Nytt klavertramp av Sveriges Monark.

 Sveriges kung hyllade diktator
Då har vår kung Carl XVI Gustaf åter varit ut i världen och hyllat en diktator. Förra veckan delade kungen ut en medalj till Saudiarabiens kung Abdullah. Carl XVI Gustaf är hedersordförande i World Scout Foundation och medaljen, Bronsvargen, som vår kung hängde runt halsen på en av arabvärldens värsta människoförtryckare, kung Abdullah, var en utmärkelse och en hyllning till kung Abdullah för dennes "enastående tjänster" för scoutrörelsen.

 Ingen opposition, men förtryck och spöstraff
Saudiarabien är ett land med ofantliga tillgångar på olja, men intäkterna går till största del till en utvald skara av invånare som står envåldshärskaren kung Abdullah nära. De islamistiska sharialagarna i Saudiarabien tillåter inte kvinnor att köra bil, för att ta ett exempel. Nyligen dömdes en kvinna till spöstraff för detta "brott", enligt Aftonbladet.
Fackföreningar är förbjudna liksom all opposition mot islam, kungafamiljen och regeringen. Människor döms till döden och avrättas för allehanda förseelser, kritiska uttalanden och brott efter farsartade rättegångar.

 Repris från 2004
Sveriges kung hyllade en annan diktator, sultanen av Brunei, vid ett statsbesök 2004 och nu har vår Monark delat ut en förtjänstmedalj till en av världens värsta, nu levande, diktatorer. Det är en stor skam att vi har en statschef som gång efter annan hyllar förtryck och diktaturer. 
Att gömma sig bakom rollen som hedersordförande i World Scout Foundation gör inte saken bättre, snarare värre. Det visar att Carl XVI Gustaf inte har det omdöme som borde följa med rollen som Sveriges statschef. 
Jag tycker detta mer än väl visar att kungen, hovet och det rövslickande följe som går i kungens och drottning Silvias fotspår tillhör en förgången tid. Det är dags att åter aktualisera frågan om att modernisera statsskicket i Sverige och införa republik.

 Carl Bildt försvarar kungen
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) försvarade kungens resa till Saudiarabien och menar att det är viktigt att resa ut i världen och besöka länder med olika statsskick. Carl Bildt raljerade över den kritik som riktats mot kungen med liknelsen att världen inte ser ut som i Skövde.
Jag vet inte vad Carl Bildt har emot Skövde, men i övrigt har han rätt. Att resa och se det elände och förtryck som en majoritet av världens folk lever under är bildande och nyttigt, men det är stor skillnad mellan att besöka ett land för att inhämta kunskap och att hylla en diktator.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0