Min trippel sprack.

Brynäs och Skellefteå utjämnade
Det blev en riktig rysare på Hovet i Stockholm i den andra semifinalmatchen mellan AIK och Skellefteå. Först i den tredje förlängningsperioden (den sjätte i matchen) kunde Skellefteå avgöra och utjämna matchserien till 1-1.
Brynäs gjorde likadant på bortaplan mot Färjestad. Brynäs avgjorde dock tillställningen under ordinarie matchtid och vann med 4-2. Även där står det alltså 1-1 i matcher.

Milan och Barca nollade
Jag hade i mitt förslag till trippel, AIK, Brynäs och Milan som vinnare. Det sprack både på AIK och Milan, men det var ändå ganska nära. Zlatan var inte långt ifrån att sätta en balja.
Nåväl. Matchen slutade 0-0 och nu krävs ett mindre mirakel för att Zlatan och Milan ska vinna över Barcelona på bortaplan och ta sig vidare från kvartsfinalen i Champions League. För det var kvartsfinal som spelades, inte semi som jag skrev i går. Ber om överseende med detta. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Het sportkväll framför TV:n väntar.

Konsten är att zappa
I kväll handlar det om att dels dominera fjärrkontrollen till tv-apparaten och dels att zappa rätt. Redan klockan 19.00 är det nedsläpp mellan Färjestad och Brynäs. Andra semifinalen i bäst av sju i ishockey. Färjestad vann det första mötet. AIK tar emot Skellefteå. AIK leder med 1-0 i matcher.

Zlatan mot Messi
Kvart i nio (20.45) drar det loss i Italien. AC Milan möter FC Barcelona i första semifinalomgången i champions league i fotboll. Matchen i matchen kommer med all sannolikhet att stå mellan Zlatan och Messi.

Trippelförslag
Jag sätter en slant på kombinationen Brynäs, AIK och Milan. Den som överlever kvällen får se. Hur som helst, spännande blir det.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Elsa från Ytterberg tog hem Härjecupen.

Härjecupen är avgjord
Med ett suveränt andra åk i helgens storslalom, som gick i Björnrike, vann Elsa Svensson (snart 13) från Ytterberg både tävlingen och den totala cupen. Ett stort Grattis.

 

Elsa, totalsegrare i Härjecupen                                                 Puss, puss
(klicka på minibilden för att se den i större format)

Sista åket avgjorde
Härjecupen i utförsåkning för ungdom avgörs i fem deltävlingar i grenarna slalom, storslalom och super-G. Störtlopp kommer först i klass A (15-16 år). För att räknas i sammandraget måste åkarna placera sig i minst tre av deltävlingarna. Elsa vann två av vinterns tävlingar och blev tvåa i en. 
Det var mycket jämnt och långt från avgjort när åkarna ställde sig på startlinjen för det andra åket i lördagens tävling som samtidigt var det sista åket för säsongen. 
Elsa låg tvåa efter första åket, ett par tiondelar efter ledaren, men efter ett mycket bra andraåk där segermarginalen blev hela 1, 5 sekunder var saken klar. Elsa tog hem delsegern och stod därmed också som totalsegrare i Härjecupen 2011-2012.

En säsong till sen måste Elsa välja
Elsa Svensson är inte bara på väg mot den yttersta eliten i utförsåkning. Hon spelar dessutom ishockey på hög nivå. Elsa spelar i Svegs IK och hon är faktiskt Sveriges yngsta spelare i division I.
Nästa säsong åker Elsa alpint i klass B och kommer att fortsätta spela ishockey, men sedan måste hon välja, antingen alpint eller hockey.
- När jag går upp i klass A i utförsåkning blir det ju ungdoms-SM med tävlingar i stort sett varje helg och det blir ett för tufft program om jag ska spela hockey samtidigt, säger Elsa Svensson.
Det blir dock en senare fråga. Nu ska Elsa njuta ett tag av en välförtjänt seger innan sommaren kommer med barmarksträning och uppladdning inför nästa säsong. 

Lennart Svensson
i Ytterberg  
 
   


Skattemygel på hög politisk nivå i Östersund.


Ett stort svek mot skattebetalarna

Östersunds kommun har med ett sofistikerat skattemygel, bland annat med konstruerade lån, undanhållit 98 miljoner kronor i statlig skatt de senaste tio åren. 
 
Det här skriver Östersunds-Posten i dag, 21 mars.

Enligt ÖP har Östersunds kommun sedan 2000 använt koncernbolaget Östersunds Rådhus AB med flera kommunala aktiebolag för så kallad skatteplanering, med andra ord för att mygla undan pengar från beskattning.
Östersunds Rådhus har, enligt ÖP, på papperet lånat pengar av kommunen för att köpa bolag som kommunen redan äger.
Bert-Olof Åkerström, vd Östersunds Rådhus AB, försvarar inte oväntat myglet och förklarar Östersunds kommun som ett skatteparadis.

Både sossarna och miljöpartiet kände till myglet
Socialdemokraterna har i flera debattartiklar och i politiska debatter gått ut med hård kritik mot de företag som utnyttjar skatteparadis för att nolltaxera. Nu visar det sig att socialdemokraterna själva står med hela handen i syltburken.
Även miljöpartiet, vars nya partiledare, Gustav Fridolin, så sent som i går i TV 4 uttalade sig mycket kritiskt mot storföretagens skattemygel, har handen i samma syltburk. Detta är ett lågvattenmärke av sällan skådad art.

En seger för den grävande journalistiken
Heder åt journalisterna på ÖP som orkar rota i den kommunala byken och ge oss skattebetalare information. 
Samtliga ledamöter, oavsett partitillhörighet, i kommunfullmäktige i Östersund ska däremot ställa sig i skamvrån och be skattebetalarna om ursäkt för detta.
Den kritik som S och MP riktat den senaste tiden mot storföretagen hamnar på skam. Även om det tekniskt sett är lagligt att fiffla undan pengar från beskattning på detta sätt så är det moraliskt sett helt oacceptabelt.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Skräll av AIK, Luleå utslaget.

Seriesegrarna föll tungt
AIK
står för andra året i rad för den största skrällen i slutspelet i ishockey. I fjol sänkte solnalaget HV 71 i kvarten och nu var det Luleås tur att bita i det sura äpplet. AIK vann det femte mötet med 3-0 och detta på bortaplan. AIK till semifinal.


Även Skellefteå var illa ute
Skellefteå grejade, efter mycket möda och besvär, seger mot MoDo och har därmed ett bra läge inför morgondagens (tisdag) match i Örnsköldsvik. Skellefteå var dock stundtals utspelat av MoDo så det sjätte mötet lagen emellan kommer inte att bli någon promenadseger för Skellefteå. Kanske läge att satsa en hundring på att MoDo går till semifinal?

Och lite fotboll
Jag brukar inte skriva särskilt mycket om fotboll i bloggen, men jag kan inte låta bli att kommentera de engelska klubblagens sorti ur de europeiska ligorna. Det var mycket länge sedan den engelska klubbfotbollen befunnits på en så låg nivå som nu. Undantaget är Chelsea. Detta var allt om fotboll.


Till sist: Grattis André Myhrer
André Myhrer krossade allt motstånd när slalomcupen avgjordes i Schladming i går (söndag). Myhrer har därmed gjort något som bara tre svenska åkare (Ingemar Stenmark, Stig Strand och Thomas Fogdö) gjort före honom. Stort Grattis.


Lennart Svensson
i Ytterberg


Hård dag för timmerkörarna.

Nu ligger vedlasset på plats
I fredags (9 mars) körde vi (Jimmy, Per och undertecknad) fram ett tiotal lass med timmerstockar från den nedfallna ladan på Floen. Ladan som allmänt kallats "Faffars löu" hade redan för ett par år sedan tjänat ut. Det som återstod var att ta reda på det som var kvar till ved. Folke Tholander och Per Svensson tog sig an uppgiften att kapa timmerstockarna till hanterbara längder i somras. Att frakta virket på barmark, mest myrmark, var otänkbart. Lösningen, när det inte finns hästar, heter snöskoter.
Det var inte alldeles problemfritt, men det mesta ligger nu upplagt för vidare transport senare med släpvagn ner till jaktstugorna för att kapas, klyvas och för att så småningom ge frusna och slitna jägare den goa värme som bara kan åstadkommas i en vedeldad spis.

Nedan följer ett bildsvep från dagen. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

  
Inspektion                          Första lasset                        Klart

  
Litet lass                               Materialtransport             Stort lass

  
Upplaget                                Mycket ved                         Slut för dagen

Lennart Svensson
i Ytterberg

Jämnt i kvartsfinalserien i ishockey.

Fördel AIK och Färjestad
AIK
stod för den största överraskningen i går när Luleå besegrades med på bortaplan med 3-2. Därmed tog solnalaget ledningen i matchserien med 2-1. Även MoDo utjämnade mot Skellefteå på bortaplan. Ställningen där är 2-1 i matcher till Skellefteå.

Ödesmatch för HV 71
I kväll möts HV 71 och Färjestad samt Brynäs och Frölunda.
Mellan Brynäs och Frölunda är det jämnt, 1-1 i matcher. För HV 71 är det däremot lite av en ödesmatch. En förlust i kväll och Värmlands stolthet FBK tar ett stabilt grepp om matchserien med 3-0.
Jag tippade tidigare att samtliga matchserier kommer att gå till minst sex matcher, troligen sju. Mitt tips hänger nu på att HV kan samla sig och plocka en skalp, annars är det nog kört för smålänningarna.Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Schlager, slutspel och lite politik, 12 mars.

Loreen vann och Danny tjurade
Det som mest präglade årets upplaga av schlagerfestivalen var att kommentaren "fel låt vann" saknas i medierna. Det brukar annars vara så att den självutnämnda schlagerexpertisen med Bert Karlsson i spetsen alltid vet vilken låt som är bäst. Det var bara Danny som fick ett mindre tuppjuck och sprang iväg bakom estraden och surade över att inte han vann med sin intetsägande låt och med sin löjliga gostbustersinspirerade kostymering.
Nåväl: Loreen vann och det var säkert rätt låt, även om min favorit var Björn Ranelid, men det har egentligen inget med det musikaliska att göra. Jag gillar Björn Ranelid av helt andra orsaker.

Kvartsfinalerna i ishockey
Nu har äntligen slutspelet i ishockey dragit i gång med kvartfinaler som avgörs i bäst av sju matcher. Den första omgången gav segrar för Luleå, Brynäs, Färjestad och Skellefteå. Inte helt oväntat, men jag tror inte något lag går vidare med fyra raka vinster. Det förvånar inte mig om alla kvartsfinaler avgörs först i sjätte eller sjunde matchen och varför inte på övertid. 
Mitt favoritlag Mesta mästarna Djurgården gick ju inte vidare till slutspel (Ja, ja, jag vet att jag tippade Djurgården som ett av semifinallagen). DIF får nu kämpa för att klara sig kvar via kvalserien. Det blir säkert också en rysare.  

Filippa och Fredrik går skilda vägar
Statsministern och landstingsrådet Fredrik och Filippa Reinfeldt meddelade under förra veckan att de går skilda vägar. Skälen får de väl hålla för sig, men detta blåstes upp som en stor nyhet med uppslag i varje tidning. Det som jag tyckte var en större nyhet var Aftonbladets kommentar: "Även Carl Bildt och Göran Persson har separerat". Man vet ju tydligen inte allt om folk, men att Carl Bildt och Göran Persson haft nåt kuckelimuck ihop var åtminstone för mig en stor nyhet och ett oväntat kliv ut ur garderoben.

Ge dig Annie Lööf
I gårdagens Expressen går centerpartiets nya partiledare Annie Lööf till ny attack mot den svenska arbetsrätten. Annie Lööf gör som sin företrädare Maud Olofsson; hänvisar till uppgifter och statistik från Svensk Näringsliv och hävdar att arbetsrättsreglerna måste reformeras (i centerns vokabulär: försämras) och då kommer det att bli lättare för ungdomar, handikappade och invandrare att komma ut på arbetsmarknaden. Företagen kommer genast att börja växa och efterfråga arbetskraft. 
Man blir bara trött på denna envetna och ensidiga kamp från centern för att krusa och agera talesparti för intresseorganisationen Svensk Näringsliv. 
Mitt råd till Annie Lööf: Åk ut i verkligheten och se hur det ser ut. Åk gärna till Härjedalen. Det är inte arbetsrättsregler som gör att jobben sinar och befolkningen minskar i kommunen. 
Hindret är brist på politiska visioner, brist på nytänkande och en misstänksamhet mot folk med högskoleutbildning samt en stelbent inställning, att det enbart är turism som kan ge tillväxt i Härjedalen. 

Lennart Svensson
i Ytterberg  
 Skotertur till Bäckarna.

Söndag 4 mars. 

Knölig led
På söndag morgon bestämde vi oss för att skippa Vasaloppet och i stället ta vara på den vackra och soliga dagen för en skotertur. Roger Johansson har vid flera tillfällen sagt att han gärna vill ha sällskap och åka till fäbodvallarna vid Bäckarna (Bäschan, egen översättning till ytterbergsuttal).   
Sagt och gjort. Halv nio på söndag morgon bar det iväg. Efter en färd på en lite knölig skoterled stannade vi för en fikapaus vid Björnåsdammen.

Snöklädda hjortronmyrar
På myrarna ovanför dammen var det perfekt skoterföre. Lagom skare och ganska slätt, det var bara att dra på förbi Björnåsvallen och vidare till Bäschan. 
Det var trevligt att än en gång se Gumvallen och de andra vallarna. Senast jag besökte Bäschan var i början på 1980-talet. Mycket har förändats sedan dess, men en hel del kändes också bekant.
Gumvallen är renoverad och i bra skick. Det mycket omtalade och lilla dasset, byggt kring 1950 av mina bröder Per och Ove är dock rivet. Det fyllde emellertid sin funktion långt in på 1980-talet.
Jag vet inte något om hur ägarförhållandena beträffande Gumvallen ser ut i dag. Det är heller inte helt klarlagt om den beryktade Gum-Erik, eller Erik Gumme som levde på tidigt 1700-tal, hade någon anknytning till vallen med hans namn. 

 
Fikapaus vid Björnåsdammen                  En påtår framför Gumvallen


Undrar om Gum-Erik någonsin stod här och blickade
ut över nejden?

Hur som helst. En fin dag blev det och jag hoppas Jörgen Brink har överseende med att vi valde att i nostalgisk anda studera lite fäbodkultur framför Vasaloppet.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Elsa från Ytterberg tog hem cupen.


Knock redan i första åket
Elsa Svensson
, 12, från Ytterberg visade redan i första åket var skåpet ska stå, när den alpina tävlingenn Härjecupen avgjordes i lördags i Björnberget, strax utanför Sveg.
Elsa ledde efter ett bra och kontrollerat första åk. När det sedan i andra åket handlade om var poäng och titlarna skulle fördelas visade Elsa ingen pardon. Hon körde, likt Lindsy Vonn, i princip "skiten" ur resten av startfältet och vann cupen med en segermarginal på tre sekuner. Här finns en blivande alpin stjärna.
Elsa Svensson,12, från Ytterberg 

Lennart Svensson
i Ytterberg


Bakslag för borgarna. Kristersson gör en pudel.

Onsdag 1 mars. 

Regeringen tvingas backa om sjukförsäkringen
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och den borgerliga regeringen tvingas nu krypa till korset och återgå till de gamla reglerna för sjukförsäkring om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagar.

Nonchalans mot demokratin
Det var emellertid inte självklart att regelverket skulle ändras, trots en majoritet för en förändring i Riksdagen. Med borgerlig arrogans och nonchalans mot demokratin kungjorde Ulf Kristersson i februari att han minsann inte tänkte följa Riksdagens beslut. 
Detta trots att Riksdagen två gånger under 2011 fattade beslut om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, enligt de gamla reglerna.
Efter hot om misstroendeomröstning, vilket satte press på regeringen Reinfeldt, gjorde Kristersson en pudel och förklarade att reglerna, som skickat tusentals sjukskriva ut i ovisshet och misär, ska ändras.

En pudel som klingar falskt
Det är dock viktigt att inte låta sig luras av Ulf Kristerssons utspel. Det kan verka som att ministern känner viss emapti med alla dessa som drabbats av de hårda reglerna. Det kan till och med ge sken av att Kristersson lever efter moderaternas nya devis "Ett parti som bryr sig om människor".
Men socialförsäkringsministern ger sig inte. Han säger nämligen, direkt efter sitt nonchalanta uttalande mot Sveriges folkvalda parlament, att reglerna ska ändras. En utredning ska se över regelverket och komma med förslag nästa år.  
- Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring, skriver Ulf Kristersson på DN Debatt.
Vad betyder ett sådant uttalande egentligen? Jo, det betyder med all sannolikhet att den cyniska högerpolitik som borgarna driver kommer de att fortsätta driva. Borgarna kommer att fortsätta skapa regleverk med högerns ideologiska grundtanke "Att ta från de redan svaga och gynna de redan besuttna"

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


RSS 2.0