Falsk vittnesbörd av KD

Kristdemokraterna vittnar falskt
Den hårt kritiserade sjukförsäkringsreformen som den borgerliga regeringen infört har gjort att väldigt många som inte kan ta ett arbete på grund av sjukdom hamnat utanför välfärdssystemet. De har blivit utförsäkrade och hänvisade till kommunernas försörjningsstöd, i dagligt tal benämnt som socialbidrag.
Men detta är ett steg i rätt riktning, menar kristdemokraternas ledamot i socialförsäkringsutskottet, Emma Henriksson.
I SVT:s morgonprogram på torsdagen hävdar hon att "väldigt många har fått det bättre genom den nya sjukförsäkringsreformen". Det är naturligtvis en omformulering av sanningen som gränsar till ren lögn.
Det är ingen som fått det bättre av den nya sjukförsäkringsreformen, men statens finanser har mått mycket bra. Emma Henriksson som företräder ett politiskt parti med kristna förtecken borde läsa på lite.
Det nionde budordet i Bibeln säger nämligen att "Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa". (2 Mos 20:1-17 och 5 Mos 5:6-21).
Att sitta i en bekväm morgonsoffa i Tv och hävda sin egen åsikt är givetvis Emma Henrikssons självklara rättighet, men att påstå något som det inte finns vetenskapligt belägg för är ett brott mot det nionde budet och det är väl något som varje kristdemokrat borde känna till.

Skellefteå till SM-final
Där sprack mitt tips. Jag tippade att Skellefteå skulle ta sig till SM-final i hockey via en vinst i sudden i den sjunde avgörande matchen. Nu blev det seger för SAIK redan i den sjätte matchen. Hoppas nu att Skellefteå rider ut den kommande stormen från Värmland och tar hem SM-bucklan. 
Appropå ishockey. Vad har hänt med MoDo? Senast blev det förlust mot Växjö Lakers efter straffläggning och nu ligger elitserieplatsen långt borta.

En bild från Ytterberg kan löna sig
Ja, så är det. Byföreningen i Ytterberg kommer att utlysa en fototävling inom kort. Bilderna ska var tagna i år och motiven ska spegla Ytterberg i dag. Håll koll i media, annons kommer.

Not: De tio budorden finns på två ställen i Bibeln, i 2:a Mosebok 20:1-17 och i 5:e Mosebok 5:6-21.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Nu stundar allvaret för s

Upp till bevis Håkan Juholt
Problemen för socialdemokraterna handlar inte bara om att formulera politiska budskap, det är också ett pedagogiskt spörsmål. Det handlar om att få folk, det vill säga presumtiva väljare, att förstå och ta till sig innhållet i ett politiskt budskap.
"Socialdemokraterna måste sluta skrämmas med Stora Stygga Högern och börja formulera ny politik i stället". Det skriver Katerine Kielos på Aftonbladets ledarsida, måndag.
Katerine Kielos har till viss del rätt, men det handlar inte bara om skrämselpropaganda från s, det handlar lika mycket om hur den egna politiken förmedlas.
Debatten efter den andra raka valförlusten för socialdemokraterna har mycket kretsat om vad som gick fel och vad som ska ändras för att locka tillbaka väljarna. 
Samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet har nämnts som en orsak. Fastighetsskatten och förslaget att höja skatten på drivmedel är två andra faktorer som i debatten har angetts som orsaker till den situation som socialdemokraterna befinner sig i. 
Borgarnas linje som trummats ut i två valrörelser är att sänkta skatter ger mer i plånboken och ökat frihet för individen. I själva verket är innebörden i den politiken att kostnaderna för den gemensamma välfärden lastats över från staten till kommunerna och därmed ökat kostnaderna för var och en. Ordning och reda i statens finanser, kallar han det, finansminister Anders Borg (m). 
Håkan Juholt måste ta täten och bestämma om socialdemokraterna ska gå till anfall och konkurrera på den borgerliga planhalvan där skattesänkningar, följt av höjda egenavgifter som mest drabbar dem som redan har det svårt, eller om socialdemokraterna i första hand ska inrikta sig på att försvara den egna planhalvan där en gemensam och solidariskt finansierad välfärd, en arbetsmarknadspolitik värd namnet och rättvis fördelning är ledorden.
Grunderna i den socialdemokratiska politiken tror jag är ganska klar, men det handlar om att förklara varför stat och kommun måste ta ut skatt och tala om var skattepengarna går, vad de kan användas till och hur de ska fördelas. Det, menar jag, är lika mycket ett pedagogiskt problem som ett politiskt dito. 

Elva älgar på Lersjön i går
I dag, måndag, tog jag och min son Jimmy en tur på skoter för att titta till saltstenar och foderbord på jaktmarken. Vi hade åkt ut en bit på Lersjön när Jimmy pekar på en älg som rörde sig i skogskanten. Jag stannade på platsen, slog av skotern. Jimmy åkte en bit bort när först fyra älgar kom springande över isen. Jag började fumla efter min mobiltelefon för att om möjligt fånga händelsen på bild, när ytterligare sex älgar kom samma väg. Allt gick mycket fort så någon bild blev det inte, men det var en mäktig syn att får se elva älgar på samma gång.


Bra avslutning för Elsa
I går, söndag, avslutades lilla världscupen i utförsåkning med den mest tekniska grenen, slalom. Elsa Svensson från Ytterberg inledde tyvärr första åket med en miss i en port som kostade tid. I den andra åket höll hon skidorna på plats och med ett mycket bra åk avancerade Elsa 21 placeringar från första åket. Det räckte till en slutplacering kring 50:e plats bland 125 startande. Som helhet efter tre dagars tävling är det en väldigt bra insats som ger råg i ryggen inför nästa säsong.
- Jag är jättenöjd, säger Elsa Svensson.

Ny batalj väntar i hockeyn
Dags igen för ett möte mellan vinterns giganter i ishockey: Luleå och Skellefteå. Mitt tips inför semifinalerna var att Färjestad skulle slå ut AIK med 4-0 i matcher och att Skellefteå skulle vinna i sudden deth i den sjunde och avgörande matchen. Hittills har tipset gått min väg.

Till sist
TV-4 måste väl ändå ta priset för den mest löjliga serien hittills. Det första avsnittet av Mamma byter bo sändes i går kväll. Det är, enligt min mening, ett värre lågvattenmärke än det tidigare bottennappet Bonde söker fru.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Bra insats av Elsa från Ytterberg

Tuffa förhållanden för Elsa i Duved
- Det var slagigt och svårt i första åket, men i det andra gick det bra, säger Elsa Svensson från Ytterberg efter den andra dagens tävlingar i Lilla världscupen i utförsåkning i Duved i Jämtland.
Elsa åkte in på plats 49 efter det första åket, men bara en sekund från en plats bland de trettio första. I det andra åket satsade hon fullt ut och gjorde ett inspirerat och tekniskt bra åk och avancerade ordentligt. Elsa slutade på en hedrande 38:e plats i sammandraget bland 125 startande.
- Jag är jättenöjd, säger Elsa på en knastrande telefonledning.
I kväll, lördag, väntar kompismiddag för alla deltagare, sedan bad och vila. Tävlingarna drar i gång igen redan i morgon, söndag, klockan 08.00 med slalom och i morgon inträder dessutom sommartid vilket innebär att vi skruvar fram klockan en timma.

Utveckling i Ytterberg
Ytterbergs byförening har utsett undertecknad att leda ett Leader-projekt med syfte att ta vara på det unika och utvecklingsbara i Ytterberg.
Den första fasen i projektet gick ut på att definiera ett antal objekt som kunde vara möjliga att jobba vidare på för att hitta så kallade "turistfällor". En projektbeskrivning lämnades in strax före jul och beslutsgruppen för Leader Södra Fjällen bedömde det hela som bra och att vi borde jobba vidare på en del av objekten. 
Nästa fas blir nu att sätta samman en bidragsansökan för att ta fram en utvecklingsplan för Ytterberg. Ansökan för en sådan ska vara inlämnad senast 15 maj.
Ett första steg blir att ta kontakt med Klövsjö byalag för att stämma träff och utbyta lite erfarenheter. Klövsjö byalag har med framgång både gjort en utvecklingsplan och därefter fått EU-bidrag för flera olika utvecklingsprojekt. 
Ett av dessa delprojekt vad gäller Ytterberg kommer att prägla byn redan nästa sommar. Då är det nämligen 100 år sedan skolhuset invigdes. År 2012 är det också 60 år sedan dåvarande kung Gustaf VI Adolf besökte Ytterberg under sin Eriksgata. En anhållan om ett återbesök sommaren 2012 av någon representant från det Kungliga Hovet kommer inom kort att skickas till hovets administrativa enhet.   

Juholt, ny s-ordförande
Håkan Juholt valdes på fredagen, inte otippad, till ny ordförande för det socialdemokratiska partiet. Juholt höll ett inspirerat inledningstal på lördag förmiddag. Juholt fördömde bland annat utförsäljningen av statliga bolag och ställde sig mycket tveksam till den borgerliga ivern att privatisera delar av den offentliga sektorn. Håkan Juholt drog ner applådåskor från en hänförd kongress och hyllades som den "Messias" som ska frälsa sossarna, men det är till syvene och sist exakt som Ludwig Wittgenstein uttrycket det "Praxis ger orden dess mening".

http://carlbildt.wordpress.com/

Till sist
Färjestad kopplade greppet på AIK i semifinalserien i ishockey genom att hemmabesegra AIK med 4-2. Färjestad har nu 3-0 i matcher i bäst av sju. Skellefteå utjämnade, precis som jag tippat, och slog Luleå med 2-1 efter förlängning. I den serien står det nu 2-1 i matcher till Luleå.Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Godkänd start för Elsa

Pallplatsen snöade in för Elsa från Ytterberg
I dag, fredag, inleddes lilla världscupen i utförsåkning i Duved med super-G. Elsa Svensson från Ytterberg, som tävlar i klassen 12-13 år, fick startnummer 85 bland 125 deltagare från i stort sett hela Norrland. Vädret och föret var i inledningen mycket bra, men från och med startande nummer 60 började det snöa kraftigt. Sikten blev sämre, banan blev mycket svåråkt. Elsa kämpade ändå till sig en mycket hedrande placering som nummer 59. 
I morgon, lördag, fortsätter tävlingarna med storslalom, en gren där Elsa visat bra form under säsongen.
Vi får hoppas att vädrets makter inte ställer till det igen utan att det blir rättvisa förhållanden för alla deltagare.
 
Rött kort till Lars "Osten" Bergström
Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström ska, enligt uppgift från Västerbottens Folkblad, VF, uttryck sig mycket olämpligt mot Skellefteås forward Yared Hagos i det senaste mötet i semifinalserien mellan Luleå och Skellefteå.
Enligt VF handlar det om att "Osten" vid flera tillfällen med hög röst uttalat sig negativt om Yared Hagos och anspelat på dennes hudfärg. VF menar det var uttalanden som kan betecknas som rasistiska.
Ingen ska dömas ohörd, men om det är sant så hoppas jag att Luleå Hockey ser till att Lars "Osten" Bergström gjort sitt i Luleå och helst inom svensk ishockey för all framtid. "Osten" får väl, som andra rasister, leta sig till Sverigedemokraterna för att finna utlopp för sina åsikter. 
En heder åt VF för att tidningen vågar publicera nyheten. I sportens värld brukar annars kutymen vara att "lägga locket på". 

Stå på dig Carl Bildt
Samtliga riksdagspartier ställer sig positiva till att skicka ett tiotal Jas-39 Gripen till Libyen för att bevaka luftrummet, men Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) tvekar. Kan det bero på att Bildt har god insikt och erfarenhet av de liknande, men misslyckade, NATO-operationerna i Bosnien 1995 och i Kosovo 1999?
Jag delar inte Carl Bildts alla åsikter, långt ifrån, men han ska ha all heder av att han inte ger sitt medgivande utan eftertanke, till att Sverige ger sig in i en konflikt, vars konsekvenser och utveckling vi inte har en möjlighet att överblicka i dagsläget. 

Håkan Juholt och Lisa Gillstedt tar över s
Det blev som väntat. Håkan Juholt valdes i dag till socialdemokraternas partiledare. Nästan samtidigt valdes Lisa Gillstedt från Sveg till ordförande för socialdemokraterna i Härjedalen. Framtiden får utvisa om det var rätt eller fel. 
Undrar förresten vad Lisa Gillstedt har för åsikt om vindkraft?
Är det viktigt att det skapas arbetstillfällen i Härjedalen eller är det så att några ynka procent av den enorma orörda vildmark som finns i landskapet ska för all framtid fredas mot intrång till förmån för älgjakt, skoteråkning och bärplockning?

Lennart Svensson
i Ytterberg 
  
 

Håll tummarna för Elsa

Final i lilla världscupen
I helgen håller vi tummarna för Elsa Svensson från Ytterberg. Elsa, som snart fyller 12 år, tävlar alpint och detta veckoslut samlas ungdomar från i stort sett hela Norrland för att göra upp i finalerna i lilla världscupen som går i Duved i Jämtland. Tävlingarna inleds med super-G på fredag, fortsätter med storslalom på lördag och avslutas med slalom på söndag.
Oavsett hur det går är det en fin prestation av Elsa att ta sig till finalen. Hon får oftast tävla i hård konkurrens mot ungdomar som är ett år äldre. Jag kommer att rapportera efterhand som jag får ta del av resultaten.

Kampen om Norrland går vidare
Luleå avgjorde igen i sudden death. Matchen slutade precis som det första mötet mot Skellefteå med seger för Norrbotten och Luleå med 4-3. Otroligt jämt mellan dessa två lag, men Luleå har skaffat sig ett övertag som kan bli svårt att övervinna. 
I den andra semifinalen vann Färjestad över AIK med 4-2. Där tycker jag det väger över mera klart för värmlänningarna. AIK måste få ordning på sitt försvarsspel, annars är det avgjort till Färjestads fördel efter fyra matcher.
Det pratas en hel del i den politiska sfären just nu om att sossarnas framgång i de senaste opinionsmästningarna beror på Juholteffekten och detta innan Håkan Juholt är vald till ny partiledare ( valet sker fredag eftermiddag). AIK:s tränare Roger Melin får nog också leta någon "Juholt" i organisationen för att vända ett, till synes, ganska hopplöst läge.  

Till sist
Blåsvädret i Ytterberg har fortsatt med oförminskad styrka hela torsdagen, men nu verkar det mojna lite. Hur som helst. En ny dörr är inmonterad i Gum, trots kung Bores försök att störa projektet.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Lita inte på Borg

Fikonspråk
Finansminister Anders Borg (m) lägger ut texten för SVT:s programledare Sverker Olofsson i programmet "Sverker rakt på" och talar om vikten av att vi ska rätta in och anpassa oss till en högre räntenivå därför att tillväxten ökar i Sverige.
Vad betyder det för Härjedalen? Ja inte mycket.
I Härjedalens kommun ligger priset på livsmedel i topp i landet, priset på drivmedel är också det i topp, liksom räntorna på bolån.
När det handlar om löneläget och utbildningsnivån hamnar dock Härjedalen i botten. Utbildningsnivån i Härjedalen är faktiskt lägst i Sverige. När vi pratar om löneläge är det så att Härjedalens kommun får maxiamlt statsbidrag för att kompensera den negativa skatteeffekten som det låga låneläget medför.
Men lite högre ränta klarar vi väl av. Vi är vana att böja på nacken och sträcka fram mössan för en liten skärv.
Tillväxten ska givetvis prioriteras. Att några glesbygsbor, som i sammanhanget är försumbara, får lite mindre i plånboken är väl helt i linje med borgarnas strategi.
Den borgerliga regeringen med Reinfeldt. Olofsson och Borg i spetsen kör vidare med sin arbetarfientliga linje och ser till att profitörer och börshajar får sitt i första hand.  
Anders Borg kan te sig väldigt folklig och framstå som en person som värnar om allas välmående, men bakom den välansade hästsvansen och "hippiefasaden" döljer sig en högerhök värre än Maud Olofsson.
Nåväl, nog om detta.

Ett-noll till Luleå
Luleå tog hem första slaget om Norrland i hockeyn och det var väl rättvist. (Den här bloggen handlar ju delvis om rättvisa). Hur som helst så var det en bra match och mitt tips är ändå att Skellefteå går till final, men att det avgörs i sudden i sjunde. 

SM-Guld till SAIK 
Sandviken, anrika SAIK, tog hem SM-guldet i bandy. Hoppas att den skuldtyngda föreningen får ett litet lyft av detta. Kul förresten att min "gamle eller före detta" parhäst i Söderhamn Hans Åhlin kommenterat min blogg. Varje gång man tittar på bandy så dyker han upp i minnet. ( Hans är ju obotlig fan av det bandylag som en gång hette Broberg).

I Ytterberg
Här i byn så har dagen varit fin, men nu så blåser det så in i h...e. Det betyder väl att våren är på väg. I morron kväll ska vi gå till Folkets Hus i Sveg och lyssna på vad länsstyrelsen har att förtälja om den framtida älgjakten. Jag återkommer om detta.

Till sist
Tack för att ni läser och kommenterar min blogg. Nu går den att kommentera direkt. Jag plockar dock bort det jag anser olämpligt.
Ha de, alla ni där ute i världen

Lennart Svensson
i Ytterberg
Norrlandsderby väntar

Norrlandsderby
Ja, ja, det gick inte helt som jag hoppades i hockeyn. Skellefteå till semifinal efter seger över Linköping. Det är helt perfekt. Att Djurgården åkte ur mot Luleå är jag inte helt tillfreds med, men det är ändå kul och bra för hockeyn att det blir ett Norrlandsderby. Jag hade givetvis hellre sett dessa två lag i en SM-final. Då hade bucklan hamnat i Norrland. Nu är väl risken stor att det blir en triumf för Värmland igen.

Jas-39 Gripen till Libyen
Som det ser ut kommer Sverige att skicka åtta till tio Jas för att stödja insatsen för att säkra luftrummet över Libyen. Carl Bildt verkar entusiastisk över detta och det är väl riktigt att Sverige ska bidra på något sätt när det så kallade Världssamfundet griper in. Det viktiga är att det inte blir en USA-ledd invation. Då riskerar det att bli samma meningslösa "långbänk" som kriget i Afganistan. Nu verkar det som om USA kommer att hålla en lägre profil denna gång och det är bra.

Sossarna rensar vilt
Socialdemokraternas valberedning har gått fram hårt i verkställande utskottet inför partikongressen som inleds i slutet av veckan. Det kanske är på tiden att sopa ut lite gammla "betonghäckar" och låta nya och framförallt lite yngre förmågor ta plats. Det återstår dock att se vad de nya står för och hur de ska matcha den borgerliga alliansen.
Det problem jag tror som kraftigt bidragit till att fälla socialdemokraterna i de senaste två valen är nämligen problemet att hantera den borgerliga retoriken. Borgarna har med framgång vridit debatten från att handla om hörnstenar i arbetarrörelsen som solidaritet, solidarisk lönepolitik och allmän/gemensamt finansierad välfärd till floskler som jobblinje, utanförskap, fritt vårdval, jobbskatteavdrag med mera.
Arbetarrörelsen föll i denna fälla och började argumentera med Fredrik Reinfeldt (m) och hans vapendragare Maud Olofsson (c) på deras eget språk, i stället för att tala på ett sätt sånt som gemene man förstår och är van vid.

I dag i Ytterberg
I Ytterberg skiner solen från en nästan klarblå himmel. Det är fem plusgrader och vindstilla. Det ser ut att bli en fantastisk fin vinterdag och det verkar som om våren är på väg hit också.  

Lennart Svensson
i Ytterberg


Egen tidräkning i Härjedalens kommun

Det är svårt att sia, särskilt om framtiden
Härjedalens kommun använder sig uppenbarligen av en egen tidräkning. På kommunens hemsida kan man nämligen i dag läsa en prognos (på hemsidan kallas det målsättning 2015) över befolkningsutvecklingen fram till 2007 och framåt.
Enligt denna prognos kommer befolkningen i kommunen att minska något fram till 2007 för att därefter stadigt öka. År 2015 beräknas 12 000  personer bo i kommunen. Även antalet anställda ska enligt prognosen öka från
4 800 (2007) till drygt 5 300 (2015).

Sannolikt?
Den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar emellertid något annat. Vid årsskiftet hade Härjedalens kommun lite drygt 10 400 invånare. Antalet arbetstillfällen minskar stadigt.
Prognoser över svunnen tid leder tankarna till Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraftshaveriet i Harrisburg för cirka 30 år sedan. Tage Danielsson raljerade över politikernas ovilja eller oförmåga att acceptera att det som hände i Harrisburg verkligen hände. Riksdagen tillsatte så småningom en utredning för att utreda om det som hände verkligen hade hänt. 
Man kan ju undra om politikerna i Härjedalens kommun lider av samma rådvillhet. Kanke kommunfullmäktige kan hjälpa till och tillsätta en utredning för att ta reda på om det är sannolikt att befolkningen i kommunen har minskat efter 2007 eller om prognosen som säger motsatsen kanske ändå är det mest sannolika.

Från detta till slutspelet i ishockey.
I kväll håller jag på Djurgården och Skellefteå. Tipset är 3-2 till Djurgården mot Luleå samt att Skellefteå vinner med 2-1 efter förlängning.

Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0