SAAB och SAAB.

SAAB; En evig följetång
5 december.
Ännu en vecka har passerat och en ny tar sin början. Man kan inte utan ett visst mått av beundran betrakta och höra SAAB:s vd Victor Müller. Han för en envis kamp för att rädda det projekt han gick in i för cirka två år sedan. Turerna har varit många, konkursen hotande nära flera gånger. Nu går det hela in i en ny fas. Ett nytt avtal lär vara översänt till Amerikanska General Motors, GM, för godkännande. Är det sista versen som skrivs eller? Osvuret är bäst.

SAAB Jas Gripen
SAAB är ju inte enbart ett alldeles utmärkt fordon att använda för att färdas på svenska vägar. SAAB tillverkar också ett av världens bästa stridsflygplan, Jas 39 Gripen.
Gripen var inte för så länge sedan med i den Nato-ledda insatsen i Libyen. Schweiz har visat intresse för att köpa ett antal Jas 39 Gripen, men vad händer.
Genast utbrister en politisk strid i Schweiz om dels nödvändigheten att köpa nya stridsflygplan överhuvudtaget och dels om Jas är rätt val för att bevaka och försvara det schweiziska luftrummet. Konkurrenterna är brittiska Eurofighter och franska Rafael. Vare sig det handlar om bilar eller flygplan verkar det som om SAAB är ett kontroversiellt varumärke. 
Vi får hoppas att Schweiz tar sitt förnuft till fånga och inte gör samma misstag som Norge gjorde när de i stället för Gripen valde ett amerikanskt flygplan som ännu inte är färdigutvecklat.

 
JAS 39 Gripen
 

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0