Strunta i demokratin, starta upplopp!

  Kasta sten och bränna bilar ger jobb  
Den senaste tidens mediarapportering om kravallerna i bland annat Husby, strax norr om Stockholms innerstad med brinnande bilar och stenkastande ungdomar är bilder som påminner om ett krigstillstånd. Kravallerna har blottat en stor spricka i den bräckliga svenska folkhemsfasaden.
Efter att politikerna i regeringen, i Stockholms stadshus och i Riksdagen vänt invånarna i Husby med flera förorter ryggen rann bägaren över. En rad av upplopp där ungdomar visat sitt missnöje över att stå utanför samhällets skyddsnät och mot de styrande i landet kryper regeringen nu till korset och försöker mildra upprorsstämningen med att flytta ut runt 500 statliga jobb till utsatta förorter. Bland annat flyttas delar av Diskrimineringsombudsmannen, DO, till Husby.
Integrationsminsister Erik Ullenhag (Fp) satt i morse (tisdag) i nyhetsmorgon i tv 4 i debatt med America Vera-Zavala (V) och förnekade att beslutet att flytta ut jobb från Stockholms innerstad hade något som helst med upploppen att göra. Besluten om utlokalisering var fattade långt innan, hävdade Ullenhag. Det är naturligtvis en blå nödlögn för att skydda sin egen rygg. 
Kontrasten finns i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Där använde sig ungdomar av den demokratiska rättigheten att försöka få till stånd en folkomröstning om en planerad exploatering av ett stort grönområde. Genom att samla in så många namnunderskrifter som krävs (tio procent av invånarna) för en folkomröstning så körde kommunledningen över ungdomarna och beslöt att bygga på grönområdet, utan att ta notis till ungdomarnas initiativ.
Slutsats: Kommunledningen räckte lång näsa till ungdomar som använde demokratiska medel. Kravaller gav 500 statliga jobb.
 
  Är upplopp lösningen för Härjedalen?  
Härjedalens kommun har på mindre än två år drabbats kraftigt av nedläggning, varsel och utflyttning av företag. Fortum flyttade till Stockholm förra året och ett 25-tal jobb försvann, BrandFactory har varslat alla 20 anställda om uppsägning. Verksamheten flyttar till Stockholm. Svegssågen slog nyligen igen trots fyllda orderböcker. Ytterligare ett 20-tal blev av med jobbet.  Vi ska veta att 100 förlorade jobb i Härjedalen motsvarar 10 000 jobb i Stockholm. 
Den kommunala ledningen i Härjedalen verkar stå handlingsförlamad inför den utarmning av kommunen som pågår. Kommunchef Inger Lagerquist som kvitterar ut en lön på 71 000 kronor i månaden har krupit undan in i sin trygga vrå i Medborgarhuset för att slippa se eländet.
När den kommunala ledningen står handfallen. Hur ska då ungdomarna och övriga invånare i Härjedalen få politiker och tjänstemän i regering och Riksdag att öppna ögonen och inse att Härjedalen är en del av Sverige.
Hur ska vi få Erik Ullenhag med flera i regeringskansliet att flytta några hundra statliga jobb till Härjedalen? Genom att bränna bilar, kasta sten mot polis och räddningstjänst, krossa skyltfönster, förstöra och skapa kaos eller genom att använda demokratins spelregler?
Justitieminister Beatrice Ask (M) från Sveg går snart på sommarledighet. Jag hoppas hon tar med sig svaret på frågan till Härjedalen.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0