Nu ska vinnarna koras

30 Juli. Fototävlingen avgjord
I morgon, söndag 31 juli kl. 14.00 ska vi utse vinnarna i fototävlingen
Ytterberg i dag.
Det är glädjande att mer än 220 besökare av sommarcaféet i Ytterberg
har lagt sin röst på vad de anser vara den bild som bäst speglar temat
Ytterberg i dag.

Traditionell Loppis med musik
Som vanligt inleddes lördagen med traditionell loppmarknad. Utbudet av
prylar kommenteras inte, men kommersen var god. Det som drog, mer än 
kaffekoppar, tavlor och annat var säkert Haningemusikanterna som för
tredje året i rad gjorde en fantastisk show, där visor, kupletter och visst
clowneri blandat med allsång, ramade in årets säsong av sommarcaféet
i Ytterberg.

Haningemusikanterna


Som vanligt, mycket publik


Olle, Knut-Bertil, Elsa och Göran tog en paus i allsången

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


26 juli. Semesterreflektioner

En vecka har gått
Första veckan av två på min semester är avklarad. Mycket spikning mellan regnskurarna men också en del golf och lite hökörning får sammanfatta första veckan. 
Det var kul att Ytterberg äntligen fick stoltsera som segrare i bykampen som inledde Härdalsyran. Typiskt att man inte var på plats när det begav sig. Jag har tittat på bykampen i fem år i rad, men avstod detta år på grund av dåligt väder och då går Ytterberg och vinner både tävlingen och publikens gunst för bästa utstyrsel och framträdande. Grattis.

Elsa på pallen i Älglunken
Elsa Svensson, 12, från Ytterberg gjorde åter igen en mycket bra insats i Älglunken och slutade på en fin andraplats. Elsa blev tvåa även förra året. Dags för tredje gången gillt nästa år kanske?

Massmord i Norge
Det går ju inte att komma ifrån att den tragiska händelsen i Norge är och kommer att bli det bestående minnet från årets semester och sommar.
En ofattbar handling utförd av en person, fixerad av samma mytologi som präglade nazismen. Ett sprängattentat i centrala Oslo och sedan avrättning av mer än 60 ungdomar på ett politiskt sommarläger. Allt genomfört inom loppet av några timmar.
Vad kan man dra för lärdom och slutsatser av detta?

Ingen ensam galning
Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, varnar för att dra slutsatsen att detta utfördes av en ensam galenpanna. Daniel Poohl menar att gärningsmannen har många åsiktfränder runt om i Europa och i Skandinavien.
Expo har studerat och kartlagt högerextrema rörelser under lång tid. Förre chefredaktören Stieg Larsson, som avled 2004, ansågs vara en av Europas främste experter på högerextrema rörelser.
Jag tror heller inte att attentatet i Norge är en enskild händelse utan ideologiska kopplingar. Visserligen verkar det ganska klart att själva attentatet är utfört av en person, men det är den högervind som dra över Europa som ger bränsle åt den främlingsfientliga och antiislamistiska brasan som brinner med ökad intensitet. Parallellen till 1930-talets Europa är inte långt borta.
Det är bara att hoppas att folk tänker till och inser att en fixering vid Islam som den enda onda kraften som verkar ger tämligen fritt spelrum för högerextrema nätverk som förkastar det multikulturella och multietniska samhället. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 

18 juli. Utställningen är öppnad

Fotoutställningen Ytterberg i dag är öppnad.
I dag, måndag 18 juli, öpnnades fotoutställningen Ytterberg i dag i skolans stora sal. 25 bilder finns att beskåda juli månad ut. Bästa bild utses via röstning av besökarna till sommarcaféet. Sista dag för att lägga en röst på bästa bild är lördag 30 juli.

 
Hela 25 bilder finns att rösta på.

              

Det finns ömse motiv att njuta av som ni ser. Besök sommarcaféet i Ytterberg och lägg din röst. Välkomna.

Lennart Svensson
i Ytterberg


17 juli. Fototävling och Boule

I morgon öppnar utställningen
Från och med måndag 18 juli finns bidragen till fototävlingen Ytterberg i dag att beskåda i skolans stora sal. Hela 24 bidrag är inlämnade. Röstningen av bästa bild kommer att pågå till och med 30 juli. Vinnarna i de
båda klasserna, ungdom och vuxna, koras kl. 14.00 söndag 31 juli.
Besök sommarcaféet i Ytterberg och ta en fika och en Ytterbergsmacka eller en våffla med grädde och sylt samtidigt som ni lägger en röst på bästa bild. Det är mycket fina bilder som visas.


Boule även på söndagar
Lokalavdelningen av SPF (Sveriges pensionärsförbund) spelar som bekant boule utanför skolan i Ytterberg varje tisdag kväll. Intresset är stort och därför har man beslutat att utöka antalet speldagar. Nu spelas det boule även på söndagar från kl. 13.00.


Per Svensson och Carl Bergsten ser med spänning på om
Marianne Persson ska knipa poängen i omgången.


 
Göran Busk studerar intresserat Kerstin Magnussons briljanta teknik.


Det handlar om millimetrar. Göran Busk mäter vilken boll som är
närmast "Lillen". Carl Bergsten kontrollerar att allt sker enligt regelboken.

Lennart Svensson
i Ytterberg 


Bra gensvar till fototävlingen

  Ytterberg i dag
Det är mycket glädjande att konstatera att gensvaret för vår fototävling Ytterberg i dag är fantastiskt. I skrivande stund är det 23 bidrag inlämnade. Och detta trots att tiden för att lämna in bilder varit ganska kort.
Det är också roligt att så pass många urbaniserade Ytterbergare lämnat bidrag.

Utställningen börjar på måndag
Från och med sommarcaféets öppning klockan 12.00 på måndag (18 juli) finns alla bidrag presenterade i skolan. Sedan är det upp till besökarna av caféet att rösta fram den bästa bilden. Röstsedlar kommar att finnas till hands i caféets reception. Fina priser kommer att lottas ut på röstsedlarna.

Bilden nedan deltar inte i tävlingen, men motivet är väl värt att beskåda ändå.


Björn Westlings Harley Davidson. Bilden är tagen på midsommarafton.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Verkligheten ifatt Härjedalens kommun

Sanningens stund för kommunledningen
Det är glädjande att konstatera att även ledningen i Härjedalens kommun inser att visioner och prognoser som kan härledas till passerad tid inte kommer att uppfyllas.

Egen tidräkning i kommunen?
I ett av mina inlägg från mars (se arkiv mars: Egen tidräkning i Härjedalens kommun) kritiserade jag den målbild och målsättning för Härjedalens kommun som finns att läsa på kommunens hemsida.
Där framgår att befolkningen i Härjedalens kommun fortsätter att minska fram till 2007 för att därefter öka till 12000 personer år 2015. Vidare ska kommunen bli en av de 50 bästa kommunerna i landet beträffande företagsklimatet. Denna märkliga prognos och målbild finns fortfarande (i skrivande stund 7 juli 2011) kvar på hemsidan.

Oppositionsrådet tror inte på prognosen!
Oppositionsrådet, tillika vikarierande kommunalrådet, Anders Häggkvist (C) deklarerade emellertid i gårdagens Länstidning (onsdag 6 juli) att han inte tror att befolkningen kommer att öka från 2007. Och det är ett politiskt uttalande som faktiskt är sant.
Vi skriver nu år 2011 och även den politiska ledningen i kommunen har insett att Statistiska centralbyråns (SCB:s) siffror angående befolkningen i Härjedalen är riktiga. 
Det bor bara drygt 10 000 invånare i Härjedalens kommun. Sent ska syndarn vakna, säger ordspråket. Vi kan konstatera att även politiker med fasta dogmer inser att verkligheten förr eller senare kommer ifatt visionerna.

Gamla prognoser, ett löjets skimmer
Det som är beklämmande och det som drar ett löjets skimmer över Härjedalens kommun och särskilt dess ledning är att denna målbild och prognos fortfarande ligger kvar på hemsidan. Det måste väl vara bättre att ta bort allt i stället för att behålla en målbild av kommunens utveckling som inte är annat än ett stort skämt.

Häggkvist formulerar nya visioner
Nåväl. Denna gång gick det inte vägen. Befolkningen fortsätter att minska i Härjedalens kommun. Enligt Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat har Härjedalen rasat till plats 252 bland Sveriges 290 kommuner. Det är en bra bit till plats 50 på rankinglistan det!
Nu ska det emellertid bli andra bullar. Enligt Anders Häggkvist ska en ny målbild arbetas fram. Siktet ställs nu in på 2020. Vad som ska göras och hur berättar inte Häggkvist i artikeln, men vad spelar det för roll. Så länge en prognos och målbild handlar om framtiden går det säkert att övertyga en del om att det är möjligt. 

Utbildning behövs inte i Härjedalen
Anders Häggkvist hävdar att det dock är en del förbättringar på gång. Bland annat ska kommunen i fortsättningen ha ett bemannat näringslivskontor. Tala om framsteg, ett näringslivskontor med personal. Jo, jo, nu händer det grejer!
I alla undersökningar samt i alla regioner och länder där det går att mäta positiv tillväxt är det två faktorer som är framträdande, nämligen befolkningsökning och utbildningsnivå.
Utbildningsnivån i Härjedalens kommun är lägst i Sverige och därmed hamnar Härjedalens kommun bland de regioner som har lägst utbildningsnivå i hela EU.
Jag satt för en tid sedan i samtal med två personer med företrädande position beträffande näringslivsutveckling i Härjedalens kommun och blev nästan mållös av uttalandet att "i Härjedalen är det ingen mening att skaffa sig högskoleutbildning för det behövs inte"!
Med den inställningen och det faktum att "rätt partibok, släktskap och förtroendeuppdrag i Svegs IK" värderas högre i meritlistan än hög akademisk utbildning och lång kvalificerad arbetslivserfarenhet, har Anders Häggkvist med flera i medborgarhuset en grannlaga uppgift att få en vision att omsättas i verklighet.

Lennart Svensson
i Ytterberg 

 


RSS 2.0