26 juli. Semesterreflektioner

En vecka har gått
Första veckan av två på min semester är avklarad. Mycket spikning mellan regnskurarna men också en del golf och lite hökörning får sammanfatta första veckan. 
Det var kul att Ytterberg äntligen fick stoltsera som segrare i bykampen som inledde Härdalsyran. Typiskt att man inte var på plats när det begav sig. Jag har tittat på bykampen i fem år i rad, men avstod detta år på grund av dåligt väder och då går Ytterberg och vinner både tävlingen och publikens gunst för bästa utstyrsel och framträdande. Grattis.

Elsa på pallen i Älglunken
Elsa Svensson, 12, från Ytterberg gjorde åter igen en mycket bra insats i Älglunken och slutade på en fin andraplats. Elsa blev tvåa även förra året. Dags för tredje gången gillt nästa år kanske?

Massmord i Norge
Det går ju inte att komma ifrån att den tragiska händelsen i Norge är och kommer att bli det bestående minnet från årets semester och sommar.
En ofattbar handling utförd av en person, fixerad av samma mytologi som präglade nazismen. Ett sprängattentat i centrala Oslo och sedan avrättning av mer än 60 ungdomar på ett politiskt sommarläger. Allt genomfört inom loppet av några timmar.
Vad kan man dra för lärdom och slutsatser av detta?

Ingen ensam galning
Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, varnar för att dra slutsatsen att detta utfördes av en ensam galenpanna. Daniel Poohl menar att gärningsmannen har många åsiktfränder runt om i Europa och i Skandinavien.
Expo har studerat och kartlagt högerextrema rörelser under lång tid. Förre chefredaktören Stieg Larsson, som avled 2004, ansågs vara en av Europas främste experter på högerextrema rörelser.
Jag tror heller inte att attentatet i Norge är en enskild händelse utan ideologiska kopplingar. Visserligen verkar det ganska klart att själva attentatet är utfört av en person, men det är den högervind som dra över Europa som ger bränsle åt den främlingsfientliga och antiislamistiska brasan som brinner med ökad intensitet. Parallellen till 1930-talets Europa är inte långt borta.
Det är bara att hoppas att folk tänker till och inser att en fixering vid Islam som den enda onda kraften som verkar ger tämligen fritt spelrum för högerextrema nätverk som förkastar det multikulturella och multietniska samhället. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0