En hockeylegend ur tiden

Sven Tumba är död
Förra veckan nåddes vi av budet att en av sveriges bästa ishockeyspelare genom alla tider, Sven Tumba (född Johansson) avlidit efter en tids sjukdom. Tumba var inte bara en hockeyspelare av världsklass på sin tid med flera SM-guld i ishockey för Djurgården, den klubb har var trogen under hela sin aktiva karriär.
Han har även representerat Sverige i fotboll samt har ett SM-guld i fotboll med Djurgården och ett SM-guld i vattenskidåkning.
Han blev även en pionjär inom golfsporten. Tumba blev själv så bra att han fick spela några gånger på Europa-touren. 
Sven Tumba är indirekt den person som fick mig att börja spela ishockey. Han rår dessutom för att jag blev Djurgårdare och en hängiven fan av NHL-laget Boston Bruins. Tumba var över och provspelade för Boston i början av 1960-talet. Han erbjöds ett kontrakt, men tackade nej på grund av dåtidens amatörregler.
Knappast någon idrottsman i Sverige, jämte Ingemar Johansson, Ingemar Stenmark och Björn Borg har spridit ett sånt intresse för sin sport som Sven Tumba. Han var också ett levande bevis på att det aldrig är för sent att börja med någon idrott. Sven Tumba blev 80 år.
Ett bra sätt att hedra hans minne är att sätta in en slant på Tumbas education found.

Lennart Svensson
i Ytterberg



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0