Jobba mindre, sup mer

20 september

Årets kovändning av Borg
Finansminister Anders Borg (M) måste väl ändå stå för årets kovändning. På vårkanten deklarerade Borg att skattehöjningar på bland annat alkohol och tobak var att vänta i höstbudgeten. Detta för att finansiera ytterligare ett så kallat jobbskatteavdrag. "Vi ska jobba mer och supa mindre" skanderade finansministern.

 
En glad kille, denne Anders Borg och gladare lär han bli om vi
går på krogen lite mera och jobbar lite mindre.  

Nu är det tvärtom
När budgeten presenterades i dag har skattehöjningar på alkohol och jobbskatteavdraget slopats. I stället föreslår Anders Borg att restaurangmomsen sänks. Det ska ge jobb åt framförallt ungdomar.
Jag tror inte sänkt restaurangmoms kommer att ge ett enda jobb till inom branschen, i vart fall inte i Härjedalen. Det enda det ger är bättre vinstmarginaler för restaurangägarna.
Beträffande Anders Borgs deklaration under våren när det hette att vi ska jobba mer och supa mindre så tycks finanskrisen ha ändrat ministerns syn på alkoholbruk kontra jobb. I stället för att jobba mera ska vi nu tillbringa mer tid på krogen.
Har vår svansprydde finansminister tänkt sig att vi ska äta kalops och dricka bordsvatten eller möjligen sträcka oss till att klämma ner en lättöl eller?
Nej, varför knussla. För att en sådan reform ska få bra effekt är det givetvis bättre att vi köper in mer av ädla, dyra och väl destillerade drycker. Då kan ju restaurangägaren anställa många fler ungdomar.
För alla som inte vill tillbringa mer tid på krogen så förelår systembolaget att det ska gå att beställa hem varor från bolagets sortiment och få dem levererade direkt till dörren. Hemkört kallar bolaget det. 


After work= jobb
Tänk på detta nu när det drar ihop sig till helg. I stället för att sitta kvar bakom dataskärmar och skrivbord på övertid så ta hellre en timme kompledigt och gå på krogen. Varje starköl och varje grogg som beställs är inget annat än ren och skär arbetsmarknadspolitik, helt i linje med den moderata och centerinriktade arbetslinjen.
Föresten, varför vänta ända till fredag. Ta en runda även på onsdag kväll. Den som kommer för sent till jobbet på torsdagen är förlåten. Det handlar ju om att stärka ungdomars möjligheter att få jobb inom krognäringen.

Lennart Svensson
i Ytterberg
  

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0