Paus i älgjakten och virrigt i rinken.

  Tid för vila och brunst.   
Septemberjakten på älg är slut. Jaktlaget går in i en viloperiod medan älgen får brunsta av sig. För vår del, Lersjöns Jaktklubb, blev det en bra och givande jakt. En stor och en liten älg blev vår lott. Jimmy fällde båda och dessutom på ståndskall för sin egen hund Tjabo. Kul för både hund och hundförare.
 
  Elitserien i ishockey har startat.  
Hösten är ju inte bara en tid för jakt. Vinterns stora idrottsevenemang drar också igång, men visst är det lite virrigt så här i inledningen. Ägarna av NHL-klubbarna har lagt en lockout och konflikten mellan ägarna och spelarfacket i NHL verkar vara djup. Flera av de svenska spelarna i den nordamerikanska ligan har meddelat att de står tillgängliga för spel i elitserien, men vissa av elitserielagen tvekar.
Det är trist att vi inte får följa Boston Bruins och de andra lagen i National Hockey League, NHL, i jakten på en av idrottsvärldens mest spektakulära troféer, Stanley Cup.
 
  Alexander Steen först ut.   
MoDo gav klartecken för Alexander Steen från St Louis Blues som gjorde debut för MoDo i går, tisdag. Brynäs har klart deklarerat att klubben inte kommer att skriva några korttidskontrakt med NHL-spelare. Det enda Brynäs kan tänka sig är att ta in NHL-spelare som skriver på för en hel säsong. Vi får se hur detta utvecklar sig.
Total förvirring råder just nu, men efterhand kommer nog lagens tabelläge att avgöra hur principfasta klubbarnas ledningar kommer att vara inför att ta in NHL-spelare. 
Kul att HV71 toppar tabellen. Det är inte så att jag sviker Djurgården för att "Mesta svenska mästarna" gör ett kort besök i allsvenskan, men jag gläds med Ulf Dahlén som tränar HV71.
Jag tycker Ulf Dahlén fick lämna Frölunda för tidigt. Dahlén hade något stort på gång i Göteborg, men klubbledningen hade, som så ofta, inte tålamod nog. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Björn, älg, bad och grillad korv: En härlig jakt.

  Med älg i sikte.  
Årets första del av älgjakten lider mot sitt slut. På söndag är det slut på septemberjakten. Sedan kommer ett uppehåll fram till 8 oktober för att brunsta och då avses givetvis älgarnas brunstperiod, om nu någon trodde något annat.
Björnjakten är dock slut. Den sista av de 45 björnar som skulle fällas söder om E-45 i Jämtlands län föll på söndagen. En björn (nummer 44) sköts i vårt område på lördagen.
För egen del och för Lersjöns jaktklubb har det varit en jaktperiod som präglats av ömsom vin och ömsom vatten. Flera djur har rört sig i vårt område. Hundarna, Tjabo och Krutov har jobbat bra, men tyvärr störts av framfusiga björnar och älgarna har lyckats nästla sig ut och ofta lyckats undkomma genom att korsa Norrälven. 
 
  Jimmy  fällde den första.
En älg blev det dock. Jimmy blev det som fick fälla den första, men det ska nog bli fler. Hösten är lång och det återstår några dagar. På fredag gör vi ett ryck igen. Siktet är inställt och vem vet, kanske det är min tur då? 
 
 
Än är det inte slut. Där ute någonstans står han, Storoxen...
 
Här följer ett bildsvep från jakten så här långt. 
 
(klicka på bilderna för att se dem i större format)
    
Taktiksnack                          Grillmästaren                   Och korv blev det
 
     
Utsikt från "Snetaket"               Tjabo                             Från Lelles pass
 
    
Bad, endast i                           Radarparet:                         Mysigt i stugan. Tore
iklädd "Foppatofflor"           Elsa och Krutte                   fick "näsan" för plurret
                                                      
 
        
Kalvslakt                           Nöjd jaktledare                 Och en liten nalle
 
Hoppas bilderna faller i er smak. Jag ska försöka vara lite mer aktiv på bloggen nu när det, förhoppningsvis, lugnar ner sig lite. Tills dess. Ha de!
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 

Dags för Älgjakt.

  Höstens höjdpunkt har börjat.
Då var det dags igen. Älgjakten har redan börjat för väldigt många, men för mig börjar det i kväll. Direkt efter efter jobbet drar man till skogs för några dagars älgjakt och skön avkoppling. Det blir för min del dock ett litet avbrott nästa vecka.
Jag måste in och jobba måndag och tisdag, men sedan bär det av igen för att hitta den där rätta känslan av vildmarkliv, omväxlande med Norrälvens rogivande porlande i öronen eller med den mäktiga Lersjön i blickfånget.
Och vem vet. Kanske jaktens Gudinna Diana är med mig och den där stora oxen som man väntat på i många år äntligen ska visa sig inom skjutbart avstånd.
Hur som helst. Roligt ska det bli. Jag ska försöka lägga ut lite nya bilder i början av nästa vecka.
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
   
 

Pensionärerna i Ytterberg korade boule-mästare.

  Calle tog hem en dubbel.
Det blev dubbel pott i sommarens boule för Carl Bergsten. Först kammade han hem segern i klassikern Ytterberg Open tillsammans med Jan Hedström. Tävlingen gick 4 augusti. 
Inte nog med det. Pensionärerna i Ytterberg har hela sommaren spelat en serietävling i boule. Tisdagar och söndagar har drygt 20 medlemmar i lokalavdelningen av Sveriges pensionärsförbund, Spf, i Ytterberg samlats vid bouleplanen bakom skolan för att mäta krafterna mot varandra i denna franskinfluerade sport som heter boule. Det har varit tätt i toppen hela säsongen. Tre spelare, Carl, Per Svensson och Kjell Tjärnback, ryckte emellertid lite mot slutet och när finalen var över var det faktiskt helt jämnt i poängställningen. Alla tre korades till vinnare.
 
  Jämnt även i damklassen.  
Bland damerna var det också mycket jämnt hela säsongen. Ulla Svensson tog dock till slut hem segern med knapp marginal, tätt följd av tvåan Marianne Persson och Barbro Busk på tredje plats. 
 
Glada boulespelare. Från vänster, segraren i damklassen, Ulla Svensson
och Barbro Busk, trea bland damerna. Marianne Persson, tvåa, saknas
på bilden. Kjell Tjärnback, Carl Bergsten och Per Svensson delade
på segern i herrklassen. 
 
  Ytterberg Open.  
En av sommarens stora höjdpunkter i Ytterberg utspelas första helgen i augusti. Då går den stora lagtävlingen i boule, Ytterberg Open. Tävlingen har efter många år fått lite av kultstatus och intresset är stort. Max antal lag är satt till 25 och det brukar snabbt bli fullt i anmälningslistan. Tävlingen spelas i en inledande kvalificeringsrunda där lagen får tre chanser att gå till slutspel som inleds med kvartsfinaler.
Årets vinnare blev ingen mindre än Byföreningens ordförande Carl Bergsten i lag med Jan Hedström
 
Carl och Jan, Två stolta vinnare av Ytterberg Open i boule.  
 
  Klackarna i taket.  
Kvällen avslutades med middag och dans. Allt eftersom stämningen steg och ljudnivån ökade hördes lite då och då någon kommentar om sommarens duster på boulplanen; "Minns du när jag la första klotet på lillen eller när du sprängde med sista kastet". etc. Det är som i alla sporter när mästarna möts. Det är små marginaler, men marginalerna och detaljerna är det som ger must åt eftersnacket och det lär pågå ända till våren då det hela börjar om från början. 
 
       
  Vi är bäst                     Alla är vi vinnare          Eftersnack i köket 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

RSS 2.0