Håkan Juholt avgår

Socialdemokraterna i djup kris
I eftermiddag meddelade socialdemokraternas ledare Håkan Juholt att han avgår. Ett klokt beslut av en vilsen person, men hans avgång efter mindre än ett år som partiledare bekräftar också den djupa kris som det socialdemokratiska partiet genomgår.
Nu handlar det om att snabbt plocka fram en person som är beredd att axla arbetarrörelsens kamp mot det borgerliga blocket, mot nedrustning av den sociala välfärden och för en arbetsmarknad som både innebär anständigt arbetsinnehåll, anständiga arbetsvillkor och en anständig lön.
För att klara den kampen behövs, enligt min mening, en person med rötterna på verkstadsgolvet eller i gruvindustrins mark eller i annan miljö där arbetarrörelsen har sin kärna. Politiska broiler ska undantas i rekryteringsprocessen.

Håkan Juholt saknade just denna viktiga kvalitet. Han må vara en hur bra person som helt i det sociala livet, men med avsaknad av erfarenhet från det, ibland, karga och tuffa, livet på en arbetsplats, vilken den än må vara, kan han aldrig föra arbetarnas talan gentemot kapitalismen och den borgerliga högerinriktade regering som i dag vill sälja ut Svensk industri och göra vårdberoende till ett kollektiv som ska stå med mössan i hand för att få sin torftiga skärv för att överleva.

Det var inte öväntat
Jag har i denna blogg sedan länge kritiserat socialdemokraterna och Håkan Juholt för att inte ta demokratin och demokratins andemening på allvar. Jag står fast vid denna kritik. Faran nu är att en ännu sämre politiker, Carin Jämtin, tar över rodret. Risken är då stor att partiet splittras i en högerinriktad akademisk falang med syfte att kompromissa bort allt som arbetarrörelsens grundvärderingar står för och en vänsterinriktad falang med rötterna i och erfarenhet från arbetarrörelsen.


Nedan två utdrag från tidigare inlägg på bloggen

Kommentar 10 oktober 2011
Att inte delta är att förakta demokratin

Demokrati är ett styrelseskick som måste försvaras varje dag. Det är inget som införs med ett beslut för att sedan vara permanent tills det ersätts av något nytt styrelseskick. Att ställa villkor för att medverka i den fria televisionen i en debatt är ett flagrant sätt att försöka styra fri media. Det är ett sätt som praktiseras i totalitära stater, men som inte hör hemma i en demokrati.
Vi var många som ville höra vad Håkan Juholt och Lars Ohly hade att komma med i en debatt med den borgerliga majoriteten. Nu blev det miljöpartiet och sverigedemokraterna som fick stå för oppositionen i en direktsänd debatt.
Både Håkan Juholt och Lars Ohly har med sitt agerande visat prov på mycket dåligt omdöme. De har dessutom visat ett förakt mot demokratin, mot väljarkåren och mot alla politskt intresserade som sett fram mot ett möte mellan den borgerliga regerinsalliansen och oppositionen. 
Jag tror att Juholt och Ohly nu har spelat regeringen i händerna och dessutom givit sverigedemokraterna en skjuts framåt beträffande folkets sympatier och i oppinionsmätningar.

Kommentar 9 oktober 2011
En pudel räcker inte
Socialdemokraternas nyvalde partiledare, Håkan Juholt, har ertappats med att ta emot dubbel ersättning för den bostad han delar med sin sambo. När det avslöjades förklarade Håkan Juholt fadäsen med att han inte kände till reglementet. Han skulle givetvis betala tillbaka allt han fått för mycket nu när han blivit varse att det var fel.
Bäste Håkan Juholt. Det räcker inte med en kungspudel i detta läge. En ledare för landets största politiska parti och som dessutom är mycket erfaren politiker ska känna till reglerna. Allt annat är dåliga bortförklaringar.
Håkan Juholt har under hela våren och sommaren slagit näven i bordet, åtminstone bildligt sett, och deklarerat att i det Sverige som han ska leda ska orättvisor, mygel och fusk bannlysas och så ertappas han själv med hela handen i syltburken, det är bedrövligt. 
Skadan han åsamkat sig själv kommer med all sannolikhet att smitta av sig på det parti han är satt att leda och det kan mycket väl betyda att vi har en borgerlig regering även efter nästa val 2014. 


Ta uppdraget på allvar
För nästa person som föreslås som ledare för det socialdemokratiska partiet handlar det inte om att vara sosse eller inte. Det handlar om att ta uppdraget på allvar och att leva upp till den grundläggande värderingar som är och ha varit drivkraften i den svenska arbetarrörelsen.

Lennart Svensson
i Ytterberg





Kommentarer
Postat av: Stefan Jansson

Pink FLOUD

2012-01-21 @ 22:03:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0