Sista sommardagen

31 augusti, slut på sommaren?
Enligt bondepraktikan är det i dag den sista sommardagen 2011. Det låter lite trist, men hösten inleds faktiskt i morgon. Nu är det inte tid att hänga läpp för det. Hösten bjuder på frisk luft, vackra färger, röda lingontuvor och det brukar bli både varmt och soligt långt in i september.
I Ytterberg rustas det för fullt för årets stora händelse, älgjakten. Björnjakt i all ära, men det går inte att komma ifrån att älgjakten har en alldeles särskilt kulturell plats i livet för de flesta i Ytterberg, oavsett om man jagar eller inte.

              
Mogna rönnbär                             Gulnande löv                   och snart kala björkar
vittnar om att hösten och den kalla årstiden är på väg till Ytterberg med omnejd. Redan i går kunde undertecknad krama årets första snöboll. En liten skur av hagel blandat med snö föll på förmiddagen i Sveg. Tyvärr var inte kameran med.

En lyckad golfhelg
Förra veckoslutet avgjordes KM i Svegs golfklubb. Klubbmästare blev suveräne Tony Lundborg. För min egen del var det en helg som ger hopp om framtiden. KM spelades över 27 hål och jag lyckade gå runt på 48 och 47 slag på de första niohålsrundorna. Tappade dock lite fokus i inledningen på den avslutande rundan. Kanske var det den välsmakande lunchen som var orsaken?
Hur som helst. I klassen H-55 var det stenhårt. Stig Holm drog till slut det längsta strået och tog hem segern i klassen. (Stig hoppade över lunchen!) Själv blev jag fyra och det är jag mycket nöjd med.
Dagen efter (söndag) lyckades jag och min spelkamrat Karin Fabricius vinna B-finalen i kompisgolfen. Det blev en stenhård match som avgjordes till vår fördel först på hål 18.
Men det är långt från över än. Nu på lördag bär det av igen. Då spelar vi final i den prestigefyllda turneringen onsdagsgolfen.

Olle i Mora blev boulemästare
Pensionärerna i Ytterberg har hela sommaren spelat boule på planen bakom skolan. Turneringen avgjordes först sista speldagen, i tisdags, och Olle Persson (i Mora) stod slutligen som segrare. Grattis.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


Golfsäsongen lider mot sitt slut.

Lång golfhelg väntar
Kommande helg blir ett kraftprov för golfsvingen, men formen känns god så jag ser fram mot ett långt och krävande veckoslut.


KM lördag 27 augusti
Redan på lördag morgon klockan 08.00 går vi ut för att göra upp om Klubbmästerskapet över 27 hål. På söndag klockan 10.00 börjar finalen i kompisgolfen. Den matchen går över 18 hål så man lär väl vara ganska mör på söndag eftermiddag.


Final i onsdagsgolfen
 
Nästkommande helg bär det av igen. På lördag morgon drar finalen i onsdagsgolfen i gång. Där gäller det att hänga i så långt det går. 18 spelare slår ut på första hålet, en spelare försvinner efter varje hål. De två bästa gör alltså upp på det sista och 18:e hålet. En kul spelform (Sponsrad av Sperrings Optik) som kan bli ganska rafflande och spektakulär.


TH-slaget och jubileum
Den 17 september spelar vi nästa tävling. I TH-slaget ska Karin Fabricius och jag avsluta lagspelet för säsongen. Sedan följer en jubileumstävling 24 september. Det är nämligen 20 år sedan Svegs Golfklubb bildades.
Däremellen ska man försöka hinna med både jobb, älgjakt och inte minst titta på VM i friidrott, men det ska väl gå. Efter oktoberjakten är ju elitserien i ishockey igång och då får man ju dra sig på soffan framför TV-apparaten till juluppehållet. 

Lennart Svensson
i Ytterberg 


Äntligen måndag

22 augusti: Ny vecka igen 
Då har ännu en vecka passerat och en ny börjar. 
Frånsett nyheten att Kronprinsessan Victoria är gravid har ordet kris präglat det mesta av nyhetsrapporteringen och vi medborgare har varslats om att bistra tider är att vänta. 
Den internationella oron i ekonomin påverkar även Sverige, enligt finansminister Anders Borg (M). 
Planerade och i valet utlovade reformer får vänta.

Billigare på krogen?
Dock ska den utlovade sänkningen av restaurangmomsen genomföras, lovade Anders Borg i TV 4:s morgonsändning. Det ska skapa arbetstillfällen för främst ungdomar, enligt Borg. 
Jag tror att en sänkt restaurangmoms får en mycket marginell, för att inte säga obefintlig, effekt på ungdomsarbetslösheten. Den utlovade skattesänkningen innehåller inga krav eller andra villkor för restaurangägarna.
Kommer det att bli billigare att gå på krogen i Härjedalen framöver? Jag tvivlar. Risken med en sänkning av restaurangmomsen är att den enbart ökar krögarnas vinstmarginaler. 

Anna Stjernström nobbad av Fredrik Reinfeldt 
Sverige är ett av EU:s medlemsländer. Norge har valt att stå utanför. Detta måste även en inbiten EU-motståndare som ÖP:s ledarskribent Anna Stjernström acceptera.
I måndagens tidning ondgör hon sig över att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte ens bemött sig om att svara på ett brev gällande den skatteproblematik som drabbar svenska entreprenörer som tar på sig jobb på den norska sidan.
I brevet till Reinfeldt föreslås att Jämtland och angränsande region i Norge ska ingå i ett pilotprojekt där gemensamma regler vad gäller arbetsgivaravgifter och tullavgifter med mera. Detta skulle skapa ett rättvist förhållande mellan svenska och norska entreprenörer och ge större konkurrensmöjligheter för de svenska företagen som vill lägga anbud etc för olika projekt på den norska sidan av gränsen.
Samarbete över gränserna är aldrig fel, särskilt om båda länderna kan dra nytta av det, men det är bara att konstatera Anna Stjernström, att den borgerliga regeringen inte är intresserad av Norrlands inland. Det enda intresset Reinfeldt och Borg med flera har av Norrland är gruvnäringen. Den ger nämligen klirr i statskassan.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


 
 


Vindkraft är framtid och ger jobb

16 augusti

Stort intresse för vindkraft i Jämtland
I en artikel i Länstidningen, Östersund, LT, i juni framgår att det är 830 personer i Jämtlands län som är deleägare i vindkraftverk. Bara de senaste två åren har antalet delägare ökat med 300 personer, enligt LT.
Detta gör att Jämtlands län hamnar på plats fem i en ranking, enligt en mätning som ett vindkraftbolag låtit göra där antalet medlemmar i vindkraftkooperativ satts i relation till folkmängden.
– Det höga och osäkra elpriset leder till att allt fler hushåll nu vill bli delägare i vindkraftverk. Genom att köpa andelar i vindkraft kan ett vanligt villahushåll spara cirka 5 000 kronor om året samtidigt som de minskar sin klimatpåverkan och gör sig oberoende av de stora elbolagen, säger Linda Magnusson, vd för O2 Vindel, i ett pressmeddelande till LT.


I Härjedalen är det andra tongångar
Många miljoner kronor kommer att satsas på vindkraft under många år framåt i Jämtland. Detta kommer att ge jobb och utvecklingsmöjligheter, inte bara för elbolagen utan också för all annan handel och näringsverksamhet och därmed för alla invånare i Jämtland.
I Härjedalens kommun är det däremot dåligt intresse för satsningar på vindkraft. Det gäller främst den sydöstra delen av kommunen. I Vemhån och övriga delar av västra Härjedalen är folk mera positiva, men i Sveg-Lillhärdalsområdet framförallt, verkar det vara tvärstopp för industrisatsningar som ger jobb och lägre elpriser.
Här verkar folk tro att jaktmark, hjortronmyrar och boulplaner är lika med tillväxt. 

Befolkningsminskningen fortsätter
Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB, minskade antalet invånare i Härjedalen med ytterligare 46 personer bara under det första halvåret 2011. Totalt bor i dag 10 408 personer i Härjedalens kommun.
Vad har politikerna i kommunen för funderingar kring detta? Finns det någon plan eller strategi för att vända den negativa befolkningskurvan? Varför informerar inte kommunledningen om eventuella och planerade insatser och var är media?
Det verkar tyvärr som om det saknas strategier, utvecklingsplaner och visioner. Från den politiska sfären kommer inga utspel, inga förslag som kan leda till förändring och från kommunledningen är det tyst. 
Är det försäljning och bettleri som kommunledningen ser som framtiden för kommunens ungdomar?
När sedan två företrädare för kommunens tillväxtskapande institutioner uttalar att högskoleutbildning inte behövs i Härjedalens kommun är det allvarligt.


Utvecklingen går att vända
Naturligtvis går det att vända den negativa utvecklingen, men det krävs att politiker och tjänstemän i ledande ställning i kommunen vidgar sitt synfält, omvärderar gamla dogmer och värnar om ungdomarna i Härjedalen.
Jag tror inte en satsning på vindkraft allena löser alla problem, men det är bättre att satsa på något som ger jobb än att, likt strutsen, stoppa huvudet i sanden och vänta på att någon annan ska komma med en lösning.

Besök verkligheten
Ett förslag till en inledande studie: Kartlägg var kommunens ungdomar arbetar, vad de arbetar med och vilken lön de har. Jag tror resultatet kommer att överraska och förhoppningsvis leda till insikt om allvaret i situationen. Studiebesök i verkligheten utanför Medborgarhuset är aldrig fel.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


15 augusti. Ny vecka.

Veckan som passerade
Nyhetsflödet under förra veckan präglades inte oväntat av den finansiella kris som drabbat stora delar av världen. Det har i de flesta nyhetsorgan överskuggat den verkliga kris som drabbat främst nordöstra Afrika, det som brukar kallas Afrikas horn.
Det är märkligt och lite skrämmande att se med vilken energi ledande politiker både i Sverige och i andra länder tar sig an den kris som drabbar bankväsendet och den spekulativa finansmarknaden, medan den humanitära katastrof som redan är ett faktum i Afrika enbart nämns mellan raderna.
Börsens väl och ve är tydligen mer viktigt än att några hundratusen, kanske miljoner, människor, de flesta barn, dör av svält.

Golfsäsongen är inte över
Från det ena till det andra. Golfsäsongen för min del har gått lite upp och ner. I matchspelet Kompisgolfen lyckades vi inte gå till A-slutspel. Däremot blir det semifinal i B-slutspelet nu på torsdag, men redan på onsdag går nästa omgång i onsdagsgolfen. Där verkar det dock som om en plats i finalspelet redan är klar. 
Jag spelade för första gången en mixed tävling tillsammans med sambon Anne-Sofie i söndags. ICA Giftbägaren heter tävlingen. Resultatet för laget var väl inte så mycket att skriva om, men det var en fin golfdag och jag lyckades faktiskt dela segern i Long-driving competition med Lennart Högström.

Jakten närmar sig
Nu är det bara dagar kvar till jakten drar i gång på allvar. Redan denna vecka blir det lovligt att skjuta hornbärande rådjur, det vill säga bock. Sedan börjar jakten på björn, följt av skogsfågel (tupp) och älg.
I Härjedalen är det nästan så att året slutar i dag och ett nytt år börjar i morron. Kanske vi skulle införa en ny tidräkning.
Det vore väl inte så dumt att fira nyår två gånger. Det kristna nyåret firas som vanligt sista december och det nya jaktåret firas när bockjakten inleds eller kanske redan 1 juli.  


Lennart Svensson
i Ytterberg


9 augusti. Börsen rasar, bankkris väntar

Snart ska bankerna ha sitt
Världens börser rasar i raskt takt. Krisen på finansmarknaden är ett faktum och det ser ut att bli ännu värre än krisen 2008. Det är bara att vänta på att bankdirektörerna snart kommer med besked att skattebetalarna måste ta sitt ansvar och rädda bankerna från att gå omkull. Det var den beska medicin som Sveriges skattebetalare fick svälja när krisen stod för dörren 2008.

Överskottet blev bonus
När krisen vände och bankdirektörerna började stoltsera över sina fantastiska reultat i TV:s morgonsoffor och i tidningarnas ekonomibilagor nämndes aldrig att det var arbetare och tjänstemän, det vill säga vanliga skattebetalare som stod för notan. Och det överskott som redovisades åren efter finanskrisen blev furstliga bonusutbetalningar för bankernas direktörer. Inte ett öre betalades tillbaka till statskassan.

Nu ska svångremmen plockas fram igen
Det kommer säkert inte att dröja förrän finansminister Anders Borg (M) med darr på rösten vädjar om förståelse för bankernas situation och i samma stund betonar vikten av sunda bankfinanser. Annars hotas jobben, de jobb som den borgerliga regeringen utlovat, men som inte någon sett skymten av.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


8 augusti. Johan och Henrik segrade i Ytterberg open

Då var det slut för i år.
Sommarcaféet i Ytterberg har stängt för säsongen. En sommar som överträffat alla förväntningar. Efter några år med vikande besökssiffror vände det rejält denna sommar. Sista helgen med loppmarknad och fotoutställning innebar publikrekord.


Ytterberg open
Första helgen efter sommarcaféets avslutning arrangeras den traditionella bouleturneringen Ytterberg open. Som vanligt var det fulltecknat i spelschemat. Max antal lag är satt till 25 och det var också 25 lag som kom till start. Fantastiskt väder, bra och rafflande matcher gjorde att även publiken kunde njuta till fullo av dagen.


Johan och Henrik tog hem titeln 
Johan Hallman och Henrik Olsson spelade säkert och inspirerat hela turneringen och fick slutligen ställa sig överst på prispallen. I finalen, som spelades till 13 poäng, mötte Johan och Henrik laget Gun's and Boulers, Tommy Svensson, Elsa Svensson och Niklas Danielsson.
Johan och Henrik drog, som sagt, det längsta strået och få nu titulera sig som Ytterbergsmästare
i boule fram till nästa sommar. GRATTIS

Glada miner hos vinnarlaget Johan Hallman, knästående, trea från vänster
och Henrik Olsson.

Kaptenen i det förlorande laget Gun's and Boulers, Tommy Svensson
ser inte lika glad ut. Tommy flankeras av Elsa Svensson och Niklas Danielsson i röd tröja
bakom suveränerna Johan och Henrik.


Publiken njöt som synes av vackert väder och rafflande spel.


Lennart Svensson
i Ytterberg


4 augusti. Foto, Golf och Boule

Fototävlingen avgjord
Fototävlingen Ytterberg i dag blev en succe. Mer än 220 personer har röstat och syftet med hela evenemanget, att locka fler besökare till sommarcaféet, uppnåddes över förväntan. Lördagen, med loppmarknad och utställningar, drog inte mindre än drygt 200 besökare och det är rekord för en vardag sedan sommarcaféet öppnade.


Elsa Svensson, 12, från Ytterberg vann juniorklassen,
tätt följd av Frida Myrsten och Karl Myrsten.

I seniorklassen segrade Fredrik Bryttmar. På andra plats (endast en röst skilde dem åt)
kom John Eriksson. Trea blev Andreas Ward.

Fullständig resultatlista kommer att sättas upp tillsammans med alla bilderna på skolan i Ytterberg vad det lider.

I kväll gäller endast seger i kompisgolfen
Golfsäsongen för min del har gått lite upp och ner, men jag känner, liksom Tiger Woods, att formen är stigande.
I kväll spelas sista grundomgången i lagspelet Kompisgolfen. Jag spelar i lag med Karin Fabricius och vi har hitills en oavgjord och en förlust. I kväll möter vi bröderna Roslund och det är seger som gäller för att nå en plats i A-slutspelets kvartsfinal.


Boulefest på lördag
På lördag arrangeras den traditionella bouleturneringen i Ytterberg. Som vanligt har 25 lag, vilket är max, anmält sig. Det hela drar igång klockan 10.00. Efter tävlingen är det prisutdelning, mat, dans och trevligt umgänge i skolan. Tyvärr har man ju tvingats börja jobba igen vilket har stört uppladdningen och träningen inför helgens viktiga batalj.


Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


RSS 2.0