Verkligheten ifatt Härjedalens kommun

Sanningens stund för kommunledningen
Det är glädjande att konstatera att även ledningen i Härjedalens kommun inser att visioner och prognoser som kan härledas till passerad tid inte kommer att uppfyllas.

Egen tidräkning i kommunen?
I ett av mina inlägg från mars (se arkiv mars: Egen tidräkning i Härjedalens kommun) kritiserade jag den målbild och målsättning för Härjedalens kommun som finns att läsa på kommunens hemsida.
Där framgår att befolkningen i Härjedalens kommun fortsätter att minska fram till 2007 för att därefter öka till 12000 personer år 2015. Vidare ska kommunen bli en av de 50 bästa kommunerna i landet beträffande företagsklimatet. Denna märkliga prognos och målbild finns fortfarande (i skrivande stund 7 juli 2011) kvar på hemsidan.

Oppositionsrådet tror inte på prognosen!
Oppositionsrådet, tillika vikarierande kommunalrådet, Anders Häggkvist (C) deklarerade emellertid i gårdagens Länstidning (onsdag 6 juli) att han inte tror att befolkningen kommer att öka från 2007. Och det är ett politiskt uttalande som faktiskt är sant.
Vi skriver nu år 2011 och även den politiska ledningen i kommunen har insett att Statistiska centralbyråns (SCB:s) siffror angående befolkningen i Härjedalen är riktiga. 
Det bor bara drygt 10 000 invånare i Härjedalens kommun. Sent ska syndarn vakna, säger ordspråket. Vi kan konstatera att även politiker med fasta dogmer inser att verkligheten förr eller senare kommer ifatt visionerna.

Gamla prognoser, ett löjets skimmer
Det som är beklämmande och det som drar ett löjets skimmer över Härjedalens kommun och särskilt dess ledning är att denna målbild och prognos fortfarande ligger kvar på hemsidan. Det måste väl vara bättre att ta bort allt i stället för att behålla en målbild av kommunens utveckling som inte är annat än ett stort skämt.

Häggkvist formulerar nya visioner
Nåväl. Denna gång gick det inte vägen. Befolkningen fortsätter att minska i Härjedalens kommun. Enligt Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat har Härjedalen rasat till plats 252 bland Sveriges 290 kommuner. Det är en bra bit till plats 50 på rankinglistan det!
Nu ska det emellertid bli andra bullar. Enligt Anders Häggkvist ska en ny målbild arbetas fram. Siktet ställs nu in på 2020. Vad som ska göras och hur berättar inte Häggkvist i artikeln, men vad spelar det för roll. Så länge en prognos och målbild handlar om framtiden går det säkert att övertyga en del om att det är möjligt. 

Utbildning behövs inte i Härjedalen
Anders Häggkvist hävdar att det dock är en del förbättringar på gång. Bland annat ska kommunen i fortsättningen ha ett bemannat näringslivskontor. Tala om framsteg, ett näringslivskontor med personal. Jo, jo, nu händer det grejer!
I alla undersökningar samt i alla regioner och länder där det går att mäta positiv tillväxt är det två faktorer som är framträdande, nämligen befolkningsökning och utbildningsnivå.
Utbildningsnivån i Härjedalens kommun är lägst i Sverige och därmed hamnar Härjedalens kommun bland de regioner som har lägst utbildningsnivå i hela EU.
Jag satt för en tid sedan i samtal med två personer med företrädande position beträffande näringslivsutveckling i Härjedalens kommun och blev nästan mållös av uttalandet att "i Härjedalen är det ingen mening att skaffa sig högskoleutbildning för det behövs inte"!
Med den inställningen och det faktum att "rätt partibok, släktskap och förtroendeuppdrag i Svegs IK" värderas högre i meritlistan än hög akademisk utbildning och lång kvalificerad arbetslivserfarenhet, har Anders Häggkvist med flera i medborgarhuset en grannlaga uppgift att få en vision att omsättas i verklighet.

Lennart Svensson
i Ytterberg 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0