Skotertur till Bäckarna.

Söndag 4 mars. 

Knölig led
På söndag morgon bestämde vi oss för att skippa Vasaloppet och i stället ta vara på den vackra och soliga dagen för en skotertur. Roger Johansson har vid flera tillfällen sagt att han gärna vill ha sällskap och åka till fäbodvallarna vid Bäckarna (Bäschan, egen översättning till ytterbergsuttal).   
Sagt och gjort. Halv nio på söndag morgon bar det iväg. Efter en färd på en lite knölig skoterled stannade vi för en fikapaus vid Björnåsdammen.

Snöklädda hjortronmyrar
På myrarna ovanför dammen var det perfekt skoterföre. Lagom skare och ganska slätt, det var bara att dra på förbi Björnåsvallen och vidare till Bäschan. 
Det var trevligt att än en gång se Gumvallen och de andra vallarna. Senast jag besökte Bäschan var i början på 1980-talet. Mycket har förändats sedan dess, men en hel del kändes också bekant.
Gumvallen är renoverad och i bra skick. Det mycket omtalade och lilla dasset, byggt kring 1950 av mina bröder Per och Ove är dock rivet. Det fyllde emellertid sin funktion långt in på 1980-talet.
Jag vet inte något om hur ägarförhållandena beträffande Gumvallen ser ut i dag. Det är heller inte helt klarlagt om den beryktade Gum-Erik, eller Erik Gumme som levde på tidigt 1700-tal, hade någon anknytning till vallen med hans namn. 

 
Fikapaus vid Björnåsdammen                  En påtår framför Gumvallen


Undrar om Gum-Erik någonsin stod här och blickade
ut över nejden?

Hur som helst. En fin dag blev det och jag hoppas Jörgen Brink har överseende med att vi valde att i nostalgisk anda studera lite fäbodkultur framför Vasaloppet.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0