Bakslag för borgarna. Kristersson gör en pudel.

Onsdag 1 mars. 

Regeringen tvingas backa om sjukförsäkringen
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och den borgerliga regeringen tvingas nu krypa till korset och återgå till de gamla reglerna för sjukförsäkring om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagar.

Nonchalans mot demokratin
Det var emellertid inte självklart att regelverket skulle ändras, trots en majoritet för en förändring i Riksdagen. Med borgerlig arrogans och nonchalans mot demokratin kungjorde Ulf Kristersson i februari att han minsann inte tänkte följa Riksdagens beslut. 
Detta trots att Riksdagen två gånger under 2011 fattade beslut om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, enligt de gamla reglerna.
Efter hot om misstroendeomröstning, vilket satte press på regeringen Reinfeldt, gjorde Kristersson en pudel och förklarade att reglerna, som skickat tusentals sjukskriva ut i ovisshet och misär, ska ändras.

En pudel som klingar falskt
Det är dock viktigt att inte låta sig luras av Ulf Kristerssons utspel. Det kan verka som att ministern känner viss emapti med alla dessa som drabbats av de hårda reglerna. Det kan till och med ge sken av att Kristersson lever efter moderaternas nya devis "Ett parti som bryr sig om människor".
Men socialförsäkringsministern ger sig inte. Han säger nämligen, direkt efter sitt nonchalanta uttalande mot Sveriges folkvalda parlament, att reglerna ska ändras. En utredning ska se över regelverket och komma med förslag nästa år.  
- Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring, skriver Ulf Kristersson på DN Debatt.
Vad betyder ett sådant uttalande egentligen? Jo, det betyder med all sannolikhet att den cyniska högerpolitik som borgarna driver kommer de att fortsätta driva. Borgarna kommer att fortsätta skapa regleverk med högerns ideologiska grundtanke "Att ta från de redan svaga och gynna de redan besuttna"

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0