Sveg föll tungt mot Ånge.

   Ishockey div II D Norra.  
 
  Sveg- Ånge 2-8 (2-4, 0-2, 0-2)  
Svegs A-lag i ishockey hade inte mycket att sätta emot Ånge i fredagens möte i Sveg Arena. Möjligen var det förra helgens urladdning borta mot Nälden som satt kvar i benen, där Sveg både vann seriematchen och semifinalen i DM där Jimmy Svensson avgjorde i sudden death vilket innebär att Sveg möter ÖIK senare i DM-final.
Matchen mot Ånge började emellertid lovande för Sveg. När halva första perioden var spelad stod det 2-2, men som vanligt var det ett par onödiga utvisningar som öppnade för Ånge som sedan tog kommandot och styrde händelserna tämligen kontrollerat.
 
  Ånge imponerade  
Ånge spelade en kul och publikfriande ishockey med bra skridskoåkning och distinkt passninsspel som öppnade Svegs försvar och ställde hemmalagets backar i flera situationer 1 mot 3. 
Ett litet plus ändå för Svegs målvakt Jimmy Björling som höll förlusten under tvåsiffrigt. Jimmy Björling fick pris som bäste spelare i Sveg. Jag tycker dock att priset skulle gått till Svegs duktige forward Niklas Schwartz.
Bra domare var Per-Håkan "Tango" Johansson som styrde en småstökig match med pondus och fingertoppskänsla.
Nu väntar ett välbehövligt juluppehåll efter en ganska tuff höst för Svegs hockeylag. Ett uppehåll som bör användas till att läka skador, vila, träna och ladda inför vårsäsongen med mycket energigivande risgrynsgröt, skinka och lutfisk.  
 
Ånge gjorde processen kort med Sveg som föll med
2-8 i Svegs Arena på fredagskvällen.
 
Betyg
Betyg på Svegs laginsats, bäste spelare i Sveg, enligt bloggen samt domare och publiken ges i antal termosar. Fem = toppenbra, fyra = mycket bra, tre = bra, två = knappt godkänt, en = inte godkänt, överkryssad = dåligt.
 
Sveg - Ånge 2-8
 
Svegs insats som lag.
 
 
Bäste spelare i Sveg, Niklas Schwartz.
  
 
Huvuddomare, Per-Håkan Johansson.
   
 
Publiken.
  
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

 

Anders Borg och den blå lögnen.

  Mer ska vara givet åt de redan besuttna.  
Finansminister Anders Borg (M) debatterade skatter med mera med socialdemokraternas ekonomiske talesman Magdalena Andersson i morse i SVT.
Anders Borg matar på med sitt mantra om att skattesänkningar är den enda vägen mot ett hållbart och stabilt välfärdssamhälle. Han försvarar med näbbar och klor de skattesänkningar som den borgerliga alliansregeringen genomfört och som till största del gynnat de redan förmögna som lever i överflöd.
Det värsta lågvattenmärket i detta sammanhang är den sänkning av krogmomsen som centern drev igenom. Krögarna gnuggade händerna medan statskassan tappade fem miljarder kronor i årliga intäkter. Det är fem miljarder som skulle kunna komma vård och omsorg tillgodo. Det är fem miljarder som skulle kunna ha använts för att exempelvis stärka näringslivet i glesbygden och i inlandskommunerna. 
 
                   
Anders Borg (M)                      Magdalena Andersson (S)
värnar om de rika                    vill satsa på utbildning och 
                                                   välfärd.
   Härjedalen är förlorare.  
För en kommun som Härjedalen, som får extra statsbidrag för att kompensera låg skattekraft på grund av lågt löneläge, betyder varje liten satsning på verksamhet som ger jobb väldigt mycket. Det som ibland ses som marginella satsningar i storstadsregionerna får en helt annan effekt i avfolkningskommuner som Härjedalen. 
Efftekten av skattesänkningarna på inkomst och krogmoms har haft mycket liten effekt för låginkomsttagarna, medan noblessen jublar och fyller champagneglasen till skål och hyllning av Anders Borg, de besuttnas ädle riddare.
 
  Sänkt skatt på Östermalm, höjd skatt i Härjedalen.  
Nu tvingas merparten av landets kommuner att höja skatten. I Järmtlands län höjs bland annat landstingsskatten, vilket påverkar samtliga kommuner i länet. En höjd kommunalskatt är också en effekt av alliansregeringens skattepolitik; en politik som endast gynnar de rika kommunerna.
 
 
  Satsa på utbildning och riktiga jobb.  
Magdalena Andersson (S) är mycket kritisk till borgarnas skattesänkarpolitik och menar att Sverige i ett läge med någorlunda ordning i de offentliga finanserna ska satsa på att utbilda och förbereda den resurs som arbetslösa utgör inför en kommande brist på kvalificerad arbetskraft.
Jag håller med Magdalena Andersson. Att i ett läge av finansiellt utrymme i statens kassa sänka skatten i stället för att statsa på utbildning och välfärd är inte bara huvudlöst. Det visar också att Anders Borg inte är den gemytlige bohem han gärna vill profilera sig som.
Anders Borg är en lika inbiten högerhök som resten av moderaterna. Det Anders Borg värnar om är överklassen på Östermalm. Att ytterligare bördor läggs på oken på de redan kutryggiga skattebetalarna i Härjedalen och resten av Jämtlands län struntar herr Borg och resten av hans allianskollegor i.
 
                                    
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

Vintern kom, tågen och kärnkraften sviktar.

  Den 12 december, en dag före Lucia.
Det som händer varje år och som börjar bli en lika säker tradition som att vi firar Julafton 24 december är att tågtrafiken stannar när snön och vintern kommer. Lika traditionsenligt är det att ett eller ett par kärnkraftverk måste stängas för underhåll och reparation när den kallaste perioden på året börjar.
Hur kan det komma sig att regeringen, SJ, Banverket och Vattenfall med flera aktörer inte kan planera för den vinter som kommer, vare sig vi vill eller inte, varje år?
Handlar det bara om att SJ och Banverket får för lite pengar för att hålla lok, vagnar och järnvägen i trim för att klara lite kyla och snö? Det behövs ju inte några stora mängder för att tågtrafiken ska få allvarliga störningar. Ett par centimeter snö och några kallgrader är allt som behövs för att skapa ett totalt kaos.
 
  I Sibirien och Alaska går tågen.  
Det är faktiskt mer störningar vintertid i tågtrafiken i Sverige än vad det är längs den transsibiriska järnvägen där snön ofta ligger meterhög och kylan drar ner mot minus 50 grader i en del av de områden där de transsibiriska tågen passerar. Det är likadant i norra Kanada och Alaska. En fungerande järnvägstrafik är för många människor i de norra delarna på den Nordamerikanska kontinenten en överlevnadsfråga. Och tågen går året om med väldigt lite störningar.
 
  Leksakståg håller inte för Nordisk vinter.  
Problemet är sannolikt en kombination av eftersatt underhåll på grund av för låga anslag och dåliga inköp av lok och vagnar. Det går naturligtvis att bygga lok som klarar snö och kyla, men många av de lok som används i Sverige liknar mera i sin konstruktion de leksakståg av tunn plåt man körde på mattan i vardagsrummet som liten. 
 
  Kärnkraft och kyla går inte ihop.  
Rubriken speglar inte det verkliga förhållandet, men det var ett försök att vara lite provokativ. Kärnkraftverken går förstås lika bra, sommar- som vintertid. Det är bara det att de som är satta att planera produktionen inte har den framförhållning som krävs.
Planeringen av elproduktion sker till synes endast med maximal vinst som högsta prioritet och med ett tidsperspektiv som inte är längre än näsan på en Generaldirektör. Att trygga elförsörjningen för Svenska folket till förmånligaste kostnad för hushållen är inte något som gör att, exempelvis direktörerna för statliga Vattenfall, får figurera i de kretsar där vinstrekord i kvartalsrapporter är det förhärskande samtalsämnet.
När drinkarna serveras under bolagsstämmorna i Vattenfall, Banverket och SJ är det inte solidaritet, pålitlighet och samhällsansvar som diskuteras. Det är höga vinster, aktieutdelning och bonus som ger applåder och påfyllning i glasen.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
  
 
 

Tufft spelprogram sänkte Sveg.

  Ishockey div II D Norra  
 
  Sveg- Strömsund 1-6 (1-0, 0-4, 0-2)  
Helgens tuffa spelprogram blev lite för mycket för Svegs A-lag i ishockey. Fredagmatchen borta mot Bräcke, där Sveg vann med 9-7, satt kvar i benen när pucken släpptes för spel i Sveg Arena klockan 13.00 på lördagen.
Det märktes klart även om Sveg vann den första perioden med 1-0 och där Sveg hade chanser att sätta ett par puckar till bakom Strömsunds keeper. 
Matchen avgjordes redan i andra perioden som Strömsund vann med 4-0. Sveg kom inte upp i den standard vi är vana att se, men jag vill också hålla fram Strömsunds mycket fina passningsspel och distinkta anfallsspel. Det finns mycket tanke och system i Strömsunds sätt att spela ishockey. Jag tror inte det är en slump att just Strömsund toppar tabellen efter åtta omgångar. Strömsund har så här långt endast tappat en poäng och det mot Sveg. 
 
  Huvudlöst spelprogram  
Men, som sagt, att spela borta på fredag kväll och komma hem till Sveg klockan två på natten och möjligen komma i säng och sova en timma senare, för att sedan samlas för uppladdning inför match redan klockan halv tolv dagen efter, ger inte tillräckligt med tid för återhämtning. 
Vem eller vilka som är ansvariga för detta tuffa spelschema vet jag inte, men det är helt oacceptabelt med två matcher så tätt inpå varandra. Det ger inte de rätta sportsliga förutsättningarna. Dessutom ökar risken för skador, både direkta när koncentrationen inte är på topp och överbelastningsskador när kroppen inte får den vila och den tid för återhämtning som är nödvändig. 
 
 
Ett Sveg med trötta ben mäktade inte med att stoppa
Strömsunds vassa anfallsspel. 
 
  Ishockey div I Västra.  
 
  Sveg-Nora 3-8 (1-4, 0-1, 2-3)
Även Svegs damlag hade hemmamatch i Sveg Arena på lördagen. Nora inledde med att vinna första perioden med 4-1, men Sveg stod emot bra i de två följande perioderna där matchen stod och vägde. Svegs damer svarade för en av säsongens bästa insatser, enligt tränaren Tommy Svensson.
- Jag tycker vi ska vara nöjda med laginsatsen, trots att vi förlorade. Sveg går framåt för varje match, men vi gör för få avslut och det måste vi träna mera på, säger Tommy.  
 
 
Svegs damer svarade för en godkänd insats mot Nora
trots förlust med 3-8. 
 
Betyg
Betyg på Svegs laginsats, bäste spelare i Sveg, enligt bloggen samt domare och publiken ges i antal termosar. Fem = toppenbra, fyra = mycket bra, tre = bra, två = knappt godkänt, en = inte godkänt, överkryssad = dåligt.
 
Sveg - Strömsund
 
Svegs insats som lag.
 
 
Bäste spelare i Sveg, Jimmy Björling.
  
 
Huvuddomare, Stefan Duberg.
   
 
Publiken.
  
 
Sveg - Nora
 
Svegs insats som lag.
  
 
Bästa spelare i Sveg, Saga Thynell-Nissas/ Maja Bohlin.
   
 
Domare: Hans Andersson och Lasse Hamberg.
    
 
Publiken.
   
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Julmarknad i Ytterberg.

  Snart är det Jul.  
Första december och som vanligt; Julmarknad i Ytterberg. Det är bara fyra veckor kvar till julafton, den dag då många barnaögon tindrar inför den väntande Jultomten med en säck fylld av klappar.
Jultomtar är ett väsen vi vant oss se som en mogen välväxt man med lagom rondör, med rosenröda kinder och med vitt yvigt skägg.
En av mina tidiga kontakter med tomten var något helt annat. Titta bara på bilden. Det var ingen vacker tomte som knackade på dörren i Gum julafton 1959. 
 
Den smått vettskrämda pojken är jag...Tomtens skägg och hår
kommer från hästens rumpa.
 
  Glad och gemytlig marknad.  
I Gamla skolan i Ytterberg var det inga fula tomtar som sålde honung, getost, vantar, ostbågar med mera. När det är julmarknad i Ytterberg är det bara glada och vackra tomtar som håller stånd! 
 
 
Klas Hallman sålde ostbågar,                   Kaffe, kolbulle och nybakat bröd
och det var stora bågar...                            fanns för dem som ville ha nåt
                                                                      annat än ostbågar.
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0