Arbetsförmedlingen pumpar miljarder i tveksamma coachföretag

  Fadd smak i Mauds kölvatten  
Åter igen konstaterar jag att förre centerledaren och näringsministern Maud Olofssons avregleringspolitik enbart var ett spel med skattebetalarns pengar.
Ett av den borgerliga regeringens första beslut efter tillträdet i kanslihuset 2006 var att öppna för privata aktörer inom den sektor som tidigare var arbetsförmedlingens område, det vill säga att arbeta för att arbetslösa ska få möjlighet till arbete, praktik, utbildning, hjälp med att söka arbete etc.
Arbetsförmedlingen fick uppdraget att upphandla tjänsterna hos privata, så kallade, coach-företag, vilka i och med beslutet växte fram som svampar ut jorden. 
Arbetsförmedlingen har sedan 2008 betalat ut 4,7 miljarder kronor till privata bolag som bland annat ska hjälpa arbetslösa med jobbcoachning och hjälpa nyanlända invandrare. Det visar en granskning som SVT låtit göra.
 
  Miljardregn över coach-företagen   
SVT har granskat de 20 bolag som fått mest pengar från arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012. Flera av bolagen har haft vinstmarginaler på över 25 procent. Frågan om skattemedel ska kunna gå till vinster i privata företag är en stor politisk diskussion i Sverige just nu. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) håller dock, inte oväntat, fast vid att det är bra.
 

  Bristande eller ingen koll från arbetsförmedlingen.

Jan-Olof Dahlgren, förvaltningsdirektör på arbetsförmedlingen, satt i morse i SVT:s morgonprogram och taffligt försvarade den dåliga kontroll som arbetsförmedlingen haft på coach-företagen. Dahlgren tyckte visserligen att vinsterna är höga, men att pengarna inte hade gjort mer nytta inom arbetsförmedlingen. Taffligheten och paradoxen i Dahlgrens försvar ligger i hans uttalande att: Om man tittar på resultat i form av placering till arbete så motsvarar det i stort den verksamhet som vi har i egen regi. 

 

  Ansvaret faller på Maud Olofsson  

Då måste man fråga sig vad reformen, som Maud Olofsson kallade det, har haft för nytta. Om dessa 4,7 miljarder fått samma effekt om arbetsförmedlingen själva anställd kompetent folk, varför ska då skattemedel slussas via arbetsförmedlingen till spektakulära privata företag som gör skyhöga vinster och som i vissa fall har sitt säte i skatteparadis?

 

  MIROI, ett av de företag som granskats  

Ett av de företag som nämndes i reportaget var MIROI med lokalkontor i Sveg. Enligt SVT har MIROI höjt vinstmarginalerna genom att varje coach tar sig an fler arbetslösa än vad avtalet med arbetsförmedlingen stipulerar. Att inte anställa den personal som är avtalat sänker lönekostnaden för coach-företaget, eftersom MIROI får betalt per arbetssökande, vilket givetvis sänker kvaliteten i uppdraget. 

 

Lennart Svensson

i YtterbergKommentarer
Postat av: Max

http://newsvoice.se/2013/09/19/fallet-bastian-baghfaleky-och-skatteverket-han-rakade-snudda-vid-mutharva/

2013-09-20 @ 07:55:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0