Äntligen måndag

22 augusti: Ny vecka igen 
Då har ännu en vecka passerat och en ny börjar. 
Frånsett nyheten att Kronprinsessan Victoria är gravid har ordet kris präglat det mesta av nyhetsrapporteringen och vi medborgare har varslats om att bistra tider är att vänta. 
Den internationella oron i ekonomin påverkar även Sverige, enligt finansminister Anders Borg (M). 
Planerade och i valet utlovade reformer får vänta.

Billigare på krogen?
Dock ska den utlovade sänkningen av restaurangmomsen genomföras, lovade Anders Borg i TV 4:s morgonsändning. Det ska skapa arbetstillfällen för främst ungdomar, enligt Borg. 
Jag tror att en sänkt restaurangmoms får en mycket marginell, för att inte säga obefintlig, effekt på ungdomsarbetslösheten. Den utlovade skattesänkningen innehåller inga krav eller andra villkor för restaurangägarna.
Kommer det att bli billigare att gå på krogen i Härjedalen framöver? Jag tvivlar. Risken med en sänkning av restaurangmomsen är att den enbart ökar krögarnas vinstmarginaler. 

Anna Stjernström nobbad av Fredrik Reinfeldt 
Sverige är ett av EU:s medlemsländer. Norge har valt att stå utanför. Detta måste även en inbiten EU-motståndare som ÖP:s ledarskribent Anna Stjernström acceptera.
I måndagens tidning ondgör hon sig över att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte ens bemött sig om att svara på ett brev gällande den skatteproblematik som drabbar svenska entreprenörer som tar på sig jobb på den norska sidan.
I brevet till Reinfeldt föreslås att Jämtland och angränsande region i Norge ska ingå i ett pilotprojekt där gemensamma regler vad gäller arbetsgivaravgifter och tullavgifter med mera. Detta skulle skapa ett rättvist förhållande mellan svenska och norska entreprenörer och ge större konkurrensmöjligheter för de svenska företagen som vill lägga anbud etc för olika projekt på den norska sidan av gränsen.
Samarbete över gränserna är aldrig fel, särskilt om båda länderna kan dra nytta av det, men det är bara att konstatera Anna Stjernström, att den borgerliga regeringen inte är intresserad av Norrlands inland. Det enda intresset Reinfeldt och Borg med flera har av Norrland är gruvnäringen. Den ger nämligen klirr i statskassan.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0