Halloween, Huvva!

Bus eller godis?
I kväll är det säkrast att ha en välfylld påse med godis inom räckhåll för rätt som det är kan ett spöke dyka upp i dörröppningen och säga bus eller godis. Den som då inte kan bjuda på något gott får räkna med en sömnlös natt, hemsökt av de mest skräckinjagande figurer. Det är nämligen Halloween.Halloween
är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom traditionen (genom hård marknadsföring av detaljhandeln) till Sverige i början av 1990-talet.
Halloween firar man genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis, liknande den påsktraditon med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige. (Källa Wikipedia).

Lennart Svensson
i Ytterberg

Annie Lööf och C mörkar om kärnkraften.

Annie Lööf ger inga besked om kärnkraften
Jag skrev i ett inlägg för några veckor sedan om en debatt jag lyssnat på i radions program 1 mellan miljöpartiets Åsa Romson och centerpartiets nya ledare Annie Lööf.
Åsa Romson ställde en klar och tydlig fråga om kärnkraften och hur Annie Lööf och centern kommer att ställa sig inför en kommande utbyggnad av svensk kärnkraft.
Annie Lööf svarade mycket svävande och förde in resonemanget på centerns ambition om en grönare politik där satsningar på alternativa energikällor ska prioriteras, men Annie Lööf nämnde inte ordet kärnkraft en enda gång.
Annie Lööf är en duktig talare och kan formulera sig mycket bra, men hon ger inga svar på de frågor som ställs.
Jag länkade inlägget direkt till Annie Lööfs blogg, men svaret uteblir.
Ska man tolka denna tystnad så att centern i själva verket mörkar när det gäller den planerade utbyggnaden av kärnkraften? Viker centern ner sig och anpassar sig till kravet från Svenskt Näringsliv, Folkpartiet och kärnkraftslobbyn?

Ta bladet från munnen
Vi är många som väntar på besked från centerpartiet. Kommer centern stödja en fortsatt satsning på kärnkraft? Det är dags att ta bladet från munnen Annie Lööf.

Lennart Svensson
i Ytterberg

S rasar i opinionsmätning. Gadaffi är död.

25 oktober

Historiskt opinionsras för s
Jag skrev i ett inlägg för två veckor sedan att det faktum att socialdemokraternas ledare Håkan Juholt uteblev från en direktsänd partiledardebatt i SVT kommer att gynna både alliansregeringen och sverigedemokraterna (sd). Nu visar det sig att mina farhågor besannas.
Socialdemokraterna har backat i den senaste Sifomätningen från 35 till 25,5 procent av väljarsympatierna och detta på två veckor.
Raset är historiskt stort, men Håkan Juholt har ingen annan att skylla raset på än sig själv.
Att utebli från en debatt på grund av att sd fanns med i debatten på oppositionens sida är inget annat än fegt och att visa ett öppet förakt mot väljarna och demokratin. Jag tror det har haft större effekt i opinionsmätningen är hans trassliga "affärer" med reseräkningar etc.

Lång uppförsbacke för Juholt
Håkan Juholt är nu ute på en försoningsresa runt om i landet för att i någon mån rädda ansiktet på sig själv och om det är möjligt återskapa en del av det förtroende som han och partiet tappat. Det är kanske det enda som står till buds just nu, men jag tror att uppförsbacken för Håkan Juholt och socialdemokraterna är både lång och brant. Frågan är om skadan går att reparera före nästa val 2014. Jag är mycket tveksam.

Mohammar Gadaffi är död
Libyens diktator Mohammar Gadaffi, som styrt Libyen med järnhand i 42 år, är död. Bilder på hans tillfångatagande har kablats ut i all världens media, men en hel del frågor kring hur han dog eller avrättades är fortfarande obesvarade. Det är lätt att förstå att hämndlystnad tar över i ett ögonblick av triumf, men jag hade gärna sett att Gadaffi ställts inför internationell rätt.
Dels för att ge Gadaffi tillfälle att berätta om de 42 år han suttit vid makten och för att få reda på vilka västländer som stöttat hans terrorregim och dels för att en rättslig process kunde bli starten på en tid för Libyen där rättsstatsprincipen går för hämnd och principen liv för liv.
Nu blev det inte så, men vi får hoppas att demokratiseringen av Libyen inleds och att det inte blir ett nytt totalitärt styre som tar över vilket blev följden av revolutionen i Iran.Lennart Svensson
i YtterbergVi vill ha besked Annie Lööf.

Annie Lööf ger inte svar på frågan om kärnkraft
Jag lyssnade på en debatt i radions program 1 häromdagen mellan miljöpartiets Åsa Romson och centerpartiets nya ledare Annie Lööf.
Åsa Romson ställde en klar och tydlig fråga om kärnkraften och hur Annie Lööf och centern kommer att ställa sig inför en kommande utbyggnad av svensk kärnkraft.
Annie Lööf svarade mycket svävande och förde in resonemanget på centerns ambition om en grönare politik där satsningar på alternativa energikällor ska prioriteras, men Annie Lööf nämnde inte ordet kärnkraft en enda gång.
Annie Lööf är en duktig talare och kan formulera sig mycket bra, men hon ger inga svar på de frågor som ställs.

Ta bladet från munnen
Vi är många som väntar på besked från centerpartiet. Ska centern stödja den borgerliga alliansen och Svenskt Näringsliv beträffande en fortsatt satsning på kärnkraft? Det är dags att ta bladet från munnen Annie Lööf.

 Hon är vältalig och formulerar sig bra, men hon ger inga svar, Annie Lööf (c)


Lennart Svensson
i Ytterberg

  

 


Sänk lönen för ungdom, anser Jan Björklund (Fp)

Sänkta ungdomslöner=fler jobb?
Riksdagens fjärde största parti, folkpartiet, höll under veckoslutet sitt årliga landsmöte i Karlstad.
Partiets ordförande, tillika vice statsminister och utbildningsminister, Jan Björklund, anslöt sig till centerns arbetar- och fackföreningsfientliga linje och skroderade att lagen om anställningskydd, Las, ska skrotas, provanställningsperioderna ska förlängas till ett år, ingångslönerna för unga ska sänkas.
Med andra ord: den framgångsrika Svenska modellen hör inte hemma i det Sverige som folkpartiet och Jan Björklund vill se.
Folkpartiet tar därmed ett rejält kliv åt höger på den politiska höger-vänsterskalan och ställer sig jämsides med centern.

Välkommen till Härjedalen Jan Björklund
Jag vet inte vilken föreställningsvärld Jan Björklund lever i, men han kan definitivt inte ha hämtat fakta från ungas situation i Härjedalens kommun. Här erbjuds ungdomar jobb som säljare och att utföra olika supporttjänster via telefon och lönerna ligger på absolut lägsta nivå. För en ung säljare med 75 procents tjänst handlar det om en grundlön på cirka 12 000 kronor per månad. Är det för hög lön Jan Björklund?
Med din teori skulle detta innebära att fler jobb för unga skapas i Härjedalen, unga människor skulle stå i kö för att få flytta till Härjedalen för att jobba med låg lön och dåliga arbetsvillkor.
Så är det inte och det vet Jan Björklund innerst inne. Det är tvärtom. Ungdomarna flyr kommunen. Företagen som ägnar sig åt telefontjänster har problem att rekrytera och befolkningen i kommunen minskar i raskt takt. 
Du är mycket välkommen till Härjedalen och till verkligheten Jan Björklund. Ta gärna med dig centerns nya partiledare Annie Lööf. Hon behöver också se hur det ser ut i den del av Sverige som ligger ovanför Norrtull och värdshuset Stallmästaregården.

Läs för övrigt Daniel Swedins ledare i Aftonbladet 17 oktober.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 


S och v föraktar väljarna

Sossarna och vänstern vågar inte ta debatt med SD
I går, söndag, var det partiledardebatt i SVT:s agenda, men socialdemokraternas ledare, Håkan Juholt, och vänsterpartiets Lars Ohly fanns inte med. Skälet var att ingen av dessa två ville stå på samma sida som sverigedemokraternas partiledare Jimmi Åkesson.
Det är viktigt att både Juholt och Ohly börjar fundera över begeppet demokrati. Den första grundlagen, regeringsformen, inleds med orden "all offentlig makt utgår från folket". Innebörden är glasklar, det är folket som väljer vilka som ska företräda olika åsikter och partier samt vilka som ska sitta i det lagstiftande parlamentet, Riksdagen, och vilka som ska föra olika politiska grupperingars talan.

Att inte delta är att förakta demokratin
Demokrati är ett styrelseskick som måste försvaras varje dag. Det är inget som införs med ett beslut för att sedan vara permanent tills det ersätts av något nytt styrelseskick. Att ställa villkor för att medverka i den fria televisionen i en debatt är ett flagrant sätt att försöka styra fri media. Det är ett sätt som praktiseras i totalitära stater, men som inte hör hemma i en demokrati.
Vi var många som ville höra vad Håkan Juholt och Lars Ohly hade att komma med i en debatt med den borgerliga majoriteten. Nu blev det miljöpartiet och sverigedemokraterna som fick stå för oppositionen i en direktsänd debatt.
Både Håkan Juholt och Lars Ohly har med sitt agerande visat prov på mycket dåligt omdöme. De har dessutom visat ett förakt mot demokratin, mot väljarkåren och mot alla politskt intresserade som sett fram mot ett möte mellan den borgerliga regerinsalliansen och oppositionen. 
Jag tror att Juholt och Ohly nu har spelat regeringen i händerna och dessutom givit sverigedemokraterna en skjuts framåt beträffande folkets sympatier och i oppinionsmätningar.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Vintern är här!

Snö och rusk i Ytterberg
Historien upprepar sig. I fjol kom det först snöfallet 10 oktober. I dag skriver vi 9 oktober och i dag vräkte snön ner över Ytterberg. Den vackra färgrika höstbeklädnaden som Brittsommaren prytt vårt landskap med övergick snabbt i vinterskrud när kung Bore visade sin makt.


Nu ska isskrapan fram igen. Huga.

                  
Ytterberg söndag em 9 okt.            Bistra tider för småfåglarna

Nåja. Det är inte tid att hänga läpp för lite snö. Den kommer varje år. Snart lacker det mot jul och sedan kommer den ljusa årstiden igen. Men först ska vi hinna med lite älgjakt. Golvet på min altan till en av gäststugorna ska hinna bli klart. Vinterdäcken är redan påmonterade, glykolen ska kollas i morgon och sen är det bara att vänta in skotersäsongen med isfiske och träff i Björnåsdammen med mera. Vintern är inte så dum i alla fall, även om det första snöovädret känns ruggigt.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Det duger inte Juholt!

En pudel räcker inte
Socialdemokraternas nyvalde partiledare, Håkan Juholt, har ertappats med att ta emot dubbel ersättning för den bostad han delar med sin sambo. När det avslöjades förklarade Håkan Juholt fadäsen med att han inte kände till reglementet. Han skulle givetvis betala tillbaka allt han fått för mycket nu när han blivit varse att det var fel.
Bäste Håkan Juholt. Det räcker inte med en kungspudel i detta läge. En ledare för landets största politiska parti och som dessutom är mycket erfaren politiker ska känna till reglerna. Allt annat är dåliga bortförklaringar.
Håkan Juholt har under hela våren och sommaren slagit näven i bordet, åtminstone bildligt sett, och deklarerat att i det Sverige som han ska leda ska orättvisor, mygel och fusk bannlysas och så ertappas han själv med hela handen i syltburken, det är bedrövligt. 
Skadan han åsamkat sig själv kommer med all sannolikhet att smitta av sig på det parti han är satt att leda och det kan mycket väl betyda att vi har en borgerlig regering även efter nästa val 2014. 

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

 


Fittor jagar inte?

 Bara fittor som inte jagar, enligt Jens Ganman
Jag vill härmed vidarebefordra ett lästips. Författaren Jens Ganman skriver 3 oktober i Östersunds-Posten en av de bästa krönikor jag läst på länge.
Jens Ganman ironiserar över något av det mest heliga i Jämtland och Härjedalen, nämligen jakten i allmänhet och älgjakten i synnerhet och reaktionerna lät inte vänta på sig.
Kommentarerna fullkomligt haglade in till ÖP:s redaktion. Av de kommentarer som publicerades märks att de flesta läsare, jägare eller inte jägare?, förstår ironin i Ganmans krönika, men det finns alltid några som inte har den förmågan och känner sig kränkta djupt i den mellannorrländska jägarsjälen.

 En skön konst
Att behärska förmågan att skriva en krönika med udd och ironi utan att nämnvärt kränka någon är en skön konst och Jens Ganman visar med all tydlighet att han har hittat den nivå som både roar och upprör, vilket är det som ska utmärka en bra krönika.
Länken nedan går direkt till Jens Ganmans krönika. Jag hoppas det fungerar med att klicka på länken. Annars sök på www.op.se

http://op.se/kulturnoje/kronikor/1.3962327-bara-fittor-som-inte-jagar


Lennart Svensson
i Ytterberg

  


Nytt klavertramp av Sveriges Monark.

 Sveriges kung hyllade diktator
Då har vår kung Carl XVI Gustaf åter varit ut i världen och hyllat en diktator. Förra veckan delade kungen ut en medalj till Saudiarabiens kung Abdullah. Carl XVI Gustaf är hedersordförande i World Scout Foundation och medaljen, Bronsvargen, som vår kung hängde runt halsen på en av arabvärldens värsta människoförtryckare, kung Abdullah, var en utmärkelse och en hyllning till kung Abdullah för dennes "enastående tjänster" för scoutrörelsen.

 Ingen opposition, men förtryck och spöstraff
Saudiarabien är ett land med ofantliga tillgångar på olja, men intäkterna går till största del till en utvald skara av invånare som står envåldshärskaren kung Abdullah nära. De islamistiska sharialagarna i Saudiarabien tillåter inte kvinnor att köra bil, för att ta ett exempel. Nyligen dömdes en kvinna till spöstraff för detta "brott", enligt Aftonbladet.
Fackföreningar är förbjudna liksom all opposition mot islam, kungafamiljen och regeringen. Människor döms till döden och avrättas för allehanda förseelser, kritiska uttalanden och brott efter farsartade rättegångar.

 Repris från 2004
Sveriges kung hyllade en annan diktator, sultanen av Brunei, vid ett statsbesök 2004 och nu har vår Monark delat ut en förtjänstmedalj till en av världens värsta, nu levande, diktatorer. Det är en stor skam att vi har en statschef som gång efter annan hyllar förtryck och diktaturer. 
Att gömma sig bakom rollen som hedersordförande i World Scout Foundation gör inte saken bättre, snarare värre. Det visar att Carl XVI Gustaf inte har det omdöme som borde följa med rollen som Sveriges statschef. 
Jag tycker detta mer än väl visar att kungen, hovet och det rövslickande följe som går i kungens och drottning Silvias fotspår tillhör en förgången tid. Det är dags att åter aktualisera frågan om att modernisera statsskicket i Sverige och införa republik.

 Carl Bildt försvarar kungen
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) försvarade kungens resa till Saudiarabien och menar att det är viktigt att resa ut i världen och besöka länder med olika statsskick. Carl Bildt raljerade över den kritik som riktats mot kungen med liknelsen att världen inte ser ut som i Skövde.
Jag vet inte vad Carl Bildt har emot Skövde, men i övrigt har han rätt. Att resa och se det elände och förtryck som en majoritet av världens folk lever under är bildande och nyttigt, men det är stor skillnad mellan att besöka ett land för att inhämta kunskap och att hylla en diktator.


Lennart Svensson
i Ytterberg


En hockeylegend ur tiden

Sven Tumba är död
Förra veckan nåddes vi av budet att en av sveriges bästa ishockeyspelare genom alla tider, Sven Tumba (född Johansson) avlidit efter en tids sjukdom. Tumba var inte bara en hockeyspelare av världsklass på sin tid med flera SM-guld i ishockey för Djurgården, den klubb har var trogen under hela sin aktiva karriär.
Han har även representerat Sverige i fotboll samt har ett SM-guld i fotboll med Djurgården och ett SM-guld i vattenskidåkning.
Han blev även en pionjär inom golfsporten. Tumba blev själv så bra att han fick spela några gånger på Europa-touren. 
Sven Tumba är indirekt den person som fick mig att börja spela ishockey. Han rår dessutom för att jag blev Djurgårdare och en hängiven fan av NHL-laget Boston Bruins. Tumba var över och provspelade för Boston i början av 1960-talet. Han erbjöds ett kontrakt, men tackade nej på grund av dåtidens amatörregler.
Knappast någon idrottsman i Sverige, jämte Ingemar Johansson, Ingemar Stenmark och Björn Borg har spridit ett sånt intresse för sin sport som Sven Tumba. Han var också ett levande bevis på att det aldrig är för sent att börja med någon idrott. Sven Tumba blev 80 år.
Ett bra sätt att hedra hans minne är att sätta in en slant på Tumbas education found.

Lennart Svensson
i YtterbergRSS 2.0