Åsiktsregistrering, nytt lagförslag från regeringen.

  Sverige är på väg mot ett totalitärt samhälle?   
Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen tar nu ytterligare ett steg i sin strävan att försvåra det fackliga arbetet på arbetsplatserna och utöva kontroll över medborgarna i Sverige. I ett nytt lagförslag vill regeringen att utvärderingsmyndigheten ska få bygga upp en databas med uppgifter om bland annat personers etnicitet och medlemskap i fackförening.
 
  Regeringen kör över kritiker. 
Enligt TV4 text är både Justitiekanslern, JK, och datainspektionen kritiska till förslaget och menar att förslaget innebär stora risker för intrång i den personliga integriteten.Trots detta väntas regeringen driva igenom den nya lagen under hösten.
 
  Beatrice Ask från Sveg är ytterst ansvarig. 
JK varnar även för att lagen kan nå en okontrollerbar utveckling, vilket har hänt tidigare. Politisk åsiktsregistrering förbjöds i och med 1969 års grundlagsreform, men Säkerhetspolisen, SÄPO, kringgick förbudet genom att föra "arbetsanteckningar" med uppgifter som inte kunde föras in i SÄPO:s register (t.ex. de som prenumererade på vissa tidningar eller som var medlemmar i VPK eller anhängare av FNL). Detta pågick ända fram till 1998. Exempelvis så omfattades 411 000 tjänster år 1990 av skyddsklassning och personer som förekom i SÄPO:s register som sökte skyddsklassade tjänster nekades anställning utan motivering.
 
Ytterst ansvarig för detta integritetskränkande lagförslag är justitieminister Beatrice Ask (M) från Sveg och man kan kan i detta sammanhang med fog ta sig en allvarlig funderare över regeringens avsikt med detta lagförslag. Är det ett utslag av panik över dåliga oppinionssiffror och en rädsla för att förlora nästa val (2014) eller är det ett utslag av den tidigare klart uppvisade fientliga inställningen mot arbetarrörelsen?
Vidare undrar jag var de övriga partierna står.
Ställer sig centern, folkpartiet och kristdemokraterna bakom ett förslag som för Sverige ett steg närmare ett totalitärt samhälle?

 

Not: Åsiktsregistrering i form av anteckning om medborgare i allmänt register får enligt 2 kap 3 § regeringsformen, RF, sedan 1975 "ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning"I Sverige bedrivs emellertid fortfarande åsiktsregistrering om än i annan form. Människor som är aktiva i extremistklassade rörelser såsom Svenska Motståndsrörelsen får ej delta i militärutbildningar.

Inom EU sköter Interpol ett analysregister över folk som kan bidra till polisarbetet, vilket även innefattar möjliga vittnen, tidigare och eventuellt framtida brottsoffer. I registret lagras information om ras, politisk åskådning, religiös tro, hälsotillstånd och sexualmönster. Så sent som 2006 fälldes Sverige för åsiktsregistrering i en dom i Europadomstolen.

 

Lennart Svensson

i Ytterberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0