Anders Borg och den blå lögnen.

  Mer ska vara givet åt de redan besuttna.  
Finansminister Anders Borg (M) debatterade skatter med mera med socialdemokraternas ekonomiske talesman Magdalena Andersson i morse i SVT.
Anders Borg matar på med sitt mantra om att skattesänkningar är den enda vägen mot ett hållbart och stabilt välfärdssamhälle. Han försvarar med näbbar och klor de skattesänkningar som den borgerliga alliansregeringen genomfört och som till största del gynnat de redan förmögna som lever i överflöd.
Det värsta lågvattenmärket i detta sammanhang är den sänkning av krogmomsen som centern drev igenom. Krögarna gnuggade händerna medan statskassan tappade fem miljarder kronor i årliga intäkter. Det är fem miljarder som skulle kunna komma vård och omsorg tillgodo. Det är fem miljarder som skulle kunna ha använts för att exempelvis stärka näringslivet i glesbygden och i inlandskommunerna. 
 
                   
Anders Borg (M)                      Magdalena Andersson (S)
värnar om de rika                    vill satsa på utbildning och 
                                                   välfärd.
   Härjedalen är förlorare.  
För en kommun som Härjedalen, som får extra statsbidrag för att kompensera låg skattekraft på grund av lågt löneläge, betyder varje liten satsning på verksamhet som ger jobb väldigt mycket. Det som ibland ses som marginella satsningar i storstadsregionerna får en helt annan effekt i avfolkningskommuner som Härjedalen. 
Efftekten av skattesänkningarna på inkomst och krogmoms har haft mycket liten effekt för låginkomsttagarna, medan noblessen jublar och fyller champagneglasen till skål och hyllning av Anders Borg, de besuttnas ädle riddare.
 
  Sänkt skatt på Östermalm, höjd skatt i Härjedalen.  
Nu tvingas merparten av landets kommuner att höja skatten. I Järmtlands län höjs bland annat landstingsskatten, vilket påverkar samtliga kommuner i länet. En höjd kommunalskatt är också en effekt av alliansregeringens skattepolitik; en politik som endast gynnar de rika kommunerna.
 
 
  Satsa på utbildning och riktiga jobb.  
Magdalena Andersson (S) är mycket kritisk till borgarnas skattesänkarpolitik och menar att Sverige i ett läge med någorlunda ordning i de offentliga finanserna ska satsa på att utbilda och förbereda den resurs som arbetslösa utgör inför en kommande brist på kvalificerad arbetskraft.
Jag håller med Magdalena Andersson. Att i ett läge av finansiellt utrymme i statens kassa sänka skatten i stället för att statsa på utbildning och välfärd är inte bara huvudlöst. Det visar också att Anders Borg inte är den gemytlige bohem han gärna vill profilera sig som.
Anders Borg är en lika inbiten högerhök som resten av moderaterna. Det Anders Borg värnar om är överklassen på Östermalm. Att ytterligare bördor läggs på oken på de redan kutryggiga skattebetalarna i Härjedalen och resten av Jämtlands län struntar herr Borg och resten av hans allianskollegor i.
 
                                    
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0