Dubbelmoral i Riksdagen

Onsdag 8 juni
SVT:s granskning av de ledamöter som fick lämna Riksdagen efter valet förra året visar att större delen fortfarande har furstlig lön från staten.
Totalt lämnade 122 ledamöter Riksdagen i höstas. Av dessa får 77 fortfarande (i maj) pengar genom inkomstgarantin från Riksdagsförvaltningens budget.

Fyra miljoner kronor till 77 arbetslösa
Kostnaden för de före detta Riksdagsledamöterna som inte lyckats hitta ett annat jobb uppgick i maj månad till fyra miljoner kronor. Dessutom behöver inte en före detta ledamot av Riksdagen anmäla sig till arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassan för att få en liten skärv till sin försörjning.  
Det är beklämmande att detta förekommer både bland oppositionella partier och partier tillhörande regeringsalliansen. De borgerliga som lämnade Riksdagen är emellertid lite mera ansvarstagande. (se tabellen nedan)
Ett uttalande från en nybakat student i Sveg under avslutningsfirandet får symbolisera cynismen i detta orättvisa system. "Nu är jag redlös, i natt är jag medvetslös och i morron är jag arbetslös" 

Vänsterpartiet är värst
Vänsterpartiet är det parti vars före detta riksdagsledmöter verkar har svårast att hitta ett jobb. Samtliga åtta som fick lämna Riksdagen efter valet 2010 lever fortfarande gott på inkomstgarantin.
Särskilt beklämmande borde detta vara för vänsterpartiets ledare Lars Ohly, som i en debattartikel nyligen i Expressen krävde sänkta löner för riksdagsledamöterna.
Det är lätt att stå på barrikaderna och kräva rättvisa och jämlikhet, men betydligt svårare att leva upp till som det verkar.

Sosse värst av alla
En av dem som så sent som i september 2010 använde sin fallskärm är socialdemokraten Margareta Persson, som lämnade riksdagen 1991. I september 2010 tog hon emot 24.200 kronor i inkomstgaranti.
Det är inget annat än skamligt av en person som tillhör ett arbetarparti att leva på staten i 20 år efter ett förtroendeuppdrag.

Fakta: Inkomstgarantin ger före detta riksdagsledamöter 80 procent av tidigare arvoden under det första året efter att de slutat. Men för den som hunnit fylla 50 är det möjligt att fortsätta få pengar ända fram till 65-årsdan, dock på en lägre nivå.


Fallskärmspolitikerna
, det vill säga de som lämnat Riksdagen, men fortfarande har lön från staten fördelar sig partivis enligt:

• Moderaterna 15 av 29 (52%)
• Kristdemokraterna 6 av 13 (46%)
• Centerpartiet 6 av 13 (46%)
• Folkpartiet 3 av 8 (38%)

• Socialdemokraterna 33 av 42 (79%)
• Vänsterpartiet 8 av 8 (100%)
• Miljöpartiet 6 av 7 (86%)

Själv ska jag strax åka till jobbet. Arbetstiden är 13.30-21.00 måndag till torsdag. 9.00-13.00 fredag. Lönen är lite drygt 13 000 i månaden.
Man inser ju direkt att det var politik man skulle satsat på och det spelar ingen roll i vilket parti. Alla verkar vara samma goda kålsupare när det gäller den egna plånboken.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0