Lär av Gnosjö

Gnosjö ser möjligheter med vind, Härjedalen ser problem
För att möta kraftbolagens avisering om höjda nätavgifter tar nu småföretagen i Gnosjö tag i problemet på småländskt vis. Ett nätverk av småföretag, entreprenörer och andra näringsidkare i Gnosjö planerar nu att investera i en vindkraftspark. Detta för att trygga elförsörjningen, till ett pris som inte ruinerar företagen.
I Härjedalen är tillgången på denna energikälla enormt god. Det är bara att titta ut genom fönstret i dag, torsdag, men vad gör Härjedalens kommun egentligen?
När den planerade utbyggnaden av vindkraft i Härjedalen var på tapeten för en tid sedan vek sig kommunledningen med kommunalrådet Gottfrid Jonsson (s) i spetsen, för en liten, men högljudd, antivindkraftsgrupp som dessutom påstod sig tala för folkviljan. 
När HMAB bildades under 1970-talet hette det bland annat att "Älgjakten hotades, skoteråkningen hotades, bärplockning och annan samvaro i naturen hotades" av att någon procent av Härjedalens myrmarker skulla tas i anspråk.
Lobbyisterna som nu lyckats övertala kommunledningen i Härjedalen att begränsa en av de största industrisatsningarna i modern tid i landskapet, framför i stort sett samma argument.
Och detta sväljer Gottfrid Jonsson och hans stab med hull och hår. Att vindkraft genererar arbete och tillväxt i Härjedalen verkar vara en lågprioriterad fråga.
Kommunen är i ett skriande behov av arbetstillfällen och i det läget ger kommunledningen efter för några högljudda "motvalsare" som ser sina egna särintressen som det primära. Det är bedrövligt, rent ut sagt. 
 
 


I Gnosjö i Småland ser kommunledning och näringsidkare möjligheter i vindkraft. I Härjedalen är det tvärtom. Här ser kommunledningen hellre till att få tyst på debatten genom att ge vika ner sig för små lobbygrupper.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0