Mygel med sopor ger miljonförlust för Härjedalens kommun.

Mygel i sophantering landar på skattebetalarnas nota
Skattebetalarna i Härjedalens kommun förlorar flera miljoner på grund av att vissa inom Reaxcer Miljö AB och dess underentreprenörer har skapat sig en gräddfil vad gäller avgifterna för sophämtningen i Härjedalens kommun.
Efter att kommunen tagit över Reaxcers kundregister vid årsskiftet visade det sig att minst ett 100-tal abonnenter, knutna till Reaxcer eller till någon av underentreprenörerna, befriats från avgift för sophämtningen.

Ryktet talade sanning
Reaxcer Miljö AB sköter via ­sina underentreprenörer renhållning och sophämtning i Härjedalen. Reaxcer svarade tidigare själva för både fakturering och uppdatering av kundregistret. Vid årsskiftet 2010–2011 tog Härjedalens kommun över all administration på grund av rykten om oegentligheter och felaktig debitering.


Lars Bygdén, (Fp) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Härjedalens kommun
kräver nu i ett brev till Reaxcer Miljö AB att företaget gör en utredning av dessa missföhållanden samt att Reaxcer ger garantier för att inga otillåtna förmåner i fortsättningen ges eller tas av Reaxcer eller dess underentreprenörer.

Tipset kom från denna blogg
Det är roligt att konstatera att Östersunds-Posten uppmärksammar tips och inlägg från en liten blogg i Ytterberg.
Håll ögonen öppna. Det kommer mera.

Läs mera i ÖP om myglet med sophanteringen inom Reaxcer AB genom att klicka på länken nedan.

http://op.se/lanet/harjedalen/1.4146795-kommunen-forlorar-miljoner-pa-felaktigt-sopkundregister

Lennart Svensson
i Ytterberg


Julmarknad i strålande sol i Ytterberg.

Välbesökt marknad
I lördags var det traditionell julmarknad i gamla skolan i Ytterberg och som vanligt var det många besökande gäster. Drygt 150 personer hade letat sig till Ytterberg för att ta en fika, äta kolbulle, köpa ost, honung, grankådsalva, julprydnader med mera.
Den som kände sig lite slak kunde få en upppiggande energimassage av Jessica Pedersén. Kandidaterna till Härjedalens Lucia var också på plats för att visa upp sig och inhämta röster.
Solen sken över marknadsbesökarna och vinterns sågs avlägsen, men redan i dag, första advent, kom snön. Kanske vintern är här för att stanna denna gång?

 
Välbesökt och trivsamt                                  Luciakandidater

 
Tobba stekte kolbulle                                   Gott, gott

 
Jessica Pedersén ger                                      Salvan mjukar upp huden
Yvonne Svensson              
en energigivande knådning

 
Bra kommers                                                Hög stämning och glada damer

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Omsorg med profit=skit!!

Resurser saknas, inte index
En het debatt rasar om de privata vårdföretagen inom äldreomsorgen och den profitering som sker på beskostnad av kvaliteten av vård och omsorg om de äldre.
Caremas vd Carl Gyllfors, menade i ett inlägg i SVT:s morgonprogram tidigare att problemen inom äldreomsorgen inte enbart handlade om resurser och hur vinsterna inom de privata omsorgsföretagen används. Han efterlyste ett "index" för att mäta kvaliteten inom vård och omsorg.

Gyllfors kringgår problemets kärna
Att börja tala om ett index för att jämföra kvalitet är givetvis ett sätt att kringgå kärnan i problemet, nämligen att de stora vinster som omsorgsföretagen, med Carema i spetsen, plockar ut och som till stor del är skattemedel, förs ut ur företagen till giriga, profithungriga och i många fall utomlandsskrivna kapitalister.

Det handlar om profit, inte omsorg
Är det någon som tror att riskkapitalbolag i första hand investerar i äldreomsorg av rent humanistiska skäl, för att våra omsorgsberoende äldre ska få en värdig och innehållsrik tillvaro där personal finns i tillräcklig omfattning för att tillgodose de behov som finns? Icke sa, Nicke.
Riskkapitalbolagen investerar för att ta ut vinst och vinsten ska vara så hög som det är möjligt. Allt annat som sägs av Carl Gyllfors och andra är inget annat än ren skär lögn. 

Valfrihet och konkurrens
Ett argument som ofta förs fram för en privatisering är att en eller flera privata aktörer inom vårdsektorn utgör ett viktigt alternativ till den offentliga sektorn. Valfrihet är honnörsordet.
Vidare hävdas att en konkurrensutsättning av den offentliga sektorn med automatik ger bättre villkor för den som vill nyttja tjänsterna.
Dessutom att alternativa vårdformer ger lägre kostnader för det allmänna och en effektivare verksamhet jämfört med en situation där enbart tjänsterna som erbjuds inom den offentliga sektorn finns att tillgå. 

Alternativet är kooperativa lösningar
Inom den privata omsorgssektorn är vinstkravet det förhärskande. "Slimmade" organisationer ska ge kostnadseffektiva enheter där kvalitet mäts i hur personalen använder tiden till den konkreta omsorgen omsatt i kronor och ören. 
Det går emellertid att driva vård och omsorg i samråd och i samarbete med den offentliga sektorn i andra former. Inom ramen för det som brukar benämnas som den "tredje sektorn": kooperativ, ekonomiska föreningar etc. genereras också vinst, men skillnaden mellan en privat aktör och ett kooperativ är att vinsten i kooperativet stannar i verksamheten.

Vinst är inte fel
Det är alltså inte vinsten i sig som är problemet. Det är hur vinstmedlen används.
Det finns flera goda exempel i Jämtlands län på lösningar inom vård och omsorg som ryms inom den tredje sektorn. 
Även i Europeiska Unionen, EU, har den tredje sektorn fått uppmärksamhet. Detta på grund av att omsorgsproblematiken orsakad av en allt åldrande befolkning är i stort sett likadan i alla EU:s medlemsländer.
Inom EU benämns den tredje sektorn som "Non profit organisations". Det vill säga verksamheter som mycket väl och med fördel kan generera vinst, men att vinsten används direkt i verksamheten eller sparas för kommande behov och investeringar.
Vård- och omsorgsgivare inom den tredje sektorn är lösningen, åtminstone en del av den, för att komma åt problemet och det gäller, enligt vad jag tror, särskilt för glesbygdskommuner som exempelvis Härjedalen.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Två förluster för Svegs hockeydamer.

Sandviken var överlägsna
Det blev två tunga förluster för Svegs IK:s damhockeylag när de lördag och söndag mötte Sandviken på bortaplan. Lördagsmatchen slutade med seger för Sandviken med 8-0.
Söndagsmatchen slutade med siffrorna 9-0.
Det rinner iväg fort när man möter bra lag och Sandviken är ett mycket kompetent hockeylag där spelare från Brynäs i Riksserien (damernas motsvarighet till herrarnas elitserie) hoppar in och förstärker.
- Sandviken går till serieseger. Dom leder division I och har vunnit alla matcher hittills på samma sätt. Deras mål är Riksserien, säger Svegs tränare Tommy Svensson.

Returmöte i Sveg 14 januari
I Januari, närmare bestämt lördagen den 14, möter Svegs Sandviken igen, men då på hemmaplan i Svegs nya ishall. Då gäller det att publiken ger sitt stöd för att siffrorna ska putsas till. Men hockeyfesten i Sveg börjar redan helgen innan. Den 7 och 8 januari möter nämligen Sveg Malung i dubbelmöten samtidigt som ishallen invigs.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Novemberbilder från Ytterberg.

En märklig vinter
Vi skriver i dag 22 november. Snön lyser med sin frånvaro och Ytterberg badar i solsken från en klarblå himmel. Jag kan inte minnas en vinter som varit så grön i slutet av november. Kanske någon av läsarna har andra minnen? Skicka gärna en kommentar.
Nedan några bilder från november. Jag låter bilderna nedan tala för sig själva.

  
   
Ytterberg tisdag 22 november kl: 10.00
  
Slutligen två bilder från Jerustjärn. Bilderna är visserligen tagna första helgen i november. Isen börjar nu lägga sig, men det är ovanligt att kunna ta bilder med dessa motiv så sent på året.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Första kassen för Elsa från Ytterberg.

"Den satt och det kändes bra!"
Så kommenterade Elsa Svensson från Ytterberg det faktum att hon under förra helgen satte sin första puck i nät när Sveg IK:s damlag i ishockey vann borta över Malung med siffrorna (2-6).
Svegs damer har inlett seriespelet i den nästa högsta divisionen enligt förväntan. Serien för Svegs del startade för två veckor sedan med två matcher borta mot Västerås. Det blev två förluster.
I första matchen märktes en viss ovana att spela på den höga nivån. Matchen slutade med klar förlust: (8-1) till Västerås. Redan i returmötet dagen efter var det mesta av debutnerverna under kontroll. Sveg dominerade stundtals och förlorade knappt med (3-1).

Första segern och första målet
Förra helgen var det bortamöte mot Malung. Sveg stod för en imponerande insats och vann klart med, som sagt, (6-2). Elsa Svensson passade till svegs ledningsmål (1-0) i första perioden och i den sista perioden fick hon själv näta för första gången i div I (till ledning 5-1). Pucken tog hon givetvis om hand och den pryder nu prishyllan hemma i Ytterberg.

 
Grattis Elsa till första målet.


Elsa är yngst i Sverige i div I 
Elsa Svensson är blott tolv år och därmed är hon den yngste spelaren totalt i Sverige som spelar ishockey i div I för seniorer. Även när både damer och herrar räknas samman är Elsa yngst och förra helgen satte hon alltså den första pucken i motståndarens kasse. Det lär bli fler, räkna med det!

Sandviken nästa
Nu fortsätter serien för Svegs del med bortamatcher mot Sandviken, Hällefors/Lindlöven och Skogsbo. Lagen i serien ska mötas tre gånger under säsongen. Efter nyår blir det mest hemmamatcher i Svegs nya ishall. Det stundar således till hockeyfester i Sveg igen. Kul, Kul.

Kval till högsta serien redan i år? 
Division I för damer är indelad i två serier. De två första i varje serie går till kval mot två lag från Riksserien (motsvarigheten till Elitserien för herrar). Svegs tränare Tommy Svensson tror dock inte att Sveg redan i år går till kval, men osvuret är bäst.
- Målet för denna säsong är att bli ett etablerat lag i division I, säger Tommy Svensson.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

 


Ruskigt besök på lördag.

Allhelgonahelg eller Halloween?
Det råder en viss förvirring i Sverige beträffande vår Allhelgonahelg och den från USA importerade traditionen att fira Halloween. Enligt uppslagsböckerna firas Halloween 31 oktober medan Allhelgonahelgen firas helgen efter.
I Sverige har emellertid dessa båda högtider eller traditioner slagits samman, åtminstone på vissa orter och i vissa regioner.
Hur som helst. Förra helgen knackade det plötsligt och våldsamt på dörren. Utanför stod två ruskiga figurer som med hög stämma sa: Bus eller godis. Som tur va så hade jag inhandlat en rejäl godispåse på DollarStore i Sveg så jag undslapp buset.

 

Så såg det ut i min trädgård på lördag kväll. Huga, Huga !

Lennart Svensson
i Ytterberg

Reinfeldt och den blå lögnen.

Det är fult att ljuga, Fredrik
En lögn som upprepas tillräckligt ofta blir med tiden betraktad som en "sanning". Många maktlystna aristokrater och totalitära ledare har sedan urminnes tider försökt att skriva om historien till egen fördel.  
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans partisekreterare Sofia Arkelsten är inget undantag. I moderaternas nya idéprogram hävdas att moderaterna, tidigare Högerpartiet, ligger bakom de mesta av de reformer som format det svenska välfärdssamhället. 

Ett litet utdrag ur Moderternas idéprogram:

*”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”
*”I Sverige har våra idéer fått ett stort genomslag. Tack vare öppenhet, individualism och marknadsekonomi har Sverige blivit ett av världens bästa länder att leva i."
*”Med det välstånd som följt friheten har vi kunnat öka tryggheten och genom utbildning, sjukvård och omsorg till alla skapa ett av världens mest sammanhållna länder.”
*”Gemensamt finansierad välfärd är en viktig del av vår moderna historia och en språngbräda in i framtiden.”

Moderaterna har sagt nej till reformer
Sanningen är den motsatta och den uppenbaras i all sin nakenhet av verkligheten och i den reella politik som förs av Reinfeldts högerdominerade alliansregering. 
Högerpolitiker har ända sedan det nuvarande parlamentariska systemet infördes i Sverige i början av 1900-talet frenetiskt arbetat mot reformer som fri och allmän rösträtt, i Riksdagen har högerpolitiker röstat mot kraven på lagstadgad rätt till semester, kortare arbetstid, ATP, och reformer som förbättrat arbets- och anställningsvillkoren för arbetare och tjänstemän samt sagt nej till sociala reformer som gjort att även de mest utsatta i samhället kan leva någorlunda drägligt. 

Facket och arbetarrörelsen
Många av dessa reformer har drivits igenom tack vare en stark arbetarregering och en stark och enad fackföreningsrörelse. Detta trots att Högerkrafterna ihärdigt kämpat emot.
Det nuvarande Högerpartiet som går under namnet De nya moderaterna har dock, berusade av maktens elixir, börjat verkställa nedmonteringen av välfärden, motarbeta fackföreningarna och skicka sjuka och nödställda ut på gatan, samtidigt som gynnar de redan välbeställda och dessutom försöker ta åt sig äran för något de under ett sekel kämpat mot.

Det sovande folket
Fredrik Reinfeldt tycks fortfarande tro att "svenskarna är mentalt handikappade" och går på vilka blå lögner som helst. Det var så Reinfeldt uttryckte sin syn på det folk han är satt att leda i sin bok Det sovande folket som gavs ut 1993.
I ett samhälle där den politiska medvetenheten och den historiska kunskapen är skral, till exempel i min hemkommun Härjedalen, kan lögner av den typ som moderaterna sprider snabbt få fäste. Särskilt bland ungdom som inte är politiskt intresserade. Segraren skriver historien, sägs det, men är historiebeskrivningen falsk så slår det så småningom tillbaka.

Nazismen roten till demokratin i Europa?
En av moderaternas riksdagsledamöter försökte under helgen i SVT:s morgonprogram förklara vad moderaterna menade i sitt idéprogram. Förklaringen löd i sammanfattning: Högerpartiet fanns med under den tid då sverige reformerades och på så sätt har högern medverkat till välfärd och jämlikhet.
Med samma retorik kan man ju påstå att nazismen bidrog till att demokratisera Europa. Nazistpartiet verkade under ett drygt decennium under 1900-talet, men inte var det demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter som prioriterades i deras partiprogram.
Att påstå att Nazismen bidragit till att Europa i dag är en världsdel som präglas av demokrati och humanitet är en lika stor blå lögn som att påstå att Nya moderaterna ligger bakom det svenska välfärdssamhället.

Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0