Årets politiska pudel av Alliansen

  Peter Hultqvist sitter kvar
Centern och Liberalerna kryper till korset med svansen mellan benen och backar vad gäller misstroendeförklaringen mot försvarsminisier Peter Hultqvist (S). Årets politiska pudel är ett faktum. Splittringen i den borgerliga Alliansen verkar vara total.
 
  I juli var borgarna enade
 
En samlad borgerlig Allians med stöd av Sverigedemokraterna stod under sommaren fast vid sin stundtals hätska kritik mot regeringen för skandalen på Transportstyrelsen. Samtliga borgerliga ledare hotade med misstroendeförklaring mot tre ministrar i Stefans Löfvens rödgröna regering.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick i slutet av juli avgå när Statsminstern, Stefan Löfven, ombildade regeringen, men försvarsministern, Peter Hultqvist, satt kvar. 
De fyra borgerliga ledarna: Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (Kd), Anna Kindberg Batra f.d ledare av (M) och Annie Lööf (C) hävdade att misstroendeförklaringen skulle väckas när Riksdagen öppnade i september.
 
  Nu spricker Alliansen
I dag kommer beskedet som jag väntat på, efter de senaste dagarnas velande av Annie Lööf och Jan Björklund. De vänder Moderaterna och SD ryggen och backar när det gäller att rikta misstroende mot Hultqvist.
Annie Lööf förvarade centerns beslut i dag, i SVT, med att det handlar om att agera med förnuft och balans. Jan Björklund hävdade att nya uppgifter låg till grund för en annan bedömning. Hur det ligger till med den saken är jag mycket tveksam till. Några nya uppgifter har inte framkommit i ärendet om Transportstyrelsen. 
Jag tror Annie Lööf och Jan Björklund vaknat ur den rusiga sommardvalan och insett det misstag som var på väg att fullbordas. Nu försöker de göra en Pudel för att rädda sitt eget skinn.
 
  Politisk sandlåda
Jag försvarar inte den sparkade generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren. Tvärtom, hon slapp alldeles för lindrigt undan. Jag är också kritisk till regeringens agerande i denna affär, där även den förra borgeliga Reinfeldtregeringen hade "fingrarna i syltburken". 
Att på det sätt som Maria Ågren agerade och satte rikets säkerhet på spel är mycket allvarligt och ska inte på något sätt sopas under mattan, men det spektakel som den borgerliga Alliansen drog igång tillför inget. Det riskerar däremot att undergräva allmänhetens förtroende för politiker och det folkvalda parlamentet, Riksdagen, och därmed för demokratin.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 

Andra raka för Per i SPF:s Boule i Ytterberg

  Pelle dominerade från start
Med elva vinster av 30 möjliga var det avgjort långt innan SPF:s sommarserie i Boule i Ytterberg var slutspelad. Per Svensson tog tämligen ohotad hem sin andra raka seger på imponerande 429 poäng. Tvåan Carl Bergsten drog ihop sex vinster och 234 poäng. 
Per har legat i topp ända sedan starten av serien 10 maj. När serien avslutades med middag i Byföreningens lokal, Skolan, på onsdag kväll kunde deltagarna konstatera att det handlade om utklassning.
 
  I damklassen var det jämnare
Damklassen avgjordes inte förrän den sista spelomgången. Där segrade Birgitta Svensson med fyra vinster och 156 poäng. Följd av Marianne "Tjorven" Levin, 117 poäng. Trea bland damerna blev Karin Hedström på samma poäng som Tjorven, men med en tredjeplats mindre. Med andra ord: stor dramatik ända in i kaklet i damklassen. 
Årets Boulemästare. Per Svensson, tvåa från höger och Birgitta Svensson, trea från vänster.
Fr. v: Marianne "Tjorven" Levin, två i damklassen, Carl Bergsten, tvåa bland herrarna, Birgitta Svensson, Per Svensson och Sigge Jansson, trea i herrklassen. Grattis. 
 
 
  Imponerande arrangemang 
Bouleserien i Ytterberg, arrangerad av SPF, har blivit en mycket populär och årligen återkommande tävling som inte bara lockar pensionärer. Även en del yngre förmågor och spelare från Sveg har gästat Ytterberg under sommaren. Serien har spelats onsdagar och söndagar från 10 maj till 27 augusti och samlat mellan 18 och 24 spelare varje omgång.
Totalt kunde en nöjd tävlingsgeneral, Carl Bergsten, räkna ihop cirka 500 individuella starter på 30 spelomgångar. Mycket imponerande.
Boule är inte bara en tävling om poäng och priser. Den sociala samvaron och det trevliga umgänget är det som betyder lika mycket, enligt samstämmiga deltagare. 
Mycket imponerande är också årets hederspristagare Erik Persson, som med 93 år på nacken, spelar boule varje onsdag och söndag i ur och skur. Erik har inga planer på att dra sig tillbaka än på ett tag.  
 
- Så länge kroppen och huvet hänger med så ska ungtupparna få en match, säger Erik Persson.
 
  Ytterberg föll mot Sveg
Jan Hedström spelade, enligt utsago, som i trans, men det räckte inte ända fram. Ytterberg förlorade boulematchen mot Sveg tisdag 29 augusti. Resultatet blev 251 poäng för Sveg mot 231 för Ytterberg. 
Matchen spelades på Svegs hemmaplan och kanske det var det som gjorde att en del av de Ytterbergsspelare som dominerat den interna serien i Ytterberg inte nådde upp till normal spelnivå. 
Laget från Ytterberg bestod av Carl, Jan, Erik, Kjell, Knutte, Ann-Marie, Barbro, Helga, Axel, Birgitta, Siv, Anne-Sofie, Irene, Ulla, Per, Gunvor och Sigge. 
 
Klicka på bilderna för att se dem i större format
      
Avslutningsmiddag              Carl tackade för en               Carl och Jan blev bäst i
på skolan                                bra säsong                              i Ytterbergslaget i
                                                                                                     matchen mot Sveg
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0