Misstänkt attentat mot flyktingboende i Sveg.

   Pojkstreck eller extrema högerkrafter? 
I går rapporterade SVT:s Mittnytt att någon eller några placerat en handgranatsattrapp vid ingången till ett boende för flyktingar i Sveg. Polisen beslöt av den anledningen att förstärka bevakningen kring flyktingboendet.
Att utsätta flyktingar som söker skydd för den typen av trakasserier kan innebära en smärtsam påminnelse för många som flytt från krig, tortyr och förföljelse. Även om det var en attrapp så är syftet med sannolikhet att skrämma, hota och visa sitt avståndstagande mot att Härjedalens kommun tar emot flyktingar.
Man häpnar över det totala brist på empati som detta lågintelligenta dåd visar. Jag hoppas att det är ett "pojkstreck" utfört i oförstånd, men jag anar tyvärr att de allt starkare främlingsfientliga krafterna i Härjedalens kommun på detta sätt markerar att de finns. I historiens vingslag hörs det alltmer taktfasta trampet av läderstövlar. 
 
  Härjedalen är beroende av bidrag.  
Härjedalens kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 30 flyktingar och skyddsbehövande med början nästa år. Dessa människor som söker skydd ska behandlas med respekt och åtnjuta det skydd och den trygghet som de har rätt att få i en kommun som får statliga medel för att visa att Härjedalens kommun inte enbart är en kommun för konservativa, misstänksamma och egenkära invånare.
Härjedalens kommun är helt beroende av furstliga statsbidrag för att klara kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Kommunen tappar invånare år efter år och varje person som av olika skäl och för kortare eller längre perioder kommer hit för att bo här en tid bidrar påtagligt till kommunens fortlevnad.  
Att mot bakgrund av detta samt mot bakgrund av att det är människor med väldigt traumatisk bakgrund som utsätts för vissa lågutbildade elements missnöje visar åter på behovet av att höja utbildningsnivån i Härjedalen. Kommunen ligger i dag längst ner på skalan över utbildningsgrad i Sverige.
Jag hör nästan dagligen uttalanden om hur Härjedalen får försörja resten av Sverige och om invandring, flyktingmottagande etc. Det är uttalanden som visar en total okunnighet om hur det verkligen ligger till.
 
  Alla har rätt att framföra sin åsikt.  
Åsikter har var och en rätt att ha och att framföra. Det är fundament i ett demokratiskt samhälle och i en rättsstat. Att utsätta skyddsbehövande flyktingar för hot och trakasserier tillhör dock ett primitivt klientel som med all kraft och inom demokratins spelregler ska bekämpas. 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer
Postat av: Annika Qvarfordt

Ja det är läskigt Lennart. Hör många exempel på hur oproffsigt det fungerar. Var stolta och glada över nya inspiratörer som kommer till kommunen, och ta väl hand om varann :-)

2012-11-07 @ 10:39:37
Postat av: Lennart

Det är riktigt. Varje person som kommer hit tillför något, men det gäller att ta vara på det på rätt sätt.

2012-11-07 @ 16:57:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0