Löfvén lyfter socialdemokraterna

Tisdag 28 februari

Uppåt för Löfvén och s, men trög start för Annie Lööf och c
Oppinionssiffrorna för socialdemokraterna pekar uppåt, visar den mätning som Novus gjort på uppdrag av Ekot. Valet av Stefan Löfvén verkar har fått den effekt som partiet eftersträvade, det vill säga att flytta fokus från partiledarens tveksamma privata affärer till den politiska arenan.
Centerns nya partiledare Annie Lööf har däremot fått en trög start. Centern är farligt nära att hamna i samma bakvatten, med risk för sorti ur Riksdagen, som kristdemokraterna.
Jag har tidigare ställt mig tveksam till centerns kompetens vad gäller rekrytering av partiledare.
Med Maud Olofsson vid rodret förlorade centern både identitet och trovärdighet. Annie Lööf är fortfarande lite av en joker på den politiska arenan. Hittills har hennes bristande erfarenhet från arbetslivet lyst igenom i de debatter hon deltagit i. Annie Lööf är vältalig, men alldeles för akademisk i sina uttalanden.
Det märks att hennes debattinlägg och argument är inlästa. Hon har läst in vad centern vill och hon har läst på vad effekterna blir av olika politiska förslag, men hennes argument vilar inte på egen erfarenhet.
Annie Lööf saknar helt enkelt den förankring i den reella verklighet som är vardagen för väldigt många arbetare i Sverige. Därför tror jag inte Annie Lööf någonsin blir en politiker som går hem i stugorna.   

Löfvén har förutsättningarna
Stefan Löfvén uppfyller alla dessa villkor som folk ställer på en politisk ledare för ett parti som företräder arbetare och tjänstemän. Han började sin yrkesbana som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Gick vidare med uppdrag i anrika Metallindustriarbetarförbundet.
Oavsett vem i den borgerliga regerinsalliansen som ställs mot Stefan Löfvén så är det ingen som kan mäta sig med Löfvén när det gäller arbetslivserfanhet och kunnighet i arbetarnas villkor och det kommer att få genomslag, både i debatterna och i oppinionsmätningarna. Förhoppningsvis även i valet 2014.

Dock för tidigt att ta ut segern 
Det är emellertid för tidigt att ta ut någon valseger redan. Stefan Löfvén har lyft socialdemokraterna, om detta råder ingen tvekan, men det är drygt två år kvar till valet och mycket kan hända. 
För egen del vill jag se ett klarläggande både från Annie Lööf och Stefan Löfvén när det gäller kärnkraften. Energi- och miljöpolitiken kommer framöver, i takt med ett allmänt ökande medvetande, att få en alltmer framträdande roll och en politik som inriktas på en omställning till förnyelsebar energi, inte bara i ord och partiprogram utan i reell politik och handling, är en politik som kommer att vinna mark i de breda folklagren.

Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0