Bra arrangemang av Svegsbygdens skoterklubb och som vanligt bjöds det på lite överraskningar med bland annat skoterskytte där Henrik Olsson ( i Knätten) såg till att Ytterberg hamnade högt upp i rullorna.



Internationellt
På det internationella planet är det krisen i Libyen som under veckan fått mig att fundera över om vi i Sverige överhuvudtaget ska vara med när det så kallad världssamfundet kallar? Men å andra sidan, varför ska vi i den ”fredliga Norden” stå utanför när det hettar till i något annat land.

Riksdagen har nu beslutat att sex JAS-39 Gripen ska skickas till Libyen för att, som det sägs, bevaka det Libyska luftrummet.

JAS- 39 Gripen


Det var bara början

J-29 till Kongo
Vi har vart med där det hände förr.
Sveriges Riksdag fattade 1960 beslutet att sända fem J- 29 ”Tunnan” till Kongo för att bevaka luftrummet.    
Tidigt 1961 satte FN upp ett flygförband i Kongo för att understödja marktrupperna. (Det känns bekant på nåt sätt, eller?)
På hösten 1961 kom frivilliga piloter och tekniker och fem J-29 B till Kongo. I FN-flygstyrkan ingick även Indiska Canberra och Amerikanska F-86 Sabre från Etiopiens flygvapen.
Detta var en del i FN-operationen ONUC. Det internationella flygförbandet (där J-29 ingick) benämndes som U. N. Fighter Wing. Ytterligare en division J –29 skickades året efter ( Två S-29 C och fyra J-29 B).


 
J-29 "Flygande Tunnan". I FN-versionen var den kamouflagemålad

J-6 var först

Många tror att Kongo-krisen var den första insatsen där svenskt stridsflyg ingick, men så är det inte. Redan 1939-40 deltog ett svensk frivilligförband, F-19 (Svenska frivilligkåren i Finland) i det finska vinterkriget.
Insatsen bestod i att bland annat sända (december 1939) Tre stycken Jaktfalk J 6, tre stycken Fokker S-6 samt två Bristol Bulldog J 7.

Jaktfalk J-6


Björnåsträffen 2 april

Rafflande skytte i Björnåsen
Svegs skoterklubb arrangerade på lördagen den årliga Björnåsträffen. Ett 60-tal skoterekipage, de flesta med passagerare, mötte upp till träffen, trots mulet väder.
Ett nytt och kul inslag var skoterskyttet. Hela 17 förare ställde upp på startlinjen. Tävlingen gick ut på att åka en snitslad slinga i två varv och skjuta fem skott med luftgevär vid två skjutstationer och sedan avluta med en specialslinga. Målet för varje tävlande var att nå en förutbestämd idealtid. Varje bom gav en minuts tillägg.
Med endast två bom av tio skott tog Mikael Olsson från Sveg hem titeln. Mikael klarade av skyttet i snålblåsten bäst, men det handlade om millimetrar i täten. Hela sju ekipage delade på andraplatsen. Bland dem återfinns Henrik (i Knätten) Olsson och undertecknad. För oss blev det en bom för mycket. 



Henrik (i Knätten) Olsson lägger an och skjuter till sig en silverplats.
Henrik (i Knätten) Olsson lägger an och skjuter till sig en silverplats


Som vanligt fanns det fika och grillat att köpa och givetvis bjöd skoterklubben på ett godisregn


Godisregn tillhör barnens favoritinslag under skoterträffen
Godisregn tillhör barnens favorit under skoterträffarna


Björnåsdammen nästa

Skoterträff i Björnåsdammen
I morgon, lördag, drar vi man (och kvinna) i Ytterberg ur huse för att åka snöskoter till Björnåsdammen. Svegsbygdens skoterklubb arrangerar sin årliga träff för skoteråkare från när och fjärran. Under dagen bjuds det på uppvisningar, tävlingar, lotterier och givetvis finns det korv och kaffe att köpa.

Snart final i Härjecupen
Nästa lördag stundar det final i Härjecupen i utförsåkning för ungdom. Finalerna går i Klövsjö, men innan dess ska Elsa Svensson från Ytterberg åka till Lofsdalen och tävla i skicross. Tävlingarna inleds redan i morgon bitti klockan 10.00 med kval. Mer än 100 ungdomar kommer att kvala. Finalen går kl. 13.00.

Upp till Bevis Tommy
Det är inte nog med att Elsa från Ytterberg ställer sig på startlinjen i Lofsdalen. Hennes far, tillika ledare i Svegs Alpina Klubb, ställer sig också på startlinjen i klassen + 35. Och detta i skicross. Frågan är om Tommy, med meriter från Portugisiska ligan i fotboll och som, enligt vanligtvis välunderrättade källor inom polisen i Spanien, även har meriter som målvakt i Montreal Canadiens i NHL, håller för favorittrycket när startgrindarna öppnas. Nu är det visserligen inte samma konkurrens i veteranklassen som i ungdomsklassen, men ändå.
Tolv deltagare ställer upp till start.
Hur som helst. Vi håller tummarna för Elsa och Tommy i morgon. 



RSS 2.0