Nostalgiskt jubileum i Ytterberg

  Det började i dur och slutade i skur... 
Jubileumsdagen i lördags inleddes redan klockan tolv med ett mycket intressant och inlevelsefullt tal av Göran Olsson som bjöd på en historisk resa från de sista decennierna av 1800-talet som började med den politiska process som föregick beslutet att bygga en ny skola i Ytterberg fram till skolan stod färdig 1912.
Göran gav också den stora skara besökare som samlats på skolgården prov på stor berättarkonst. De flesta som lyssnade har på olika sätt en relation till skolan i Ytterberg och det var säkert många som kände igen sig i de anekdoter och annat som Göran beskrev från sin egen tid som elev.
 
 
Göran Olsson gav besökarna ett historiskt perspektiv
till bygget av skolan i Ytterberg.
 
  Två viktiga dokument om Ytterberg 
Göran Busk berättade om sitt arbete med att kartlägga de fäbodar som finns i skogarna runt Ytterberg. Det hela har resulterat i en bok med text och bilder om en historisk och kulturell epok som är över, men som många upplevt eller minns.
"Ytterberg, livet på toppen". Det är titeln på en bok av Annica Helgadotter Påle som presenterades i samband med jubiléet. Annica har tidigare, i samband med hemvändardagen 1997, givit ut en "En liten bok om Ytterberg".
En del i den nya boken känns igen från den förra, men nu mera utförligt och detaljerat. Boken "Ytterberg, livet på toppen" ger läsaren en trevlig stund och, åtminstone för mig, en nostalgisk tripp till en ungdomstid som bitvis är på väg att försvinna ur minnesbanken, men som ändå inte ligger så långt tillbaka i tiden.
 
  Viktig dokumentation 
Dokumentation av bygder, människor och händelser är ett mycket viktigt arbete och Annica har med sin bok på ett påtagligt sätt bidragit till att hålla historien och historierna om Ytterberg vid liv och samtidigt fört den berättartradition som finns i Ytterberg vidare. 
 
Annica Helgadotter Påle släppte boken "Ytterberg, livet på toppen".
Här assisteras Annica av byföreningens ordförande Carl Bergsten.
 
  Middag under tält i ösregn 
Sommarcaféet var som vanligt öppet. Vidare var det olika aktiviteter under eftermiddagen. Tipspromenad, fiskdamm för barnen och för den ville testa den ädla konsten flugfiske fanns både utrustning och erfarna instruktörer på plats. I tältet på idrottsplanen var det musikunderhållning av bland andra Mats, Martin, Micke och Thomas.
Klockan 19.00 samlades närmare 200 personer i tältet för den, sedan länge, utsålda jubileumsmiddagen. Gästerna hann knappt få maten på tallriken förrän himlen öppnade sig för ett av sommarens mest häftiga skyfall.
Regnet lade dock ingen märkbar sordin på feststämningen. Det skålades, skrålades och hurrades om varannat under flera timmar. Efter middagen bjöds det till dans i skolan. När väl festen klingade ut långt efter midnatt så tror jag de flesta gick hem med en minnesvärd dag i tankarna och vem vet, kanske jubileumsdagen 2012 en dag bli ett kapitel i något historiskt dokument.
 
(Klicka på minibilderna för att se dem i större format)
        
Bra drag i tältet på               Jens visar en blivande            Göran Pålsson köpte
eftermiddagen                      flugfiskare hur det går till.    Annicas bok om Ytterberg
 
       
Göran Pålsson läste ett        Jan Hedström och                Närmare 200 personer
gammalt och roligt               Paul Jonasson underhöll     samlades till middag
telegram från                        med dragspelsmusik
"Brännvinskungen"
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
   

Kommentarer
Postat av: Birgitta Sterner

Tack för bilderna du tagit, och att du skriver vilka som är med på dem.Vi blir ju förändrade med åren.Men tack vare dig känner jag igen många.
Gittan från Högen

2012-08-04 @ 22:50:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0