Skattemygel på hög politisk nivå i Östersund.


Ett stort svek mot skattebetalarna

Östersunds kommun har med ett sofistikerat skattemygel, bland annat med konstruerade lån, undanhållit 98 miljoner kronor i statlig skatt de senaste tio åren. 
 
Det här skriver Östersunds-Posten i dag, 21 mars.

Enligt ÖP har Östersunds kommun sedan 2000 använt koncernbolaget Östersunds Rådhus AB med flera kommunala aktiebolag för så kallad skatteplanering, med andra ord för att mygla undan pengar från beskattning.
Östersunds Rådhus har, enligt ÖP, på papperet lånat pengar av kommunen för att köpa bolag som kommunen redan äger.
Bert-Olof Åkerström, vd Östersunds Rådhus AB, försvarar inte oväntat myglet och förklarar Östersunds kommun som ett skatteparadis.

Både sossarna och miljöpartiet kände till myglet
Socialdemokraterna har i flera debattartiklar och i politiska debatter gått ut med hård kritik mot de företag som utnyttjar skatteparadis för att nolltaxera. Nu visar det sig att socialdemokraterna själva står med hela handen i syltburken.
Även miljöpartiet, vars nya partiledare, Gustav Fridolin, så sent som i går i TV 4 uttalade sig mycket kritiskt mot storföretagens skattemygel, har handen i samma syltburk. Detta är ett lågvattenmärke av sällan skådad art.

En seger för den grävande journalistiken
Heder åt journalisterna på ÖP som orkar rota i den kommunala byken och ge oss skattebetalare information. 
Samtliga ledamöter, oavsett partitillhörighet, i kommunfullmäktige i Östersund ska däremot ställa sig i skamvrån och be skattebetalarna om ursäkt för detta.
Den kritik som S och MP riktat den senaste tiden mot storföretagen hamnar på skam. Även om det tekniskt sett är lagligt att fiffla undan pengar från beskattning på detta sätt så är det moraliskt sett helt oacceptabelt.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0