Fototävling, tävlingsregler: Ytterberg i dag

Välkomna till fototävlingen Ytterberg i dag
Nu är det dags att ladda kameran och åka upp till Ytterberg och dokumentera denna vackra by. Från och med i dag, 30 juni, till och med 15 juli pågår fototävlingen "Ytterberg i dag" Motivet är valfritt, men det ska spegla Ytterberg i nutid. Bilder tagna under 2010 och 2011 får delta.
Läs igenom reglerna nedan.
Tävlingsreglerna finns även att hämta på Anna Olofssons blogg. www.ichbinanna.blogg.se. Samt på Svegs Foto & Fritid. Du kan även beställa tävlingsregler via mail: hlasv53@hotmail.com

Varmt välkomna till Ytterberg i sommar. Det traditionella sommarcaféet öppnar 4 juli och är öppet alla dagar i juli från kl. 12.00-16.00.
Se annons i tidningen Härjedalen.


Tävlingsregler fototävling ”Ytterberg i dag”

Temat för tävlingen är ”Ytterberg i dag” Motivet är valfritt, men det ska spegla Ytterberg i nutid. Bilder tagna under 2010 och 2011 får delta.

Tävlingen är uppdelad i två klasser: Vuxna och ungdom upp till 16 år.

Tävlingen är öppen för alla.

Anmälningsavgiften är 20 kr för ungdom upp till 16 år och 40 kr för övriga.


I anmälningsavgiften, enligt ovan, ingår att varje deltagare i tävlingen får ställa ut två bilder. Bilderna ska vara i färg, papperskopia och i format 18 x 24 cm.


Inlämnade bilder ska innehålla uppgifter om när, var och ev. på vem bilden är tagen. Medgivande från person som finns med på bilderna är ett krav.

Bilderna kommer att presenteras monterade i grå passepartout med yttermått 24 x 30 cm. Passepartout tillhandahålls av tävlingsledningen och ingår i tävlingsavgiften. Monteringen utförs av tävlingsledningen.

Juryn sorterar ut bilder som vi anser olämpliga med hänvisning till temat för tävlingen eller bilder som juryn av andra skäl anser olämpliga.

Tävlingsbidragen är Byföreningens egendom och får exponeras fritt i samband med prisceremoni och i övrigt när det gäller samband med tävlingen. Vidare har Byföreningen rätt att fritt ställa ut bilderna i skolan under obegränsad tid.


Bilder ska lämnas in till Byföreningen senast 15 juli. Bilderna kan lämnas direkt under Sommarcaféets öppettider (12- 16 alla dagar i juli från 4 juli) eller skickas med post i slutet kuvert till:


Ytterbergs Byförening.
C/o Carl Bergsten
Ytterberg 132
842 92 Sveg


Skickas bilderna med post skall kuvertet innehålla anmälningsavgiften i kontanter. Lämnas bilderna i sommarcaféet betalas anmälningsavgiften i kassan.


Varje kuvert med tävlingsbidrag skall innehålla uppgifter om namn och adress samt telefonnummer och eventuellt E-postadress till fotografen.  Dessa uppgifter skall bifogas på separat papper. Ej på bilderna.


Bidragen visas i skolan till och med till 27 juli. Prisbelönta bidrag presenteras i samband med sista sommarcaféet 31 juli.

Minst tre unika priser kommer att delas ut i varje klass.


Vinnande bidrag utses via röstningsförfarande.

Röstningen är öppen för alla besökare av sommarcaféet.


Det är endast tillåtet att lämna i en röstsedel per person. För att undvika att besökare röstar flera gånger måste varje person som röstar ange sitt namn och telefonnummer på en numrerad röstsedel som finns att hämta i sommarcaféets kassa.


Fina priser kommer att lottas ut på röstsedlarna.

Tävlingsjury:

Kerstin Ederlöf-Olofsson, Lennart Svensson, Niklas Olofsson
Martin Eriksson, Jimmy Svensson, Anna-Clara Andersson.
Beslut av juryn kan inte överklagas.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Bildcollage från Midsommar

Lite bilder från Midsommarfirandet i Sveg

 

Rosa Cadillac -1959
Elvis favoritbil.                           
I bakrutan låg han också.       

Chevrolet - 1938. Ägare: Nisse Holmberg, LitTorgny "Kingen" Karlsson, Jens Persson och Mats Nilsson stod för underhållningen.Och Hampus Persson från Edsele visade hur man åker skoter på vatten.


Lennart Svensson
i Ytterberg


 


23 juni. Inför midsommar


Det stundar till midsommar
I Ytterberg laddar vi inför midsommarhelgen. I morgon, midsommarafton, är det ett späckat program i Sveg. Det börjar redan klockan 10 med bilutställning. Sedan följer en rafflande tävling med snöskoter på Ljusnans vatten, Ljusnan Watercross 2011.

Henrik försvarar Ytterbergs färger
Tävlingen körs i utslagningsheat och Henrik Olsson (Henrik i Knätten) kör förstås när det handlar om tävling på snöskoter. Sedan spelar det ingen roll om det är fruset vatten eller badvänligt sådant. Henrik är alltid med på startlinjen. Tävlingen startar klockan 12 nedanför Campingen i Sveg. Kom dit och heja fram Henrik till nya segrar.

Sedan bär det av till Storön
Efter skotertävling, traditionellt midsommarfirande på Gammelgården och cruising med många fina veteranbilar och "Jänkare" är det dans och andra begivenheter på Storöns Folkets Park för den som känner för att lufta sina lurviga.midsommarstang


GLAD OCH TREVLIG MIDSOMMAR

Lennart Svensson
i Ytterberg

21 Juni: Nysatsning på Kärnkraft

Vattenfall satsar miljarder på kärnkraft och centern står handfallen
När centerns partiledare Maud Olofsson meddelade att hon avgår så deklarerade hon i söndags i TV 4 att den energiuppgörelse, som Maud Olofsson betecknade som historisk, inte skulle innebära mera skattepengar till kärnkraft i Sverige. Många menar att uppgörelsen är ett stort avsteg från centerns tidigare motstånd mot nysatsning på kärnkraft, men Maud Olofsson hävdade att så är inte fallet.
Det är så dyrt att investera i kärnkraft att detta kommer inte att ske, framhöll Maud Olofsson.

Nu satsar Vattenfall miljarder
Bläcket på Maud Olofssons ansökan om entledigande hann knappt torka förrän statliga Vattenfall meddelar att en mångmiljardsatsning på att öka kapaciteten i de svenska kärnkraftsverken motsvarande en ny reaktor är planerad.

Och centern står handfallen
Den satsning på förnybar energi som centern och Maud Olofsson utlovade när energiuppgörelsen skrevs under blir med all sannolikhet en "fis i rymden" jämfört med de miljarder som nu ska pumpas in i gamla kärnkraftsverk i Sverige. Och centern med riksdagsmannen Per Åsling i spetsen står som vanligt med händerna i byxfickorna och ser på när miljarderna rullar in i Stefan Föltsers och Svenskt Näringslivs skötebarn "Kärnkraft".

Lennart Svensson
i Ytterberg

Grattis Elsa

Elsa Svensson 12 år
I dag hyllar vi Ytterbergs idrottstjej Elsa Svensson med ett fyrfaldigt leve. Elsa fyller 12 år och meddelar att hon faktiskt står över dagens fotbollsmatch för ovanlighetens skull.Födelsedag i all ära, men ett pass med hantlarna blev det i alla fall. Grattis.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Stanley Cup till Boston Bruins

Stanley Cup

Äntligen !!!!

Efter 39 års väntan är åter den mest åtråvärda bucklan i hockeyvärlden tillbaka i Boston. Senast det begav sig var 1972. Stort GRATTIS


Snopet för expertisen
Aftonbladets hockeyexpert Per Bjurman med flera har i sportbladet och andra bilagor hyllat Vancouver och bröderna Sedin och krampaktigt hållit fast vid att Vancouver Canucks ska vinna i kraft av hemmaplan.
Det som experten Bjurman och hans kollegor förbisett är att Vancouver vunnit sina hemmamatcher med nöd och näppe medan Boston fullkomligt kört över Vancouver i sina hemmamatcher.


Boston visade var skåpet ska stå
I nattens match var det egentligen aldrig någon tvekan om vart bucklan skulle gå. Sedinarna och resten av Vancouvers lag var visserligen med i inledningen och sköt många skott på mål, men pucken ska in i nätmaskorna. Det räcker inte med ”frökenlir” i en sjunde och avgörande match om Stanley Cup.
Boston Bruins har en björn som maskot. Bruins betyder "liten brunbjörn". De björnar vi har i Sverige är av modellen Bruins. De större brunbjörnarna i USA och Kanada kallas bear och de allra största för Grissly.
I natt var det dock inga mjuka nallar som skrinnade in på isen i Vancouver. Spelarna, anförda av den store Zdeno Chara uppträdde mera som Grisslybjörnar.

Legendarer på läktaren
Kul att Bostonlegendarerna Bobby Orr, Cam Neely och Raymond Bourke fanns på läktaren i samtliga matcher i finalserien.Boston Bruins har en björn som maskot.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Slut för etanolfabriken i Sveg?

14 juni.

Etanoltillverkning slopas för att sänka skatten
Regeringen föreslår nu att skattesubventionerna för etanolbaserat drivmedel för motorfordon slopas. Finansminister Anders Borg (M) har tydligen kommit underfund med att det kostar om regeringen ska kunna sänka skatterna ännu mera för de redan besuttna. Sänks statens intäkter så märks det i kassan och det har Borg och Reinfeldt nu insett och då struntar borgarna i om det gynnar norrmän och araber på bekostnad av miljön och glesbygssatsningar.
Biokombinatet i Sveg där det planeras stor produktion av etanol lär får det tufft om regeringens vansinnesplan vinner gehör.

Var är centern?
Det är när den här typen av förslag kommer till ytan som man önskar att det fanns politiker som förre centerledaren Torbjörn Fälldin på den borgerliga sidan. Politiker som vågade ha en egen åsikt och stå för den.
Men tyvärr verkar den nuvarande centerledaren Maud Olofsson enbart agera "ja-sägare" åt Fredrik Reinfeldt och Svensk Näringslivs chefsekonom Stefan Föltser.
Ställer sig centern bakom ett förslag som kommer att få ödesdigra konsekvenser för energiomställningen och för Härjedalens kommun? Ge besked Maud Olofsson !

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Dubbelmoral i Riksdagen

Onsdag 8 juni
SVT:s granskning av de ledamöter som fick lämna Riksdagen efter valet förra året visar att större delen fortfarande har furstlig lön från staten.
Totalt lämnade 122 ledamöter Riksdagen i höstas. Av dessa får 77 fortfarande (i maj) pengar genom inkomstgarantin från Riksdagsförvaltningens budget.

Fyra miljoner kronor till 77 arbetslösa
Kostnaden för de före detta Riksdagsledamöterna som inte lyckats hitta ett annat jobb uppgick i maj månad till fyra miljoner kronor. Dessutom behöver inte en före detta ledamot av Riksdagen anmäla sig till arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassan för att få en liten skärv till sin försörjning.  
Det är beklämmande att detta förekommer både bland oppositionella partier och partier tillhörande regeringsalliansen. De borgerliga som lämnade Riksdagen är emellertid lite mera ansvarstagande. (se tabellen nedan)
Ett uttalande från en nybakat student i Sveg under avslutningsfirandet får symbolisera cynismen i detta orättvisa system. "Nu är jag redlös, i natt är jag medvetslös och i morron är jag arbetslös" 

Vänsterpartiet är värst
Vänsterpartiet är det parti vars före detta riksdagsledmöter verkar har svårast att hitta ett jobb. Samtliga åtta som fick lämna Riksdagen efter valet 2010 lever fortfarande gott på inkomstgarantin.
Särskilt beklämmande borde detta vara för vänsterpartiets ledare Lars Ohly, som i en debattartikel nyligen i Expressen krävde sänkta löner för riksdagsledamöterna.
Det är lätt att stå på barrikaderna och kräva rättvisa och jämlikhet, men betydligt svårare att leva upp till som det verkar.

Sosse värst av alla
En av dem som så sent som i september 2010 använde sin fallskärm är socialdemokraten Margareta Persson, som lämnade riksdagen 1991. I september 2010 tog hon emot 24.200 kronor i inkomstgaranti.
Det är inget annat än skamligt av en person som tillhör ett arbetarparti att leva på staten i 20 år efter ett förtroendeuppdrag.

Fakta: Inkomstgarantin ger före detta riksdagsledamöter 80 procent av tidigare arvoden under det första året efter att de slutat. Men för den som hunnit fylla 50 är det möjligt att fortsätta få pengar ända fram till 65-årsdan, dock på en lägre nivå.


Fallskärmspolitikerna
, det vill säga de som lämnat Riksdagen, men fortfarande har lön från staten fördelar sig partivis enligt:

• Moderaterna 15 av 29 (52%)
• Kristdemokraterna 6 av 13 (46%)
• Centerpartiet 6 av 13 (46%)
• Folkpartiet 3 av 8 (38%)

• Socialdemokraterna 33 av 42 (79%)
• Vänsterpartiet 8 av 8 (100%)
• Miljöpartiet 6 av 7 (86%)

Själv ska jag strax åka till jobbet. Arbetstiden är 13.30-21.00 måndag till torsdag. 9.00-13.00 fredag. Lönen är lite drygt 13 000 i månaden.
Man inser ju direkt att det var politik man skulle satsat på och det spelar ingen roll i vilket parti. Alla verkar vara samma goda kålsupare när det gäller den egna plånboken.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Du Gamla du Fria

Sveriges Nationaldag 6 juni
I dag firar vi Sveriges Nationaldag med festligheter runt om i hela landet.
På Gammelgården i Sveg var det traditionellt firande, men även i 
Ytterberg vajade fanorna för stundtals friska vindar.


Sveriges Fana
Ytterberg 6 juni

Lennart Svensson
i Ytterberg


Sommar, Kungahuset och Hockey

1 juni
Denna dag brukar benämnas som den första sommardagen. Vi får se vad sommaren har att bjuda i form av sol, vila, golf, snickeri och fiske. Sommaren är kort, sjöng Thomas Ledin, och det är sannerligen sant. Den varma delen av året rinner i väg fort och mycket ska hinnas med mellan regnskurarna, men medan jag sitter vid datorn så spricker dock himlen upp och solen tittar fram. Det börjar bra.
En bild på Härjedalens landskapsblomma får symbolisera inledningen på sommaren. (Mosippan är också landskapsblomma i Södra Karelen).Mosippa (Pulsatilla vernalis)

Snart nationaldag 
För vår Monark är det hetsiga dagar i inledningen på sommaren. Denne stackars kung får löpa gatlopp i medierna för sina tidigare utsvävningar i tveksamt sällskap, bland "kaffeflickor" med flera.
För min egen del som republikan ställer jag mig mycket tveksam till detta spektakel som kallas hovet. Jag är dock inte republikan på grund av kungens eskapader. Det berör mig inte ett dugg om han besökt porrklubbar eller deltagit i fester med galanta damer. Min inställning har ett demokratiskt perspektiv.
Det är emellertid beklämmande om vår statschef omger sig med personer som har kopplingar till kriminella och maffialiknande nätverk, men ett och annat "höjdhopp" spelar ingen roll för mig i alla fall.
 
Boken "Den motvillige Monarken" som var inledningen på den granskning av kungens förehavanden är ingen hedrande beskrivning av en person som av många framställs som Sveriges ansikte utåt.
Huruvida det finns bilder som inte är manipulerade som visar att kungen verkligen besökt porrklubbar får väl tiden utvisa. När den förre porrklubbsägaren Mille Marcovic visade bilderna för TV-4:s reporter, men i övrigt vägrar att låta bilderna granskas bör man nog ta detta med en nypa salt.
Det är känt att det finns en sorts hederskodex även i den under världen, men den hedern räknas oftast i kronor. Går det att tjäna storkovan på att goola, avslöja, förfalska eller bryta en överenskommelse så är den kriminella hedern i regel inget värd.
Att hota med pinsamma avslöjanden har varit och är förmodlingen fortfarande en metod som används för att pressa personer som sitter inne med viktig information att lämna den till främmande makt eller till kriminella nätverk.
Kungen lär väl inte sitta inne med så mycket information som kan skada rikets säkerhet, men det är ändå inte bra att statschefen förekommer i komprometterande sammanhang.
Nåja. Carl XVI Gustaf har varit i blåsväder förr och han reder nog ut detta också.

Äntligen Final i Stanley Cup
I natt, svensk tid, drar det igång. Spelet om den mest åtråvärda bucklan i hockeyvärlden; Stanley Cup. Vancouver Canucks möter Boston Bruins. Nu lär väl hela sverige, åtminstone de flesta som gillar hockey hålla på Canucks för att bröderna Sedin och Alexander Edler finns med som tongivande spelare i Canucks.
För egen del blir jag lite, men bara lite, kluven. Visst vore det kul om Stanley Cup-bucklan åter fick göra en tur över Atlanten och visas i Sverige, men man kan ju inte byta lag så där utan vidare.
Jag har haft Boston Bruins som mitt favoritlag i NHL sedan decennier tillbaka och hoppas givetvis att det äntligen blir en seger. Det var länge sen. Senast Boston vann Stanley Cup var 1972. Den senaste finalen spelade Boston Bruins 1990.

 

Så såg det ut 1972 när Bobby Orr avgjorde finalen mot Sankt Louis Blues och spelade hem Stanley Cup till Boston Bruins.

Lennart Svensson
i Ytterberg


RSS 2.0