Andra raka för Sveg efter 3-1 mot Järpen.

 Ishockey div II, Sveg-Järpen 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
 
  Bra försvarsspel bäddade för vinst.  
Svegs herrar tog säsongens andra vinst i ishockeyns div II i går kväll (fredag) i Sveg Arena. För motståndet stod Järpen som fick åka hem till Jämtland med 3-1 i baken. 
Matchen inleddes med att Sveg åkte på ett par utvisningar. Det börjar nästan höra till matchbilden att det börjar med några, ibland, tveksamma utvisningar för Sveg. Det dröjde också till 16.13 i första perioden innan Svegs Simon Nilsson kunde sätta den första pucken i nätet. 
 
  Pondus och tålamod är melodin.  
Sveg hade sedan ganska bra kontroll på händelserna och spelade med pondus och tålamod. Bra spel av Svegs målvakt Jimmy Björling som utsågs till matchens lirare i hemmalaget samt ett mycket bra försvarsspel där Jimmy Svensson får ett extra plus för distinkt och resolut backspel.
Det är inte ofta man får se backar i div II som täcker skott med kroppen. I ett läge när Sveg var lite pressat visade Jimmy var skåpet ska stå och kastade sig respektlöst och tog ett hårt slagskott från en av Järpens backar med kroppen. Sånt gillar publiken och redaktören för denna blogg är mycket svag för uppoffrande backspel.
 
Jimmy Svensson öser på. Retur och det står 3-1 till Sveg. Bra!
 
Sveg spelade tufft, men juste och det gav resultat
 
  Ny seger redan i kväll?  
Redan i kväll kan det bli mera poäng. Sveg möter tabelljumbon Njurunda borta. Nedsläpp i Modin & Zetterberghallen klockan 17.00. Spelar Sveg med samma intensitet, smarthet, tålamod och vilja är det bäddat för säsongens första bortaseger.
 
 Betyg
Betyg på Svegs laginsats, bäste spelare i Sveg, enligt bloggen samt domare och publiken ges i antal termosar. Fem = toppenbra, fyra = mycket bra, tre = bra, två = knappt godkänt, en = inte godkänt, överkryssad = dåligt.
 
Svegs insats som lag.
   
 
Bäste spelare i Sveg, Jimmy Svensson.
   
 
Huvuddomare, Mikael Söderholm, Brunflo.
  
 
Publiken
  
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
   
 
  
 

Obama vann, Sveg förlorade.

   Barack Obama är USA:s president i fyra år till.  
Presidentvalet i USA är över och den sittande Barack Obama sitter i ytterligare fyra år som ledare för världens mäktigaste nation. Valet avgjordes med tänligen överväldigande majoritet för Obama. Jag tror det är bra att en demokrat och humanist har den yttersta makten i USA.
 
  Svegslagen i ishockey åkte på torsk.  
Både damlaget i div I och herrarna i div II åkte på bortaförluster i helgen. Damerna mötte Sandviken som vann med 5-0. Herrarna torskade borta mot Ånge. Matchen slutade 8-3 till Ånge. Kommande helg spelar båda lagen hemmamatcher i Sveg Arena. Det börjar bli dags för en vinst snart.
 
Lennart Svensson 
i Ytterberg
 

Misstänkt attentat mot flyktingboende i Sveg.

   Pojkstreck eller extrema högerkrafter? 
I går rapporterade SVT:s Mittnytt att någon eller några placerat en handgranatsattrapp vid ingången till ett boende för flyktingar i Sveg. Polisen beslöt av den anledningen att förstärka bevakningen kring flyktingboendet.
Att utsätta flyktingar som söker skydd för den typen av trakasserier kan innebära en smärtsam påminnelse för många som flytt från krig, tortyr och förföljelse. Även om det var en attrapp så är syftet med sannolikhet att skrämma, hota och visa sitt avståndstagande mot att Härjedalens kommun tar emot flyktingar.
Man häpnar över det totala brist på empati som detta lågintelligenta dåd visar. Jag hoppas att det är ett "pojkstreck" utfört i oförstånd, men jag anar tyvärr att de allt starkare främlingsfientliga krafterna i Härjedalens kommun på detta sätt markerar att de finns. I historiens vingslag hörs det alltmer taktfasta trampet av läderstövlar. 
 
  Härjedalen är beroende av bidrag.  
Härjedalens kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 30 flyktingar och skyddsbehövande med början nästa år. Dessa människor som söker skydd ska behandlas med respekt och åtnjuta det skydd och den trygghet som de har rätt att få i en kommun som får statliga medel för att visa att Härjedalens kommun inte enbart är en kommun för konservativa, misstänksamma och egenkära invånare.
Härjedalens kommun är helt beroende av furstliga statsbidrag för att klara kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Kommunen tappar invånare år efter år och varje person som av olika skäl och för kortare eller längre perioder kommer hit för att bo här en tid bidrar påtagligt till kommunens fortlevnad.  
Att mot bakgrund av detta samt mot bakgrund av att det är människor med väldigt traumatisk bakgrund som utsätts för vissa lågutbildade elements missnöje visar åter på behovet av att höja utbildningsnivån i Härjedalen. Kommunen ligger i dag längst ner på skalan över utbildningsgrad i Sverige.
Jag hör nästan dagligen uttalanden om hur Härjedalen får försörja resten av Sverige och om invandring, flyktingmottagande etc. Det är uttalanden som visar en total okunnighet om hur det verkligen ligger till.
 
  Alla har rätt att framföra sin åsikt.  
Åsikter har var och en rätt att ha och att framföra. Det är fundament i ett demokratiskt samhälle och i en rättsstat. Att utsätta skyddsbehövande flyktingar för hot och trakasserier tillhör dock ett primitivt klientel som med all kraft och inom demokratins spelregler ska bekämpas. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Darrigt och ofokuserat Sveg föll mot Nälden.

  Sveg-Nälden 4-5 (2-1, 1-1, 1-3)
Svegs A-lag (ishockey div II herrar) mötte Nälden hemma i Sveg Arena på fredag kväll. Inledningen såg lovande ut och Sveg kunde gå till paus efter första perioden med ledning 2-1. Ledningen utökades till 3-1 i början av andra perioden och publiken vädrade hemmaseger, men Nälden ville annat. Efter andra perioden stod det 3-2 till Sveg.
Nälden kviterade ganska omgående i början av tredje perioden. Ett bortdömt svegsmål vid ställningen 3-3 blev på många sätt matchavgörande. Nälden tog kommandot i matchen över ett Sveg som såg alltmer slitet ut.
Svegs målvakt Jimmy Björling gjorde en bra match, men det hjälper inte när de rutinerade backarna inte spelar på topp. Det är i egen zon som Sveg har problem.
 
    
Darrigt i egen zon               Slarviga uppspel                Men bra stämning på läktaren
 
  Mycket slarv.  
För mycket slarv och för mycket passande i egen zon innan pucken spelas ut skapar oro i det egna laget och gör att motståndarna kan formera sig. När väl Sveg passerar egna blå linjen med fart så ser det väldigt bra ut. Jag skulle dock gärna se att laget spelar mera på backskott i anfallszon.
Laget har två hårdskjutande backar i Jimmy Svensson och Björn Edén. Utnyttja deras skott och gå på retur. Näldens målvakt Tommy Wahlund lämnade flera returer, men de egna backarna hann rensa. Bland annat därför att de var på plats framför eget mål, medan Svegs spelare var ute på tur i sarghörnen. Det håller inte i längden.
 
  Trots allt. Sveg är på rätt väg.  
Jag tror ändå att tränaren Ronny Dahlsten är på rätt väg med Svegs A-lag. Stundtals såg det mycket bra ut, men svackorna för Sveg under matchen är för djupa. Nälden gjorde två av sina mål på rena misstag av Sveg i egen zon.
Ett extra plus i matchen för Svegs Mats Lindblom som aldrig ger upp. Hans sätt att fullfölja och jaga pucken och puckföraren måste fler ta efter. Mats forechecking i numerärt underläge ledde till ledningsmålet 3-1.
Lite mer fokus på uppgiften från en del av Svegs spelare, enklare spel i egen zon och fler backskott så kommer vinsterna ganska snart. Vi ses i Sveg Arena.
 
  Betyg
Betyg på Svegs laginsats, bäste spelare i Sveg samt domare och publiken kommer i fortsättningen att ges i antal termosar. Fem = toppenbra, fyra = mycket bra, tre = bra, två = knappt godkänt, en = inte godkänt, överkryssad = underkänt. 
 
 
Svegs insats som lag.
  
Bäste spelare i Sveg, Mats Lindblom.
   
Huvuddomare, Stefan Duberg.
 
Publiken
 
 
 Lennart Svensson
i Ytterberg
  

Vinter, hockey och Halloween.

  Vintern kom även i år.  
Vi skriver i dag 1 november, sju veckor kvar till jul.
Lite tidigt är det, men vintern gjorde sitt intåg och det rejält, denna vecka. Jag bytte till dubbade vinterdäck på tisdagen och nu talar prognoserna om mildväder redan till helgen så det är som vanligt. Det återstår att se om snön blir kvar. 
  
Tisdag morgon i Ytterberg
 
  Hockeylagen i Sveg har inlett trevande.
Både damlaget i div I och herrarna i div II i Sveg har avverkat två omgångar i respektive serier i ishockey. Herrarna inledde med en bortaförlust mot Strömsund och följde upp med oavgjort (5-5) mot Bräcke. Nu på fredag möter Sveg Nälden hemma i Sveg Arena. Håller laget i spelet på samma sätt som mot Bräcke så kan det bli riktigt kul. Klockan 19.30 är det nedsläpp.
Damerna inledde med en förlust hemma mot Leksand och tyvärr gick laget på pumpen även förra helgen borta mot Nora.
Enligt tränaren Tommy Svensson ser det ändå ganska bra ut. Sveg har inlett mot två av topplagen och visserligen förlorat, dock utan att bli utspelade. Nästa helg (10 och 11 november) fortsätter damerna med två hemmamatcher. 
Kolla in tiderna i Tidningen Härjedalen på torsdagarna. Gå och titta på ishockey. Det är kul, det är fart, bra tempo och Svegslagen behöver allt stöd de kan få.  
 
 
Vi får se om Elsa får sätta en balja snart.
Kanske det är dags redan nästa helg?
 
  Halloween.  
Denna helg, eller rättare sagt natten som passerat firas det i, framförallt USA, Halloween. Denna gamla keltiska högtid som Irländska immigranter tog med sig till Amerika i början av 1800-talet, har även letat sig över Atlanten till Sverige. Enligt traditionen firas Halloween den sista natten i oktober. I Sverige har vi emellertid blandat ihop det hela med vår Lutherska Alla helgons dag som infaller på lördag, 3 november.
 
 
PÅ Halloween förra året fick vi besök av två ruskiga figurer.
Vad blir det i år måntro?
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

RSS 2.0