Tjyvjakt på varg eller rättsskandal?

  Fyra av fem misstänkta på fri fot 
I går, onsdag, släpptes de fyra män från Härjedalen som sedan 9 maj suttit häktade, misstänkta för olaga jakt på varg i området kring Ulvsjön i Dalarna. Ulvsjön ligger cirka tre mil söder om Lillhärdal, det vill säga nära gränsen till Härjedalen. I morgon, fredag, måste miljöåklagare Åse Schoult, väcka åtal mot den femte mannen som häktades 11 maj, eller begära omhäktning av mannen.

  Grunderna för häktning höljt i dunkel   
I sin häktningsframställan till Mora tingsrätt begärde åklagaren att de fem männen skulle häktas för illegal jakt på varg.
I juridiska sammanhang används vanligen två termer för att motivera anhållande, häktning och åtal.
"Skäligen misstänkt" är den lägsta graden. Åklagaren hävdade "på sannolika skäl" i sin framställan, vilket är den starkare bevisgraden.
Vad som ligger till grund, det vill säga vilka bevis i mer konkreta uttryck, för att gripa och sedan häkta männen har inte presenterats för allmänheten.

  Fortfarande misstänkta 
Enligt tidningen Jakt & Jägare, som refererar till polisen i Dalarna, är emellertid männen fortfarande misstänkta för olaga jakt. Förundersökningen fortsätter. Vad som kommer fram i den undersökningen står dock fortfarande skrivet i stjärnorna.
Finns det något bevis för olaga jakt? Vad har husrannskningarna givit? Finns det vittnesuppgifter? Frågorna i detta fall är många. Vi får hoppas att dimmorna lättar så småningom.

  Var den massiva polisinsatsen motiverad?   
En av de frågor som både skapat engagemang och irritation bland lokalbefolkningen är det massiva polispådrag med bland annat helikopter som föregick gripandet av de fem männen.
I Härjedalen är det ofta mycket svårt att komma i kontakt med polismyndigheten, annat än på vardagar och under kontorstid.
Det finns många dokumenterade händelser där lokalbefolkning och företagare försökt få hjälp av polisen för att förhindra brott eller för att, när ett brott upptäcks, få hjälp med utredning. Vid anmälda brott är det inte ovanligt att utredningen läggs ner. Motiveringen är ofta att polisen lider brist på resurser.
Att folk i Härjedalen känner sig maktlösa gentemot myndigheter beträffande den förda rovdjurspolitiken samt ser med förbryllade ögon på de polisresurser som finns till hands i vissa fall, men som annars saknas, är inte märkligt alls.
Vi får hoppas att åklagare Åse Schoult har "torrt på fötterna". I annat fall är det frågan om en stor rättsskandal som ytterligare kommer att undergräva allmänhetens, i många fall redan klena, förtroende för rättssystemet.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0