Svegs Hockeydamer slog serieledande Skåre borta.

  Ishockey div I damer    
 
Skåre-Sveg 3-5 (1-1, 0-2, 2-2)
 
Svegs damlag i ishockey är på väg att avsluta säsongen på bästa tänkbara sätt. I lördagens bortamatch mot serieledande Karlstadslaget Skåre slog svegsdamerna till så det slog gnistor om spelet. Skåre har en överlägsen serieledning och är klar för kval till högsta serien för damer, Riksserien.
Skåre hade tills förra lördagen inte förlorat en match på hela säsongen, men mot Sveg gick värmlänningarna på pumpen.
Hur kan det komma sig att Sveg, som förlorat varenda match i vinter, går och vinner mot Skåre och det på bortaplan?
- Vi har spelat bra i nästan varje match, men vi har tappat mot slutet av varje period och det räcker inte att spela bra i 40 minuter när en match går i 60, säger Svegs tränare, Tommy Svensson.
Svegs mål i segermatchen mot Skåre: Saga Nissas, 3 (hattrick) Julia Stener och Elsa Svensson ett vardera.
 
 
Elsa från Ytterberg nätade
mot serieledande Skåre
 
  Avslut i Sveg Arena  nästa lördag  
Sveg avslutar ordinarie serien med att möta Hällefors hemma i Sveg Arena lördag 9 februari. Sedan börjar fortsättningsserien där samtliga lag i div I, utom kvalande Skåre, deltar. Spelprogrammet är i skrivande stund inte klart, men först handlar det om att fylla Sveg Arena nästa lördag och heja fram damerna till en ny  seger. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Lilla Världscupen startade i Björnberget.

   Uråkning på lördag och en sjundeplats på söndag  
Den alpina tävlingen Lilla Världscupen för ungdom drog igång i helgen i Björnberget, utanför Sveg. En av de 40 startande i klassen flickor 13-14 år var Elsa Svensson från Ytterberg.
Elsa inledde lördagens slalom mycket lovande. Efter det första åket låg Elsa tvåa, endast 24 hundradelar efter ledaren. Tyvärr körde hon ur i andra åket.
I går, söndag, var det storslalom. Elsa gick ut ganska försiktigt i första åket och låg tia inför det andra. Avslutningen på helgens tävlingar för Elsas del lovar dock mer. Ett bra och inspirerat andra åk lyfte Elsa till en slutlig sjundeplats.
- Jag är nöjd. Det känns bra att veta att jag kan vara med uppe i toppen, säger Elsa Svensson.
 
 
Elsa Svensson från Ytterberg var nöjd med helgens insats,
trots en uråkning på lördag. En sjundeplats i söndagens
storslalom lovar mer.
- Jag vet att jag kan vara med uppe i toppen och det känns bra, säger hon.
 
   Många poäng står på spel  
Lilla Världscupen fortsätter om två veckor med två slalomtävlingar på Frösön och sedan, i mitten av februari drar cirkusen till Åre för två dagars tävling i super-G och storslalom. 
Finalen går i år i Sundsvall, vecka 12. Där väntar tre dagars tävlingar. Finalen inleds på fredag med super-G, på lördag körs storslalom och cupen avslutas på söndag 24 mars med salom.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

Det svänger om centern.

  Månggifte och fri invandring  
Det är två begrepp i förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet som skapat stora rubriker och blottat en tydligt generationsklyfta i ett parti som så sent som på 1990-talet fortfarande präglades av lutheranskt kristna värderingar.
Centern har sedan Maud Olofsson tillträdde som partiledare 2001 tappat orienteringen. Det är i dag svårt att placera centern i det politiska landskapet.
Det parti som tidigare värnade om landsbygden och inlandskommunerna med parollen "Hela Sverige ska leva" är i dag ett parti som famlar från extrem höger till extrem vänster för att hitta sin identitet. De senaste utspelen bekräftar att partiet befinner sig i kris med risk att åka ur Riksdagen vid valet nästa år.
 
  Debatt och nya idéer behövs  
Nu är det ändå så att förslagen om månggifte, fri invandring och slopad skolplikt är just idéer som presenterats i en framtidsvisionärt dokument som inte är antaget av partistyrelsen.
Att debattera kontroversiella ämnen och skapa debatt är bra. Det behövs för att liva upp i den annars ganska idéfattiga politiska arenan i Sverige.
Det som skapat den hetaste debatten inom partiet är förslag som har sitt ursprung i centerns ungdomsförbund, CUF, som leds av Hanna Wagenius från Bruksvallarna i Härjedalen.
 
Hanna Wagenius, ordförande i CUF
 
 
  En eloge till Hanna  
Det lär nog dröja innan förslag om månggifte skrivs in i centerns partiprogram, men Hanna Wagenius ska ha en eloge för att hon rört om i grytan.
Problemet för centern är dock att den senaste debatten visat att CUF och den äldre traditionsbundna generationen centersympatisörer står väldigt långt från varandra. Och detta i en situation där partiet behöver enas kring slagkraftiga förslag för att skapa jobb, framförallt i kommuner som Härjedalen där kommunledningen står handfallen och visionslös medan varslen duggar tätt och befolkningen minskar.     
 
  Olle Larsson till Riksdagen  
Det är inte bara när det handlar om centern som Härjedalen framstår som det nya politiska centrat i Sverige. Nu står det även tämligen klart att Olle Larsson från Ränningsvallen i västra Härjedalen tar en plats i Riksdagen. 
Olle Larsson tog sig till kommunfullmäktige som Sverigedemokrat, hoppade sedan av partiet och företräder nu som "politisk vilde" det nya Härjedalspartiet
Vi får väl se vad Olle Larsson kan göra av sin riksdagsplats, men han har gjort en imponerande politisk karriär på kort tid. 
 
 
Olle Larsson blir Härjedalens
starka röst i rikspolitiken.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0