Ett säkert vårtecken

  Premiärfiske på Ljustjärn  
En av de mest säkra vårtecknen i Ytterberg är det traditionella premiärfisket på någon av de tjärnar som ingår i Ytterbergs Fiskevårdsområde. I lördags var det dags för öppning på Ljustjärn och folk åkte, som vanligt, i strida strömmar tlll Ljustjärn för att försöka locka storrödningen att hugga.
Fiskelyckan var lite ojämnt fördelad. När undertecknad gled in på isen i min Yamaha strax före klockan tio hade en del av de morgontidiga ( tjärnen öppnade redan klockan nio) redan ryckt ett par fina rödingar. Bland de lyckliga var min svägerska Ulla som drog en på 1,7 kilo. 
Byföreningens ordförande Carl Bergsten hade också vässat fiskeformen till premiären. När Carl äntrade som Polaris för hemfärd låg inte mindre än fem fina firrar i boxen. 
Hur som helst. Det var en trevlig dag och fin stämning på Ljustjärn och en bra uppvärmning inför det stundande Ytterbergsnappet där både ära och fina priser står på spel.
 
  
Både folk och hundar trivdes på Ljustjärn när Ytterbergs
fiskevårdförening bjöd in till premiärfiske.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Matfusk, Girighet och lite om försvaret.

   14 februari  
 
  Matfuskarna sitter i styrelserummen  
Rubrikerna de senaste dagarna har handlat om det utbredda svindleriet med vår mat. Det handlar om att nötkött till lasange och andra så kallade färdigrätter blandas ut eller i värsta fall helt byts ut mot kött från hästar och åsnor.
I detta fall, som i så många andra fall, så försöker alla led att skjuta skulden till fattiga bönder och slakterier i Rumänien. Alla mellanleden och matvarukedjorna slår ut med händerna och bedyrar "vi visste inget". Nu ska hårdhandskarna plockas fram och "rätt och räfsarting" väntar dem som fuskat. 
De stora bovarna och de som ligger bakom bedrägeriet; de kostymklädda styrelseproffsen och direktörerna  för de stora matkedjorna, som endast har vinstmarginaler för ögonen, kommer dock att klara sig. Så är det alltid.
 
  Girighet är en dödssynd  
Det är girigheten och den ständiga jakten på ökade vinster och furstliga bonusutdelningar som är grunden till fusket med våra livsmedel. Det är inte den lågavlönade styckaren i Rumänien som ska hudflängas, det är i styrelserummen för Findus och ICA, med flera, i Sverige som matpoliserna ska slå till. 
 
  Rusta upp det svenska försvaret    
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) slängde ut en rejäl brasklapp i veckan och krävde en rejäl upprustning av försvaret. Bakgrunden är en rapport och ett uttalande från ÖB, att det svenska försvaret inte står emot en attack från främmande makt mer än ett par dagar. 
Det är framförallt den ryska upprustningen och Vladimir Putins allt mer auktoritära politik som utgör ett potentiellt hot, vilket innebär att Sverige måste satsa mer på försvaret, enligt Jan Björklund.  
– Vi ska inte gå tillbaka till värnplikten, men vi ska återgå till ett mobiliseringssystem med en mindre kärna av heltidsanställda soldater och en ganska stor numerär av reservister som kan mobiliseras vid höjd beredskap, säger Björklund till SvD.  
Ett led i Jan Björklunds statsning på försvaret är att placera ut patriotmissiler på Gotland, som i dag står helt utan försvar.
Jag håller med Jan Björklund för ovanlighetens skull. Sveriges försvar är underbemannat. Jag var helt emot det senaste beslutet som bland annat innebar att garnisionsstaden Östersund blev helt utan militär närvaro.
Det kommer att bli svårt och mycket dyrt att bygga upp organisationen till samma kapacitet som försvaret hade i början av 1970-talet och det är väl knappast realistiskt, men att försvaret behöver stärkas är helt klart. Det försvar vi har i dag kostar mycket skattepengar, men ger minimalt skydd. 
 
  En reservofficer har talat   
Det är lite intressant i sammanhanget att notera att Jan Björklund framhåller att en ökning av antalet reservister skulle stärka försvarets kapacitet. 
Är det en slump eller har Jan Björklund redan börjat planera för sin karriär efter tiden som politiker? Han är ju själv reservofficer med graden Major.
  
 
Major Björklund under Almedalsveckan
 
  Gedigen militär bakgrund  
Jan Björklunds militära karriär är mycket omfattande.
Björklund klarade av värnplikten vid Älvsborgs regemente (I 15) i Borås 1981-1982, varpå han tog värvning och blev fänrik. Karriären fortsatte med examen 1985 vid Infanteriets officershögskola i Halmstad. Därefter följde ett år på krigsskolan Karlberg. Jan Björklind var därmed löjtnant. 
År 1988 tog Björklund examen från krigshögskolans högre kurs och befordrades till kapten. Efter en tid vid Svea Livgarde studerade han vidare vid nuvarande Försvarshögskolan och blev majorHan deltog vid flera militärövningar men övergick 2005 till reserven.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 
 
 
 

Torsk för båda Svegslagen i ishockey.

  Ishockey i Sveg Arena  
 
  Sveg-Hällefors/Lindlöven 1-5 (Div I)
Svegs hockeydamer lyckades inte upprepa förra omgångens skräll där Sveg slog seriledande Skåre med 5-3 på bortaplan.
I lördgens match hemma i Sveg Arena, för övrigt den sista matchen i ordinarie serie, blev det förlust mot Hällefors/Lindlöven med 1-5.
Vad som händer härnäst för Sveg är i skrivande stund oklart. Eventuellt blir det en fortsättningsserie eller en cup. Det mesta talar väl också för att Sveg degraderas till div II nästa säsong. 
 
  Sveg- Bräcke 3-8 (1-1, 0-5, 2-2) (Div II)
Även herrarna åkte på pumpen rejält på fredag kväll mot ett piggt och skridskoskickligt Bräcke Polar Bears. Matchen slutade 3-8 där Sveg tappade konceptet helt i andra perioden.
Matchen började annars skapligt där lagen såg jämna ut. Om det var orken som tröt eller om det var humöret som inte var det bästa låter jag vara osagt, men Sveg stod inte att känna igen när Per-Håkan Johansson släppte pucken för spel i andra perioden. 
Bräcke kontrollerade matchen totalt och kunde utan större ansträngning göra hela fem mål innan pausvilan inför sista perioden.
Sveg gjorde visserligen två mål i slutperioden, men det var mera ett resultat av ett par bjudningar från gästande Bräcke än produkter av eget spel från Svegslaget. 
 
  
Sveg stod inte att känna igen i           Bäst på plan var huvuddomaren
förlustmatchen mot Bräcke                Per-Håkan "Tango" Johansson
 
Betyg
Betyg på Svegs laginsats, bäste spelare i Sveg, enligt bloggen, samt domare och publiken ges i antal termosar. Fem = toppenbra, fyra = mycket bra, tre = bra, två = knappt godkänt, en = inte godkänt, överkryssad = dåligt.
 
Jag såg endast matchen mellan Sveg och Bräcke i fredags, varför jag bara sätter betyg på den matchen.
 
Sveg -  Bräcke 3-8
 
Svegs insats som lag.
 
Bäste spelare i Sveg. Utses inte
  
Huvuddomare, Per-Håkan Johansson.
    
   
Publiken.
 
  
 

Friska pensionärer i Ytterberg

  Bra initiativ av SPF.  
 
Direkt efter nyår tog lokalavdelningen av Sveriges Pensionärsförbund, SPF, i Ytterberg initiativ till en vandring runt byn varje söndag klockan 13.00.
Gensvaret har varit bra. Till premiären kom närmare 15 personer och i söndags var det sex, inklusiev undertecknad som passade på att andas lite frisk luft i trevligt umgänge mellan sportsändningarna i tv.
Byrundan är 4,2 kilometer lång och bjuder på både branta och långa motlut, men pensionärerna i Ytterberg har pigga ben. Rundan avverkades på mindre än en timma. 
 
 
Från v: Kjell, Siri, Marianne, bakom: Kerstin och Barbro tog sin vanliga
byrunda i Ytterberg i söndags.
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

RSS 2.0