Nostalgiskt jubileum i Ytterberg

  Det började i dur och slutade i skur... 
Jubileumsdagen i lördags inleddes redan klockan tolv med ett mycket intressant och inlevelsefullt tal av Göran Olsson som bjöd på en historisk resa från de sista decennierna av 1800-talet som började med den politiska process som föregick beslutet att bygga en ny skola i Ytterberg fram till skolan stod färdig 1912.
Göran gav också den stora skara besökare som samlats på skolgården prov på stor berättarkonst. De flesta som lyssnade har på olika sätt en relation till skolan i Ytterberg och det var säkert många som kände igen sig i de anekdoter och annat som Göran beskrev från sin egen tid som elev.
 
 
Göran Olsson gav besökarna ett historiskt perspektiv
till bygget av skolan i Ytterberg.
 
  Två viktiga dokument om Ytterberg 
Göran Busk berättade om sitt arbete med att kartlägga de fäbodar som finns i skogarna runt Ytterberg. Det hela har resulterat i en bok med text och bilder om en historisk och kulturell epok som är över, men som många upplevt eller minns.
"Ytterberg, livet på toppen". Det är titeln på en bok av Annica Helgadotter Påle som presenterades i samband med jubiléet. Annica har tidigare, i samband med hemvändardagen 1997, givit ut en "En liten bok om Ytterberg".
En del i den nya boken känns igen från den förra, men nu mera utförligt och detaljerat. Boken "Ytterberg, livet på toppen" ger läsaren en trevlig stund och, åtminstone för mig, en nostalgisk tripp till en ungdomstid som bitvis är på väg att försvinna ur minnesbanken, men som ändå inte ligger så långt tillbaka i tiden.
 
  Viktig dokumentation 
Dokumentation av bygder, människor och händelser är ett mycket viktigt arbete och Annica har med sin bok på ett påtagligt sätt bidragit till att hålla historien och historierna om Ytterberg vid liv och samtidigt fört den berättartradition som finns i Ytterberg vidare. 
 
Annica Helgadotter Påle släppte boken "Ytterberg, livet på toppen".
Här assisteras Annica av byföreningens ordförande Carl Bergsten.
 
  Middag under tält i ösregn 
Sommarcaféet var som vanligt öppet. Vidare var det olika aktiviteter under eftermiddagen. Tipspromenad, fiskdamm för barnen och för den ville testa den ädla konsten flugfiske fanns både utrustning och erfarna instruktörer på plats. I tältet på idrottsplanen var det musikunderhållning av bland andra Mats, Martin, Micke och Thomas.
Klockan 19.00 samlades närmare 200 personer i tältet för den, sedan länge, utsålda jubileumsmiddagen. Gästerna hann knappt få maten på tallriken förrän himlen öppnade sig för ett av sommarens mest häftiga skyfall.
Regnet lade dock ingen märkbar sordin på feststämningen. Det skålades, skrålades och hurrades om varannat under flera timmar. Efter middagen bjöds det till dans i skolan. När väl festen klingade ut långt efter midnatt så tror jag de flesta gick hem med en minnesvärd dag i tankarna och vem vet, kanske jubileumsdagen 2012 en dag bli ett kapitel i något historiskt dokument.
 
(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)
        
Bra drag i tältet på               Jens visar en blivande            Göran Pålsson köpte
eftermiddagen                      flugfiskare hur det går till.    Annicas bok om Ytterberg
 
       
Göran Pålsson läste ett        Jan Hedström och                Närmare 200 personer
gammalt och roligt               Paul Jonasson underhöll     samlades till middag
telegram från                        med dragspelsmusik
"Brännvinskungen"
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
   

I dag firar vi i Ytterberg

  Skolan fyller 100 år 
Klockan 12 i dag, lördag, inleder Göran Olsson festligheterna i Ytterberg med tal. För 100 år sedan stod skolbyggnaden klar. Även om skolan som sådan, upphörde i slutet av 1960-talet så står byggnaden än i dag som en symbol för en tid då bildning och utbildning stod högt på den politiska agendan. 
I dag vet jag inte hur det står till med den saken. Politikerna verkar mest intresserade av att debattera huruvida skolor ska drivas i offentlig eller privat regi. Den egentliga uppgiften, det vill säga att förbereda eleverna för vidare studier eller för ett yrkesliv, har hamnat i skymundan.
 
 
Skolan i Ytterberg stod färdig 1912. 
 
  Festen började med fiske 
Nåväl. I dag är det fest. Redan i måndags inleddes jubileumsveckan med premiärfiske i Sjuartjärn. Undertecknad lyckades lura tre fina regnbågar på cirka ett kilo vardera. Men den första fisken tog brorsan Per. En nätt liten bit på drygt elva hekto.
 
 
Pelle drog den första och det på första kastet dessutom. 
 
  Handelns Dag i Sveg 
Även i Sveg är det fullt av aktiviteter på sommaren. I går var det Handelns Dag. Kommersen såg ut att vara god, trots lite blåsigt väder. I anslutning till Torget serverade Svegshandlarna rulltårta och kaffe. Svegs Golfklubb sålde reselotter till resesugna föräldrar medan barnen fick prova den ädla sporten.
 
(klicka på minibilderna för större format)
     
Lilian och Marianne             Viktor Magnusson, 3 år,
bjöd på rulltårta                     blivande golfproffs?
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Äntligen lite sommar.

  Sommaren är invigd 
Som sig bör och av tradition klättrade Arne upp och satte sig på skorstenen i måndags. Arne gör detta varje år på för att celebrera den första semesterdagen. Och, kan ni tänka, då kom också lite sommarvärme. Jag tog också och klättrade upp för att njuta av den fina utsikten från taket på Arnes hus.
 
  Fest hela sommaren 
Evenemangen under sommaren i Härjedalen avlöser varandra i snabb takt. Björnfesten och Härdalsyran är avverkade. Just nu pågår Hedeveckan och till helgen blir det stort partaj i Ytterberg.
 
  Ytterberg på pallen i Bykampen 
Ytterberg, som var titelförsvarare från i fjol, blev i år trea i Bykampen som inledde festveckan i Lillhärdal. Sveg segrade, men det var nära. Ytterberg var ett stövelkast från en finalplats. Hur som helst, en hedrande bronsplats blev det dock.
 
(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)
   
Arne firar att det                 Utsikten från Arnes tak         Ytterberg blev trea
äntligen är semester.                                                             i Bykampen
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Det händer i Ytterberg.

  Sommarcafé, Boule och jubileum 
Det formligen sjuder av aktivitet i Ytterberg just nu. Sommarcaféet är öppet som vanligt alla dagar från 12-16 och många besökare har redan passat på att ta en fika med hembakat bröd till, eller för att äta ärtsoppa på torsdagar och smaska i sig en av caféets kulinariska höjdare, den smått berömda Ytterbergssmörgåsen.
 
  Folket i Byn 
Vidare finns en fotoutställning att beskåda. Årets tema är "Folket i Byn". Karin Karsvall ställer också i år ut sin textilkonst och Eva Eriksson ställer ut sina alster. Arkivet med årgångar av tidningen Härjedalen från tidigt 1950-tal är som vanligt ett välbesökt rum för alla som vill ta del av och kanske för en stund minnas en svunnen tid.  
Nere vid infarten från E-45, det vill säga vid Sôrna (Solnan) sätter Byalaget upp en informationstavla om den kulturhistoriska bygd som Ytterberg faktiskt är.
 
  Boule och Jubileum 
Ett 20-tal pensionärer spelar boule varje tisdag och söndag. Turneringen pågår hela sommaren. Till detta ska läggas den traditionella boultävlingen "Ytterberg Open" som i år går av stapeln 4 augusti. Anmälan av lag sker i sommarcaféet.
Det rustas dessutom för ett hejdundrande kalas den 28 juli. Då firas nämligen att skolbyggnaden fyller 100 år. Dagen kommer att vara fylld av allehanda aktiviteter. På kvällen går det att boka sig för jubileumsmiddag och dans.
 
(Klicka på bilderna för att se dem i större format)
   
Byföreningens                    Populärt utflyktmål            Ytterbergssmörgåsen
ordförande Carl visar
hur man spelar Boule 
  
Sigge, Carl och Jan             Fisket i Ytterberg               Välkomna
bygger informationstavla    är bra.                                   till Ytterberg
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

Åsiktsregistrering, nytt lagförslag från regeringen.

  Sverige är på väg mot ett totalitärt samhälle?   
Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen tar nu ytterligare ett steg i sin strävan att försvåra det fackliga arbetet på arbetsplatserna och utöva kontroll över medborgarna i Sverige. I ett nytt lagförslag vill regeringen att utvärderingsmyndigheten ska få bygga upp en databas med uppgifter om bland annat personers etnicitet och medlemskap i fackförening.
 
  Regeringen kör över kritiker. 
Enligt TV4 text är både Justitiekanslern, JK, och datainspektionen kritiska till förslaget och menar att förslaget innebär stora risker för intrång i den personliga integriteten.Trots detta väntas regeringen driva igenom den nya lagen under hösten.
 
  Beatrice Ask från Sveg är ytterst ansvarig. 
JK varnar även för att lagen kan nå en okontrollerbar utveckling, vilket har hänt tidigare. Politisk åsiktsregistrering förbjöds i och med 1969 års grundlagsreform, men Säkerhetspolisen, SÄPO, kringgick förbudet genom att föra "arbetsanteckningar" med uppgifter som inte kunde föras in i SÄPO:s register (t.ex. de som prenumererade på vissa tidningar eller som var medlemmar i VPK eller anhängare av FNL). Detta pågick ända fram till 1998. Exempelvis så omfattades 411 000 tjänster år 1990 av skyddsklassning och personer som förekom i SÄPO:s register som sökte skyddsklassade tjänster nekades anställning utan motivering.
 
Ytterst ansvarig för detta integritetskränkande lagförslag är justitieminister Beatrice Ask (M) från Sveg och man kan kan i detta sammanhang med fog ta sig en allvarlig funderare över regeringens avsikt med detta lagförslag. Är det ett utslag av panik över dåliga oppinionssiffror och en rädsla för att förlora nästa val (2014) eller är det ett utslag av den tidigare klart uppvisade fientliga inställningen mot arbetarrörelsen?
Vidare undrar jag var de övriga partierna står.
Ställer sig centern, folkpartiet och kristdemokraterna bakom ett förslag som för Sverige ett steg närmare ett totalitärt samhälle?

 

Not: Åsiktsregistrering i form av anteckning om medborgare i allmänt register får enligt 2 kap 3 § regeringsformen, RF, sedan 1975 "ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning"I Sverige bedrivs emellertid fortfarande åsiktsregistrering om än i annan form. Människor som är aktiva i extremistklassade rörelser såsom Svenska Motståndsrörelsen får ej delta i militärutbildningar.

Inom EU sköter Interpol ett analysregister över folk som kan bidra till polisarbetet, vilket även innefattar möjliga vittnen, tidigare och eventuellt framtida brottsoffer. I registret lagras information om ras, politisk åskådning, religiös tro, hälsotillstånd och sexualmönster. Så sent som 2006 fälldes Sverige för åsiktsregistrering i en dom i Europadomstolen.

 

Lennart Svensson

i Ytterberg

 


Växthuset är invigt

  Vi minglade in bland gurkor och andra frön 
Regnet stod som spön i backen på lördag morgon. Dörren i växthuset var inte på plats, den var inte ens klar. Det var med andra ord inga tidsmarginaler alls till den planerade invigningen av växthuset med mingel klockan 18.00.
Jag vet inte helt klart hur det gick till, men när klockan slog och gästerna kom så var dörren på plats, musiken flödade, både från en bandspelare och från Jan Hedströms munspel. Invigning, taklagsfest och mycket trevligt blev det.
 
(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)
   
Lördag morgon                   Lördag eftermiddag            Nästan klart
 
  
Klart för invigning             Arne höll tal                       Liksom Calle                 
       
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

Mingel i växthuset på lördag

  Taket är på plats, nu minglar vi 
Jag har lagt på plasttaket. Ännu återstår lite snickerier, men jag har både fredag och lördag på mig för att ordna det sista. Hoppas bara vädergudarna är på min sida.
Hur som helst. Ni är välkomna på mingel med taklagsfest på lördag 7 juni klockan 18.00 cirka.
 
  
Det återstår en del, men taket ligger på plats.                        En dörr ska väl dit också
 
 
Kungsgatan i Ytterberg var adressen. Välkomna på lördag. Vi bjuder på lite läskeblask och tilltugg. Tag gärna med en stol om ni vill sitta.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 

RSS 2.0