Metallbasen blir ny ledare för S. Bra val.

Stefan Löfvén blir ny ledare för socialdemokraterna
Allt tyder nu på att IF Metalls ordförande Stefan Löfvén (54) i morgon, fredag, kommer att utses till ny ledare för det socialdemokratiska partiet. Stefan Löfvén kommer att leda partiet fram till den ordinarie kongressen våren 2013.
Jag tror många med mig gläds åt valet av Stefan Löfvén. Jag efterlyste i mitt förra inlägg, i samband med att Håkan Juholt meddelade sin avgång, kandidater till partiledarposten med rötterna i industrin, en ledare med lång arbetslivserfarenhet och helst då en med erfarenhet från andra sektorer än den akademiska.

Fackets starke man 
Stefan Löfvén uppfyller alla dessa villkor. Han började sin yrkesbana som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Det första fackliga uppdraget kom 1981 då Stefan Löfvén valdes till kontaktombud på Hägglunds. 
Det är just Stefan Löfvén:s bakgrund (med rötterna i den svenska metallindustrin) som jag tror kommer att leda till ett stort stöd från Metall:s medlemmar och från övriga LO-förbund och det är, enligt min mening, en förutsättning för ett arbetarparti. Det är i arbetarrörelsen som socialdemokraterna har sin grund och sitt ursprung.

Löfvén är ingen duvunge
Även om Stefan Löfvén saknar viss partipolitisk erfarenhet samt får verka utanför Riksdagen är han ingen duvunge i den politiska världen. Han sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. Han valdes till IF Metalls ordförande i januari 2006 och har som ledare för det största industrifacket visat sig vara en mycket kompetent och duglig ledare.   

Vem är Stefan Löfvén ?
Han föddes 1957 i Stockholm, är sedan den 1 januari 2006 förbundsordförande i IF Metall.
Stefan Löfvén började 1979 som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik.
Sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen.
Genom åren har han haft en rad fackliga uppdrag.
Från 1995 centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.
2001 valdes Stefan Löfvén till biträdande förbundsordförande, och på IF Metalls konstituerande kongress i november 2005 valdes Stefan Löfvén till förbundsordförande.
Utses med all sannolikhet 27 januari 2012 till ny partiledare för socialdemokraterna efter Håkan Juholt.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0