Matfusk, Girighet och lite om försvaret.

   14 februari  
 
  Matfuskarna sitter i styrelserummen  
Rubrikerna de senaste dagarna har handlat om det utbredda svindleriet med vår mat. Det handlar om att nötkött till lasange och andra så kallade färdigrätter blandas ut eller i värsta fall helt byts ut mot kött från hästar och åsnor.
I detta fall, som i så många andra fall, så försöker alla led att skjuta skulden till fattiga bönder och slakterier i Rumänien. Alla mellanleden och matvarukedjorna slår ut med händerna och bedyrar "vi visste inget". Nu ska hårdhandskarna plockas fram och "rätt och räfsarting" väntar dem som fuskat. 
De stora bovarna och de som ligger bakom bedrägeriet; de kostymklädda styrelseproffsen och direktörerna  för de stora matkedjorna, som endast har vinstmarginaler för ögonen, kommer dock att klara sig. Så är det alltid.
 
  Girighet är en dödssynd  
Det är girigheten och den ständiga jakten på ökade vinster och furstliga bonusutdelningar som är grunden till fusket med våra livsmedel. Det är inte den lågavlönade styckaren i Rumänien som ska hudflängas, det är i styrelserummen för Findus och ICA, med flera, i Sverige som matpoliserna ska slå till. 
 
  Rusta upp det svenska försvaret    
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) slängde ut en rejäl brasklapp i veckan och krävde en rejäl upprustning av försvaret. Bakgrunden är en rapport och ett uttalande från ÖB, att det svenska försvaret inte står emot en attack från främmande makt mer än ett par dagar. 
Det är framförallt den ryska upprustningen och Vladimir Putins allt mer auktoritära politik som utgör ett potentiellt hot, vilket innebär att Sverige måste satsa mer på försvaret, enligt Jan Björklund.  
– Vi ska inte gå tillbaka till värnplikten, men vi ska återgå till ett mobiliseringssystem med en mindre kärna av heltidsanställda soldater och en ganska stor numerär av reservister som kan mobiliseras vid höjd beredskap, säger Björklund till SvD.  
Ett led i Jan Björklunds statsning på försvaret är att placera ut patriotmissiler på Gotland, som i dag står helt utan försvar.
Jag håller med Jan Björklund för ovanlighetens skull. Sveriges försvar är underbemannat. Jag var helt emot det senaste beslutet som bland annat innebar att garnisionsstaden Östersund blev helt utan militär närvaro.
Det kommer att bli svårt och mycket dyrt att bygga upp organisationen till samma kapacitet som försvaret hade i början av 1970-talet och det är väl knappast realistiskt, men att försvaret behöver stärkas är helt klart. Det försvar vi har i dag kostar mycket skattepengar, men ger minimalt skydd. 
 
  En reservofficer har talat   
Det är lite intressant i sammanhanget att notera att Jan Björklund framhåller att en ökning av antalet reservister skulle stärka försvarets kapacitet. 
Är det en slump eller har Jan Björklund redan börjat planera för sin karriär efter tiden som politiker? Han är ju själv reservofficer med graden Major.
  
 
Major Björklund under Almedalsveckan
 
  Gedigen militär bakgrund  
Jan Björklunds militära karriär är mycket omfattande.
Björklund klarade av värnplikten vid Älvsborgs regemente (I 15) i Borås 1981-1982, varpå han tog värvning och blev fänrik. Karriären fortsatte med examen 1985 vid Infanteriets officershögskola i Halmstad. Därefter följde ett år på krigsskolan Karlberg. Jan Björklind var därmed löjtnant. 
År 1988 tog Björklund examen från krigshögskolans högre kurs och befordrades till kapten. Efter en tid vid Svea Livgarde studerade han vidare vid nuvarande Försvarshögskolan och blev majorHan deltog vid flera militärövningar men övergick 2005 till reserven.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0