Det svänger om centern.

  Månggifte och fri invandring  
Det är två begrepp i förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet som skapat stora rubriker och blottat en tydligt generationsklyfta i ett parti som så sent som på 1990-talet fortfarande präglades av lutheranskt kristna värderingar.
Centern har sedan Maud Olofsson tillträdde som partiledare 2001 tappat orienteringen. Det är i dag svårt att placera centern i det politiska landskapet.
Det parti som tidigare värnade om landsbygden och inlandskommunerna med parollen "Hela Sverige ska leva" är i dag ett parti som famlar från extrem höger till extrem vänster för att hitta sin identitet. De senaste utspelen bekräftar att partiet befinner sig i kris med risk att åka ur Riksdagen vid valet nästa år.
 
  Debatt och nya idéer behövs  
Nu är det ändå så att förslagen om månggifte, fri invandring och slopad skolplikt är just idéer som presenterats i en framtidsvisionärt dokument som inte är antaget av partistyrelsen.
Att debattera kontroversiella ämnen och skapa debatt är bra. Det behövs för att liva upp i den annars ganska idéfattiga politiska arenan i Sverige.
Det som skapat den hetaste debatten inom partiet är förslag som har sitt ursprung i centerns ungdomsförbund, CUF, som leds av Hanna Wagenius från Bruksvallarna i Härjedalen.
 
Hanna Wagenius, ordförande i CUF
 
 
  En eloge till Hanna  
Det lär nog dröja innan förslag om månggifte skrivs in i centerns partiprogram, men Hanna Wagenius ska ha en eloge för att hon rört om i grytan.
Problemet för centern är dock att den senaste debatten visat att CUF och den äldre traditionsbundna generationen centersympatisörer står väldigt långt från varandra. Och detta i en situation där partiet behöver enas kring slagkraftiga förslag för att skapa jobb, framförallt i kommuner som Härjedalen där kommunledningen står handfallen och visionslös medan varslen duggar tätt och befolkningen minskar.     
 
  Olle Larsson till Riksdagen  
Det är inte bara när det handlar om centern som Härjedalen framstår som det nya politiska centrat i Sverige. Nu står det även tämligen klart att Olle Larsson från Ränningsvallen i västra Härjedalen tar en plats i Riksdagen. 
Olle Larsson tog sig till kommunfullmäktige som Sverigedemokrat, hoppade sedan av partiet och företräder nu som "politisk vilde" det nya Härjedalspartiet
Vi får väl se vad Olle Larsson kan göra av sin riksdagsplats, men han har gjort en imponerande politisk karriär på kort tid. 
 
 
Olle Larsson blir Härjedalens
starka röst i rikspolitiken.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0