Mors Dag 29 maj

Mors Dag
I dag firar vi alla mödrar och skänker samtidigt en tanke till alla dessa mödrar som lämnat jordelivet och som med möda och strävan i alla lägen under sin livstid satt sina barn och anhöriga i främsta rummet.Grattis på Mors Dag

Lennart Svensson
i Ytterberg


Vindkraft, hot mot jakten?

Vindkraftens faror överdrivs
Svar på Dan Bakkmans inlägg i Svensk Jakt Nyheter maj 2011.
Dan Bakkman hävdar att vindkraftens faror nonchaleras och som vanligt när det är jägare som debatterar så är det jakten som hotas.
Enligt Bakkman begränsas möjligheterna till jakt i takt med att allt fler vindkraftverk byggs. Allt annat, exempelvis vindkraftens betydelse för energiomställningen, miljön och sysselsättningen i Norrlands inland lämnas därhän.

Domedagsskrift
Bakkman för ett resonemang som påminner mycket starkt om den domedagsskrift som spreds i Ytterberg förra året och som ledde till att en liten högljudd grupp, mest bestående av pensionärer, fick kommunfullmäktige i Härjedalen att vika ner sig för lobbyisterna. Den planerade satsningen på vindkraft i Härjedalen är nu i princip lagd på is.
Argumenten i Dan Bakkmans artikel bygger på samma subjektiva påståenden utan vetenskaplig underbyggnad.

Skrämselpropaganda
Vindkraftverk sprider livsfarliga isprojektiler upp till 600 meter, ljudnivåerna är höga, vindkraftverken omgärdas av kilometervida områden där det är förbjudet att vistas och att vindkraftverken är ineffektiva är exempel på argument i Dan Bakkmans artikel.
Vidare hävdar Bakkman att det är markägarna som får ta smällen den dan som vindkraftverken ska monteras ner. Det är ren skrämselpropaganda.

Jakt och kärnkraft
Hur tror du, Dan Bakkman, jakten skulle påverkas om det i stället byggdes några kärnkraftverk i området kring Edeskogen där du har din jaktmark. Skulle jakten kunna bedrivas utan inskränkningar?
Jag hoppas detta är en enskild medlems vilsna åsikt och inte Jägareförbundets. Om så vore skulle jag med omedelbar verkan begära utträde ur förbundet.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Vargens vara eller icke vara?

Attityden till vargen är oförändrad
Varken licensjakten eller den omfattande vargdebatten har påverkat svenskarnas attityd till vargstammens storlek i landet. Det skriver Svensk Jakt Nyheter med referens till SOM-institutets årliga attitydundersökning av svenska folkets inställning till en rad olika företeelser.
Undersökningen visar dessutom att inställningen till vargen som art och vargstammens storlek inte är någon partipolitisk fråga. Oavsett partisympati är folket splittrat i frågan.
Enligt Maria Solevid, som lett SOM-institutets undersökning, är det inget parti i Riksdagen som profilerar sig på någon sida när det gäller vargens vara eller icke vara. Regeringen och Riksdagen har därmed en grannlaga uppgift om ambitionen är att komma till någon form av lösning som accepteras av både stadsbefolkningen och landsbygden.

Varg (Canis Lupus)Inga föryngringar i Härjedalen
Enligt ett Riksdagsbeslut tillåts inga vargföryngringar i renskötselområden. Jämtlands län tillhör de områden som ska vara fredade från vargföryngringar. Kommunfullmäktige i Härjedalen sa nyligen nej till att förklara Härjedalens som vargfritt område. Det kanske var lika bra det. Ett sådant beslut har ju ingen verkan ändå. Kommunerna i Sverige har ingen lagstiftande behörighet.
Politikerna i Härjedalen bör nog ägna sin tid åt att fundera över befolkningsminskning och bristen på värdigt och anständigt arbete om några ungdomar ska stanna kvar i landskapet, än att debattera en fråga som fullmäktige inte kan eller får besluta om.

Lennart Svensson
i Ytterberg
Myrsten 50 år.

Grattis Lars Myrsten
Så har han då nått den magiska gränsen 50 år, allas vår bysnickare Lars Myrsten på Kaféet. Det firades som det bör med mat, dans och trevligt umgänge på skolan i Ytterberg i lördags.
Lars och Eiwors dotter Ebba hade konstruerat en klurig tipspromenad som gav alla möjliga funderingar och antydningar innan tävlingen drog i gång.

 
Lars, Svante och Klas tävlar i momentet
som hette "Vem har bäst hålvana" !

   

En Jim Beam sitter alltid rätt !                          Myrsten förbereder Den sista färden ?Lennart Svensson
i Ytterberg  


Ytterberg 19 maj

Golfbanan väntar
Vädret har växlat från ihållande regn till sol och värme på förmiddagen. Solen kommer just när det är dags att åka till jobbet. Helst skulle man tillbringa eftermiddagen på golfbanans range, men det är bara att bita i och köra på med jobb ett tag till. 
Rangen i Byvallen har varit öppen sedan 2 maj och snart öppnar banan för säsongen. Det ska bli härligt att få testa om svingen sitter efter axeloperationen i oktober.

Inte långt till jakt
Det är märkligt detta med vår och sommar. När löven börjar spricka ut tycker man att det är evigheter till hösten, men sommaren går fort i Härjedalen. Det står inte på förrän man sitter på pass igen och väntar på storoxen. Ni vet den där som man brukar se varje år, men som av någon anledning alltid klarar sig.


Snart sitter man där igen.


S passerar M i oppinionsmätning
Socialdemokraterna passerar moderaterna i den senaste oppinionsmätningen från Novus. Redan börjar det talas om Juholt-effekten, men tänk på hur det var ett halvår före valet 2010. Oppositionen (S, V Mp) ledde stort över regeringsalliansen (M, C, Fp, KD). Hur det hela gick vet vi. Den borgerliga regeringen sitter kvar, åtminstone till nästa val 2014.


Vad är rättvisa?
Är det möjligt att hitta ett samhällssystem som är fullständigt rättvist? Den frågan har filosofer brottats med sedan den första kända demokratiska staten Athen bildades i det antika Grekland 400 f. Kr.


Dagens visdomsord
"Tiden är den mest rättvist fördelade resursen".


Lennart Svensson
i Ytterberg

Björnattack i Ytterberg

Onsdag 18 maj.

Björn tog får mitt i byn
I söndags kväll fick en fårägare på södersidan av Ytterberg ovälkommet besök. En björn tog sig in i fårhagen och rev ett av fåren. Läs mer om detta på Östesunds-Postens nätupplaga.
http://op.se/harjedalen/1.3171451-far-revs-av-bjorn-vid-bostadshus-i-ytterberg


Boston på väg mot final.
Boston Bruins utjämnade semifinalserien i Stanley Cup mot Tampa Bay Lightning till natten mot onsdag efter seger med 6-5. Det står nu 1-1 i matchserien.


Boston Bruins logga.

Regeringen backar om fas-3
Regeringen backar nu om det omdebatterade arbetsmarknadsprogrammet fas-3. Det som av många betraktas som rent slaveri och en slutstation beträffande arbetslivet för de som tvingats in i fas-3. Tidigare fick de som hamnat i fas-3 inte delta i arbetsmarknadsutbildning, för att ta ett exempel på en horribel regel. Nu kommer det dock att vara möjligt.
Men det är ändå mycket kvar innan ordningen vad gäller arbetsmarknadspolitiken är återställd. Oppositionen står fast vid sitt krav att arbetslösa ska få stämpla på deltid och då ha samma antal dagar som den som stämplar heltid. I dag får deltidsarbetslösa endast stämpla i 70 dagar.
Vidare kräver oppositionen att arbetslöshetsersättningen återgår till de nivåer som gällde innan borgarna tog över styret 2006. Detta lär väl bli en het fråga när Riksdagen samlas igen i höst.

Grattis Norge
Även om det är en dag för sent så skickar jag en hälsning till vårt västra broderland Norge. I går firades ju Norges nationaldag och norrmännen kan verkligen fira. Dessutom gick Norges hockeylandslag till kvartsfinal i VM. Norge är på G i hockey. Ingen tvekan om detta.

Lennart
i Ytterberg


Städdag i Ytterberg

Inför sommaren
Söndag 15 maj var det som vanligt städdag i och runt skolan i Ytterberg. Vidare var det en grupp som tog sig an badplatsen.
Bouleplanen är nu iordningställd inför säsongsstarten 24 maj. Garagelängan med förråd är städad och flaggstången har äntligen fått tillbaka knoppen.

            
Hur ska vi ta oss an detta?                 Henning i Anders i luften


Flaggstången på väg ner

Tre kronor börjar övertyga
Efter en inledning av VM-hockeyn som inte var övertygande från Tre Kronors sida så visade kronorna i semifinalen mot Tjeckien ett helt annat spel. Tjeckerna hade egentligen aldrig någon chans.
Nu väntar en nagelbitare i finalen mot Finland som också inledde darrigt, men de finska lejonen har också höjt sig för varje match och slog mycket rättvist Ryssland. En helnordisk VM-final i ishockey, vem hade räknat med det?
Dessutom är årets VM sensationellt därför att både USA och Kanada inte finns med i spelet om medaljerna.  

Till sist 
Konstarerar vi att ännu en potentat med förtroendeuppdrag svikit skattebetalarna i Sverige. En av AMF:s högsta chefer har nyttjat ett så kallat kryphål i lagen och smusslat undan mer än 20 miljoner kronor från beskattning.
Det kallas skatteplanering och är inte kriminellt, men moraliskt är det mycket tvivelaktigt.

AMF och vår pension
AMF är ju en organisation som har till uppgift att förvalta svenska medborgares surt förvärvade pensionspengar. 
Visserligen ledde avslöjandet av den avancerade skatteplaneringen till att Bertil Villards avgick som ordförande för AMF Pension och därmed verkar saken vara utagerad.

Andra lagar för miljonärer?
En vanlig löntagare som råkar skriva ett fel i sin självdeklaration åker på straffavgift, men för de höga direktörerna och de förtroendevalda cheferna råder uppenbarligen en annan lag och moral. 
Bertil Villards ska givetvis hängas ut i media. Han ska inte tillåtas att avgå. Han ska sparkas. Sedan vore det lämpligt med gatlopp, spöstraff och kanske ett par dagar i skampåle. Gärna utanför Riksdagshuset. 
Den som snattar på DollarStore får bära en skylt som talar om att personen är en tjuv. Det kanske vore nåt att hänga på fifflande miljonärer också?

Lennart Svensson
i Ytterberg
    


Solsken, renovering, ormbett och hockey

Rubriken anger hur helgen i Ytterberg kan sammanfattas från min horisont..

Ytterberg badar i sol
Sommarvärmen har letat sig till Ytterberg på allvar. Helgen, särskilt söndagen, var helt fantastisk. Värmen gör nu att löven spricker ut och djur som legat i vinterdvala är på hugget.

                   
Det grönskar så det nästan knackar i                       Lövsprickning.
träden just nu.   

Så kan det gå
Undertecknad fick för första gången i livet känna av närkontakt med en huggorm. Nu blev det ingen större skada. Lite ont, ett besök på hälsocentralen i Sveg, lite piller och en spruta. Sedan var man på banan igen.


 

Så ser ett huggormsbett ut

När hammarslagen ekar över Ytterberg då är det sommar på väg.
Överallt spikas det. Husväggar skapas för att målas. Trädgårdar krattas och grillröken ligger tät öven byn.
Nya projekt planeras och släpvagnar med virke går i trad från Sveg och andra byggnadshandlare. Aktivitet är nyckelordet när sommaren är på väg till Ytterberg.

Sommargäster är att vänta snart.
Själv har jag (och min sambo) satt igång med att renovera en av gäststugorna. Förhoppningsvis ska utsidan och en altan vara klar till sommargärster och annat löst folk dyker upp.

          
Här ska det bli altan och ny panel.                        Vindskivor och färg ska nog göra susen.


Baksidan av huset ska också få sig en duvning.


Hockey-VM går vidare
Tre kronor är klara för kvartsfinal. Kvällen match mot Kanada avgör vem som blir motståndare i kvarten, men det är inget övertygande spel eller är det så att de så kallade blåbärslagen inte längre är några enkla motståndare?
Hur som helst. Målvakten Victor Fasth har troligen redan spelat till sig en plats i NHL redan till hösten. Mycket imponerande spel av målis som var, i stort sett, helt okänd för mindre än ett år sedan. 


Lennart Svensson
i Ytterberg


Tankar i en dag i livet

Lördag 7 maj
I dag går debatten het om det var rätt eller inte att skjuta Usama Bin Ladin. Debatten handlar till stora delar om det är rätt eller fel att publicera bilder på den döde.
Det är ju inte det som debatten borde handla om. Vi borde i stället tala om varför det bildas nätverk och organisationer som vill omstörta, eller rent av förstöra, samhället.
USA har på sina mynt en inskrift som säger "In Gud We Thrust". Amerikanerna sätter således sin tillit till Gud, även på sina pengar.
Men hur i helvete går det ihop med dödsstraff, till exempel? Ett av budorden säger nämligen att "Du skall icke dräpa". Vidare säger Jesus att Fariseer (Rika och girigar personer) har ingen plats i Paradiset.
Dubbelmoralen är därmed inskriven i USA:s konstitution.
USA hyllade de Afganska partisanerna under den sovjetiska invationen i slutet av 1970-talet och de första åren av 1980-talet. USA stödde partisanerna med utbildning i gerillakrigföring, med vapen och med pengar. När Afganistan krävde mer frihet och oberoende från USA blev landet en fiende.
Det var samma sak med Irak. Saddam Hussein hade aldrig blivit president i Irak utan stöd från USA. Han blev dock med tiden obstinat mot sin herre och därmed ett hot mot den konstlade "frihet" som förmedlas av USA.

Nåväl. I Ytterberg har vi inga Hussein, ingen Bin Ladin och ingen President. Kungen i Ytterberg är sedan många år död och tronföljden är tveksam.
Här diskuterar vi i stället vädret med inlevelse. Samt om det blir någon bra bärsäsong och hur det kommer att bli med älgjakten framöver. Regeringen har ju aviserat ändringar som kan komma att påverka jakten från och med 2012.
Vi får väl se vad det blir. Vi får hoppas att en av Ytterbergs livsfilosofers tankar om framtiden inte blir sann. Han sa nämligen att " Om 100 år kommer folk att tala om hur vi förr i tiden jagade älg och åt älgkött".

Till sist
Regeringen lovade ju att tågeländet skulle minimeras. Mer resurser skulle släppas till underhåll av järnvägsnätet. Vårbudgeten som presenterades nyligen gav ett annat svar. Skattesänkningar för de redan besuttna kostar. Därför får Trafikverket skära ner anslagen till underhåll med 400 miljoner kronor.
Regeringens budskap börjar likna en film om Åsa-Nisse. Han sa ju nämligen i film på en fråga när tåget går?
"Det går ett i ett". Den som frågade undrade vad han menade. Tåg kan väl inte gå stup i ett. Nä, sa Åsa-Nisse, det sa jag inte. Jag sa att tåget går ett i ett, eller tolv och femtionio, om du förstår bättre då.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg


G för Tre kronor. VG för Boston

Kronorna tog chansen
Det va då för väl att Tre kronor klarade av Österrike, men det var darrigt i första perioden. Laget får godkänt, men inte mer.
Från andra kände man igen spelet och då var det inget snack om saken. Nu väntar USA, men då måste kronorna lyfta sig ett par snäpp om det ska bli avancemang och spel om medaljer.

Boston Bruins leder 2-0
De anrika NHL-laget Boston Bruins verkar dock gå mot en ny vår. Det var länge sedan. Boston Bruins har faktiskt inte vunnit Stanley Cup sedan 1972. De två senaste åren har dock laget gått framåt och nu har Bruins tagit ett rejält kliv mot en semifinal. I natt vann Bruins sin andra raka seger över Philadelphia Flyers och nu väntar två hemmamatcher för Boston Bruins. Betyget är Väl godkänt.Bobby Orr
Så såg det ut 1972 när legenden Bobby Orr avgjorde finalen mot Sankt Louis Blues
och spelade hem den andra raka segern i Stanley Cup till Boston Bruins


Till sist
Det snöar i Ytterberg. Det är med andra ord som det brukar vara den här årstiden. Snabba växlingar mellan sommarvärme och bitande nordanvind.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Trevligt i Ytterberg, surt för Tre Kronor

En stämningsbild från Valborgsfirandet i Ytterberg
Som vanligt ett bra arrangemang och mycket folk.
Firandet inleddes med ett inspirerande tal av Kerstin Ederlöf-Olofsson
och körsång.


För Tre Kronor blev det allt annat är ett firande. För första gången i VM-sammanhang går vårt hockeylandslag och förlorar mot Norge. 
För Pelle Mårts och hans mannar handlar det nu om en ödesmatch mot Österrike och det är ingen lätt historia. Vi vet från tidigare VM att Österrike med flera länder har gått fram ordentligt i ishockey. Se bara på Tysklands framfart hittills.
Det är bara att hoppas att killarna får lite extra sylt till gröten så ska det nog ordna sig. Lärpenningen från Norgematchen har väl satt sig, men visst blir det en nagelbitare.

Lennart Svensson
i Ytterberg
  

RSS 2.0