Kunde Gävlepolisen löst mordet på Olof Palme?

Onsdag 29 februari

Gävlepolisen vittnar om hjärnspöken
Åke Engberg
, 67, pensionerad kriminalinspektör från Gävle, hävdar i tisdagens Aftonblad att han hade uppgifter som troligen skulle löst mordet på dåvarande statsminister Olof Palme på en vecka. Åke Engberg gör som så många andra före detta poliser, han pekar ut avlidne Christer Pettersson.
Åke Engberg understryker med sina påståenden både den svenska polisens tafatthet och klantighet i allmänhet och sin egen ofullkomlighet i synnerhet.
Engberg påstår att han lämnade mycket heta tips till dåvarande spaningsledaren och länspolismästaren Hans Holmér redan veckan efter mordet, men tipset ignorerades av Holmér, enligt Åke Engberg.

Snudd på tjänstefel av Engberg
Vad gjorde då denne Åke Engberg? Han accepterade att tipset som skulle löst ett mord på en statsminister las åt sidan! Åkte Engberg hem till Gävle, ryckte på axlarna och återgick till att jaga butikssnattare, eller?
En polis som sitter inne med ett sånt hett tips måste givetvis driva frågan till annan eller högre instans. Att släppa detta måste vara det närmaste ett tjänstefel en polis kan komma. Dessutom är detta en polis som titulerades kriminalinspektör.

Engbergs historia är inte trovärdig
Varför kontaktade inte Åke Engberg Aftonbladet redan då? Ett uppslag i landets största kvällstidning hade givetvis satt en oerhörd press på spaningsledningen.
Att komma med en historia av detta slag 26 år efter mordet luktar illa. Det ger en bild av en pensionär som vill skapa intresse kring sin egen person och inget annat. Det kastar inget nytt ljus över en sedan länge havererad mordutredning.
Det kan ju också vara så att Åke Engberg inte tog kontakt med media eller drev ärendet hårdare för 26 år sedan därför att en del tips som kom till spaningsledningen även antydde att det fanns skäl att granska polismyndigheten. Åtminstone vissa avdelningar inom polisen där det visat sig att både högerextrema åsikter florerade samt att flera poliser uttryckt grundmurat hat mot Olof Palme.

Att sparka på en död är fegt 
Christer Pettersson är sedan 2004 död. Han frikändes från misstankarna om att vara Olof Palmes baneman 1989. Christer Pettersson har sedan han frikändes jagats att både media och alla möjliga Kalle Blomkvistare. Otaliga är de teorier om hur Pettersson lyckades smita undan rättvisan och var vapnet skulle vara gömt, men ingen har kommit sanningen närmare.

Mördaren finns mitt i bland oss
Jag tror, i likhet med Leif GW Persson, att mördaren i dag är en välmående 65-åring som fortfarande har mordvapnet i behåll. Han finns någonstans i Sverige, troligen boende i Stockholmsområdet och han följer denna, för polisen skamliga följetong, med svalt intresse.
Åke Engberg bör ägna sin tid åt att försöka skriva kriminalromaner. Att påstå att han sitter inne med tips som skulle löst mordet på Olof Palme och publicera detta efter 26 år sänker dels hans egen trovärdighet, men hans historia bekräftar också hur illa, klantigt och nonchalant landets poliskårer agerade efter mordet. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Löfvén lyfter socialdemokraterna

Tisdag 28 februari

Uppåt för Löfvén och s, men trög start för Annie Lööf och c
Oppinionssiffrorna för socialdemokraterna pekar uppåt, visar den mätning som Novus gjort på uppdrag av Ekot. Valet av Stefan Löfvén verkar har fått den effekt som partiet eftersträvade, det vill säga att flytta fokus från partiledarens tveksamma privata affärer till den politiska arenan.
Centerns nya partiledare Annie Lööf har däremot fått en trög start. Centern är farligt nära att hamna i samma bakvatten, med risk för sorti ur Riksdagen, som kristdemokraterna.
Jag har tidigare ställt mig tveksam till centerns kompetens vad gäller rekrytering av partiledare.
Med Maud Olofsson vid rodret förlorade centern både identitet och trovärdighet. Annie Lööf är fortfarande lite av en joker på den politiska arenan. Hittills har hennes bristande erfarenhet från arbetslivet lyst igenom i de debatter hon deltagit i. Annie Lööf är vältalig, men alldeles för akademisk i sina uttalanden.
Det märks att hennes debattinlägg och argument är inlästa. Hon har läst in vad centern vill och hon har läst på vad effekterna blir av olika politiska förslag, men hennes argument vilar inte på egen erfarenhet.
Annie Lööf saknar helt enkelt den förankring i den reella verklighet som är vardagen för väldigt många arbetare i Sverige. Därför tror jag inte Annie Lööf någonsin blir en politiker som går hem i stugorna.   

Löfvén har förutsättningarna
Stefan Löfvén uppfyller alla dessa villkor som folk ställer på en politisk ledare för ett parti som företräder arbetare och tjänstemän. Han började sin yrkesbana som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Gick vidare med uppdrag i anrika Metallindustriarbetarförbundet.
Oavsett vem i den borgerliga regerinsalliansen som ställs mot Stefan Löfvén så är det ingen som kan mäta sig med Löfvén när det gäller arbetslivserfanhet och kunnighet i arbetarnas villkor och det kommer att få genomslag, både i debatterna och i oppinionsmätningarna. Förhoppningsvis även i valet 2014.

Dock för tidigt att ta ut segern 
Det är emellertid för tidigt att ta ut någon valseger redan. Stefan Löfvén har lyft socialdemokraterna, om detta råder ingen tvekan, men det är drygt två år kvar till valet och mycket kan hända. 
För egen del vill jag se ett klarläggande både från Annie Lööf och Stefan Löfvén när det gäller kärnkraften. Energi- och miljöpolitiken kommer framöver, i takt med ett allmänt ökande medvetande, att få en alltmer framträdande roll och en politik som inriktas på en omställning till förnyelsebar energi, inte bara i ord och partiprogram utan i reell politik och handling, är en politik som kommer att vinna mark i de breda folklagren.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Heja Björn Ranelid.

Ranelid gav kultursprättarna på nöten 
Det sved i skinnet på de fisförnäma kulturjournalisterna, med SVT:s Camilla Lundberg i spetsen, att författaren Björn Ranelid gick direkt till finalen i Globen i den, av musikkritiker och kulturnissar, upphausade melodifestivalen.
Camilla Lundberg satt i morse, onsdag, i SVT:s morgonprogram och förfasade sig över att Björn Ranelid, som enligt Camilla Lundberg "måste vara tondöv", ställer sig framför en popgrupp och framför en av sina egna texter. Kompositionen klingar falskt, hävdar Camilla Lundberg.

Även artisterna rasar mot att Ranelid vann
Inom den krets av så kallade etablerade artister som deltar i spektaklet lyste också besvikelsen igenom över att en författare går och vinner "deras egen tävling". Inte minst halvfiguren och körledaren Andreas Johnson från Hälsingland rasade mot SVT för att Björn Ranelid tilläts delta i melodifestivalen.
Andreas Johnson verkade nästan förnärmad över att rampljuset föll på Björn Ranelid och inte på honom. För Johnson var det surt, men för alla som gillar Björn Ranelid var det fest.
 
Björn Ranelid, 62, författare, f.d fotbollspelare i Mamö FF.
Vinnare av melodifestivalens tredje deltävling som gick 
i Leksand i lördags.


Jag hoppas Ranelid går hela vägen
Det som inte Camilla Lundberg och resten av kultureliten, med artisterna i släptåg, förstår är att Björn Ranelid är, förutom en mycket bra författare, en estradör och en underhållare av högsta rang. Det är få personer som kan skapa debatt och rubriker som Björn Ranelid. Han har gått sin egen väg och struntat i den indoktrinerade och ryggdunkande kulturens elitskick som vill sätta dagordningen och bestämma vad som är bra och inte bra.

Finalen i Baku
Jag tror inte Björn Ranelid går hela vägen och vinner den svenska finalen i melodifestivalen, men visst vore det en rejäl smocka att ge Camilla Lundberg med flera om Ranelid fick kliva upp på scenen i finalen som går senare i vår i Baku (huvudstad i Azerbajdzjan) och framföra sitt bidrag inför mer än en miljard tv-tittare.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


Lyckad träff vid badet i Ytterberg.

Trevlig kväll vid badet
Badplatskommittén i Ytterberg bjöd till grillfest vid badplatsen i fredags (17 feb.) och det blev en lyckad tillställning. Grillen tändes klockan 16 cirka och sedan var det folk som kom och gick i strid ström under kvällen. Vissa kom med skoter, andra med spark eller till fots och någon körde också bil.  
Nedan följer ett bildsvep från kvällen:
  
Cirka 20-30 personer passerade revy under kvällen. Det gick åt en hel
del ved och mycket korv, men alla var överens om att det blir en
uppföljning lite senare. Någon nämnde att det kanske var läge att
hugga upp en isvak för att pejla intresset för vinterbad.
Vi får se vad det blir framöver.....

   
Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Snart dax för afterwörk

Torsdag 16 februari

Grillfest vid badet
I morgon, fredag, drar byfolket man ur huse till Nordsjön (Nårsjön) och badplatsen i Ytterberg för grillning och gemytlig samvaro. Det brukar ibland kallas afterwork. Klockan 16.00 tänds grillen sen vet man aldrig var det bär hän.
Jag återkommer med lite bilder från festen under helgen. Tills dess får ni njuta av några stämningsfulla vinterbilder från ett vintervackert Ytterberg.

 

 

 

Lennart Svensson
i Ytterberg

Sista omgången för Svegs hockeydamer

Tisdag 14 februari

Ishockey dam division I västra

Svegs damer avslutade säsongen under veckoslutet med två förlustmatcher. En match återstår i serien. Malung möter Hällefors/Lindlöven hemma, vilket inte påverkar tabellen.
 

Resultat

DatumMatchResultatÅskådareArena
Sandvikens IK  -  VIK Västerås HK U 3 - 1 (0-0, 1-0, 2-1) 30 Arena Jernvallen
Svegs IK  -  Skogsbo SK 0 - 4 (0-0, 0-1, 0-3) 50 Svegs Ishall
Svegs IK  -  Skogsbo SK 2 - 3 (0-1, 2-0, 0-2) 40 Svegs Ishall
 

Serietabell

RK LagnamnM V O F GM:IM (MS) P VF FF VS FS
1 Sandvikens IK 15 13 2 0 87:21 (66) 42 0 1 1 0
2 Hällefors/Lindlöven 14 7 4 3 57:31 (26) 27 1 0 1 2

3 Skogsbo SK 15 8 2 5 41:38 (3) 26 0 1 0 1
4 VIK Västerås HK U 15 7 1 7 45:39 (6) 23 1 0 0 0
5 Malungs IF 14 2 2 10 31:80 (-49) 9 0 1 1 0
6 Svegs IK 15 1 1 13 20:72 (-52) 5 1 0 0 0
Godkänd säsong trots allt
Säsongen som helhet får väl ändå betraktas som godkänd. Sveg drog ihop fem poäng. Laget placerar sig visserligen sist i tabellen, men det glädjande är att serien utökas nästa säsong med två lag och det innebär att Sveg får fortsätta i division I.
Alla som följt ishockeyn i Sveg denna säsong vet också att varken damerna eller herrlaget i division II hade möjlighet till isträning före nyår. Nästa säsong kommer säkert båda lagen betydligt bättre förberedda....

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Valsen om kärnkraft och elpriser går i repris

Onsdag 8 februari

Kärnkraften sviktar och elen blir dyr
Precis som under den kalla årstiden under de föregående åren spelar ägarna av landets kärnkraftverk upp samma falskt klingande vals. Verken behöver översyn, verken är i behov av renovering, etcetera, etcetera...Vi har hört den förut.
Och detta gör att elpriserna skjuter i höjden. Kärnkraften står för (åtminstone i ägarnas imaginära värld) hälften av Sveriges elproduktion. Det har inte hänt på många, många år, om det nånsin har hänt?
Förre centerledaren, tillika näringsministern Maud Olofsson hotade vid ett par tillfällen att lagstifta för att förhindra att kärnkraftverken stängs när elproduktionen behövs som bäst.
När det dessutom nu kommer fram via Uppdrag Granskning att ägarna av svenska kärnkraftsverk kraftigt åsidosätter säkerhetsrutinerna vid underhållsarbeten blir det ännu mera farsartat.

Maud talade för döva öron
Jag skrev i min blogg i september förra året att Maud Olofsson talade för döva öron, vilket visade sig vara sant. Maud Olofsson hade ingen talan gentemot den mäktiga kärnkraftindustrin med dess främste talesman, Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Föltser.

Annie Lööf tiger som muren
Centerns nya ledare Annie Lööf är fortfarande ett oskrivet kort vad gäller kärnkraft och energipolitiken. Hon talar bra, men ger inga besked om någonting. Hur länge ska Svenska folket finna sig i denna parodi på energipolitik? Hur länge accepterar folket att kärnkraften producerar när det är bäst exportpriser och sviker folket när kylan står för dörren?
Kommer Annie Lööf att ge några besked, eller är hon lika naiv och samma kompromissvilliga vindflöjel som hennes företrädare, Maud Olofsson?
Jag har ställt frågan via länk från min blogg direkt till Annie Lööf:s blogg, men svaret uteblir. Det talar sitt tydliga språk....

Lennart Svensson
i Ytterberg

Välbesökt årsmöte i Ytterberg

Söndag 5 februari

Årsmöte i Ytterberg
Ytterbergs Byförening höll det sedvanliga årsmötet i söndags och det var som vanligt ett välbesökt sådant. Ordföranden Carl Bergsten öppnade mötet och hälsade alla välkomna.
Efter rutinärenden beslöt årsmötet att det populära sommarcaféet ska drivas även denna sommar i juli månad.
Vidare var mötet överens om att även i sommar arrangera någon form av utställning då detta visade sig vara ett uppskattat inslag som drog många besökare förra sommaren till caféet och Ytterberg.
Sedan följde en diskussion angående det planerade jubiléet med anledning av att
skolbyggnaden i Ytterberg fyller 100 år.
Mötet var enigt om att en dag ska vikas för allehanda aktiviteter för att högtidlighålla jubilaren.
Detaljer kring detta, program med mera, kommer senare.

 
Välbesökt årsmöte i Ytterberg                 Mycket gott kaffe

Lennart Svensson
i Ytterberg

Damerna föll med uddamålet

Lördag 4 februari

Ishockey i Sveg Arena
Svegs damlag i division I västra svarade åter igen för en heroisk insats i lördagens match mot VIK Västerås. En jämn tillställning som kunde slutat hur som helst. Svegs damer föll dock med 2-3. Svegs mål gjordes av nummer 3 Elin Hellström.
Damerna avslutar säsongen kommande helg med dubbelmöte mot Skogsbo SK. Nedsläpp lördag klockan 16.00 och söndag klockan 11.00.
Möt upp i Svegs Arena och ge damerna det stöd de förtjänar. Det blir samtidigt en bra avslutning på seriespelet för seniorlag i Svegs nya ishall. Båda lagen, A-laget (herrar) i division II och damlaget i division I (landets näst högsta serie för damer) har visat prov på både spelskicklighet och kämpaglöd. Det borgar för en mycket intressant säsong när serierna drar i gång igen till hösten.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Badplatsträffen är inställd

2 februari

Badplatsträffen är inställd
Den planerade träffen i morgon (fredag) kväll vid badplatsen i Ytterberg är tyvärr inställd. Detta på grund av Kung Bore som väntas leverera den så kallade rysskylan i natt. Badplatskommittén återkommer med nytt daum för träffen. Annars så laddar folket i byn för Byföreningens årsmöte som hålls på söndag klockan 14.00 i skolan, naturligtvis.  

Så här mysigt var det förra året på påskdan vid badplatsen.

Ishockey i Sveg Arena
På lördag fortsätter seriespelet för Svegs damlag i division I västra. Svegsdamerna möter VIK Västerås. Nedsläpp klockan 16.00. Nu gäller det att vi ger damerna det stöd dom förtjänar. Serien avslutas nästa helg med dubbelmöten mot Skogsbo SK.
Enligt Svegstränaren Tommy Svensson är det redan klart att Svegs får fortsätta spela i division I även nästa säsong. Mycket bra.


Ännu en tuff match väntar för Svegs
damlag i ishockey, men Svegs
målvakt Agnes Åker är i bra form
och då kan allt hända.Lennart Svensson
i Ytterberg
RSS 2.0