Sluta betala TV-licensen

  SVT överger Härjedalen  
Sveriges Television, det mediaföretag som är skattefinansierat och som dessutom kräver licensavgifter på över 2000 kronor per år av ägare till TV-mottagare, lägger ner SVT Mittnytt och byter namn till SVT Jämtland. Härjedalen nämns inte i sammanhanget. 
Nyhetsrapporteringen från och om Härjedalen har i flera steg begränsats. För ett par decennier sedan hade både Östersunds-Posten, Länstidningen och Sveriges Radio lokalredaktioner runt om i Jämtlands län. Så var det även i Härjedalen. 
Nu när SVT omorganiserar, som det så fint heter när det är frågan om nedskärningar, så antyder det nya namnet på SVT:s lokalbevakning av Jämtlands län att det i själva verket handlar om bevakning av Jämtland. Härjedalen lämnas i sticket. 
 
  Heder åt Tidningen Härjedalen
I dag finns endast tidningen Härjedalen, TH, kvar i Sveriges, till ytan, femte största kommun. Härjedalen är dessutom Sveriges högst belägna landskap.
 
  Våga Vägra Licens
Vad ska vi då göra när även public service överger Härjedalen? Ett sätt är att hota att vägra betala TV-licensen. 
Jag skulle tippa att det i Härjedalen finns mellan 5000 och 10 000 licensbetalare. Om vi alla kunde enas om att helt enkelt strunta i att betala när nästa kvartalsräkning kommer för att påminna ledningen för Sveriges Television att vi finns och att Härjedalen är ett stycke av Sverige som är väl värt att bevaka så kanske vi får till en debatt om det hela. 
Ni som samtycker kan lämna era kommentarer så får vi se om det går att genomföra.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 

På söndag börjar hockeyfesten

  Skellefteå eller Växjö, det är frågan
På söndag drar finalserien igång. I bäst av sju matcher ska Skellefteå AIK och Växjö Lakers HC mötas för att avgöra vilket lag som är bäst i Sverige i ishockey. Växjö har överraskat och imponerat, både i kvartsfinalen och framförallt i semifinalserien mot Frölunda, men räcker det mot Skellefteå som vunnit två raka SM-guld?
Hur som helst. Spännande blir det och själv sätter jag några spänn på att Skellefteå tar hem tredje raka titeln. Dock tror jag att det blir en serie där det avgörs först i sjunde matchen. 
 
  Boston Bruins lever farligt
I NHL är det inte lika ljuvliga toner för det svart-vit-gula laget Boston Bruins. Förslusten i förrgår mot Washington Capitals kan bli ödesdiger, men vi får hoppas att Bruins reder ut stormen och tar sig samman och går vidare till slutspelet om Stanley Cup. 
 
 
Go for it Bruins
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Argumenten i Saudi-krisen, ett eko från 1970-talet

  Fattig argumentering
Det är påfallande hur lite nya argument som näringslivets toppar och högerpartierna lyckas formulera i sina tafatta försök att legitimera vapenexport och militärt samarbete med Saudiarabien. Argumenten är i stort sett samma som under 1970-talet, men då handlade det om handelsförbindelser med diktaturer i Sydamerika. Wallenbergfamiljen stod i främsta ledet då och gör det fortfarande. 
 
Avtalet om miltärt samarbete mellan Sverige och Saudiarabien undertecknades 15 november 2005. Efter regeringsskiftet i Sverige förra året har debatten blossat upp om Sverige ska ha ett militärt samarbete och om vi överhuvudtaget ska ha något samarbete alls med en av världens värsta diktaturer. I slutet av januari i år meddelade regeringen att avtalet ska omförhandlas.
 
  Diplomatisk kris
Efter att utrikesminister Margot Wallström (s) lämnat ett kristiskt uttalande om Saudiarabiens behandling av bland andra oliktänkande och regimkritiker samt bristen på respekt för mänskliga rättigheter utbröt den diplomatiska krisen. Saudiarabien kallade hem sin ambassadör och hotade med att inte utfärda visum för svenska företag verksamma i landet. Det ledde till att sex företrädare för svenskt näringsliv, med betydande verksamhet i Saudiarabien och med fingrarna i den svenska militära syltburken, reagerade och i en debattartikel i Dagens Nyheter 6 mars ifrågasatte om inte uppsägningen av avtalet satte sveriges trovärdighet på spel. Näringslivstopparna hävade att handelsförbindelserna med Saudiarabien var mycket betydelsefulla för Sverige och den svenska välfärden.
 
  Domedagspredikan som upprepas
Under 1970-talet riktades mycket av kritiken för brott mot mänskliga rättigheter mot de USA-stödda diktaturerna i Sydamerika. Handelsavtalen ifrågasattes och sades upp. Bojkotter och sanktioner infördes och näringslivets toppar reagerade då som nu. Företrädare för Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, domderade att välfärden, pensionerna, barnbidragen och jobben med mera var i fara om svenska företag inte tilläts operera fritt i de sydamerikanska militärdiktaturerna.
Nu vet vi att domedagen uteblev. Däremot bidrog sannolikt de svenska protesterna till att militärregimerna störtades, demokratin främjades och som en följd kom exporten av svenska produkter till Sydamerika att öka.
Redan på 1970-talet företräddes de domedagspredikande näringlivstopparna av en Wallenbergare och det är likadant i dag.
Att hävda att "Sveriges trovärdighet som handelspartner står på spel" (DN 6 mars) som rubriken löd i näringslivets debattartikel, utan att i en enda mening eller bisats påtala bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien, är inte bara en upprepning av taffliga argument, det är att spela med näringslivets och familjen Wallenbergs trovärdighet.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0