Omsorg med profit=skit!!

Resurser saknas, inte index
En het debatt rasar om de privata vårdföretagen inom äldreomsorgen och den profitering som sker på beskostnad av kvaliteten av vård och omsorg om de äldre.
Caremas vd Carl Gyllfors, menade i ett inlägg i SVT:s morgonprogram tidigare att problemen inom äldreomsorgen inte enbart handlade om resurser och hur vinsterna inom de privata omsorgsföretagen används. Han efterlyste ett "index" för att mäta kvaliteten inom vård och omsorg.

Gyllfors kringgår problemets kärna
Att börja tala om ett index för att jämföra kvalitet är givetvis ett sätt att kringgå kärnan i problemet, nämligen att de stora vinster som omsorgsföretagen, med Carema i spetsen, plockar ut och som till stor del är skattemedel, förs ut ur företagen till giriga, profithungriga och i många fall utomlandsskrivna kapitalister.

Det handlar om profit, inte omsorg
Är det någon som tror att riskkapitalbolag i första hand investerar i äldreomsorg av rent humanistiska skäl, för att våra omsorgsberoende äldre ska få en värdig och innehållsrik tillvaro där personal finns i tillräcklig omfattning för att tillgodose de behov som finns? Icke sa, Nicke.
Riskkapitalbolagen investerar för att ta ut vinst och vinsten ska vara så hög som det är möjligt. Allt annat som sägs av Carl Gyllfors och andra är inget annat än ren skär lögn. 

Valfrihet och konkurrens
Ett argument som ofta förs fram för en privatisering är att en eller flera privata aktörer inom vårdsektorn utgör ett viktigt alternativ till den offentliga sektorn. Valfrihet är honnörsordet.
Vidare hävdas att en konkurrensutsättning av den offentliga sektorn med automatik ger bättre villkor för den som vill nyttja tjänsterna.
Dessutom att alternativa vårdformer ger lägre kostnader för det allmänna och en effektivare verksamhet jämfört med en situation där enbart tjänsterna som erbjuds inom den offentliga sektorn finns att tillgå. 

Alternativet är kooperativa lösningar
Inom den privata omsorgssektorn är vinstkravet det förhärskande. "Slimmade" organisationer ska ge kostnadseffektiva enheter där kvalitet mäts i hur personalen använder tiden till den konkreta omsorgen omsatt i kronor och ören. 
Det går emellertid att driva vård och omsorg i samråd och i samarbete med den offentliga sektorn i andra former. Inom ramen för det som brukar benämnas som den "tredje sektorn": kooperativ, ekonomiska föreningar etc. genereras också vinst, men skillnaden mellan en privat aktör och ett kooperativ är att vinsten i kooperativet stannar i verksamheten.

Vinst är inte fel
Det är alltså inte vinsten i sig som är problemet. Det är hur vinstmedlen används.
Det finns flera goda exempel i Jämtlands län på lösningar inom vård och omsorg som ryms inom den tredje sektorn. 
Även i Europeiska Unionen, EU, har den tredje sektorn fått uppmärksamhet. Detta på grund av att omsorgsproblematiken orsakad av en allt åldrande befolkning är i stort sett likadan i alla EU:s medlemsländer.
Inom EU benämns den tredje sektorn som "Non profit organisations". Det vill säga verksamheter som mycket väl och med fördel kan generera vinst, men att vinsten används direkt i verksamheten eller sparas för kommande behov och investeringar.
Vård- och omsorgsgivare inom den tredje sektorn är lösningen, åtminstone en del av den, för att komma åt problemet och det gäller, enligt vad jag tror, särskilt för glesbygdskommuner som exempelvis Härjedalen.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0